Jump to content

Примална терапија Др. Артура Џанова, лечење душе

Препоручена порука

@Пацифиста,

znam da je jedan jeromonah pričao da ta knjiga  "Primalni krik" uopšte nije dobra, da je opasna po mentalno, psihičko zdravlje. Samim tim i primalna terapija.

osim toga, što se tiče obraćanja psihologu ili psihijatru, moje mišljenje je da je to pomalo rizik, jer nikada ne znaš na koga ćeš naletjeti. Diploma psihologije nije nikakva garancija da ta osoba nije zadrta, da nema predrasude ili da se uopšte razumije u tematiku koja tebe muči.

nikada nisam imala problema zbog kojih bih trebala pomoć psihijatra, ali sam uvijek bila radoznala pa sam tako iz radoznalosti folirala i išla kod psihologa i psihijatra sa nekim svojim fazonima, izmišljenim problemima, a sve to sam radila čisto da ih testiram, i 'ladno sam ih manipulisala, tako sam se uvjerila da baš i nije lako naći dobrog ljekara, a i da se niko od njih neće mnogo baviti tobom i tvojim problemima. Čast izuzecima.

ma ajd to onaj sto je tvrdio da kao munja brzo moze pomoci drugima joj
Подели на овим сајтовима

• Одговори 88
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

@bdsm

Књига "Примални крик" јесте опасна по ментално здравље. Што је некоме потребнија примална терапија, тим пре је ова књига опасна за њега. То је због тога што је јако лична, и може дубоко потрести човека.

Имам другарицу која студира психологију која није могла да прочита књигу. Каже да није веровала да може толико књига да је потресе.

Што се мене тиче, ја нисам могао да обављам свакодневне обавезе док сам је читао. Али то је зато што сам радио много важније нешто, окренуо сам се себи, прегруписавао се.

Читајући књигу поново сам после ко зна колико времена осетио смисао живота, почео сам да живим тих дана.

Између осталог дошло је и до физичких побољшања. После више од 10-15 година, напади астме ми се нису јављали по више од 10 дана. Не памтим кад је то било пре тога!!!

Откад знам за себе имам астму, и још од 5-6. године живота сам имао нападе најмање једном у 5 дана, а најчешће сваки дан.

И онда одједном, Истина!!!

И астма се смирила!!!

Веруј ми, знам о чему причам, и знам да неки могу ову терапију да анатемишу.

Цео живот живим у свету који не примећује моје проблеме. Видим да имам проблем а нико не уме да ме упути у чему је тај проблем. И онда у једној књизи ја прочитам оно што сам знао у души одувек али никад нисам умео то да обликујем речима.

Можеш ли замислити које је то олакшање било за мене?

i 'ladno sam ih manipulisala, tako sam se uvjerila da baš i nije lako naći dobrog ljekara, a i da se niko od njih neće mnogo baviti tobom i tvojim problemima. Čast izuzecima.

Видим да си схватила исто што и ја.

Да ти кажем, углавном психолози и психотерапеути почну да се баве тиме чиме се баве превасходно да би решили своје проблеме.

Већина не успе да их реши, и они не могу да помогну ни својим пацијентима у решавању проблема.

Оно што многи раде:

Пруже неку утеху пацијенту, корисни савет или било шта друго и та утеха буде прави мелем за рану, али рана не зарасте, него кад престане дејство мелема опет боли.

То ствара потребу за нову дозу мелема, и тако стално.

Ако постанеш неосетљив на један мелем, иди другом лекару за душу да ти препише нови мелем.

osim toga, što se tiče obraćanja psihologu ili psihijatru, moje mišljenje je da je to pomalo rizik, jer nikada ne znaš na koga ćeš naletjeti. Diploma psihologije nije nikakva garancija da ta osoba nije zadrta, da nema predrasude ili da se uopšte razumije u tematiku koja tebe muči.

Тачно.

И осим што си ти њих манипулисала, вероватно си свесна колико терапеути могу да манипулишу човеком.

Они су способни јер поседују знања о психи и многи имају и интуицију да разумеју човека, и ако он осети интерес у манипулацији он то може радити до сутра.

Извини ако се мешам у твоје интимне ствари, ако ти смета реци и више нећу.

То што си ишла код психолога и психијатара не верујем да си ти фолирала.

Мислим да ниси тачно знала шта је твој проблем, а нису ни "стручњаци" знали да утврде.

Ако нису они знали којима је то посао, нормално је да помислиш да ти није ништа и да си фолирала.

Ишао сам и ја код психолога, и схватио да ми ништа не могу помоћи осим да ми дају "корисне савете".

