NinaD Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Slažem se s tobom Dušice. dusha је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 šta ti ovde pišeš i živ ostaješ. Kada bismo mi sprovodili šerijat, zbog ovih poslednjih tvojih reči mogli bismo mirno da te ubijemo jer huliš na Gospoda. Pa zar bi ti nesrećniče, da ti neko ukrade novčanik ili šta drugo, bio zadovoljan da se počiniocu odseče ruka. Sačuvaj me Bože od takvog rezona. Na kraju krajeva, nije ruka kriva već glava koja je rekla ruci da ukrade. Izvini, svaka čast tebi i tvom verovanju, ali takvo kažnjavanje je krajnje primitivno. Gubimo živce....Nema potrebe svoditi ovo na lično.Nema smisla baš se fino slažemo.. Vaš šerijat poziva u ljubav a ti meni pretiš u ime tog šerijata smrću.Ništa novo.Ali neću ti zamjeriti nadam se da je to napisano u afektu.Iz perspektive moje vjere hulenje na Boga je upravo ono što vi vjerujete.Ali meni to ne smeta i ne sikiram se zbog toga jer kao što Kuran kaže:Meni moja a vama vaša vjera. Treba da shvatiš da ja govorim ovo što sam musliman i iz ugla vjere kojoj pripadam, stoga treba se malo obuzdati. Ja nesrečnik, zbog toga što podržavam zakon koji štiti pokradenog koji preventivno djeluje protiv destruktivnog djela ljudskog roda a ti sretnica koja štitiš lopova i koja se sažaljevaš nad njim iako će ukrasti, ubiti uništiti.Takve treba žaliti a ne one kojima su oni ogromnu bol nanijeli. Ne čudi me što se ne sječate i ne suosječate sa katoličkom misionarkom koju su lopovi prvo opljačkali zatim ubili.Treba se suosječati sa njima a izgleda da je ona svakako odlučila svoj život dati za vjeru koja štiti lopove i suosječa sa njima. I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Možda zato što uglavnom kazne samu ženu. Ne mislim da su kod muslimana moral i porodičnost na nešto posebno višem nivou. Kod njih se takođe dešava da ujak siluje nećakinju, pa i ostali rođaci, a i sve druge devijantne pojave koje su karakteristične za svako ljudsko društvo dešavaju se i tamo. Pitanje je da li se takve stvari prijavljuju, kako se kažnjavaju i da li su tabu tema. Kažeš, žene su čuvane, pa od koga ih čuvaju? Pogrešan je njihov stav prema ženama, čuvaju ih kao krdo kamila, a toliko ih i cene. Sva ta govorancija o poštovanoj ženi u islamu, kad je reč o šerijatu, je prazna priča. Gde je bilo najviše silovanja u bivšoj SFRJ? Na Kosovu, a Dukađinijev zakonik, koji albanci i danas poštuju, je sličnih shvatanja kao i šerijat. Poštovana. Drago mi je što si ukazala na svoj stav o moralu u islamskoj porodici koji zaista ili je plod dubokih predrasuda i mržnje prema islamu ili je plod ogromnog neznanja o islamu.Ako je ovo prvo onda nema smisla razgovarati jer predrasude i mržnja čine da je čovjek slijep u svome stavu a ako je plod neznanja onda uči sljedeće: 1) Po islamu je moral na prvom mjestu.Dovoljan ti je jedan hadis u kome kaže Allahov poslanik:Ko mi bude garantova čistoću spolnog organa i jezika ja mu garantujem džennet. Allah dž š spominje osobine vjernika i kaže u djelu ajeta opisujuči ih:I oni koji čuvaju svoja stidna mjesta.... 2)Moralnost u islamu ide do te mjere da je islamom zabranjeno vjerniku oženiti nemoralnicu i vjernici je zabranjeno udati se za nemoralnu osobu... To oko silovanja ko koga siluje setro draga bez veze ti je:Mi taman zaboravili na austrijskog monstruma koji je rođenu kćerku sexualno zlostavljao dugi niz godina i rodila mu je nekoliko djece. ali ako hoćeš o tome pročitaj malo o temi :Incest u Srbiji, bit će ti dovoljno gadosti da o toj temi više nećeš pisati.