Jump to content

Rekordan broj austrijskih vjernika napušta Crkvu

Оцени ову тему

Дејан

Препоручена порука

Nije mi bitno koliko se pripadnika drugih Crkava ispisuje iz istih i zasto,mene zabrinu jedna stvar,a ako neko moze da potvrdi da je zaista tako,neka potvrdi,a ja sam cula od grupe nasih studenata koji su isli u Svajcarsku.Naime,posto nasa Crkva tamo nije drzavna,onda za njeno odrzavanje sredstva treba da izdvajaju njeni pripadnici,mesecno od svoje plate,ne znam koji procenat.I tako se mnogo nasih ispisuje,da ne bi placali danak,a kad preko odmora dodju ovde,onda za jeftinije pare obave vencanja,krstenja,osvestenja auta(svojim ocima sam gledala auto svajc.reg.oznaka pre neki dan popodne u porti tu kod nas,osvesta ga svestenik) i ostale trebe.Meni koliko rekose,nasi tamo zvanicno se odreknu svoje Crkve,da ne bi placali tu dazbinu,pa kad je jedna porodica dosla ovde i malo se sa lokalnim svestenikom sprijateljila,a on im poznaje paroha tamo daleko,pa pitao za njih,tamosnji paroh rece da su oni izasli iz Crkve tamo iz navedenih razloga.Sta cemo s tim ,braco moja i sestre pravoslavni...Znam ja da svak za sebe odgovara,ali kad se pomenu ovo sa Austrijom,a moze i sa mnogim drugim evropskim zemljicama,sto da ne pomenemo i ovu nasu bruku i jad?

Свака част, сестро Јадранка - погодак у центар. И ја стално покушавам да нагласим колико је важно увек и прво кренути од себе. Све ово што сте описали је наша тужна реалност, на коју често не обраћамо довољно пажње. Мислимо да се такве ствари увек дешавају другима - све док се и сами не суочимо са "невероватном" чињеницом да нам је неко близак отишао у секту. Много смо се узохолили...

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

• Одговори 50
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

kaja nabroja mnogo cega ,nije u austriji svaki  tako bas kako opisa da  neki kazu da drugo ovo ono, svako je austrijanac ko ima drzavljanstvo jel je takoreci  se obavezao  da bude  vjeran ovoj drzavi sa odgovornoscu,drugo to sto neki kazu da cak kad su izbori bili  su tako jednog izjasnjenog  austrijanca da djece malo ima  ali usvajanje iz drugih drzava nije  to  to ,nije ga skoro niko ko isao  da glasa  ni glasao zbog te izjave  ,interesantno ti napisa  nesto novo se pojavljuje po tvom opisu o austrijancima

Hvala draga Suza..

Mozda je ovdje mali nesporazum, mozda nisam dovoljno dobro rekla..Kada sam sve to navela, ovdje sam mislila na vjeru,i svecenstvo,i kako vjernici imaju  xxxxx-razloga zasto napustaju crkvu.......a to nema veze s drzavljanstvom...Samo itekako ima veze zasto u vjeri slabimo, i crkve nam sve vise postaju prazne...bas iz tih razloga sto sam gore navela...(svako je austrijanac ko ima drzavljanstvo jel je takoreci  se obavezao  da bude  vjeran ovoj drzavi sa odgovornoscu,)

Da,znam za to i slazem se s tim..

Da li mozes da mi pojasnis  ovo, sta si htjela reci s drzavljanstvom.. , "ispis iz crkve"?

Iz tvojeg teksta,zakljucujem da si i ti u Austriji..pa iz tih razloga mozemo bolje  uci u dijalog ,i ispraviti ako smo u  krivom misljenju...

Подели на овим сајтовима

Утабавају пут исламској европи па смо и ми у незгодном положају!

А ја не верујем у ту причу типа дајте им да се жене па ће престати да силују децу!

Такви болесници би и ожењени силовали децу!

A Pahomije?

Знам да си атеиста али ипак би те молио да поштујеш кућни ред ,па да испред имена једног епископа ставиш крстић,значи +Пахомије или епископ(владика) Пахомије!

Ја не знам да ли је он починио оно дело за које је био оптужен!

Ако је учинио онда га треба одма рашчинити и вратити у ред лаика,не смемо себи да допустимо пропусте која је себи дозволила католичка црква!

Подели на овим сајтовима

Draga sestro Jadranka,i drgi brate Andrej...

Hvala vam na postu,i ispravnom gledanju na neke stvari koje se dogadjaju u danasnjem drustvu..u ovom slucaju,kod katolika...

