Jump to content

Раскол стиже Дуњо моја !

Оцени ову тему

Препоручена порука

БЕОГРАД 19. 09. 2010

ТАЊУГ

Ђорђевић: Дешавања у Цркви увод у раскол?

Одлука Светог архијерерјског синода Српске православне цркве (СПЦ) да умировљеном владики Артемију забрани чинодејствовање до јесењег Светог архијерејског сабора је "тежак моменат" и представља увод у раскол, тврди познаваоци црквених прилика

Социолог религије Мирко Ђорђевић сматра да случај владике Артемија од самог почетка није био уобичајен, али сам сукоб је добио димензије које нису неочекиване.

Према Ђорђевићу, до раскола је практично дошло и сада је једино питање до каквих ће заплета доћи.

Од ракосла се још увек може побећи, али само за случај да се владика Артемије повинује врховном верском ауторитету - патријарху Иринеју, Сабору и Светом архијерејском синоду.

Ђорђевић тврди да се у самој Цркви раскол помиње као могућност мада је то, свакако, најтежа реч за ту институцију, јер рана настала расколом најдуже зацељује.

"Реч о Артемијевоском расколу мада би га требало назвати косовски раскол, јер је све почело са Косовом и око Косова", навео је Ђорђевић у изјави Тањугу.

Ђорђевић каже да владика Артемије не одустаје и пдосећа да он за собом има осамдесетак монаха, других делова Цркве, присталице у самом Сабору, а подржава га, по овом аналитичару, и добар део лаичке и политичке јавности.

Умировљени владика Артемије затражио је пре неколико дана од Синода и Сабора да му буде враћена Епархија рашко-призренска која му је, како тврди, насилно одузета.

Синод је с друге стране одлучио да Артемију забрани чинодејствовање до јесењег заседања Сабора

Уколико се Артемије о такву одлуку црквене владе оглуши, по Ђорђевићу, настаје раскол.

"Није тешко одгоднетнути да је реч о расколу који ће дуго потресати цркву јер и у самој Цркви кажу да је реч о расколу који се не може опрати ни крвљу мученика", навео је Ђорђевић.

Владика је оптужио СПЦ да се приклонила државном врху и да је Србе на Косову напустила при чему он сам не нуди никакво решење осим што тражи да се врати на Косово и би, како сматра, требало тужити све државе које су признале Косово.

С друге стране, патријарх Иринеј, који ће 3. октобра и свечано бити уведен у трон патријарха српског у Пећкој Патријаршији је јасан и каже да је он противник сваког раскола, па чак и оног када се хришћанство поделило на католике и православне.

Патријарх се залаже и за проналажење "модус вивендија" између Албанаца и Срба на Косову који, како он верује, морају наставити да живе као некада.

Зато га Артемијевци називају екуменистом и папистом.

Прича се, каже Ђорђевић, заоштрава око најаве папине посете Србији, без обзира да ли ће то бити пре или 2013. у време прославе Миланског едикта у Нишу при чему патријарх не крије радост што ће моћи да размени "братиски целов" са папом.

"Будући да је реч о непомирљивим тенценцијама, битка је љута", приметио је Ђорђевић.

Уколико до раскола дође прогласиће га Свети архијерејски Сабор, саборским актом.

Ђорђевић даље оцењује како су сви изгледи, за сада, да ће се то догодити будући да Артемије не одустаје

Са друге стране, приметио је Ђорђевић, патријарх верује да би се Артемије, ипак, могао прилонити одлукама Сабора и Синода и њему као врховном верском ауторитету.

Познаваоци црквених прилика кажу да то неће бити ни први ни једни раскол и да на њега треба гледати поптуно хладне главе, посебно када су у питању медији.

Кривице, кажу, има на обема странама, а Црква мора да буде део цивилизације и традиције која се поштује, а не робује јој се.

извор

Подели на овим сајтовима

• Одговори 38
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Занимљиво колико с нескривеним подсмехом Ђорђевић "Црквени Аналитичар" , прижељкује овај раскол, вероватно као и сва његова братија удбаши.

Подели на овим сајтовима

И увек са неким подсмехом коментарише. Не волим никакве претње и насиље, али схватам да је неком тврдо пукао филм кад су му ономад полупани прозори на кући.

uCttp1.png

Th1rp1.png

Подели на овим сајтовима

Занимљиво колико с нескривеним подсмехом Ђорђевић "Црквени Аналитичар" , прижељкује овај раскол, вероватно као и сва његова братија удбаши.

Зашто удбаши? Зар не може човек да прича овакве ствари зато што је самостално дошао до таквих закључака? Зашто мислиш да иза њега било ко стоји?

Подели на овим сајтовима

Питам се да ли би наш  почивши  +Патријарх  Павле  дозволио  да  он  буде  узрок

раскола  у  СПЦ, узрок  ма  и  једне  речи  која  би  колебала  српски  народ?

Нажалост,  +Владика  Артемије  као  да  је  заборавио  да  је  монах. То  је  његов

животни  призив. Нека  тако  и  остане  у  основи.

Свима  нама  су  потребне  његове  топле  духовничке  молитве.

А  трговином, иследништвом,  и  осталим  стварима  нека  се  баве  институције.

Потребне  су  нам  трезне  главе. stadaradim

Подели на овим сајтовима

Зашто удбаши? Зар не може човек да прича овакве ствари зато што је самостално дошао до таквих закључака? Зашто мислиш да иза њега било ко стоји?

Просто зато што је Ђорђевић радио за удбу и највероватније ради и даље...

Можда је то његов закључак, што не значи да није и удбашки...

Подели на овим сајтовима

Просто зато што је Ђорђевић радио за удбу и највероватније ради и даље...

Можда је то његов закључак, што не значи да није и удбашки...

Ево шта пише у тексту В. Димитријевића где се наводи шта је о Ђорђевићу рекао Никола Милошевић.

Ђорђевић је завршио студије Југословенске књижевности и стекао звање магистра из те области, али у струци за коју се определио није доспео ни до каквог угледа. У спору Тито - Стаљин одлучио се за овог другог, што га је коштало боравка на Светом Гргуру, а потом и потпуног маргинализовања у културном животу земље. Своје једино прибежиште нашао је Ђорђевић као наставник фискултуре у једној основној школи у једном селу крај Београда, које се зове Шимановци.

http://www.pogledi.rs/diskusije/viewtopic.php?t=15745&sid=d94389355f5036c4d5e1cd83c213ca9e

Ђорђевић је значи радио за УДБУ као наставник физичког.

Подели на овим сајтовима

За УДБУ, ЧЕКУ или, КОС је радило, ради и радиће 90% политичког врха,80% бизнисмена и 50% Црквених великодостојника...и свештенства, монаштва.....

Е сада дал раде што желе или морају то је друга....прича...

Heghlu'meH QaQ jajvam

http://orthodoxbrotherhood.com/

Подели на овим сајтовима

50% Црквених великодостојника

Брате, кад ти ово верујеш ја се питам шта ти заправо радиш у СПЦ? Имаш толико других "чистијих" опција, о чему се ради?

stadaradim

Ти си баш навалио да отераш народ из СПЦ...

Ја сам Православац и део СПЦ Св,Саве ,Св.Николаја и Аве Јустина...

Треба да иду ови из Чеке...

Heghlu'meH QaQ jajvam

http://orthodoxbrotherhood.com/

Подели на овим сајтовима

Мирко Ђорђевић је у својим ''анализама'' поздрављао многе одлуке Сабора, Синода, избор патријарха, прогон владике Артемија и монаштва Рашкопризренске епархије...

Подели на овим сајтовима

50% Црквених великодостојника

Брате, кад ти ово верујеш ја се питам шта ти заправо радиш у СПЦ? Имаш толико других "чистијих" опција, о чему се ради?

sHa_sarcasticlol

Ти си баш навалио да отераш народ из СПЦ...

Ја сам Православац и део СПЦ Св,Саве ,Св.Николаја и Аве Јустина...

Треба да иду ови из Чеке...

Значи треба да иде 50% СПЦ који су "из Чеке", а ти треба да останеш? Откуд ти та само цифра од %50 да ми је знати?

Подели на овим сајтовима

Текст је преузет са видовдана.

http://www.vidovdan.org/arhiva/article2380.html

Да питамо Владу Д. који је написао текст , шта мисли ко је Ђорђевић?

За мене се не ради о томе: ко за кога ради. Јер ми је то небитно. Односно такав ниво расправе би једино могао бити битан за, на пример, ''православну УДБУ'' која хоће да раскринка агенте ''комунистичке УДБЕ''. Другим речима, то је секташки ниво. Хришћани који баратају оваквим начином размишљања много су ближи комунистима (који су се често цепали на разне фракције осуђујући једни друге за издају) него што то и претпостављају. 

Оно што ме више занима је то да посматрам Ђорђевића као човека који је зрео и савестан и који је самостално дошао до својих закључака и ставова. Ђорђевић се представља као интелектуалац и тако се према њему треба и односити. Значи ако је тачно то што Ђорђевић прича онда у реду а ако прича глупости онда га треба једноставно побити аргументима, доказати да није у праву и крај приче. Не видим зашто би у том смислу било значајно ''за кога ради''.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...