što se tiče poštivanja žene u islamu molim te ako se u tvojoj vjeri žena ponižava i to samim biblijskim tekstovima i govorima vaših scvetih otaca, takvo što mojoj vjeri se nemože prišiti.Zato što je najbolji vid poštivanja žene ikada koji je postojao upravo uređen islamskim zakonima. Kada je djevojka, ona je djevica, kada je supruga ona je kraljica a kada je majka ona je gospodarica i poslije obožavanja Boga dolazi poštivanje majke.Žensko djete je blagodat, zbog čuvanja časti žene muslimani će voditi i ratove....Itd.Ali kome ja to pišem kada imate predajnike a pregorili vam prijemnici. I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Mene islam ne zanima sem ako moram da se bavim njime jer me ugrozava. A što bi te islam ugrožavao? A mislim da dolaze teska vremena. Da nam dragi Bog bude na pomoći. Treba znati kako stvari realno stoje i naci u sebi odbrambeni mehanizam koji nam je usadjen od predaka. 301 Ne mislim da je zena u islamu na pijedestalu.Ma, kakvi. Podredjena je muskarcu prvo u svojoj porodici, a posle muzu i njegovoj porodici i td. U islamu sestro draga svako ima svoju obavezu i kada je izvršavaju dolazi do lijepog života porodice i društva. Pokusavam da ukazem na drasticne razlike polozaja zene u islamu i u zapadnjackoj kulturi u kojoj se sve cesce srecu primeri da muskarac parazitira na racun emancipovane zene, cak uopste nece da radi i tsl. Da drastične su u zapadnjačkoj kulturi se pod patronatom poštivanja prava žena , žena upravo iskorištava.Zapadnjački sistem je od žene napravio iskompleksiranu osobu kojoj je preći ljubimac u kući nego da ima svoje djete.Toliko je jaka zapadnjačka kultura da je sve veći broj krščanski koje se udaju za muslimane u Evropi.samo u Jordanu imate preko 3000 žena jugoslovenskog-mahom srpskog porijekla koje su se udale i žive u braku tamo sa muslimanima. A, s obzirom da su migracijama u evropske zemlje muslimani preplavili ovaj deo starog sveta neminovno predstoji asimilacija. Samo, asimilacija ce zbog agresivnosti islama ici u njihovu korist...itd. Da svakim danom je sve više muslimana u Evropi. I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 А ово си брате право казао. Најновија истраживања и показују да су разлике више-мање мезхебске, између 5 хришћанских сабрања (глобално гледано), а преко којих уствари СВЕТ као преко 5 чула* долази до чулне спознаје Царства Божијег, познања Свете Тројице, светог живота и св. еванђеља. Добро, православље је ту најсветлији град што на гори стоји, где је све на свом месту, и где је пуноћа благодатног светотаинског живота у Христу. * - Цркве (источно) православне - Орјенталне цркве (тзв. монофизити) - Асирска црква истока, некад - Црква истока (тзв. несторијанци) - Католичка црква (РКЦ) - Традиционалне протестанске цркве Samo što tih pet čula tako loše funkcionišu da jedno drugo nastoje otupiti ili uništiti, kao da se radi o čulima koja su na različitim tjelima a ne sa jednog tjela. I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Новембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2011 Ima li još kakav odgovor na ova pitanja da bih napisao poslije svoj komentar na ponuđene odgovore. 0409_feel 0227_sleep То је било 14.11. А коментара нема...