Jump to content

Православни аргументи за поштовање светитеља

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Гости

Помаже Бог свима!

На једном другом форуму водим расправу о томе да поштовање светитеља у Православљу није некакав пагански обичај непознат Христовом учењу, а будући да сам раздијелио књиге о.Лазе Милина, потребна ми је ваша помоћ.

Молим вас да ми поставите на овој теми што више цитата из Светог писма или линкова ка апологетским аргументима који се тичу:

- појма светитељ

- праксе молитвеног заступништва упокојених хришћана - светитеља

- библијске утемељености те праксе

хвала унапријед!

Подели на овим сајтовима

• Одговори 42
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Sećajte se svojih starešina koji vam propovediše reč Božiju; gledajte na svršetak njihovog vladanja, podražavajte njihovu veru. 8 Isus Hristos je isti juče i danas i doveka. (Jevrejnima 13:7)

-Veoma interesanta stvar nalazi se u Stradanju Polikarpovom... Trenutno mi knjiga nije pri ruci, ali parafraziraću.. Nakon stradanja Svetog, njegovi učenici(- koji su inače i napisali pomenuto Stradanje), u istoj poslanici govore: 'Sakupićemo kosti Svetog Polikarpa, koje su za nas vrednije od najvećeg blaga i davaćemo im svako poštovanje.''

Vrlo jak argument o poštovanju SVetih moštiju u ranoj Crkvi!

Pozz

Подели на овим сајтовима

Чувши веру вашу у Христа Исуса, и љубав коју имате к свима светима,

Посланица светог апостола Павла Колошанима  Гл. 1, 4.

Створитељ, који је Вечни Живот, у коме живимо, ради спасења рода људског, оваплотио се и постао видљив за анђеле и људе.

Подели на овим сајтовима

Да би се утврдила срца ваша без кривице у светињи пред Богом и Оцем нашим, за долазак Господа нашег Исуса Христа са свима светима Његовим. Амин.

Прва посланица светог апостола Павла Солуњанима  Гл. 3, 13.

Створитељ, који је Вечни Живот, у коме живимо, ради спасења рода људског, оваплотио се и постао видљив за анђеле и људе.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Постоји безброј примјера молитвеног заступништва у Јеванђељу:

- прво чудо је Христос учинио на молитвено заступништво Богородице:

"И кад неста вина, рече мати Исусова њему: Немају вина. " (Јован 2,3)

Апостол Павле о значају молитвеног заступништва:

"Уз помоћ и ваше молитве за нас"

(2 Коринћанима 1,11)

- Христос у молитви Богу Оцу:

"И славу коју си ми дао ја сам дао њима" (Јован 17,22)

Подели на овим сајтовима

• Гости

Да ли светитељи "спавају" или живе у Христу и у стању су да виде земаљска збивања?

"...Авраам, отац ваш, био је рад да види дан мој; и видје и обрадова се..."

(Јован 8,56)

Подели на овим сајтовима

Тајну која је била сакривена од постања света и нараштаја, а сад се јави светима Његовим,

Посланица светог апостола Павла Колошанима  Гл. 1, 26.

Тако дакле више нисте туђи и дошљаци, него живите са светима и домаћи сте Богу,

Посланица светог апостола Павла Ефесцима  Гл. 2, 19.

Подели на овим сајтовима

Јер више не могу умрети; јер су као анђели; и синови су Божији кад су синови васкрсења.

Свето Јеванђеље од Луке  Гл. 20, 36.

И ниједан који живи и верује мене неће умрети вавек. Верујеш ли ово?

Свето Јеванђеље од Јована  Гл.11, 26.

Подели на овим сајтовима

Онда изиђе ова реч међу браћом да онај ученик неће умрети: али Исус не рече њему да неће умрети, него: Ако хоћу да остане док ја не дођем, шта је теби до тога?

