Jump to content

rimokatoličko-islamski dijalog

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 44
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

http://www.planetaislam.com/

U Poljskoj su za razliku od Srbije svi muslimani Poljaci, razlikuju se znači samo u veri i u fizičkom izgledu, ali nećete naći da kad ga pitate šta je po nacionalnisti kaže, musliman. To jedino ima ovde.

Eeeeeeee ja  volim da idem u muslimanske restorane. Jedan od tih restorana je http://www.habibi.pl/sklad/oferta-handlowa. Tu kažete šifru, šifra je "dinar" i dobijete 20% popusta.

Подели на овим сајтовима

cilj otvaranja ove teme jeste razgovor sa katolicima i upoznavanje sa njima kao i postavljanje pitanja jedni drugima.Nadams e da će ova tema biti plodonosna obostrano.

Mozda ce zvuciti malo cudno,ako se vratim na prije pedeset godina...i danas je velika razlika u misljenju..sto se tice mojeg naroda prema islamu..U mom rodnom kraju nije bilo muslimana...tako da nije nesto posebno o njima pricano...nego,"ono" kako je uobicajeno...da nas politika ,preko ratova uvjek dovede u sumnju...da o onima,s kojima smo ratovali ,nemamo dobro misljenje...ali ima nesto zanimljivo...pa da navedem...

Kada sam dosla ovdje prije ,jos malo cetiri desetljeca...susrela sam se sa svim nacijama,pa tako i Musleme iz raznih drzava..U pocetku smo imali problem s govorom,pa nam je bilo od velike koristi ako smo govrili  svi ( svoj materinski jezik),tako smo se vise zblizili i zadobili povjerenje..bas on..BRAT JE MIO -MA TKO BIO...

E,sada mi ovdje uvjek kazemo...

Lako je biti hrvat u hr...ili katolik medju katolicima...

lako je biti  srbin u srbiji...ili pravoslavac medju  pravoslavcima...ali trebas to biti medju drugim narodima...tamo gdje je MULTI-KULTI...a tek ,smo se uvjek pitali pa kako je to s Bosancima i bosnjacima..i muslimanima...

Moje djevojacko prezime je bilo tipicno hr...ali kad sam se udala  ..i uzela muza prezime...i dosli ovdje...onda se se tek  susreli s novostima...da je nase prezime...interesantno Turcima..( pola prezimena je zaista tursko...samo je na kraju doadno "vic".i tako misle svi da smo turci...

Kad god se otvara nesto novo,a ovdje moji susjedi su turci,uvjek posalju reklame i pozivnicu da dodjemo...

Inace ,nema nikakvog nerazumjevanja...jer ovdje u prvom redu smo svi stranci...a stranac je "kruh sa sedam kora",i tako i musliman.. zeli da budem  intrigrirani..

Ovdje su ,koliko videm i u skolama dosta ravnopravni ,imaju svi pravo na "vjeronauk na svom jeziku i religiji",tako da u svim skolama ima Islamska predavanja...

( u mojem selu su turci-kupili jednu kucu do skole,i tako napravili Mosche) gdje im djeca odmah idu u nju,a ne u skolu...na predavanja..

Inace,isto tako znam da se u zadnje vrijeme..trazi Dijalog s Musleme iz cijelog svijeta...i da svi govore..."kako malo svi znamo jedni o drugima"...da poslje takvih satanaka svatko bude obogacen...ili bolje reci,za neke stvari se ima vise razumjevanja...

Подели на овим сајтовима

Ja volim da klopam halal klopu i kad odem u neku muslimansku zemlju "razbijem" se! Meni je interesantno to tumačenje zašto se ne klopa svinja. Jednostavno je Alah rekao da se ne klopa i nema tu šta da se istražuje i

tumači. Svako dalje tumačenje nema smisla.

E sad mene interesuje da mi kažete: U Poljskoj ima mečet i tu se mole muslimani ali i muškarci i žene, muškarci su u prvim redovima a žene iza njih, ali zajedno, a kad gledam ovde nisam video žene u mečetu?

Подели на овим сајтовима

17/08/2010

Katolički profesor na muslimanskom sveučilištu

U Svjetskom islamskom centru u Saudijskoj Arabiji prošlih je tjedana jedan profesor katoličke teologije prvi put držao predavanja o međureligijskom dijalogu. Leonard Swidler, profesor katoličke teologije i međureligijskog dijaloga na sveučilištu u Philadelphiji u Sjedinjenim Američkim Državama, muslimanskim profesorima na sveučilištu u Riyadu održao je predavanja o međureligijskom dijalogu. Na predavanjima je sudjelovalo oko četrdeset profesora, među njima je bilo desetak žena, priopćeno je na internetskoj stranici časopisa 'Svijet i misije' Papinskoga zavoda za vanjske misije. Možda to neće 'zagrijati' brojne osobe, ali je riječ o velikoj promjeni u Saudijskoj Arabiji, ustvrdio je Fahad al-Alhoumoudi, profesor na sveučilištu u Riyadu, najzaslužniji za Swidlerov posjet.

Posjet profesora Swidlera uslijedio je nakon sudjelovanja 14 muslimanskih profesora na jednotjednom tečaju održanom na zavodu za dijalog u Philadelphiji koji je prije trideset godina osnovao profesor Swidler. Saudijski su se profesori prvi put okupili na nekom tečaju da raspravljaju o dijalogu s kršćanima i židovima. Profesor Swidler je iskoristio prigodu za dogovor o budućoj suradnji između zavoda u Philadelphiji i rijadskog sveučilišta, na kojem se nalazi institut za dijalog između kultura, otvoren na zahtjev kralja nakon njegova susreta s Benediktom XVI. 2007. godine i međureligijskog skupa održanog 2008. godine u Madridu na inicijativu saudijskog kraljevstva.

Vatikan..

Подели на овим сајтовима

27/08/2010

Poruka za završetak Ramazana

Slavlje kojim završava Ramazan prigoda je za izražavanje muslimanskim vjernicima srdačnih želja za mir i radost – stoji u poruci Papinskoga vijeća za međureligijski dijalog povodom svršetka Ramazana. U poruci koju je potpisao predsjednik vijeća, kardinal Jean-Louis Tauran, i tajnik te ustanove nadbiskup Pier Luigi Celata, ističe se kako prijateljski susreti koji se ovih dana održavaju između muslimanskih vjernika i vjernika drugih religija, a posebno kršćana, pružaju prigodu za jačanje dijaloga i suradnje.

Ovogodišnja tema, koju je izabralo Papinsko vijeće za međureligijski dijalog, a koja glasi „Kršćani i muslimani: zajedno kako bi pobijedili nasilje među vjernicima različitih religija“, poziva na razmišljanje o razlozima koji na raznim stranama svijeta dovode do dramatične instrumentalizacije religije. Među tim su razlozima manipulacija religije u političke ili druge svrhe, diskriminacija na temelju etničke pripadnosti ili religijskoga identiteta, podjele i društvene napetosti. Ali i neznanje, siromaštvo, nerazvijenost, nepravda, sve su to izravni ili neizravni izvori nasilja, i to ne samo među religijskim zajednicama, nego i unutar njih. Neka građanske i vjerske vlasti pruže svoj prinos kako bi se riješila slična stanja, u vidiku općega dobra cijeloga društva – istaknuto je u poruci.

Kako bi se uklonili ti uzroci i zaustavilo nasilje među vjernicima različitih religija, potrebno je otvoriti srca za uzajamni oprost i pomirenje, u svrhu mirnoga i plodonosnoga suživota. Potrebno je također priznati i poštovati dostojanstvo i pravâ svakoga ljudskog bića, bez ikakve razlike temeljene na etničkoj ili religijskoj pripadnosti. Posebnu važnost treba dati – ističe se nadalje u poruci – razvoju poštovanja, dijaloga i bratstva u raznim odgojnim prostorima: kod kuće, u školi, u crkvama i džamijama. Poučavanje vjerskih vođa, ali i školsko gradivo, koji paze na to da religije budu prikazane na objektivan način imaju, kao poučavanje u cijelosti, odlučujuću važnost u odgoju i formaciji mladih. Na taj će način biti moguće promicati mir i sklad među raznim religijskim zajednicama – stoji na koncu poruke.