и нема... "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dusha Написано Новембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2011 4869 dusha, on November 29 2011 - 21:50, said: Mene islam ne zanima sem ako moram da se bavim njime jer me ugrožava. A što bi te islam ugrožavao? Prema tvojoj veri islamu, ja kao nemuslimanka i ti Bosanac kao musliman smo neprijatelji jer islam je u ratu sa nemuslimanima. Prema mojoj veri pravoslavlju, ja kao pravoslavka i ti Bosanac kao musliman, koji mi nije brat u Hristu, nismo neprijatelji jer pravoslavlje nema neprijatelja koga treba uništiti zbog toga sto ne prihvata pravoslavlje. Zato, evo, ja pričam sa tobom i stalo mi je da i ti svoju dušu spasiš. Islam me ugrožava jer je to podmukla, lažljiva i agresivna politicka ideologija maskirana u veru, a ne vera, nametnuta u jednom istorijskom trenutku od strane čoveka sumnjivog morala i bolesne ambicije. A mislim da dolaze teska vremena. Da nam dragi Bog bude na pomoći. Tebi nek pomaže tvoj, a mene će moj pogledati jer mu se molim za sve ljude, a On je blag i čovekoljubac. Treba znati kako stvari realno stoje i naći u sebi odbrambeni mehanizam koji nam je usadjen od predaka. ? ... Da nisi ti Bosanac nešto zaboravio...ovde nemaš odgovor? Ne mislim da je zena u islamu na pijedestalu.Ma, kakvi. Podredjena je muskarcu prvo u svojoj porodici, a posle muzu i njegovoj porodici i td. U islamu sestro draga svako ima svoju obavezu i kada je izvršavaju dolazi do lijepog života porodice i društva. U islamu žene su dobre, al' muškarci ne valjaju...LOL sHa_sarcasticlol Pokusavam da ukazem na drasticne razlike polozaja zene u islamu i u zapadnjackoj kulturi u kojoj se sve cesce srecu primeri da muskarac parazitira na racun emancipovane zene, cak uopste nece da radi i tsl. Da drastične su u zapadnjačkoj kulturi se pod patronatom poštivanja prava žena , žena upravo iskorištava.Zapadnjački sistem je od žene napravio iskompleksiranu osobu kojoj je preći ljubimac u kući nego da ima svoje djete.Toliko je jaka zapadnjačka kultura da je sve veći broj krščanski koje se udaju za muslimane u Evropi.samo u Jordanu imate preko 3000 žena jugoslovenskog-mahom srpskog porijekla koje su se udale i žive u braku tamo sa muslimanima. Ni u zapadnjačkim kulturama muškarci ne valjaju, samo je u pravoslavlju muškarac jedno telo sa ženom svojom, a u porodici je glava ženi svojoj. snoozer_11 A, s obzirom da su migracijama u evropske zemlje muslimani preplavili ovaj deo starog sveta neminovno predstoji asimilacija. Samo, asimilacija ce zbog agresivnosti islama ici u njihovu korist...itd. Da svakim danom je sve više muslimana u Evropi. Da ste živi i zdravi. 4869 Samo, kad je tako sve lepo i savršeno u islamu...što ne sedite kod svoje kuće? animal-smiley-075 SVE JE U BOŽJIM RUKAMA šala mala...Čovek pravi planove, a Bog se smeje. Nego, ...šta ono beše Rabita ? Kako ono ide...sve što služi islamu nek' košta šta košta...? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Новембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2011 4869 dusha, on November 29 2011 - 21:50, said: Mene islam ne zanima sem ako moram da se bavim njime jer me ugrožava. A što bi te islam ugrožavao? Prema tvojoj veri islamu, ja kao nemuslimanka i ti Bosanac kao musliman smo neprijatelji jer islam je u ratu sa nemuslimanima. Sestro nije tako.Ja te ne doživljavam kao svoga neprijatelja i nisi moj neprijatelj po mojoj vjeri.Dušo sestro draga neko ti je pogrešne informacije o islamu dao. Prema mojoj veri pravoslavlju, ja kao pravoslavka i ti Bosanac kao musliman, koji mi nije brat u Hristu, nismo neprijatelji jer pravoslavlje nema neprijatelja koga treba uništiti zbog toga sto ne prihvata pravoslavlje. Nema!Okusili smo to nedavno na svojoj koži. Zato, evo, ja pričam sa tobom i stalo mi je da i ti svoju dušu spasiš. I meni je stalo da se i ti spaseš i zato pomolimo se Bogu da onaj ko je od nas na krivom putu neka ga uputi na pravi put, ja kažem amin Bože imaš li ti to hrabrosti reči? Islam me ugrožava jer je to podmukla, lažljiva i agresivna politicka ideologija maskirana u veru, a ne vera, nametnuta u jednom istorijskom trenutku od strane čoveka