Jump to content

Амиши

Оцени ову тему

Sophrosyne

Препоручена порука

nisam ja nista napisala samo copy paste  :drugarstvo:.......

Nema veze,ideja je tvoja.  crvenilo
“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

U PRITVORU ZBOG RELIGIJSKIH NAČELA

Amiši uhapšeni jer su odbili narandžastu nalepnicu

I. H. | 16. 09. 2011. - 10:41h | Komentara: 37

Grupa Amiša uhapšena je u Kentakiju jer je odbila da na svoju kočiju stavi narandžastu nalepnicu koja predstavlja znak za sporo vozilo.

176316_amisi_f.jpg?ver=1316162497

Okoreli krimosi: Uhapšeni Amiši

Policija u Kentakiju, u Americi, uhapsila je devetoricu Amiša, jer nisu želeli da na svoju kočiju zalepe oznaku za sporo vozilo, prenosi "Dejli Mejl". Problem je iskrsao zbog toga što pripadnicima ove konzervativne zajednice kodeks o skromnosti zabranjuje da koriste narandžaste stvari.

Sud je uhapšenima odredio novčanu kaznu, koju su oni odbili da plate, ističući da bi to značilo da se slažu sa zakonima koji ne poštuju njihovu religiju. Zbog toga su odabrali da provedu nekoliko dana u zatvoru.

"Mislim da nije u redu strpati nekoga u zatvor zbog njegovih religijskih uverenja. Ali u zatvor ćemo ići ako je potrebno", rekao je jedan od uhapšenih pre saslušanja.

Kako su Amiši odbili da nose zatvorska odela koja su narandžaste boje, uprava zatvora je za njih pripremila posebna odela u crnoj boji.

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

• 2 years later...

meni se oni bas nekako dopadaju, nacin na koji odolevaju, neguju porodicne vrednosti... :)

Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин.

Подели на овим сајтовима

Занимљива група...

Али и њих има више различитих групације..

Неки користе савремена технологије...

„Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“

(Дин Расел)

Подели на овим сајтовима

Meni se svidja sto ne upotrebljavaju tv radio i td. Odkako su te stvarcice usle u nase domove ljudi u porodici sve manje pricaju.

Nedavno sam video neku reportazu o rusu koji je kupio parce zemlje i na njemu je 6 meseci ziveo bez struje, telefona i td. Kaze kao sto su Rusi ziveli pre 1000 godina. Prica kako se oseca mnogo bolje, zdravije i radosnije, sto mu iskreno verujem!

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• 3 years later...

Скоро сам читао текст о амишима као о америчким досељеницима из швајцарске који су дошли у врло малом броју од пар стотина људи у Уједињене Америчке Државе а данас броје 300.000 људи. Тј. у задњих 20 година све већи број је почео да користи тракторе и електричне апарате за кућу. Али до тада су користили само старе занате и одбили су живот у индустријализованом свету. Нису користили и бавили се технологијама данашњице. Јако побожан народ у друштвеним правилима и вредностима као организацији, мени тако делује гледајући одавде са балкана. Подсећају на јевреје у својој ношњи.

Они су данас извор знања генетичарима везано за мутације које су последица ефекта оснивача. Као јевреји некада, већином су се мешали са даљом или ближом родбином. Па имају заједничке карактеристике које су постале засебне од других народа, што се тиче имања или немања имунитета на неке болести. Типа немају аркинсонову или алцхајмерову болест скоро уопште, док са друге стране имају повећане бројне синдроме.

Којој Цркви Хришћаснкој они припадају, дали су протестанти, евангелисти, католици или нешто друго? Значи имам осећај да су живи музеј неког западно европског хришћанства.

Јел то стварно њима пролази да живе хришћански, без криминала, скандала, насиља, дроге, кафана... У сред Америке

ENTRE LA RELIGIÓN Y EL AMOR  (4).jpg

healthcare-amish-59743aab.jpg.885x491_q90_box-013435042079_crop_detail (1).jpg

lancaster-county-amish.jpg

Подели на овим сајтовима

Мени су ове слике баш лијепе... Баш би ми пасао овакав начин живота, без технологије, у природи,

пре 12 минута, Mиљан Л. рече

хришћански, без криминала, скандала, насиља, дроге, кафана.

Што се тиче болести, мислим да они скоро уопште не оболијевају од рака..

Подели на овим сајтовима

Tema pridodata već postojećoj, a evo još nekih tema gde se Amiši pominju. 

