Pravnik Написано Мај 12, 2012 Пријави Подели Написано Мај 12, 2012 Litija iz Podgorice do Ostroga je i ove godine bila prelijepa. Na pola puta u manastiru SV. DIMITRIJA kod Danilovgrada , otac Luka pored trpeze i osvježenja je pripremio i umjetnički program koji je izveo KUD Đurđevdanska zora ( čini mi se ) iz Podgorice. Svake godine sve je više učesnika u ovoj litiji. Ja imam neke slike u fotoaparatu ali ih ne znam postaviti. Mada mislim da će brat Ivan postaviti svoje na sajtu mitropolije. Прије ће бити "Ђурђевданско коло". pink panter је реаговао/ла на ово 1 Православна цркво наша драга, надо свију нас, у теби је Црногорац нашао свој спас! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 26, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јун 26, 2012 Сајт манастира Острог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
раб.аџија Написано Децембар 20, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 20, 2012 Drustvo DVANAEST GODINA OD UPOKOJENJA IGUMANA LAZARA Vječni život ostroškog duhovnika [url="http://www.dan.co.me Po nekoliko sati čekalo se ispred njegove ispovjedaonice. Iako umoran, nikada nikoga nije vratio, a da ga ne sasluša i pomogne. Svojom ljubavlju, požrtvovanjem i molitvama spasio je na hiljade duša, kaže jerej Slobodan Jokić Veliku zahvalnost i blagodarnost Bogu imaju svi koji su upoznali blaženopočivšeg jeromonaha Lazara (Adžića), igumana manastira Ostroga, kaže u razgovoru za „Dan” jerej Slobodan Jokić, jedan od brojnih sveštenika kojima je iguman Lazar bio duhovnik, naglašavajući da je on i danas, dvanaest godina od upokojenja prisutan duhom. Iguman Lazar upokojio se 6. decembra 2000. godine, a sahranjen je u ostroškom skitu Jovan Do kod Nikšića, duhovnom mjestu čiju je izgradnju upravo inicirao i bio jedan od neimara. Rođen je 29. jula 1948. godine u mjestu Kokorin kod Gacka, a nakon zaršene više turističke škole studirao je teologiju i 30. maja 1979. godine zamonašen je u Hilandaru. Nekoliko godina proveo je u manastiru Pustinja kod Valjeva, a potom dolazi u Ćeliju Pipersku koju obnavlja. Od 1991. godine, s blagoslovom mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, bio je iguman svetinje u kojoj počivaju mošti Sv. Vasilija Ostroškog Čudotvorca. Na hiljade lijepih priča i sjećanja vezano je za ovog duhovnika koji je svojim životom posvjedočio božju zapovijest „Ljubi bližnjega svoga”. Ne zna se broja onih kojima je otac Lazo, kako su ga zvala njegova duhovna čeda, pomogao i duhovno i materijalno, izveo ih na pravi put, vezao za Hrista. Jerej Jokić se prisjeća prvog susreta za ostroškim igumanom davne 1993. godine. – Tražeći duhovno izvorište grupa mladih iz Nikšića, među kojima sam bio i ja uputili smo se u manastir Ostrog da upoznamo igumana o kojem su svi pričali. Prvi susret sa njim bio je dovoljan da ovaj duhovnik ostavi neizbrisiv trag u našem životu. I od tada smo sve naše muke i traženja iskonskog u sebi dijelili sa njim i on nam je pomagao. Učio nas je kako da tugujemo, ali i kako da se radujemo... Kao mladi ljudi u njemu smo imali podršku i onda kada smo se odlučivali šta dalje i čime ćemo se baviti – ispričao je jerej Jokić. Kaže da je iguman Lazar najzaslužniji što je on danas sveštenik, a upućivao je i pomagao sve koji su mu dolazili. Stipendirao je studente, ne samo bogoslove, već i one koji izučavali medicinu, matematiku ili – Ukrijepio me je kao mladića koji je tada odlučio da upiše teologiju, a nijesmo ostali ni bez njegove materijalne pomoći. Uvijek je bio tu da sasluša, prihvati nas da tu ostavimo svoje breme. Nikada ljude nije vezao za sebe, nego za Hrista. Nije pravio razlike među nama, za njega je čovjek bio čovjek i bilo je jedino važno šta želi – kaže jerej Jokić. Po nekoliko sati, prisjeća se jerej Jokić, čekalo se ispred njegove ispovjedaonice jer je bio duhovnik brojnima. Iako umoran, nikada nikoga nije vratio, a da ga ne sasluša i pomogne. Svojom