Свето Јеванђеље од Јована  Гл. 21, 23.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Апостол Павле моли браћу из помјесне Римске цркве:

Али вас молим, браћо, ради Господа нашег Исуса Христа, и ради љубави Духа,

да ми будете саборци молитвама Богу за мене;

(Римљанима 15,30)

Павле потврђује да добија благодат посредством молитава Филибљанске цркве:

"Јер знам да ће се ово окренути на моје спасење по вашој молитви и помоћу Духа Исуса Христа"

(Филибљанима 1,19)

"...јер се надам да ћу вашим молитвама бити вам дарован..."

(Филимону 1,22)

Подели на овим сајтовима

30. Али вас молим, браћо, ради Господа нашег Исуса Христа, и ради љубави Духа...

Апостол Павле никада себе није сматрао достојним вере, него је увек наводио посреднике.

31. Да ми будете саборци молитвама Богу за мене.

Показује највеће смиреноумље, када каже да су му потребне њихове молитве.

Свети ТЕОФИЛАКТ Охридски

ТУМАЧЕЊA ПОСЛАНИЦЕ РИМЉАНИМА

Подели на овим сајтовима

Помаже Бог свима!

На једном другом форуму водим расправу о томе да поштовање светитеља у Православљу није некакав пагански обичај непознат Христовом учењу, а будући да сам раздијелио књиге о.Лазе Милина, потребна ми је ваша помоћ.

Молим вас да ми поставите на овој теми што више цитата из Светог писма или линкова ка апологетским аргументима који се тичу:

- појма светитељ

- праксе молитвеног заступништва упокојених хришћана - светитеља

- библијске утемељености те праксе

хвала унапријед!

U svetom pismu ne postoji ni jedan citat koji bi se naveo o tome da su hrišćani u to vreme se molitveno obraćali svetiteljima koji su postradali, na primer; niko se nij obraćao svetom Stefanu prvomućeniku,  u smisli sveti Stefane moli Boga za nas.Toga nema, niti su im službe pisali.To je kasniji dodatak apostolskoj čistoj veri kao i molitve za umrle koje  nisu bile praktikovane u apostolsko vreme, iz jednog razloga što hrišćani umiru u Hristu i nije im potrebno molitveno zastupništvo.Sveki čovek umire a onda sud.Nema tu ispravke na onom svetu jer je velika provalija, kaže Gospod u priči o ubogom Lazaru i bogatašu gde Hristos govori da je velika provalija između onih u raju i paklu i da nemogu preći jedni drugimna.Kakva molitva za one umrle nezainteresovane hrišćane na ovom svetu,Hoće li kada umru da se spasavaju.Ne,nemoguće je ostvariti spasenje posle telesne smrti o tome pismo govori.Sva ona opela koje sveštenici vrše za umrle hrišćane koji nisu bili zainteresovani za liturgiju su bezvredna i obmanjiju te formalne hrišćane u njihovom otpadništvu.Nema opela formalnim i nezainteresovanim hrišćanima, njima je mestotamo gde im je srce bilo, tako će i nastaviti uvečnosti.Zato Gospod kaže; U ČEMU TE ZATEKNEM U TOME ĆU TI SUDITI.To je jasno kao dan.
Подели на овим сајтовима

• Гости

Псалам 67

стих 35 и 36

Дајте славу Богу; на Израиљу је великолепност Његова,

и сила Његова у облацима.

Диван је Бог у светима Својима, Бог Израиљев,

Он ће дати силу и утврђење народу Своме.

Подели на овим сајтовима

"Јер знам да ће се ово окренути на моје спасење по вашој молитви и помоћу Духа Исуса Христа"

(Филибљанима 1,19)

Христовом човеку, све што му се догађа, служи на спасење, нарочито страдање за Еванђеље. Али спасење се никада не даје човеку без помоћи ближњих. Зато и сам  првоврховни апостол верује и зна да ће му се ово његово страдање збити на спасење молитвом браће по вери. Али то није све, и није довољно; то је одавде, са земље, помоћ људска. Потребна је још помоћ одозго, с неба, помоћ Духа Светога.

Јер душа људска је тако огромна и толико важна, да у њеном спасењу учествује и небо и земља, и људи и Анђели.

Јустин Поповић

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...