Vatikan..

Подели на овим сајтовима

Верујем да ће се отац Мидраш одазвати овој интересантној теми чим буде имао времена. Одлична идеја Енизе, свака ти част.  0102_laugh

Ma znam ja kada treba dodati gas da se nešto pogura! bleh :drugarstvo: algabacaju
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

Iz Crkve u svijetu

Kanadska biskupska konferencija potkraj listopada održala je svoje redovito plenarno zasjedanje na kojemu se raspravljalo o važnim pitanjima za mjesnu crkvu poput odnosa s muslimanima i drugim vjerama, zatim o ekumenskim pitanjima te o problematikama povezanim sa seksualnim iskorištavanjem djece. Naročitu su pozornost biskupi posvetili izvještaju posebne komisije za obitelj te joj produžili mandat s obzirom na problem uključivanja mladih u život Crkve. Posebni gost na ovom zasjedanju bio je novimenovani kardinal Gianfranco Ravasi, predsjednik papinskog vijeća za kulturu, koji je govorio o kršćanskom poimanju istine, ističući kako nam istina prethodi i nadilazi nas jer mi ne posjedujemo istinu nego istina posjeduje nas.

U Ženevi se u središtu Europskog vijeća crkava održava međunarodni kolokvij o temi: preobraziti zajednice: kršćani i muslimani grade zajedničku budućnost. Sudionici su kolokvija posebnom deklaracijom osudili masakr u bagdadskoj katoličkoj katedrali te pozvali Ujedinjene narode da utječu na iračke vlasti da se takve stvari ne ponove. Katedrala i druga, kršćanska ili islamska, mjesta za molitvu, takvim se činima obeščašćuju i vjernicima ne pružaju sigurnost, kaže se u deklaraciji.

Vatikan

Подели на овим сајтовима

Iz Crkve u svijetu

Kanadska biskupska konferencija potkraj listopada održala je svoje redovito plenarno zasjedanje na kojemu se raspravljalo o važnim pitanjima za mjesnu crkvu poput odnosa s muslimanima i drugim vjerama, zatim o ekumenskim pitanjima te o problematikama povezanim sa seksualnim iskorištavanjem djece. Naročitu su pozornost biskupi posvetili izvještaju posebne komisije za obitelj te joj produžili mandat s obzirom na problem uključivanja mladih u život Crkve. Posebni gost na ovom zasjedanju bio je novimenovani kardinal Gianfranco Ravasi, predsjednik papinskog vijeća za kulturu, koji je govorio o kršćanskom poimanju istine, ističući kako nam istina prethodi i nadilazi nas jer mi ne posjedujemo istinu nego istina posjeduje nas.

U Ženevi se u središtu Europskog vijeća crkava održava međunarodni kolokvij o temi: preobraziti zajednice: kršćani i muslimani grade zajedničku budućnost. Sudionici su kolokvija posebnom deklaracijom osudili masakr u bagdadskoj katoličkoj katedrali te pozvali Ujedinjene narode da utječu na iračke vlasti da se takve stvari ne ponove. Katedrala i druga, kršćanska ili islamska, mjesta za molitvu, takvim se činima obeščašćuju i vjernicima ne pružaju sigurnost, kaže se u deklaraciji.

Vatikan

algabacaju :group111: Just_Cuz_19
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Dijalog s muslimanima

Sveta Stolica i Iran dijele jednaka stajališta što se tiče javne i društvene uloge religije – zaključak je to sedmog Bilatelarnog razgovora koji su organizirali Papinsko vijeće za međureligijski dijalog i Centar za međureligijski dijalog Organizacije za islamsku kulturu i odnose iz Teherana. Na susretu, održanom prošloga tjedna, pod naslovom „Religija i društvo danas: kršćanski i muslimanski izgledi“, sudjelovalo je vatikansko izaslanstvo, koje je predvodio kardinal Jean-Louis Tauran, predsjednik Papinskog vijeća za međureligijski dijalog.

Po povratku iz Teherana, kardinal je Tauran u razgovoru za našu radijsku postaju istaknuo da je njegov posjet Iranu bio obilježen željom za akademskom suradnjom, uz razmjenu profesora te, istodobno, za produbljivanjem suradnje čineći ju konkretnijom. Govoreći pak o temama o kojima se razgovaralo na sastanku, kardinal je posebno istaknuo vjersku slobodu, pri čemu je – kako je rekao - vatikansko izaslanstvo izrazilo svoje stajalište. Potrebno je sa slobode bogoštovlja prijeći na slobodu vjere, odnosno na mogućnost koju valja priznati vjernicima različitih religija da sudjeluju u javnoj raspravi – istaknuo je kardinal te dodao da se govorilo i o međureligijskom dijalogu koji se ima nastaviti, kao i o stanju u svijetu.

Na novinarov upit kako je iranski Predsjednik primio pismo pape Benedikta XVI., kardinal je napomenuo da je Predsjednik obećao da će s više naklonosti razmotriti Papina pitanja povezana s ustanovljenjem bilateralnoga povjerenstva za rješavanje zajedničkih problema koji su uzrok teškoća u svakodnevnom životu naših zajednica. Spomenuvši pritom katoličku zajednicu, s kojom se susreo, kardinal je rekao da je to vrlo lijepa zajednica stranaca, među kojima su brojni Afrikanci, ali i lokalnih zajednica različitih obreda (armenskog, siro-katoličkog, i drugih). Riječ je o vrlo malenoj zajednici, ali koja je, kako uvijek ponavljam, vrlo važna – rekao je kardinal Tauran.

Osvrnuvši se pak na teškoće s kojima se suočavaju kršćani u toj zemlji, a o kojima se govorilo na posljednjoj posebnoj sinodi za Bliski istok, kardinal je napomenuo da ih ima, ali po njegovu mišljenju, te je probleme bolje rješavati diskretno nego u javnosti. Rješenja se nalaze u prijateljstvu, i ako koji put dođe do nerazumijevanja, ne treba se zaustaviti, valja uvijek ići dalje – rekao je kardinal. Naglašeno sam insistirao na terorizmu – kako je rekao – „obojenom“ religijom. Naravno, ne može se reći da se ta djela čine „u ime religije“, jer nijedna religija i nijedan vjerski vođa ne može opravdati takva djela, i u tome se svi slažu. Više sam puta citirao jednu rečenicu iz poruke sinodskih otaca Božjem narodu, odaslanu na svršetku sinode: „Pribjegavanje religiji ima svakog čovjeka dovesti do toga da u drugome prepozna Božje lice, i da se prema njemu odnosi u skladu s Njegovim zapovijedima, odnosno prema Božjoj dobroti, pravednosti, milosrđu i Njegovoj ljubavi prema nama“. Mislim da se u tome nalazi rješenje svega – istaknuo je kardinal Tauran.

Vatikan...

Подели на овим сајтовима

Ja volim da klopam halal klopu i kad odem u neku muslimansku zemlju "razbijem" se! Meni je interesantno to tumačenje zašto se ne klopa svinja. Jednostavno je Alah rekao da se ne klopa i nema tu šta da se istražuje i

tumači. Svako dalje tumačenje nema smisla.

E sad mene interesuje da mi kažete: U Poljskoj ima mečet i tu se mole muslimani ali i muškarci i žene, muškarci su u prvim redovima a žene iza njih, ali zajedno, a kad gledam ovde nisam video žene u mečetu?

ženama je preporučeno da molitvu obavljaju kući,ali isto tako im je dozvoljeno da idu i u džamije.muškarci imaju obavezu odlaska u džamiju,žene ne.
Подели на овим сајтовима

ženama je preporučeno da molitvu obavljaju kući,ali isto tako im je dozvoljeno da idu i u džamije.muškarci imaju obavezu odlaska u džamiju,žene ne.

A,kako onda kada vam je veliki blagdan,svetac...recimo ..Barjam..i drugi..ili, neko zajednicko slavlje..??

Zena i djeca..ostaju kuci..a muskarci idu u crkvu..?( ja sam ovde vidjela da zene ulaze u Mosche..

Imali uopce,pravilo ,kada zena treba ici u Mosche..?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...