Ja ne mogu ni sama moje grijehe da operem,i da sutra mogu reci...od sutra zivim sveto...Toliko je toga nepravedno  nanjeto svijetu ,i svima nama ...i vama i meni,i drugima..bas zbog neznanja...Toliko toga ima u zabludi..a na nama je danas da ispravimo to ako je moguce...jer vjerujemo svi u Boga..

Ja RKC,ne mogu staviti u nikakav sjaj...kad ona to nije..ono sto je bilo,to nitko ne moze vise popraviti,ali mozemo raditi na tome da se ne ponovi...i da se zatrazi oprost..ako je moguce.

Svaka cast onome,vama tko se trudi da realno sagleda stvar...

Zao mi je sto neki puta izdje rijec,ogorcenosti...i izvinjavam se vama zbog toga...OPROSTITE...

Hvala ..

Подели на овим сајтовима

А ја не верујем у ту причу типа дајте им да се жене па ће престати да силују децу!

A Pahomije?

Знам да си атеиста али ипак би те молио да поштујеш кућни ред ,па да испред имена једног епископа ставиш крстић,значи +Пахомије или епископ(владика) Пахомије!

Ако је учинио онда га треба одма рашчинити и вратити у ред лаика,не смемо себи да допустимо пропусте која је себи дозволила католичка црква!

Okej, nije problem ispoštovati pravilo, radi se o tome da ga nisam ni znao.

Neka bude onda †Pahomije.

Подели на овим сајтовима

A Pahomije?

Svakako. Samo ne treba zaboraviti da oni "klinci" nisu bila deca, nego momci sa nekih sedamnaest godina, dakle kao DarkoV sada..

Recimo da je zaista bilo, za šta se inače nadam da nije bilo, onda nije reč o pedofiliji. Pedofilija odnosno pedoseksualnost važi do početka puberteta, dakle najkasnije do četrnaest godina. Ovo napominjem samo zbog dramatizacije cele priče..

Znači to je okej ako su u pitanju ljudi tog životnog doba?

Подели на овим сајтовима

A Pahomije?

Svakako. Samo ne treba zaboraviti da oni "klinci" nisu bila deca, nego momci sa nekih sedamnaest godina, dakle kao DarkoV sada..

Recimo da je zaista bilo, za šta se inače nadam da nije bilo, onda nije reč o pedofiliji. Pedofilija odnosno pedoseksualnost važi do početka puberteta, dakle najkasnije do četrnaest godina. Ovo napominjem samo zbog dramatizacije cele priče..

Мој друг студира теологију и каже да његови другови из Врања имају само речи хвале за владику Пахомија,кажу да им је био као рођени отац!

А има и прича да владика није дозволио неким политичарима да се састану у манастиру Прохор пчињски па да је недуго после тога избио скандал!

Подели на овим сајтовима

kaja nabroja mnogo cega ,nije u austriji svaki  tako bas kako opisa da  neki kazu da drugo ovo ono, svako je austrijanac ko ima drzavljanstvo jel je takoreci  se obavezao  da bude  vjeran ovoj drzavi sa odgovornoscu,drugo to sto neki kazu da cak kad su izbori bili  su tako jednog izjasnjenog  austrijanca da djece malo ima  ali usvajanje iz drugih drzava nije  to  to ,nije ga skoro niko ko isao  da glasa  ni glasao zbog te izjave  ,interesantno ti napisa  nesto novo se pojavljuje po tvom opisu o austrijancima

Hvala draga Suza..

Mozda je ovdje mali nesporazum, mozda nisam dovoljno dobro rekla..Kada sam sve to navela, ovdje sam mislila na vjeru,i svecenstvo,i kako vjernici imaju  xxxxx-razloga zasto napustaju crkvu.......a to nema veze s drzavljanstvom...Samo itekako ima veze zasto u vjeri slabimo, i crkve nam sve vise postaju prazne...bas iz tih razloga sto sam gore navela...(svako je austrijanac ko ima drzavljanstvo jel je takoreci  se obavezao  da bude  vjeran ovoj drzavi sa odgovornoscu,)

Da,znam za to i slazem se s tim..

Da li mozes da mi pojasnis  ovo, sta si htjela reci s drzavljanstvom.. , "ispis iz crkve"?