sumnjivog morala i bolesne ambicije. Rekoh ti da imaš pogrešne informacije o islamu.Ovo ti je najbolji dokaz!Optuživati najčasnija božija stvorenja za nemoralnost nije prvi put u vašoj vjeri.Optužiste Loota da je spavao sa svoje dvije kćeri, Jakova da je na prevaru dobio blagoslov poslanstva, Nou, da je bio notorna pijanica, Solomona da je bio bludnik, Judu da je spavao sa svojom nevjestom itd.Znači ovo ne čudi što govorite, A mislim da dolaze teska vremena. Da nam dragi Bog bude na pomoći. Tebi nek pomaže tvoj, a mene će moj pogledati jer mu se molim za sve ljude, a On je blag i čovekoljubac. Ja molim Boga da nam se smiluje i da nas uputi.Naravno molim Allaha, jer Isa a.s. kojeg volimo i srcem i dušom je Allahov rob i Allahov poslanik. Treba znati kako stvari realno stoje i naći u sebi odbrambeni mehanizam koji nam je usadjen od predaka. Mehanizam kod mojih predaka je takav da oni kada čuju istinu oni je prihvate!A o tvojima neću da pišem jer poštujemo one koji su umrli. ? ... Da nisi ti Bosanac nešto zaboravio...ovde nemaš odgovor? Eto dobila si odgovor! Ne mislim da je zena u islamu na pijedestalu.Ma, kakvi. Podredjena je muskarcu prvo u svojoj porodici, a posle muzu i njegovoj porodici i td. U islamu sestro draga svako ima svoju obavezu i kada je izvršavaju dolazi do lijepog života porodice i društva. U islamu žene su dobre, al' muškarci ne valjaju...LOL sHa_sarcasticlol Duš da li je puščenici ili udovica manje vrijedna , jeli ona žena ili je ona nešto drugo pa je tako ponižena... Pokusavam da ukazem na drasticne razlike polozaja zene u islamu i u zapadnjackoj kulturi u kojoj se sve cesce srecu primeri da muskarac parazitira na racun emancipovane zene, cak uopste nece da radi i tsl. Da drastične su u zapadnjačkoj kulturi se pod patronatom poštivanja prava žena , žena upravo iskorištava.Zapadnjački sistem je od žene napravio iskompleksiranu osobu kojoj je preći ljubimac u kući nego da ima svoje djete.Toliko je jaka zapadnjačka kultura da je sve veći broj krščanski koje se udaju za muslimane u Evropi.samo u Jordanu imate preko 3000 žena jugoslovenskog-mahom srpskog porijekla koje su se udale i žive u braku tamo sa muslimanima. Ni u zapadnjačkim kulturama muškarci ne valjaju, samo je u pravoslavlju muškarac jedno telo sa ženom svojom, a u porodici je glava ženi svojoj. snoozer_11 Među krščanima ima veliki broj čestitih ljudi uto nema sumnje, kao što nema sumnje u to da je veliki broj krščanski čestit zato je nama dozvoljeno da ženimo čestite krščanke, pogotovo pravoslavne... A, s obzirom da su migracijama u evropske zemlje muslimani preplavili ovaj deo starog sveta neminovno predstoji asimilacija. Samo, asimilacija ce zbog agresivnosti islama ici u njihovu korist...itd. Da svakim danom je sve više muslimana u Evropi. Da ste živi i zdravi. 4869 Samo, kad je tako sve lepo i savršeno u islamu...što ne sedite kod svoje kuće? animal-smiley-075 Zato što islamskim zemljama vladaju marionetske vlasti postavljene od bivših kolonizatora koji ugnjetavaju muslimane toliko da u nekiom državama imaju bolja prava među nemuslimanima nego kod svoje kuće.eto opet vi stojite iza toga.. SVE JE U BOŽJIM RUKAMA šala mala...Čovek pravi planove, a Bog se smeje. Nego, ...