ljubavlju, požrtvovanjem i molitvama spasio je na hiljade duša, naučio ih, kaže nikšićki sveštenik, da ne možemo bez službe božje, da se redovno – Bio je realan u ovome svijetu punom svakakvih stvari, lažnih duhovnika i propovjednika. Sve te godine mi je bio ispovjednik i do danas nijesmo našli takvog prema kojem možete biti otvoreni i iskreni, a da vam uzvrati takvom ljubavlju i pažnjom. Čovjek koji je malo pričao, nije besjedio, privukao je na hiljade ljudi. To može samo pravi otac u svakom smislu – rekao je jerej Jokić. Monaška bratija juče je u Jovan Dolu služila godišnji pomen ocu Lazaru, ali za razliku od prethodnih godina, brojne vjernike je spriječilo nevrijeme da dođu do ostroškog skita. Jovan Do je od Nikšića udaljen oko 15 kilometara i nalazi se na nadmorskoj visini od 700 metara. U njemu borave monasi koji se pripremaju za službu ostroškom svecu. Gradnju skita, koji po svojoj arhitekturi podsjeća na svetogorske metohe, 1995. godine inicirao je iguman Lazar, a freska sa njegovim likom nalazi se u jednoj od tamošnjih crkava. Imanje za gradnju poklonila je porodica protojereja Radomira Nikčevića, i njegovih stričeva Radomana, Radoja, Slobodana, Vojina, Dragoljuba i Draga. Manastirski kompleks završen je i osveštan 2000.godine, a osim crkve posvećene Rođenju Sv.Jovana Krstitelja i Preteče, tu su i dvije kapele posvećene Srpskim mučenicima i novomučenicima i Sv.Jovanu Pješice po blagoslov Omladina je kod oca Laza dolazila svakodnevno i u velikom broju. Jerej Jokić se prisjeća kako su iz Nikšića išli pješice do Ostroga, pa čekali satima ispred njegove ispovjedaonice da uzmu blagoslov i popričaju sa igumanom Lazarom. Takođe su nerijetko odlazili i u skit Jovan Do gdje je iguman ostroški često boravio. – Poslednji put sam se susreo sa njim dvadesetak dana pred njegov odlazak u Beograd u bolnicu. Bio je već dobro bolestan, ali i dalje veliki čovjek iz kojeg se i osjećao taj neki duh. Dovoljno je bilo da ga vidite, ćutite, ali i da opet nešto naučite od njega. Nekad nijesmo morali ni da kažemo šta nas tišti, šta osjećamo, on je to znao. To su mogli samo sveti ljudi, a mislim da je otac Lazar sveti čovjek. I danas kada odete na njegov grob osjetite da je život pobijedio smrt – eto je otac Lazar –priča jerej Jokić. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
раб.аџија Написано Децембар 20, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 20, 2012 sv-maksim "Онај отац што је наш гријех сузом умивао и облачио нас у светост, онај који нас је једнима стварао, и сестре и братију, као једно у љубав облачио, његовим духом везао и то гнијездо гријао великом душом да порасту чеда, да отворе крила, да кад отац отпутује крилима небеско дохвате. Онај отац што је молитвом дисао, уснуо а будан, мој отац, Лазар, херцеговац!” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gandalf Sivi Написано Децембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 20, 2012 Тотално је затвореног типа, а за јавност је једино отворен два пута у години, на празнике посвећене Светом Јовану Крститељу. Otvoren je svake subote od 9- 4 popodne... раб.аџија је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sova Написано Април 28, 2013 Пријави Подели Написано Април 28, 2013 Pozdrav svima na forumu!Nadam se da pisem u pravoj temi a tice se odlaska u Ostrog.Posto bi mi to bio prvi odlazak u Ostrog treba mi mala pomoc onih koji su bili -kada bi bilo najbolje ici, dali sad za slavu sv. Vasuilije Ostroski ili malo kasnije,mislim prvenstveno zbog guzve, mislim da ce biti mnogo ljudi sad 12-tog maja -sa kim ici,kojom agencijom,dali nekom crkva organizuje poklonicka putovanja itd,ako neko ima koga da preporuci neka napise, moze i na pp ili email ako ovde nije dozvoljeno -dali se nose neki pokloni,darovi -ako neko ko je bio zeli da neki savet bio bi zahvalan -putovalo bi se iz Beograda... pozdrav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука