Jump to content

Богословска мисао Еп. Игњатија и неспоразуми око тога

Оцени ову тему

Guest O.Ugrin

Препоручена порука

• Гости

Хајдемо овако...

Ово што ми знамо и трудимо се да појаснимо, много се тешко прима зар не? Па читав хаос је астао због тога што су неки окренули ствар на своју воденицу рекавши: ево, ови сада попови и владике уче како душа није бесмртна! Из тога извлаче закључак да нема ништа после овог нама сазнајног живота (а ВЕЕЕЛИКО је питање шта се под ћивотом подразумева).

Дакле, како појаснити обичом хришћанину све ово а да се он не забуни? Видите и сами колико је све ово тешко схватити. А да не причамо о односу етике и онтологије, икономије и теологије...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 215
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Хајдемо овако...

Ово што ми знамо и трудимо се да појаснимо, много се тешко прима зар не? Па читав хаос је астао због тога што су неки окренули ствар на своју воденицу рекавши: ево, ови сада попови и владике уче како душа није бесмртна! Из тога извлаче закључак да нема ништа после овог нама сазнајног живота (а ВЕЕЕЛИКО је питање шта се под ћивотом подразумева).

Дакле, како појаснити обичом хришћанину све ово а да се он не забуни? Видите и сами колико је све ово тешко схватити. А да не причамо о односу етике и онтологије, икономије и теологије..

pa nekim ljudima je bitnije da li ima zivota posle smrti, nego ima li vaskrsenja. da im kazes nema vaskrsenja, samo dusa posle smrti ode u raj, to bi lakse svarili, nego da im kazes da nema duse u raju bez tela i vaskrsenja... tako da mora se tu mnogo radi, ne moze da se objasni u par recenica... moraju se i ti ljudi sami zainteresovati za ta pitanja.. a ne da odma negoduju i brane veru neznanjem...

Подели на овим сајтовима

• 5 months later...
Midic je svetlosnu godinu daleko od Bogonosca i njegovog bogoljublja. Evo divne ilustracije kako treba poucavati narod ali i kako je bogoljublje pretpostavljeno covekoljublju>

Njegova poslacica Rimljanima, deo>

3. Ја желим да ви угаћате не људима него Богу, као што му и угађате. Јер нити ћу ја икада моћи имати такву згодну прилику да стигнем к Богу, нити ви учинити боље дело него ако оћутите. Јер ако будете ћутали односно мене, ја ћу постати Божји; ако пак укажете љубав телу моме, онда ћу морати поново ступити на поприште овога живота. Дајте ми оно што је најбоље за мене: да будем принесен на жртву Богу сада када је жртвеник већ готов; и ви тада саставите љубављу хор и запевајте хвалу Оцу због Христа Исуса што је благоволео привести епископа Сирије са истока на запад, да буде сведок страдања Христова. Дивно је за мене: из света - запада заћи к Богу, и засијати у Богу - истоку.

Ovo je nesto sto +Ignjaitije midic jos uvek ne moze da dosegne. Bogonosac je zaljubljen u Hrista. On nestrpljivo ceka vaskrsenje duse, ne zato sto je samoljubiv/platonist/.. kako sve glupo i plitko tumaci Midic i slicni naucnici "veru u besmrtnost duse".

Dakle hriscanin se raduje srmti tela ne zato sto obozava dusu vec zato sto obozava Hrista. Radije se susretu sa njim, bas kao Bogonosac.

Старозаветни морални закони пророка,исчекивање Месије,оваплоћење Господа Исуса Христа и Њеово Васкрсење,Вазнесење на Небо и обећање да ће доћи Други пут,у Царству своме,незаобилазна су Црквена догађања,без којих не можемо говорити нити о Богу,нити па о човеку као Божијем створу и усиновљенику.Никада Црква у својој историји,није исповедала веру у Бога,а да то није чинила кроз човека и за човека,то јест за црквену заједницу.Ту није изузетак ни са св.Игњатије Богоносац.Он се не распиње између Бога и човека,(ако под тим подразумевао народ божији и тело Христово).Он се дели од државе и њених безбожних принципа,у којој се средини нашла Црква Божија.

Подели на овим сајтовима

• 10 months later...
Епископ Игнатије у обновљеном манастиру Заова: Личност постоји само са другима у заједници Љубави и слободе

me100.JPG

Манастир Заова обновљен је после скоро два века. Епископ браничевски Игнатије освештао је 17. новембра обновљену цркву Св. архангела Михаила и Гаврила и именовао за игумана досадашњег настојатеља, јеромонаха Димитрија (Плећевића). Братство које је дошло у манастир пре две године успело је, да после 180 година од како овде нема монаштва, оживи светињу, и уз Божију помоћ и одзив људи добре воље, у цркви обнови фрескопис, олтар, иконостас, под и конак. Благодаримо Зорици Ковачев на тонском запису беседе Епископа о томе шта значи бити први.

http://www.slovoljubve.com/sites/default/files/5/13/11/17.11.13.ep_.branic.ignatijeman.zaovabeseda_cela_za_sajt.mp3

У беседи Владика говори о томе шта значи бити први, зашто је потреба јерархија и односу личности и заједнице. "У заједници Љубави не губи се непоновљивост. Први у заједници уједињује заједницу, он све сабира и у њему постајемо једно тело, као што се у Господу сједињујемо сви. То јединство је засновано на личном односу, на Љубави и постаје наша лична слобода. Личност и постоји само тада када има заједницу слободе и Љубави са другим бићима. Без других се не може постојати. Као што је Отац у заједници са Сином и Духом Светим", подсећа Владика Игнатије.

http://www.slovoljubve.com/vesti/episkop-ignatije-u-obnovljenom-manastiru-zaova-licnost-postoji-samo-sa-drugima-u-zajednici-lju

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...