šta ono beše Rabita ? Kako ono ide...sve što služi islamu nek' košta šta košta...? De mi ti napiši šta je rabita i na što konkretno misliš? I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Новембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2011 Ако нема рана (услед отимања, борбе са силеџијом), како ћеш доказати силовање само ако постоји траг полног односа? Такав траг постоји и када је полни акт вољан, односно када није силовање у питању. Такође, трагови борбе са силеџијом не морају да постоје. Силеџија, рецимо, може да уз помоћ психоактивних супстанци дрогира жртву, па да на миру обави посао. Не знам да ли сам добро разумео. Мирсад је помињао четири сведока. Brate Aleksandre:Na tužiocu je dokaz, ima puno načina koji se koriste u ustanovljavanju krivice. Svjedoci su uslov ako se optuži treća strana. I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dusha Написано Новембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2011 @ Босанац Гуглај па читај. Ево за почетак... http://www.politicsandreligionjournal.com/images/pdf_files/srpski/godina1_broj1/Vahabiti-pridoslice_na_Balkanu.pdf 4. Вахабизам на Балкану На деловање вахабита на нашим просторима указао је још почетком осамдесетих година 20. века наш познати политиколог из Сарајева Хасан Су- шић. Он је упозоравао да вахабити „подстрекавају муслимане изван арапског света да се не мире са религиозним статусом у оквиру држава у којима су 16 Stephen Schwartz, Defeating Wahhabism, чланак у магазину The Front Page Magazine, Los Angeles, 25/10/2002. 17 Fawaz Gerges, Is Political Islam on the march?, чланак у дневним новинама The Cristian Science Monitor, Boston, 6/06/2006. ВАХАБИТИ – ПРИДОШЛИЦЕ НА БАЛКАНУ 221 верска мањина“, индиректно заговарајући чак и оружане сукобе18. Ове ваха- битске идеје су, по Хасану Сушићу, дошле до изражаја у деловању органи- зација као што су Светска исламска лига (Рабита), Организација исламске конференције, Светска скупштина муслиманске омладине и других сличних међународних исламских асоцијација исламистичког, конзервативног и фун- даменталистичког типа. Многе од поменутих организација своје седиште имају управо у Саудијској Арабији. Поменимо да је, када је реч о нашем окружењу, Албанија чланица Орга- низације исламске конференције, Босна и Херцеговина је пуноправни посма- трач у тој међудржавној организацији исламских земаља, док статус сталних гостију имају Македонија, Хрватска и Словенија. Исти статус, сталних гостију у Организацији исламске конференције, имају и представници тзв. Косова и тзв. Санџака. На опасности од вахабизма указивала је и сама Исламска верска заједница у Босни и Херцеговини, у чијем је гласилу „Препород“ почетком 1991. године објављен чланак са насловом „То је вахабизам“. У њему се исти- че да се „верски, социјални и политички принципи вехабија своди на паро- лу: или ћеш бити вехабија, или ћемо те убити, отети ти имовину и поробити укућане“.19 Неки западни стручњаци за Балкан су уочили да су активности ваха- бита у овом делу Европе значајно ојачале у последње три године, чему су посебно допринели исламисти из Пакистана и Катара20. Није остављена по страни чак ни Грчка, у чијем главном граду Атини је недавно отворена џамија, уз издашну финансијску и сваку другу помоћ Саудијске Арабије. Када је реч о Балкану, присуство Саудијске Арабије је најснажније у Босни и Херцеговини, што се може видети и по чињеници да је међународна исламска организација Рабита, чије је седиште у Меки, иницирала стварање „Конференције муслимана источне Европе“, са седиштем баш у Сарајеву. Недавне демонстрације „босанских“ муџехедина из арапских земаља у Сарајеву очигледно су потврдиле, са друге стране, снажно присуство и утицај вахабита у Босни и Херцеговини. А, тврдње о томе су биле, током грађанског 18 Хасан Сушић – Арапски свијет: јучер, данас, сјутра, тематски број „Ислам и сувремени свијет“ часописа „Аргументи“, Ријека, Југославија, 1984., стр. 25. 19 Наведено према: Мирољуб Јевтић, Џихад у домаћој и светској јавности, Зборник Матице Српске за друштвене науке, бр. 116-117/2004, Нови Сад, 2004. године, стр. 18. (Види исто: http://www.komentar.co.yu/biblioteka/dzihad. pdf). 20 Упореди и чланак Фанатици под маском вере, у дневним новинама „Глас Јавности“, Београд, 3/01/2003. године. Оливер Потежица 222 рата у тој бившој југословенској републици, негиране и исмеване, чак и у са- мом Београду и Србији, као „пропаганда Милошевићевог режима“. Вахабити су данас присутни у Албанији (која је, по неким мишљењима, требало да буде центар на јужном Балкану), у Босни и Херцеговини (што се види по многим манифестацијама њиховог присуства и деловања), Србији (пре свега на Косову и Метохији и Рашкој области, односно у делу Санџака који се налази у оквиру Србије)21, Црној Гори, Македонији, у Бугарској и Хр- ватској. Продори вахабита на просторе Балкана су ишли преко исламских вер- ских центара, исламских школа и, посебно, преко исламских хуманитарних организација. У том контексту треба посебно поменути деловање Међународне исламске организације за помоћ (IIRO) из Џеде (Саудијска Арабија) и више тзв. добротворних организација из Катара. Ове „хуманитарне организације“ су, углавном, деловале, и делују, преко Албаније и, наравно, Босне и Херцеговине. Грегори Копли, у анализи коју смо већ поменули, наводи да је вахабизам у Македонији оличен у муфтији Скопља, Зенуну Бериши, и неколико десетина исламских теолога који су школовани у Саудијској Арабији и Пакистану. Ови исламски теолози блиско сарађују са својим истомишљеницима из Рашке области, односно Санџака, где је, по његовом мишљењу, средиште вахабизма на Балкану. Када је реч о присуству вахабита у Албанији, они су у тој земљи, према одређеним подацима, изградили скоро 200 џамија, уз обилну помоћ из Саудијске Арабије. Ове нове џамије су, углавном, подигнуте у северној Албанији, према граници са нашом јужном покрајином Косовом и Метохијом. Духовни вођа вахабита у Албанији је, према подацима Грегори Коплија, Пакистанац Абдел Сакир Аслам, који је, наводно, само у току прошле године упутио више од 400 деце из Албаније на школовање у верске школе у Саудијској Арабији и Пакистану. Стивен Шварц, поменути амерички публициста, посветио је значајну пажњу деловању вахабита на Балкану. Он је пре неколико година дуже боравио у Босни и Херцеговини, у Албанији и на Косову и Метохији. Честе Шварцове посете нашим крајевима су биле организоване у сарадњи са једним албанским католичким институтом, који делује при Универзитету Сан Франциско. 21 Види чланак Вехабије у југозападној Србији застрашују народ својим понашањем, у дневним новинама „Глас јавности“, Београд, 25/10/2006. ВАХАБИТИ – ПРИДОШЛИЦЕ НА БАЛКАНУ 223 Он наводи да је о вахабитима чуо први пут 1992. године када се срео са њиховим активностима у балканским земљама. После дужег посматрања, Стивен Шварц је закључио да се „вахабитско-саудијски продор на Балкан остварује кроз индоктринацију, инфилтрацију и велику финансијску подршку, са циљем да се злоупотреби незадовољство обичних људи, муслимана, ради остваривања фундаменталистичког и екстремистичког вахабитско-саудијског програма“22. Али, он је олако и преурањено закључио да су вахабити на Балкану доживели неуспех, јер су их локални муслимани у Босни и Херцеговини, Србији, Црној Гори, као и албански муслимани, како наводи, доживљавали као претњу свом „традиционалистичком, толерантном и духовном исламском конзервативизму“. Потоња збивања у Босни и Херцеговини, Србији и Црној Гори оповргла су ове закључке Стивена Шварца, који је једнострано и пристрасно пренаглашавао извесне појаве, док је у односу на друге појаве, које није могао да уклопи у своје унапред постављене тезе, сакривао „главу у песак“. Када је, међутим, реч о албанским муслиманима на Косову и Метохији и у Албанији, Стивен Шварц је уочио латентну супротност између неких утицаја шиитског ислама на ислам који се упражњава у Албанији (бекташи). Он је, међутим, пренагласио значај ове супротности23, у складу са својим политичким ставовима и убеђењима. Посебно, јер нема никакве сумње да су вахабити присутни и да делују међу Албаницима, како у Албанији, тако и на Косову и Метохији, о чему говоре и бројни извори из албанских исламских кругова . Слично... И ...