Jump to content

Св. Тајна Исповести преко Скајпа - има ли смисла ?

Оцени ову тему

Guest о. Агапије

Препоручена порука

• Гости

Čitao sa da je jedan monofizitsi patrijarh zabranio ispovedanje putem skajpa zato što je bezbednosna služba uredno slušala ispovesti ljudi  0102_laugh

0102_laugh

У праву је патријарх! 

Конони су увек доношени у Цркви из практичних разлога!

Мада, питам се , ако их слуша тајна служба преко Скајпа, као што каже, како је сигуран да их неће слушати на било ком месту где год да се нађу ?  0405_feel

Подели на овим сајтовима

Ne.

Zar se blagodat ispovesti moze preneti preko monitora?

Sa druge strane, gubi se neka licna dimenzija, susret dve licnosti licem ka licu u jednoj intimno-bogocentricnoj atmosferi.

Mislim da ima smisla jedino kao vanredna okolnost. Iovako ljudi slabo dolaze u Crkvu, pa da im ovo postane dodatna satisfakcija da ne dolaze jer mogu biti pobozni online 0405_feel

Подели на овим сајтовима

Мислим да би ово водило превише у модернизам свете тајне исповести. Али преко скајпа можемо са свештеницима попричати, искрено им рећи наше слабости и грехе, па нам могу саветима неким помоћи. Али увек је боље лице у лице причати, тако човјек најбоље свхата свога саговорника.

"Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић

Подели на овим сајтовима

Ne.

Sa druge strane, gubi se neka licna dimenzija, susret dve licnosti licem ka licu u jednoj intimno-bogocentricnoj atmosferi.

Mislim da ima smisla jedino kao vanredna okolnost. Iovako ljudi slabo dolaze u Crkvu, pa da im ovo postane dodatna satisfakcija da ne dolaze jer mogu biti pobozni online smej.gif

Али преко скајпа можемо са свештеницима попричати, искрено им рећи наше слабости и грехе, па нам могу саветима неким помоћи. Али увек је боље лице у лице причати, тако човјек најбоље свхата свога саговорника.

потпис.
Подели на овим сајтовима

Sveta tajna ispovesti, po meni, ima smisla preko Skype programa samo  u nekoj krajnjoj nuždi.

Sve ostalo bilo bi zloupotreba tehnike i ne bi nam bilo na duhovnu korist.

Kao što nam Sveto Jevanđelje kaže: Sve ti je dopušteno ali ti nije sve na korist.

Kao i sve ostalo i tehnika nam je dana od Gospoda a na nama je da ,razumom, koji takođe dobišmo od Gospoda, prosudimo kako ćemo je koristiti.

Ako neko živi u kraju gdje nema nikakve mogućnosti da dođe do ispovjednika i neophodno mora da se ispovjedi onda je, po meni,to opravdano. Nije mi sada jasno kako će mu sveštenik sa druge strane staviti Epitrahilj na glavu i pročitati oprostnu molitvu ili dodjeliti epitimiju. Možda u ovakvim slučajevima nije ni potrebno.

Čitala sam rasuđivanje jednog duhovnika, nažalost zaboravila sam ime,znam da nije naš savremenik, koji govori o važnosti ispovjesti i kaže da čovjek koji nema u blizini duhovnika ispriča svoji ispovjest prijatelju, ako nema u blizini prijatelja onda bilo kom ljudskom biću,ako nema takvoga da nađe živinče, tako se izražava ovaj starac, pa njemu ispriča, a ako ni toga nema neka iskopa rupu u zemlji i ispriča u tu rupu ono što ima. Iz ovoga se može zaključiti koliko je bitno ispoviditi se i da možda nije loše u krajnjij nuždi učiniti to i pute Skype programa.Ako postoji mogućnost prisluškivanja onda to i  nije baš praktično rješenje.

Jednom dok sam stajala u redu i čekala za ispovjest, sveštenik je stalno opominjao narod da se malo odmakne i ne sluša tuđe ispovjesti,ali narod ko narod navalio, misli stiće prije ako se gura. Sveštenik ih par puta blago ukori pa reče da se grijesi koje prisluškujemo prenose sa onoga koji ih ispovjedaju na one koji prisluškujiu, na šta se narod naravno brzo odmaknu.  smej.gif Naravno da ovo nema veze sa prisluškivanjem neke tajne službe, ali sjetih se tog meni veoma simpatičnog  i djelotvornog upozorenja koje sam savim ozbiljno shvatila ukolko se ne radi o javnom ispovjedanju koje se danas koliko znam ne praktikuje.

"Невоља је било и биваће, људи и нељуди је бивало и биваће. Околности не зависе увијек од нас, али да ли ћемо бити људи или нељуди то од нас зависи."

Подели на овим сајтовима

Sveta tajna ispovesti, po meni, ima smisla preko Skype programa samo  u nekoj krajnjoj nuždi.

Kao što nam Sveto Jevanđelje kaže: Sve ti je dopušteno ali ti nije sve na korist.

Kao i sve ostalo i tehnika nam je dana od Gospoda a na nama je da ,razumom, koji takođe dobišmo od Gospoda, prosudimo kako ćemo je koristiti.

Ako neko živi u kraju gdje nema nikakve mogućnosti da dođe do ispovjednika i neophodno mora da se ispovjedi onda je, po meni,to opravdano. Nije mi sada jasno kako će mu sveštenik sa druge strane staviti Epitrahilj na glavu i pročitati oprostnu molitvu ili dodjeliti epitimiju. Možda u ovakvim slučajevima nije ni potrebno.

Čitala sam rasuđivanje jednog duhovnika, nažalost zaboravila sam ime,znam da nije naš savremenik, koji govori o važnosti ispovjesti i kaže da čovjek koji nema u blizini duhovnika ispriča svoji ispovjest prijatelju, ako nema u blizini prijatelja onda bilo kom ljudskom biću,ako nema takvoga da nađe živinče, tako se izražava ovaj starac, pa njemu ispriča, a ako ni toga nema neka iskopa rupu u zemlji i ispriča u tu rupu ono što ima. Iz ovoga se može zaključiti koliko je bitno ispoviditi se i da možda nije loše u krajnjij nuždi učiniti to i pute Skype programa.Ako postoji mogućnost prisluškivanja onda to i  nije baš praktično rješenje.

Jednom dok sam stajala u redu i čekala za ispovjest, sveštenik je stalno opominjao narod da se malo odmakne i ne sluša tuđe ispovjesti,ali narod ko narod navalio, misli stiće prije ako se gura. Sveštenik ih par puta blago ukori pa reče da se grijesi koje prisluškujemo prenose sa onoga koji ih ispovjedaju na one koji prisluškujiu, na šta se narod naravno brzo odmaknu.  smej.gif Naravno da ovo nema veze sa prisluškivanjem neke tajne službe, ali sjetih se tog meni veoma simpatičnog  i djelotvornog upozorenja koje sam savim ozbiljno shvatila ukolko se ne radi o javnom ispovjedanju koje se danas koliko znam ne praktikuje.

dal je to ultimatum o ispovijesti da se mora nekome ispoviditi pa makar iskopati rupu  ali mora biti na zemlji ili se moze jednom Bogu sve isto ispoviditi jednostavno
Подели на овим сајтовима

Sveta tajna ispovesti, po meni, ima smisla preko Skype programa samo  u nekoj krajnjoj nuždi.

Čitala sam rasuđivanje jednog duhovnika, nažalost zaboravila sam ime,znam da nije naš savremenik, koji govori o važnosti ispovjesti i kaže da čovjek koji nema u blizini duhovnika ispriča svoji ispovjest prijatelju, ako nema u blizini prijatelja onda bilo kom ljudskom biću,ako nema takvoga da nađe živinče, tako se izražava ovaj starac, pa njemu ispriča, a ako ni toga nema neka iskopa rupu u zemlji i ispriča u tu rupu ono što ima. Iz ovoga se može zaključiti koliko je bitno ispoviditi se i da možda nije loše u krajnjij nuždi učiniti to i pute Skype programa.Ako postoji mogućnost prisluškivanja onda to i  nije baš praktično rješenje.

