Jump to content

Hajde da pricamo o vasim fotografijama...

Оцени ову тему

Препоручена порука

Mnogo duboko si usao u teoriju umetnosti, sa nekim stavovima sa kojima kao umetnik apsolutno ne mogu da se slozim, pa cu ja ipak da ostanem na povrsini onog sto sam dotakla ovom temom ;)

Dakle, ako je fotografija, kao sto kazes "misao preneta na neku materijalnu podlogu u vidu forme koja je nalik svetu koji nas okružuje", reci mi u cemu je onda razlika izmedju fotografije, crteza, slike, skulpture...? A razlike definitivno ima... Najprimitivnija fotografija je u vreme kad je nastala bila daleko, daleko iznad onoga sto dobijes kad uzmes "komad ugljena i na nekoj tvrdoj podlozi nešto naslikaš". U to vreme, cak i u povoju, fotografija je bila NAUKA. Ili, jos bolje...NAUCNA FANTASTIKA!

Nije bitno kakvu cu ja defniciju fotografije dati, a dacu je u nastavku razgovora. Vise me zanima sta drugi ljudi o tome misle...

Imam utisak da imas vrlo cvrst stav o kojem nisi bas raspolozen da razmisljas gledajuci ga iz drugog ugla :)

Па добро ако нећемо улазити дубље у дискусију, дотичући се теорије уметности нема шта да се много говори о томе колико ко има фотографија, на који их начин чува, да ли израђене, одштампане, у дигиталном запису. Све се то може рећу у пар речи, као нечији исказ и то би било то. Мислим да управо ако се дубље зађе и продискутујемо мало о томе ко као доживљва фотографију, да то може онда да покаже како се ко односи према фотографијама.

Разлика између фотографије, цртежа, слике или скулптуре постоји и огледа се у томе шта хоћемо да прикажемо. Не може се једна те иста ствар изразити сликањем природним бојама на платну и скулптуром.  

Е кад кажеш већ да је фотографија била научна фантастика, то је оно што мене рецимо одвлачи од дубљег односа према фотографији. Кажеш научна фантастика! Наравно ја правим разлику између науке и научне фантастике. Наука је корисна ствар за мене, научна фантастика бескорисна. Ако можеш да ми кажеш јер није ми до танчина јасно, шта под научном фантастиком подрзумеваш код древне фотографије?  

Да се вратим на површност дискусије. Има људи који држе тоне фотографија, али само из разлога да их могу другима показивати или из неког себи личног хира чиме су задовољавају подсећањем на догађаје и доживљаје које су овековечили фотографијом. Чак шта мислим да су такви и већина. Увек су малобројни опортунисти који кроз фотографију граде уметност. Можда ће неко рећи, па да то је то, увек је оно што је добро и ретко.

Мени је фотографија најпре средство мог рада. Дакле када сам на терену усликам неки објекат који је предмет мог посла и онда ту фотографију после користим као средство даље разраде посла којег обављам, а после када се све то заврши те фотографије ставим у архиву. У ту сврху дигитални апарат ми феноменално служи. Када би све то морао са аналогним да радим, то би ми јако успорвало посао. Друга сврха фотографије је управо да овековечим неки догађај. Но нисам од оних који фотографишу свако роштиљање, свако породично окупљање, сваки корак узрастања сопоственог детета, свако путовање тонама фотографија, сваку тако неку обичну ситуацију. Више сам за то да постоји овековечен одређен догађај али са знатно мање фотографија, тек толико да се може добити основна представа онога што се збило и како је изгледало.

Bez naucne fantastike ne bi bilo ni nauke... Jer naucnici imaju (valjda) neku viziju, cilj, kako god to moze da se nazove, koji je mozda blizi fantaziji i apstrakciji, ali vodi ka konkretizaciji.

Slicno je kao i sa fotografijom. U to vreme razmisljati o tome da se prizor slika svetloscu bio je cista apstrakcija.

Razlika izmedju fotografije i drugih vidova umetnosti nije u tome sta hocemo da prikazemo. Jer i slikarstvo moze da bude isto tako fotografski realisticno, pa opet nije fotografija.

Evo definicije fotografije koju prihvatam (cula sam je na jednom od predavanja od ljudi koji su svetski vrh sto se fotografije tice). Nazalost, moracu da je parafraziram, nije mi citat u blizini:

Fotografija je prizor zabelezen pomocu svetlosti i fiksiran na materijalu koji je osetljiv na svetlost.

Cak i rec fotografija znaci "pisanje svetloscu"

Svaka rec je vazna, jer sliku mozes i da projektujes, ali dok je ne fiksiras to i dalje nije fotografija. Dakle, ono sto mi gledamo na nasim monitorima nisu fotografije, vec prizori (images, ne znam kako bi to jos moglo da se prevede na srpski).

Da li se nama licno da definicija svidja ili ne, to je vec drugo. Ali stvar je ovde jasna...

Te dve svrhe fotografije koje si ti pronasao su premalo naspram svega onog sto fotografija jeste. Trazi jos :)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 30
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...