тако даље. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Новембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2011 Gubimo živce....Nema potrebe svoditi ovo na lično.Nema smisla baš se fino slažemo.. Vaš šerijat poziva u ljubav a ti meni pretiš u ime tog šerijata smrću.Ništa novo.Ali neću ti zamjeriti nadam se da je to napisano u afektu.Iz perspektive moje vjere hulenje na Boga je upravo ono što vi vjerujete.Ali meni to ne smeta i ne sikiram se zbog toga jer kao što Kuran kaže:Meni moja a vama vaša vjera. Treba da shvatiš da ja govorim ovo što sam musliman i iz ugla vjere kojoj pripadam, stoga treba se malo obuzdati. Ja nesrečnik, zbog toga što podržavam zakon koji štiti pokradenog koji preventivno djeluje protiv destruktivnog djela ljudskog roda a ti sretnica koja štitiš lopova i koja se sažaljevaš nad njim iako će ukrasti, ubiti uništiti.Takve treba žaliti a ne one kojima su oni ogromnu bol nanijeli. Ne čudi me što se ne sječate i ne suosječate sa katoličkom misionarkom koju su lopovi prvo opljačkali zatim ubili.Treba se suosječati sa njima a izgleda da je ona svakako odlučila svoj život dati za vjeru koja štiti lopove i suosječa sa njima. Ne znam kako uspevaš da izvedeš svaki put pogrešne zaključke. Rekoh ti "kada bismo mi primenjivali šerijat, mogli bismo mirno da te ubijemo zbog hule na Boga". Mi hvala Bogu ne primenjujemo šerijat i takva te kazna svakako kod nas ne može snaći te ne vidim odakle si izvukao da ti ja pretim, ili da gubim živce. Postoji kazna i bez ubijanja i sakaćenja. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Новембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2011 Poštovana. Drago mi je što si ukazala na svoj stav o moralu u islamskoj porodici koji zaista ili je plod dubokih predrasuda i mržnje prema islamu ili je plod ogromnog neznanja o islamu.Ako je ovo prvo onda nema smisla razgovarati jer predrasude i mržnja čine da je čovjek slijep u svome stavu a ako je plod neznanja onda uči sljedeće: 1) Po islamu je moral na prvom mjestu.Dovoljan ti je jedan hadis u kome kaže Allahov poslanik:Ko mi bude garantova čistoću spolnog organa i jezika ja mu garantujem džennet. Allah dž š spominje osobine vjernika i kaže u djelu ajeta opisujuči ih:I oni koji čuvaju svoja stidna mjesta.... 2)Moralnost u islamu ide do te mjere da je islamom zabranjeno vjerniku oženiti nemoralnicu i vjernici je zabranjeno udati se za nemoralnu osobu... To oko silovanja ko koga siluje setro draga bez veze ti je:Mi taman zaboravili na austrijskog monstruma koji je rođenu kćerku sexualno zlostavljao dugi niz godina i rodila mu je nekoliko djece. ali ako hoćeš o tome pročitaj malo o temi :Incest u Srbiji, bit će ti dovoljno gadosti da o toj temi više nećeš pisati.što se tiče poštivanja žene u islamu molim te ako se u tvojoj vjeri žena ponižava i to samim biblijskim tekstovima i govorima vaših scvetih otaca, takvo što mojoj vjeri se nemože prišiti.Zato što je najbolji vid poštivanja žene ikada koji je postojao upravo uređen islamskim zakonima. Kada je djevojka, ona je djevica, kada je supruga ona je kraljica a kada je majka ona je gospodarica i poslije obožavanja Boga dolazi poštivanje majke.