Подели на овим сајтовима

"Breaking amish" je rijaliti koji se emitovao na TLC kanalu, počevši od 2012. Serija prati 5 amiša (4 amiša i 1 menonit) koji su se preselili u Njujork kako bi doživeli drugačiji život, pritom se suočavajući sa novim situacijama koje uključuju rad, prijateljstvo, romantiku i način života. 

https://www.tlc.com/tv-shows/breaking-amish/

Подели на овим сајтовима

Мрачне тајне Амиша

Лутке не смеју да имају лица, музика је забрањена, а инцест распрострањен.

1112551295.jpg

Амиши су припадници конзервативне хришћанске групе у Северној Америци, познате као Стари ред амишке менонитске цркве. Амиши су се појавили у периоду 1693. до 1697. као следбеници менонитског старешине Јакоба Амана, а након пресељења у САД више нема њихових следбеника у Европи.

Будући да су врло затворена заједница, о њима се мало зна — да живе на традиционалан начин и одбацују модерну технологију, а управо због тога су за многе људе предмет фасцинације.

Како успевају да живе на тај начин? За све је заслужан њихов скуп правила које свако у заједници мора да поштује, а позната су под називом „орднунг“. Та правила задиру у свако подручје живота, говоре о томе како треба да се односе према Богу и једни према другима. Казна за непоштовање је екскомуникација из заједнице, а не помажу никаква објашњења ни посебне околности.

Ово је седам строго чуваних и мрачних правила амишке заједнице.

1. Деца се играју луткама без лица

Мора се признати како ове лутке изгледају прилично језиво, иако по њима није снимљен ниједан хорор. На луткама се може видети традиционална одећа Амиша и модни додаци, а разлог због ког лутке намерно немају лица јесте избегавање стварања таштине код деце, пише „Ричест“.

Генерално, деца имају врло мало играчака и оне се преносе с генерације на генерацију. Кад се одећа на некој лутки поцепа, лутка се не баца, већ је једноставно оперу и зашију. Свако дете обично има само једну лутку.

2. Нема могућности за високо образовање

Уопште, систем образовања код Амиша је прилично примитиван — уче у малим приватним школама у којима им предају искључиво Амиши, а после осмог разреда њихова едукација је готова — у добу од 13 година. За завршетак учења тако рано у животу имају два главна разлога.

Први је практичан и односи се на то да они више цене учење кроз рад и праксу, већином у занатским и пољопривредним занимањима. Други разлог ослања се на то да се бројна знања косе с њиховим схватањем живота.

3. Прилика за бекство

Поента заједнице је да је у њој свако својевољно, па Амиши тинејџерима дају прилику да „провере сами себе“. То се назива „румспринга“ и подразумева да тинејџер у узрасту од 16 година одлази у спољни свет како би га искусио. Тада они смеју да носе модерну одећу, користе технологију, излазе… После тога, тинејџер мора да изабере између модерног и света Амиша — заувек.

4. Блискост се гради кроз разговор, а не кроз секс

Амиши имају строга традиционална уверења која одбацују идеју секса пре брака. Међутим, и они су свесни да су тинејџери под жестоким ударом хормона и да имају сексуалне и љубавне потребе. Зато су осмислили необичну праксу — младић може да преспава код девојке, где би требало да целу ноћ разговарају и зближавају се — а да се случајно не дотакну. Додир спречава даска забијена на половини кревета.

5. Живот без музике

Један од главних разлога због ког Амиши презиру технологију јесте њихово веровање да она подстиче индивидуализам. Без технологије, они су присиљени да се ослањају једни на друге за све. У склопу тога, и музички инструменти су строго забрањени — уз изузетак хармонике, коју свирају на верским обредима.

6. Волите се и множите — са бројним генетским дефектима

После уласка у брак, од пара се очекује да има што више деце јер то помаже ширењу и одржању заједнице. Међутим, проблем је у томе што њихова заједница расте искључиво „изнутра“ — због чега нема протока нових гена. Амиши се често рађају с неким облицима урођених дефеката.

7. Злостављање животиња је дозвољено

Заједница Амиша позната је по својим пацифистичким ставовима и зато из верских разлога њени припадници не морају да иду у војску. Међутим, док су према људима мирољубиви, према животињама су екстремно окрутни. Они животиње доживљавају на исти начин као и машине — оне су нешто од чега могу само да имају користи. Због тога их често екстремно оптерећују, кољу чим се разболе, терају на рад до изнемоглости…

logo-soc.png

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...