Jump to content

Етички кодекс Индијанаца

раб.аџија

Препоручена порука

Етички кодекс Индијанаца

Постављена слика

1. Устани са Сунцем и помоли се. Моли се сам. Моли често. Велики Дух ће слушати, само ако ти говориш.

2. Буди толерантан према онима који су се изгубили на путу. Незнање, љутња, љубомора и похлепа излазе из изгубљених душа. Моли се за њих да пронађу водство.

3. Тражи себе, кроз себе. Не дозволи другима да управљају твојим путем. То је твој пут и само твој - Други могу ићи с тобом, али нико не може ићи уместо тебе.

4. Опходи се према гостима у кући с пуно обазривости. Послужи их најбољом храном, дај им најбољи лежај, односи се према њима с поштовањем и честитошћу.

5. Не узимај што није твоје, било од неке особе, заједнице, дивљине или нечије културе. Није заслужено и дато. Није твоје.

6. Поштуј све што постоји на Земљи, било људе било биљке.

7. Поштуј туђа мишљења, жеље и речи. Никада не прекидај нечији говор, приговарај или грубо опонашај мимиком изречено. Дозволи свакој особи право на лично изражавање.

8. Никада не говори лоше о другима. Негативна енергија коју тиме шаљеш у универзум вратиће ти се вишеструко.

9. Сви људи чине грешке. Све грешке могу бити опроштене.

10. Негативне мисли узрокују болести ума, тела и духа. Вежбај оптимизам.

11. Природа није наша, она је део нас. Она је до наше световне породице.

12. Деца су семе будућности. Сади љубав у њихова срца и заливај их мудрошћу и учењима живота. Док расту, дај им место да расту.

13. Избегавај рањавање срца других. Отров те боли ће се вратити теби.

14. Буди искрен у сва времена. Искреност је испит наслеђа и доследности унутар овог универзума.

15. Држи себе у равнотежи. Своје умно Ја, Духовно Ја, Емоционално Ја, и Телесно Ја.
Сва требају бити једнако снажна, чиста и здрава. Јачај тело да ојача ум. Расти богато у духовности, да излечиш емоционалне ране.

16. Доноси свесне одлуке, као што ћу и какав бити, како ћу деловати и носити се са својим делима. Буди одговоран за своја дела.

17. Поштуј приватност и лични простор других . Не дирај туђе власништво, поготово не дирај свете и духовне реликвије. То је забрањено.

18. Буди првенствено искрен према себи. Не можеш бити пажљив и помоћи другима, ако ниси пажљив према себи и не помажеш прво себи.

19. Поштуј туђа верска опредјељења. Не сили друге да верују у твоје.

20. Дели своју добру срећу. Дели и учествуј у давању милостиње.

Аутор непознат

Подели на овим сајтовима

5. Не узимај што није твоје, било од неке особе, заједнице, дивљине или нечије културе. Није заслужено и дато. Није твоје.

Ovo je vise nego sumnjivo da je i jedno indijansko pleme zivelo po ovakvim principima.

Jos jedan produkt romanticarske idealizacije Indijanaca.

Подели на овим сајтовима

aquilio kauboj :drugarstvo:

koliko je samo  slicnih principa bilo u istoriji, od baba Eve na ovamo, pa se nije zivelo u skladu sa tim.

Ne znam da li je svaka, mozda nijedna, od ovih 20 tacaka izvorno indijanska.

Mada,  mense0198626478946378946

npr. ovo kao da su prepisali od o.Tadeja:

10. Негативне мисли узрокују болести ума, тела и духа. Вежбај оптимизам.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...