Jednom dok sam stajala u redu i čekala za ispovjest, sveštenik je stalno opominjao narod da se malo odmakne i ne sluša tuđe ispovjesti,ali narod ko narod navalio, misli stiće prije ako se gura. Sveštenik ih par puta blago ukori pa reče da se grijesi koje prisluškujemo prenose sa onoga koji ih ispovjedaju na one koji prisluškujiu, na šta se narod naravno brzo odmaknu.  4chsmu1 Naravno da ovo nema veze sa prisluškivanjem neke tajne službe, ali sjetih se tog meni veoma simpatičnog  i djelotvornog upozorenja koje sam savim ozbiljno shvatila ukolko se ne radi o javnom ispovjedanju koje se danas koliko znam ne praktikuje.

dal je to ultimatum o ispovijesti da se mora nekome ispoviditi pa makar iskopati rupu  ali mora biti na zemlji ili se moze jednom Bogu sve isto ispoviditi jednostavno
U priči ovoga monaha, kako sam ja shvatila, radi se o bitnosti ispovjesti za čovjeka i za njegovo duhovno i tjelesno zdravlje. Poruka je veoma jednostavna i jasna i nema nikakav drugi smisao osim da pomogne čovjeku, nikakav ultimatum nije u pitanju. Mi se uvijek i jedino Bogu ispvjedamo i to se valjda podrazumjeva. Nije mi namjera da filosofiram o priči koju sam pročitala, navela sam samo kao primjer, shvati kao ti odgovara, prema svojoj mjeri.

"Невоља је било и биваће, људи и нељуди је бивало и биваће. Околности не зависе увијек од нас, али да ли ћемо бити људи или нељуди то од нас зависи."

Подели на овим сајтовима

Mi se uvijek i jedino Bogu ispvjedamo i to se valjda podrazumjeva.

Избледела је свест о томе да се грешник у Светој Тајни исповести исповеда пред Христом,

дакле, пред лицем целе Цркве,  а не само једног њеног члана, једним клириком или лаиком, или само пред Богом.

Зато се у Светој Тајни исповести исповедамо пред свештеником или епископом,

јер је он предстојатељ евхаристијског сабрања,

и након његовог сведочења Црква потврђује повратак покајника у евхаристијско заједништво,

након што предстојатељ чује исповест и спусти епитрахиљ,

или не спусти, или спусти под условом - епитимије.

Ne.

Mislim da ima smisla jedino kao vanredna okolnost. Iovako ljudi slabo dolaze u Crkvu, pa da im ovo postane dodatna satisfakcija da ne dolaze jer mogu biti pobozni online 4chsmu1

Али преко скајпа можемо са свештеницима попричати, искрено им рећи наше слабости и грехе, па нам могу саветима неким помоћи. Али увек је боље лице у лице причати, тако човјек најбоље свхата свога саговорника.

потпис.

Св. Тајна исповести преко Скајпа није могућа,

и могуће да би  временом таква пракса извитоперила и присуствовање Боглослужењу,

при чему би многи нашли оправдање да Литиргију прате преко ТВ-а или Скајпа,

а онда би на крају дошли да приме Причешће, или уопште не дошли.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Čitao sa da je jedan monofizitsi patrijarh zabranio ispovedanje putem skajpa zato što je bezbednosna služba uredno slušala ispovesti ljudi  0205_whistling

Мислим да се ту мисли на блаженог патријарха Шенуда III,

а тамо је могуће, ако су у питању особите информације,

због заштите од муслиманских обавштајних служби,

показати исповест укратко написану на листу папира,

коју исповедник погледа из руке онога који се исповеда,

прекрива епитрахиљем главу покајника и чита молитву.

Након тога исповеђени спаљује хартију.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...