Већина психолога не могу помоћи својим пацијентима, зато су и избацили неурозу из листе болести и сврстали је у нормално стање.

Али запитај се мало да ли је то истина.

Подели на овим сајтовима

Сузо, то први пут сад чујем од тебе.

Оно што ја знам је да је у почетку ниподаштавао и пљувао све друге методе, и издизао је своју терапију као једини начин да се постане нормалан.

Касније је своју галаму стишао, посветио се систематском испитивању и унапређењу своје терапије, и данас, у својој 85-ој години још ради, и ум га одлично служи.

Он је један од ретких тако старих људи који користе интернет, пишу блог и имају фејсбук профил.

Да напоменем и то да терапија не траје кратко.

И свако ко жели постати терапеут код њега мора проћи терапију.

И он је прошао ту терапију. Вероватно да је после своје терапије увидео и неке грешке које је правио пре.

Подели на овим сајтовима

Сузо, то први пут сад чујем од тебе.

Оно што ја знам је да је у почетку ниподаштавао и пљувао све друге методе, и издизао је своју терапију као једини начин да се постане нормалан.

Касније је своју галаму стишао, посветио се систематском испитивању и унапређењу своје терапије, и данас, у својој 85-ој години још ради, и ум га одлично служи.

Он је један од ретких тако старих људи који користе интернет, пишу блог и имају фејсбук профил.

Да напоменем и то да терапија не траје кратко.

И свако ко жели постати терапеут код њега мора проћи терапију.

И он је прошао ту терапију. Вероватно да је после своје терапије увидео и неке грешке које је правио пре.

da dvije godine se ide u skolu po njegovoj metodi dase usavrsi cojek psihodramaticnih dalje davajuci bolesti istih ,malo sale da mnogo cega stoje rekao ispocetka i tvrdio o njemu ispostavilo se da nije sve bas tako sjajno,kako ko oce jasam luda  nema psihijatora koji nebi poludio samnom posle dva sata isus-sinai :bla: :) 0102_laugh 0102_laugh smej.gif smej.gif smej.gif
Подели на овим сајтовима

isus-sinai

Већина психолога не могу помоћи својим пацијентима, зато су и избацили неурозу из листе болести и сврстали је у нормално стање.

:)

није истина да су неурозе избачене из листе болест

Оне се у класи ''неуротски, са стресом повезани и соматоформни поремећаји''

Анксиозни поремећаји

0102_laugh  :bla:

apel.png

Подели на овим сајтовима

@bdsm

Да, заиста изгледа као да рекламирам прималну терапију, али није ми то била намера. Само сам износио разлоге због чега ја имам тај однос према њој.

Подели на овим сајтовима

Budala. A taj fenomen je žešći deja-vu.

Да ти кажем, углавном психолози и психотерапеути почну да се баве тиме чиме се баве превасходно да би решили своје проблеме.

Већина не успе да их реши, и они не могу да помогну ни својим пацијентима у решавању проблема.

Ne znam da li počnu zato ili ne. Prevashodno zato što ti fakultet psihologije definitivno ne može pomoći da bilo šta rešiš. Šta god bilo u pitanju.  To budi siguran jer sam ja u to siguran.

A medicina traje šest godina tako da... Za to vreme će sve spontano verovatno da se reši.

Sve zavisi.  Erik Bern je recimo tvrdio da je ljubav prirodna psihoterapija, to će se vama vernicima verovatno dopasti.

Nekako se čovek promeni.

Оно што многи раде:

Пруже неку утеху пацијенту, корисни савет или било шта друго и та утеха буде прави мелем за рану, али рана не зарасте, него кад престане дејство мелема опет боли.

То ствара потребу за нову дозу мелема, и тако стално.

Ако постанеш неосетљив на један мелем, иди другом лекару за душу да ти препише нови мелем.

Kakvu utehu pružaju? Mislim da grešiš kad je to u pitanju.

Nisu oni njima mama nego psihoterapeut. I nisu prostitutke da prodaju nežne reči i dodire u crvenim sobama.

A za to da se ljudi navlače na psihoterapiju, i to je istina.

I izlazak na ulicu je rizik. Najbolje je imati dobru preporuku.

Ili sačekati neko vreme da ja počnem da radim pa ići kod mene. smej.gif

U svakom slučaju ne znam koliko je za takve stvari podesno obraćati se svom svešteniku.

Терапеути могу да манипулишу човеком.

Они су способни јер поседују знања о психи и многи имају и интуицију да разумеју човека, и ако он осети интерес у манипулацији он то може радити до сутра.

Svi ljudi imaju intuiciju. :291291291:

Vi nemate poverenja u ljude inače?

Извини ако се мешам у твоје интимне ствари, ако ти смета реци и више нећу.

То што си ишла код психолога и психијатара не верујем да си ти фолирала.

Мислим да ниси тачно знала шта је твој проблем, а нису ни "стручњаци" знали да утврде.

Ако нису они знали којима је то посао, нормално је да помислиш да ти није ништа и да си фолирала.

Ишао сам и ја код психолога, и схватио да ми ништа не могу помоћи осим да ми дају "корисне савете".

Što pod navodnicima stručnjaci? Kakve korisne savete oni daju?

Oću i ja koristan savet! smej.gif  Nisu, neuroza je lakši poremećaj. Uvek će biti tako.

Neki bolji bi mogli da izleče to za jednu seansu, veruj mi.

Подели на овим сајтовима

@Пацифиста

Познавао сам људе који су се бавили овим (постали су и сами терапеути, а после неког времена прсли скроз), проучавао шта они то тако болесно трипују (пошто се из авиона видело да ту нешто жестоко није у винкли) и могу да ти кажем да је ово са прималном терапијом не само најобичнија будалаштина, него и веома опасна прелест.

Немам времена да улазим у дубљу анализу сада. Само ћу ти рећи да се ради о једној комплетно шарлатанској синкретистичкој псевдо-психотерапеутској "нудимо-вам-инстант-излечење-и-срећан-живот" комерцијалној полусекти. Имаш на стотине и хиљаде таквих у свету. Наравно, сви имају лек од свих проблема и сви имају добру зараду од тога.

Међутим, овде није толики проблем изгубљени новац колико тешка прелест у коју се упада. Сладуњави сан о терапији која ће нас учинити неизмерно квалитетним људима ослобођених свих неуроза и болова је заиста привлачан, само што тако нешто не постоји на овом свету. То постоји само у Царству Божијем, које ће доћи.

Тај лик Артур Џанов је заправо смућкао све и свашта што му се допало од разних психолога, упаковао у маркетиншки добро осмишљену причу и тако је настала тзв. "примална терапија".

Јасно је да си се жестоко примио, и да тражиш потврду да се упустиш дубље у све (под условом да ниси овде искључиво у маркетиншке и "мисионарске" сврхе, хм?), и да ће те тешко неко одбранити од твоје замисли, али...

Оно што ти као неко у пракси упознат са тим могу да кажем јесте - ако си себи драг, не упуштај се у то.

Ако си побожан, обрати се Богу за смисао живота (а ја могу одмах да ти кажем да је то живот у љубави са свима и са Њим), јер је Он "једини Пут, Истина и Живот" и Смисао (Логос).

Толико од мене. Поздрав.

Бити хришћанин значи бити аутентичан човек, а Христов...

Подели на овим сајтовима

Хвала ти, Пецо на одговору.

Заиста ми је било потребно да чујем нешто од човека који је био у додиру са тим, после овог ћу размислити о свему овоме.

Нисам овде у маркетиншке сврхе, али ако некоме треба добар промотер препоручи ме  :)

Шалим се, наравно.

Тачно је да сам се жешће примио. У то нема сумње.

Имаћу на уму ово када будем одлучивао да ли ћу тамо ићи или не.

@bdsm

Крштен сам, и читао сам Нови Завет, мада га нисам све прочитао.

Прочитаћу га, буди сигурна у то.

Подели на овим сајтовима

Дарко, можда сам генерализовао превише, али моја искуства су таква.

Треба ићи по препоруци.

Ја сам се размишљао да идем код једне жене, јер један колега каже да му је изузетно помогла.

Подели на овим сајтовима

Да ли је неко можда чуо за терапију из наслова теме?

Или можда читао књигу "Примални крик" или неку новију?

манџуријски кандидат, само без ЛСД-а  joooj

бедак, онако барем имаш цео живот на трипу да проведеш у случају неуспелог испирања мозга  :)

практично, неко те доведе уназад предалеко хипнозом, скрши ти личност и почне да гради поново према својој слиКи ... мисим, колико болесније може од тога?  confused-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='0442_feel' />

а још и кад би радило, него ти направи паралелну личност, практично вештачку шизогренију и кад ескплодираш боље да имаш wifebeater или zombie-eater у близини  4chsmu1

Подели на овим сајтовима

zašto si ti postavio ovu temu uopšte?  želiš da se podvrgneš primalnoj terapiji ili...?

Да, желим да се подвргнем.

Поставио сам тему да бих видео шта људи мисле о томе.

Мислим и на психологе и на друге људе. Поштујем свачије мишљење.

куд ћеш боље од крштења?  0442_feel
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...