Žensko djete je blagodat, zbog čuvanja časti žene muslimani će voditi i ratove....Itd.Ali kome ja to pišem kada imate predajnike a pregorili vam prijemnici. Opet pogrešni zaključci. Nema veze moja konstatacija sa mržnjom prema islamu niti sa tumačenjem istog. Radi se o činjenicama koje ti ne želiš da vidiš. Kada bi stvari bile takve kako ti tvrdiš, onda u islamskim zemljama ne bi bilo kamenovanja, odsecanja ruku, ubijanja i šta sve ne, a kako ti kažeš da su to pravedne kazne za krivce, pa koga onda to kažnjavaju, ako je moral na tako visokom nivou. Greh je brate u ljudskoj paloj prirodi, neko je jači pa odoleva bolje, a neko ne uspeva uvek da se izbori, ali svi imamo greha na duši. Budući da svi mi, bilo hrišćani, muslimani, budisti, ateisti ili neki treći pripadamo ljuskom rodu, bez isnimke smo skloni grehu. Nema potrebe da pominješ incest u Srbiji jer ja to i ne negiram. Znaš, tako su u Rusiji, za vreme komunizma, tvrdili da nema zločina, a pogotovu manijaka, ali ipak ih je bilo kao i svugde. Ti samo zatvaraš oči pred stvarnošću. Možeš manijaku zapretiti smrću ili kleptomanu odsecanjem ruke, ali oni će uvek misliti da se za njihovo zlodelo neće saznati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Новембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2011 Ne znam kako uspevaš da izvedeš svaki put pogrešne zaključke. Rekoh ti "kada bismo mi primenjivali šerijat, mogli bismo mirno da te ubijemo zbog hule na Boga". Mi hvala Bogu ne primenjujemo šerijat i takva te kazna svakako kod nas ne može snaći te ne vidim odakle si izvukao da ti ja pretim, ili da gubim živce. Postoji kazna i bez ubijanja i sakaćenja. Ako hulim na Boga evo moje glave neka ide.Da postoje kazne ali ti si odmah spomenula ubijanje.Da , ta ljubav kojoj pozivate. I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Новембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2011 Ako hulim na Boga evo moje glave neka ide.Da postoje kazne ali ti si odmah spomenula ubijanje.Da , ta ljubav kojoj pozivate. Ma ne brate, to sam spomenula ne bi li uvideo koliko je strašno, a po našem verovanju huliš, ali znam da je tvoje verovanje drugačije. Vidim da me sve pogrešno razumeš, praštaj. Kažeš "evo moje glave neka ide", a što brate, možda se već sutra pokaješ i promeniš. Ovo ne mislim lično na tebe kao muslimana, već na bilo kog čoveka, svi smo grešni. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Новембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2011 Ma ne brate, to sam spomenula ne bi li uvideo koliko je strašno, a po našem verovanju huliš, ali znam da je tvoje verovanje drugačije. Vidim da me sve pogrešno razumeš, praštaj. Kažeš "evo moje glave neka ide", a što brate, možda se već sutra pokaješ i promeniš. Ovo ne mislim lično na tebe kao muslimana, već na bilo kog čoveka, svi smo grešni. Čim se razgovor svede na bratsko-sestrinski, onda je sve ok.Ja molim boga da se promjenim i da budem bolji u svojoj vjeri.(Mada znam na što ti ciljaš).Zaista mi je cilj izbijanje predrasuda o islamu koje veliki broj vas ima.Za mene ne predstavlja pravi krščanin problem.Problem je onaj koji se krije iza krščanstva.Za vas nije problem pravi musliman.Za vas mogu biti problem samo oni koji se kriju iza islam. Bona sestro, kako da ti neprijatelj bude onaj koji za sebe kaže da je musliman i da pripada vjeri islamu, vjeri koja znači vjera mira.Zbog toga kažem zaista vi mnogi imate krivu sliku o islamu. Praštajte svi vi, ovo je samo jedan dijalog u pokušaju da se bar malo bolje razumijemo. I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука