раб.аџија Написано Септембар 15, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2010 Етички кодекс Индијанаца 1. Устани са Сунцем и помоли се. Моли се сам. Моли често. Велики Дух ће слушати, само ако ти говориш.2. Буди толерантан према онима који су се изгубили на путу. Незнање, љутња, љубомора и похлепа излазе из изгубљених душа. Моли се за њих да пронађу водство.3. Тражи себе, кроз себе. Не дозволи другима да управљају твојим путем. То је твој пут и само твој - Други могу ићи с тобом, али нико не може ићи уместо тебе.4. Опходи се према гостима у кући с пуно обазривости. Послужи их најбољом храном, дај им најбољи лежај, односи се према њима с поштовањем и честитошћу.5. Не узимај што није твоје, било од неке особе, заједнице, дивљине или нечије културе. Није заслужено и дато. Није твоје.6. Поштуј све што постоји на Земљи, било људе било биљке.7. Поштуј туђа мишљења, жеље и речи. Никада не прекидај нечији говор, приговарај или грубо опонашај мимиком изречено. Дозволи свакој особи право на лично изражавање.8. Никада не говори лоше о другима. Негативна енергија коју тиме шаљеш у универзум вратиће ти се вишеструко.9. Сви људи чине грешке. Све грешке могу бити опроштене.10. Негативне мисли узрокују болести ума, тела и духа. Вежбај оптимизам.11. Природа није наша, она је део нас. Она је до наше световне породице.12. Деца су семе будућности. Сади љубав у њихова срца и заливај их мудрошћу и учењима живота. Док расту, дај им место да расту.13. Избегавај рањавање срца других. Отров те боли ће се вратити теби.14. Буди искрен у сва времена. Искреност је испит наслеђа и доследности унутар овог универзума.15. Држи себе у равнотежи. Своје умно Ја, Духовно Ја, Емоционално Ја, и Телесно Ја.Сва требају бити једнако снажна, чиста и здрава. Јачај тело да ојача ум. Расти богато у духовности, да излечиш емоционалне ране.16. Доноси свесне одлуке, као што ћу и какав бити, како ћу деловати и носити се са својим делима. Буди одговоран за своја дела.17. Поштуј приватност и лични простор других . Не дирај туђе власништво, поготово не дирај свете и духовне реликвије. То је забрањено.18. Буди првенствено искрен према себи. Не можеш бити пажљив и помоћи другима, ако ниси пажљив према себи и не помажеш прво себи.19. Поштуј туђа верска опредјељења. Не сили друге да верују у твоје.20. Дели своју добру срећу. Дели и учествуј у давању милостиње.Аутор непознат Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 16, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2010 5. Не узимај што није твоје, било од неке особе, заједнице, дивљине или нечије културе. Није заслужено и дато. Није твоје. Ovo je vise nego sumnjivo da je i jedno indijansko pleme zivelo po ovakvim principima. Jos jedan produkt romanticarske idealizacije Indijanaca. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
раб.аџија Написано Септембар 16, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 16, 2010 aquilio kauboj koliko je samo slicnih principa bilo u istoriji, od baba Eve na ovamo, pa se nije zivelo u skladu sa tim. Ne znam da li je svaka, mozda nijedna, od ovih 20 tacaka izvorno indijanska. Mada, mense0198626478946378946 npr. ovo kao da su prepisali od o.Tadeja: 10. Негативне мисли узрокују болести ума, тела и духа. Вежбај оптимизам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука