Аурор Написано Август 28, 2010 Пријави Подели Написано Август 28, 2010 Sa linka: http://www.danas.rs/dodaci/vikend/plave_strane/veraljubavnada_i_veronauka.45.html?news_id=198121 Veraljubavnada i veronauka RELIGIJE EVROPE Autor: Srđan Jovanović Maldoran Na jednom okupljanju, koliko pre svega nekoliko nedelja u Beogradu, potpisnik ovih redova imao je zadovoljstvo da razgovara sa jednom pravoslavnom vernicom koja je bila zabezeknuta činjenicom da moja malenkost nije religiozan. „Ali, Bog je veraljubavnada - ispljunula je ona tri reči neverovatnom brzinom, spajajući ih u jedan monstruozni konglomerat - kako možeš da živiš bez veraljubavnade?“, pitala me je ona, još uvek ne verujući sopstvenim ušima. Bog je ljubav, Bog je vera, Bog je nada - ove ideje možemo najčešće čuti u pravoslavlju, mada i samo hrišćanstvo smatra da ima tapiju na ljubav i nadu. Bog svakako nije ljubav, jedino ljubav je ljubav, ma koliko tautološki to bilo rečeno. Karl Poper jednom je izjavio da tautologijom ništa ne možemo da naučimo, međutim, ma koliko retko se sa njim ne slagali, izgleda da je u potpunosti zaboravio na vernike. Ljubav = ljubav, i to je to. Nada je nada, ljubav je ljubav, a obe sa verom veze nemaju. Po gorenavedenom receptu, „Bog je veraljubavnada“, ispada da ko god nije hrišćanin, ne zna da voli, što je jedna neverovatna uvreda koju ljudi vole da trpe. Vernica koju smo gore pomenuli takođe je „naglasila“ kako je veronauka „veoma važna“. Valjda nije primetila da je protivustavna. Još jednu osobu je moja malenkost upoznala nedavno, desetak godina mlađu i isto toliko puta bistriju, koja je (kao i gorepomenuta vernica sa tapijom na veraljubavnadu) imala dodira sa pravoslavljem, međutim, sa grčkom verzijom istog. Izgleda da je u Grčkoj još groznija situacija: tamo je veronauka obavezna. Mlada studentkinja fizičke hemije iz Beograda koja je dvanaest godina živela u Grčkoj priča nam scenario za horor film u teološkoj režiji: „Dva puta nedeljno se radi (veronauka), možeš da je izbegneš, ali je ogromna procedura, znala sam samo jednu devojku koja ju je izbegla, i to zato što je muslimanka, nisam čula ni za jedno ateističko dete da je izbeglo. Ako se izbegne, nije to da bi imao veronauku iz sopstvene religije, već prosto ništa.“ Na pitanje šta se u stvari na tim „časovima“ radi, kako se ta veronauka „uči“, odgovor je došao u već poznatom obliku tapije na ljubav: „Bog vas voli, sve je dobro, sve je stvorio, prostim rečenicama (ispričano) da ti ostane upamćeno, ništa previše komplikovano.“ Ipak, indoktrinaciju dece treba obavljati profesionalno... a na pitanje o razlici između grčke veronauke i indoktrinacije, naša ateistička studentkinja odgovara kako razlike nema. „Čula sam da se u sledećim godinama pominju i druge religije“, navodi ona, ali na tome se sve završava. Decu uče molitve na starogrčkom, na jeziku koji niko ne razume. „Znaš je napamet, ali ništa ne razumeš“, kaže nam ona, sažimajući suštinu religije u kratkim crtama. Ipak, izgleda da ni grčka indoktrinacija ne uspeva u potpunosti: „Većina drugara ne veruje u to jer su videli koliko je besmisleno, nije to sada da su oni ateisti, prosto ne veruju u tu religiju, ne veruju u crkvu, ne podnose je.“ Ovo podseća na „recept“ jedne koleginice, ateistkinje iz Londona, koja je svoje dete ostavila na godinu ili dve u katoličoj školi, tako da mu se sada smučio i sam pomen religije (probajte katoličku školu). Riskantno, ali izgleda uspešno. Na pitanje kako vidi veronauku u Srbiji, naša sagovornica kaže da zna da nije obavezna, ali da će se to najverovatnije za desetak godina promeniti. Pokazuje mi i pamflet SPC za decu naziva „Šta je jedan?“, sa odgovorima poput, „Bog je jedan, tata je jedan, mama je jedna“, iliti ponovnim pokušajima da se povežu religija i ljubav, kao da religija nije jedan od najvećih izvora mržnje na planeti Zemlji, što nam rekoše i Dokins, i Rasel, i Hičens, i Heris i mnogi, mnogi drugi, a pre svega istorija. Volite sebe, volite druge, volite ljude, volite životinje, volite nauku, volite umetnost, volite majku, volite oca, volite dečka, volite devojku, volite supruga, volite suprugu, nemojte Boga. Nije vam potreban ni najmanje. Autor je lingvista, magistar evropske kulture i odgovorni urednik žurnala Humanicus (www.humanicus.org) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sophrosyne Написано Август 28, 2010 Пријави Подели Написано Август 28, 2010 Auu,kako fundamentalno - ekstremistički zaključak u poslednja dva reda sa + još potpuno nezanimljivim ostatkom koji je valjda imao za cilj dokaz da Bog nije ljubav ili šta već.Inače ovaj humnicus je toliko "human" da ako svojim kritičkim aparatom ovako svjedoči proevropske vrijednosti,lele nama snjima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Август 28, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Август 28, 2010 Auu,kako fundamentalno - ekstremistički zaključak u poslednja dva reda sa + još potpuno nezanimljivim ostatkom koji je valjda imao za cilj dokaz da Bog nije ljubav ili šta već.Inače ovaj humnicus je toliko "human" da ako svojim kritičkim aparatom ovako svjedoči proevropske vrijednosti,lele nama snjima. Ne, nego je imao za cilj da kaže ono što i ja mislim - ljubav postoji i izvan crkvene porte. Religija nema tapiju na ljubav. Ni na istinu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Август 28, 2010 Пријави Подели Написано Август 28, 2010 Auu,kako fundamentalno - ekstremistički zaključak u poslednja dva reda sa + još potpuno nezanimljivim ostatkom koji je valjda imao za cilj dokaz da Bog nije ljubav ili šta već.Inače ovaj humnicus je toliko "human" da ako svojim kritičkim aparatom ovako svjedoči proevropske vrijednosti,lele nama snjima.Tekst jeste bezveze, ali brate, koliko ti imas pomeren pojam ekstremnosti.Kako ti zamisljas da neki vernik moze da tvrdi da je Hrist ljubav i da bez njega nista i slicna retorika, i to je OK, a ako ateista kaze da vam ne treba bog za ljubav - to je ekstrem. Treba malo da se treniras da gledas stvari iz tudje perspektive, i da shvatis da zivis u svetu u kojem neverovanje u boga i odbacivanje ili cak ismevanje religijske retorike vec davno nije nista ekstremno. The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Август 28, 2010 Пријави Подели Написано Август 28, 2010 Auu,kako fundamentalno - ekstremistički zaključak u poslednja dva reda sa + još potpuno nezanimljivim ostatkom koji je valjda imao za cilj dokaz da Bog nije ljubav ili šta već.Inače ovaj humnicus je toliko "human" da ako svojim kritičkim aparatom ovako svjedoči proevropske vrijednosti,lele nama snjima. Ne, nego je imao za cilj da kaže ono što i ja mislim - ljubav postoji i izvan crkvene porte. Religija nema tapiju na ljubav. Ni na istinu. To mislim da nijedan vernik neće poricati.Kada kažemo da je Bog Ljubav,to znači da je ljubav način Njegovog postojanja,jer Otac večno voli Sina i Duha,a isto to se odnosi i na Sina i Duha u odnosu na druga dva Lica Svete Trojice. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Август 28, 2010 Пријави Подели Написано Август 28, 2010 Volite sebe, volite druge, volite ljude, volite životinje, volite nauku, volite umetnost, volite majku, volite oca, volite dečka, volite devojku, volite supruga, volite suprugu, nemojte Boga. Nije vam potreban ni najmanje. Али,,,без Мене не би могли учинити ништа", рече Исус Христос (Јн. 15,5). Сада су дани избора, тако да антитеиста Srđan Jovanović Maldoran има право да тврди да му Бог није потребан ни најмање, но, мора оставити право свима осталима да смеју знати или веровати у Господа Исуса Христа, да без Бога уопште не би била могућа вера и нада, а посебно не љубав. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sophrosyne Написано Август 28, 2010 Пријави Подели Написано Август 28, 2010 Auu,kako fundamentalno - ekstremistički zaključak u poslednja dva reda sa + još potpuno nezanimljivim ostatkom koji je valjda imao za cilj dokaz da Bog nije ljubav ili šta već.Inače ovaj humnicus je toliko "human" da ako svojim kritičkim aparatom ovako svjedoči proevropske vrijednosti,lele nama snjima.Tekst jeste bezveze, ali brate, koliko ti imas pomeren pojam ekstremnosti.Kako ti zamisljas da neki vernik moze da tvrdi da je Hrist ljubav i da bez njega nista i slicna retorika, i to je OK, a ako ateista kaze da vam ne treba bog za ljubav - to je ekstrem. Treba malo da se treniras da gledas stvari iz tudje perspektive, i da shvatis da zivis u svetu u kojem neverovanje u boga i odbacivanje ili cak ismevanje religijske retorike vec davno nije nista ekstremno. Dobro,ali način na koji je ovo napisano jeste ekstreman.On bi baš trebao da se razlikuje od tih retorički nepromišljenih vjernika(za koje nisam rekao da su OK) (u ovom slučaju to su dvoje ljudi,koji su ga inspirisali da napiše ovaj površan tekst,sa naglaskom da su ti ljudi imali dobru namjeru) i da svoj stav pretoči na mnogo zanimljiviji način.Ostrašćenost je mnogo teška stvar.Molim vas pročitajte ponovo zadnja dva reda. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука