Jump to content

мудрост скривена у творевини

Сефора

Препоручена порука

Пчеле живе уређеним друштвеним животом - ако је својство друштвенога живота у томе да делатност свакога појединца доприноси заједничком циљу - као што се то може опазити код пчела. Јер, оне заједнички пребивају у кошници, и заједнички из ње излећу, а један је и посао којим се све занимају.

Пчела је мудро уредила спремиште меда (јер истањује восак у танку опну и тако слаже чашице саћа да буду тесно једна уз другу) да спој тих малих чашица буде потпора целоме саћу. Јер, сваки од тих отвора налази се уз неки други, те их некаква танка опна истовремено и раздваја и спаја. Затим су те ћелије међусобно тако поређане да образују два или три спрата. И пчела пази да не начини чашицу тако да излази на два краја саћа, како се течност, због своје тежине, не би излила напоље. Имај на уму и то како су достигнућа геометрије за премудру пчелу нешто успутно. Јер, све ћелије у саћу су шестоугаоне и равностране, и постављајући их једну изнад друге пчела их не наставља у правој линији, да не би ослабило њихово данце, јер би се тако ослањало на празнину; него странице доњих шестоуглова служе као основа и потпора горњим данцима, тако да она безбедно могу поднети тежину која је у њима, и да свака чашица може задржати властиту течност.

Молим Вас да поставите фотографију саћа.

Ја не знам  smiley-dance007

Створитељ, који је Вечни Живот, у коме живимо, ради спасења рода људског, оваплотио се и постао видљив за анђеле и људе.

Подели на овим сајтовима

Кад бих само могао да ти тачно опишем сваку особеност појединих птица и њиховога начина живота.

Како ждралови, рецимо, преко ноћи наизменце држе стражу: док остали спавају, један од њих кружи уоколо, пружајући осталима безбедан сан; а затим, кад се наврши време његовог стражарења, он само закричи и преда се сну, а други га одмени и са своје стране му узврати пружајући му безбедност. Исти такав ред можеш приметити и у њиховом лету. Јер, сваки пут неко други преузима вођство, па пошто неко време предводи лет, одлази на зачеље јата, препуштајући вођство пута некоме другоме. Изгледа, наиме, као да ждралови нису далеко од разумне свести. Јер, тако чинећи сви у исти час долазе у ове крајеве; а исто тако, на један знак, сви у исти мах и одлазе.

Када се њиховим родитељима од старости истроши перје, ждралови стају укруг и постављају их између себе, грејући их својим перјем, те им и изобилну храну прибављају; па им чак, колико је то могуће, и при летењу помажу, подупирући га благо својим крилима са обе стране.

Свакоме је, дакле, познато да неки људи за узвраћање добрих дела кажу: узвратити као ждрал.

Молим Вас да поставите фотографију ...

Створитељ, који је Вечни Живот, у коме живимо, ради спасења рода људског, оваплотио се и постао видљив за анђеле и људе.

Подели на овим сајтовима

Ласта, кад зида своје гнездо, она сламчице доноси у кљуну; а пошто блато не може ногама захватити, кваси у води крајеве својих крила, а затим их меће у најситнију прашину, и тако начини блато које јој је од користи; па затим сламчице слаже једну на другу, лепећи их блатом као каквим лепком, те у томе гнезду подиже своју младунчад.

Молим Вас да поставите фотографију ...

Подели на овим сајтовима

U cemu je tu skrivena mudrost kad je to sve produkt nuznosti?!

Mudrost uopste nije skrivena u prirodi nego tek treba da se projavi slobodnim izborom licnosti.

Једно је материјал, друго је замисао, а треће оно што из те замисли настаје; материјал се, пак, узима споља, док се замисао остварује умећем, а исход је оно што настаје из обоје, односно из замисли и материјала. Велику и заслужену хвалу нашла је пчела у Причама Соломоновим, где је мудром и вредном названа.

Онај Који је створио васељену, нека испуни ваша срца сваком духовном радошћу у Христу Исусу, Господу нашему, Коме нека је слава и власт у векове векова. Амин.

Подели на овим сајтовима

U cemu je tu skrivena mudrost kad je to sve produkt nuznosti?!

Mudrost uopste nije skrivena u prirodi nego tek treba da se projavi slobodnim izborom licnosti.

Једно је материјал, друго је замисао, а треће оно што из те замисли настаје; материјал се, пак, узима споља, док се замисао остварује умећем, а исход је оно што настаје из обоје, односно из замисли и материјала. Велику и заслужену хвалу нашла је пчела у Причама Соломоновим, где је мудром и вредном названа.

Онај Који је створио васељену, нека испуни ваша срца сваком духовном радошћу у Христу Исусу, Господу нашему, Коме нека је слава и власт у векове векова. Амин.

To tesko mozemo nazvati mudroscu ali kao metafora moze da prodje.

Подели на овим сајтовима

Ја сам почела са пчелицама ...

А треба писати о свему и свачему !

О смени годишњих доба, о ваздуху, ...

Како настају ветрови ?

Како настају прелепе пахуље снега ?

Како настају извори ?

Како настају мириси ?

Како настају укуси ?

Како настају боје ?

И још много тога ...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...