Iz tvojeg teksta,zakljucujem da si i ti u Austriji..pa iz tih razloga mozemo bolje  uci u dijalog ,i ispraviti ako smo u  krivom misljenju...

draga kajo izgleda da sam pogresno tebe razumjela,htjela sam reci da se izlazenje iz crkve ispis ne razlikuje dal pomjesan ili stranac  drzavljanin ove zemlje se racuna ako je u crkvi kao pripadnik crkve ili ako se ispise isto mislim da nema evidencije  dal taj neko bio stranac ili pomjesan u braku ,mnogi sto su se ispisali iz crkve isto jos uvijek moze se cuti izjava da pripadaju katolickoj crkvi,zasto se ispisuju odlaze  mislim da porez najveci problem  u austriji ali nemora da bude tako samo sto mislim da je tako
Подели на овим сајтовима

draga kajo izgleda da sam pogresno tebe razumjela,htjela sam reci da se izlazenje iz crkve ispis ne razlikuje dal pomjesan ili stranac  drzavljanin ove zemlje se racuna ako je u crkvi kao pripadnik crkve ili ako se ispise isto mislim da nema evidencije  dal taj neko bio stranac ili pomjesan u braku ,mnogi sto su se ispisali iz crkve isto jos uvijek moze se cuti izjava da pripadaju katolickoj crkvi,zasto se ispisuju odlaze  mislim da porez najveci problem  u austriji ali nemora da bude tako samo sto mislim da je tako

Mozda se malo vrtimo u krug...ali ipak mislimo isto..draga Suzo...

Prije 30-40 godina,kada smo mi stranci dosli u austriju...morali smo svi koji nekoj religiji pripadamo da se izjasnimo ,prilikom primanja na posao...Oni ,koji nisu nikoj pripadali oni su se izjasnili da ne pripadaju nikome...

Mi...,jugovici ..nekako smo uvjek u tome posebni...ovdje je rijec o hrvatima,katolik,a to govorim iz osobnog iskustva , dobio da placa  crkveni porez...Krstila sam djecu u katolickoj crkvi,austrijskoj crkvi..i da nismo dobili prije tada bi dobili..

Mojim zemljacima u ono vrijeme ucinilo se im  mnogo placati  u iznosu  ,onda silig..da  crkveni porez...pa su culi da semoze vrlo jednostavno ispisati... nije bio nikakav problem, da zatraze ispis.dobili  papire..sta imtreba za ispis,i sve sretni..oni ce i dalje ici u hr..katolicku misiju u Becu..ali nece placati porez...austriji..?

Trebalo je samo da doneses

Krsni list..

rodni list..

vjencani list(ako si u braku)

i dozvolu za rad..

prijavu stana..

LJudi  predali papire..i kda su predali ,podpisali sve...nakon par dana ,su dobili napismeno da se uvazava ispis iz RKC..i da svi ovi papiri  idu u njegovu zupu,u crkvu gdje je krsten..i svecenik ce "najaviti"..da se ispisuje u crkve...Nije bilo napisano kako najaviti..javno za vrijeme sv.mise,propovjedi,pismeno ili kako..?

Tek tada je ljudima proradio kliker..jer nikome nije milo ,da on dolje bude proglasen,..crna ovca.. ..mozda cak i javno..?

Kada se jednom covjek ispise iz katolicke crkve...nema vise pravo da djecu krsti u crkvi,da im idu na sv.pricest,krizmu,vjencanje...ili da im svecenik obavi -sahranu...

Tako,da ti ljudi mogu vjerovati u Boga,mogu ici i u crkvu,nitko mu za to nece nisa..ali on je iskljucen kao katolik u crkvi..

Mnogim austrijancima ,pravi veliki problem..kada im djeca dodju ,jer ga zele krstiti u crkvi,a ono ne moze...??

A,bez krstenja ne moze ni nista drugo...

Подели на овим сајтовима

jeste tako bilo ili u bolnici se obavezno  pitalo koje religije ko,znam  prije  vise godina  jedan katolik iz bosne je ovdje se odjavio iz toga razloga sto tamo ide cesto i sve obavljaju krstenje i tako  isto crkvu u njegovom mjestu je financirao za gradnju  ,covjek nije isto imao pojma da tamo vec su znali u crkvi  tako da otisao kuci da krsti dijete i nisu mu krstili jel je ispisan iz crkve,sto se tice  austrijanaca zavisi ovdje kakav je svestenik  tako da neki krste svedno neki nece,ali starokatolicka crkva mnogo manje na to gleda  sve tako,u njemackoj znam neki poznanici  moji su pravoslavci i dijete krsteno u pravoslavnoj crkvi,posao mali u skolu  sad vec odrastao ali onda kad svi isli na komunion  dijete  kukalo oce i on isao je na komunion  jel svestenik  nije htjeo odbiti tako da sada pola pravoslavac pola katolik ispada 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...