Адмирал Написано Август 7, 2010 Пријави Подели Написано Август 7, 2010 Решење које је до 60-их година прошлог века постојало, јесте парохијал (а и о томе смо писали....) Парохијал је тада износио, колико ко може, не знам тачно да ли једном годишње, или чешће.... У данашње време,НВО, ово и оно.....Брате мој, када би само по један динар, сваки човек Србије, дао...само по један, може свако!!! Дају ли? Када би свако здрав само по једном годишње крв дао, само по једном може свако!!! Дају ли? Оно што једино видим, то је да се из СПЦ-е, што се даје као буџет парохијама за трошкове, балансира у односу на неки критеријум, (број домаћинстава, посећеност цркви, продавница и сл.) што се статистички за 60 дана може учинити. И кад би томе додали и Љубав, па САМО два аутобуса пуна ових дивних људи са форума, по једном месечно код сваког свештеника који је са све својом парохијом у искушењу о коме говоримо......Е тад је и сасвим aman МЕЂУ НАМА! ЈЕСТЕ И БИЋЕ! 0442_feel 1405_love 0442_feel Pravoslavni vernici treba da shvate da Gospod nije ukinuo desetak.Desetak ostaje i u novom zavetu.Za njega Gospod kaže da ga ne treba ostavljati.On se preporučuje je je blagoslov.Davanjem desetka unapredjuje se misija i potkrepljuju potrebe sveštenika i vernika koima je poptrebna pomoć.Svako ko pristupa veri treba mu se preporučivati davanje desetka jer je Bog još u starom zavetu obećao izlivanje posebne blagodatri za takvu žrtvu.Ko voli svoju zajednicu radiće za nju kao i za svoji porodicu za koju se ne štedi.Monogi se sveštenici foliraju hoće da budu dobri pa kažu vera to je dobrovoljno koliko daš.Nije to tako vera je skupo plaćena i zahteva i našu žrtvu koja sae pokazuje kroz davanje desetka.Vidite samo muslimani koliko samo daju godišnje. Oko 1300 evra svaka porodica daje zekat.On se preporučuje a ne kaokod nas crkve prokišnjavaju oronule,pocepane odežde i truli putiri.Zar je to hram dostojan Gospoda a naše kuće su kao pojedine palate . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jadranka1 Написано Август 7, 2010 Пријави Подели Написано Август 7, 2010 A kome da damo desetak?Da smo sigurni da ce novac otici potrebitima,pa da i damo,ovako,dajemo kad cujemo da nekom treba,i to je valjda neki prilog.Meni ne pada na pamet da dam desetak nekom ko ima i stan i auto,a ja se potucam kao podstanar i vozim kola od pre 14 godina(Yugo).Stvar je u tome sto ja ne osecam pripadnost zajednici jer je nekako i nema.Nase crkve ovde nemaju ni prostoriju u koju bismo mogli da odesemo odecu za decu ili neke nepotrebne predmete da se da nekom kome treba,zasto bas sve u novcu mora da se daje?Da bi ga neko proneveravao?A ne,ja ne verujem vise nikome po tom pitanju.Jednom prilikom jedna porodica dobrostojeca poklonila zvona za nasu novu crkvu ovde.Posle osvestenja zvona,svestenik kaze da mozemo slobodno da pridjemo i darujemo zvona!Sta i kome da darujemo kad su zvona darovana ,kao i njihova montaza? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Август 7, 2010 Гости Пријави Подели Написано Август 7, 2010 То што Ти говориш драга Јадранка, је жива истина. Дакле, проблем је што не постоји искуство заједнице. Она заправо постоји у онтолошком смислу, али ми то не доживљавамо. У чему је проблем? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Адмирал Написано Август 7, 2010 Пријави Подели Написано Август 7, 2010 То што Ти говориш драга Јадранка, је жива истина. Дакле, проблем је што не постоји искуство заједнице. Она заправо постоји у онтолошком смислу, али ми то не доживљавамо. У чему је проблем? Problem je u nerazumevanje Jevandjelja kod većeg dela sveštenstva.Obredna crkva se potencira na uštrb liturgijske zajednice koja treba da bude živa a neki okamenjeni fosil koji ima ispravnu formu ali bez disanja zajednice.Ja odgovorno tvrdim da dolaskom na vlast episkopa iz monaških redova došlo je do nametanja idividualnog pristupa evharistiji gde mi ostvarujemo spasenje kroz naš lkični podvig a ne kroz predavanje Hristu i njegovoj žrtvi koja je već ostvarila spasenja jednom za svagda.Uronjeni u samoposmatranje razvili su i takav tipik koji je okrenut svako za sebe unutra a ne ka drugome što u stvari i predstavlja pravo Jevandjelje.Monaštvo je u redu ali nije u redu kada nameće sopstveni put ljudima u svetu koji treba da prijave plodove duha u zajednici ne okrenuti sebi i sopstvenom naporu u spasenju , već okretanju od sebe ka drugome da služi u ljubavi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 7, 2010 Пријави Подели Написано Август 7, 2010 па проблем је у верницима и свештницима који не раде на агапама и не стварају заједницу и ван Литургије. даљим овим током раздвајања свештеника од лаоса се само продубљује јаз и незадовољство а не ради се на проблему помирења. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Август 7, 2010 Пријави Подели Написано Август 7, 2010 То што Ти говориш драга Јадранка, је жива истина. Дакле, проблем је што не постоји искуство заједнице. Она заправо постоји у онтолошком смислу, али ми то не доживљавамо. У чему је проблем? У сваком од нас појединачно. Читамо, цитирамо или тумачимо, а никако, никако да применимо и да у томе и истрајемо. Све је нераскидиво јако повезано, па и овде на форуму, читам једну тему, а одговори већ постоје на другој.Евхаристијска заједница, од које почиње наш двиг ка Господу, је део Цркве Христове Живе. И као што ни у исту воду не можеш два пута једнако закорачити, тако се и свака заједница разликује по нечему.Али за разлику од многих заједница, све Евхаристијске заједнице су једнаке у томе како им и назив говори, у Евхаристији, у Христу Миломе. Тако свако за себе треба да тражи начин да помогне да се заједница оформи тамо где је нема, јер све нам је Дао, само ми треба да заиста хоћемо. Када се оформи, Дух Свети бруси кроз свештеника и свештеника и народ. Десетак, јесте десетак не само у новцу, већ у читавом човеку, па самим тим треба бити минимум. али опет, међу свима, мирјани клирици -свеједно, јер је Богу драго, кад нас љубављу међусобном, ради Љубави Његове, види заједно, у заједници, у Евхаристији. Покажимо Богу да Га волимо свом душом и срцем свим, тако што ћемо помоћи да где год црква постоји, постоји и Литургија и Евхаристијска заједница. Овако смо као Марте које се вазда бринемо о нечему, на шта унапред знамо да не можемо утицати, уместо да чинимо оно за шта нам ама баш ништа друго не треба, већ само да хоћемо! Да из сваког дома који за себе тврди да је обожен, бар једна "глава" на сваку Литургију дође, мало би нам било још оволико цркава да сазидамо. Али не....мудрује народ, а мудрује и клир... одбијамо једни друге, свако своје брвно брижљиво чувајући у оку, ни не примећујући да се тиме од Господа Најмилостивијег одбијамо....и народ, а и клир.... Ето о.Иване,мишљења сам да је у мени проблем, кад год помислим, довољно сам себе Богу Дао и не морам више... 0102_laugh "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
vlada gorski Написано Август 8, 2010 Пријави Подели Написано Август 8, 2010 Богатих и сиромашних има код свештенства као и код мирјана. Лично издвајам три посла која су другачија од осталих: лекарски, наставнички и свештенички. Сматрам да ти послови захтевају комплетне личности (бар да се труде временом напредују), пожртвоване и спремне да себе дају до максимума. Нарочито је то изражено код свештенства. ЗАто је потребна свесност свешенику да потиче из тог народа, да је он на нишану и да својим понашањем себе оправдава или оптужује. И да често служи својим лошим поступцима тврдовратом народу као изговор. ЈА отупих зубе причајући људима (који су танки са Црквом) зашто да не раде Недељом, зашто да посте, зашто да се покају, исповеде, одлазе у Цркву, зашто да не износе храну на сахрану... а онда ме неко од њих ухвати за руку и покаже на новог младог свештеника који је за наколико месеци купио екстра мотор или добар ауто... или каже: "Види, ене га твој поп смота плећку у торбу, узе **** хиљада динара за по сата певања и једе са нама, а ти немој..." Тачно је да су и они људи са жељама и потребама, манама и врлинама али сами су изабрали тај позив и НЕ БИ СМЕЛИ себи допустити тај луксуз да одскачу од народа (у материјалном смислу).Ако ништа друго, од њих ће се више и тражити него од нас. Огроман део народа не воли имућне свештенике и зарад њих себи даје за право да одбацује Цркву. А опет знам и свештеника који и даље вози форда фијесту из бронзаног доба и сам доплати за неке који немају или чак из безобразлука неће да приложе. Као и за "људе" који ми се церећи у лице, кажу " У праву си, даћу у кафану али поповима НЕ ДАМ!" Проблем је сложен али НЕМАЈУ ОПРАВДАЊА СВЕШТЕНИЦИ ИЛИ ЂАКОНИ КОЈИ ИЗЛАЗЕ ИЗ BMW-а, пуше у кругу храма, често су виђени у кафићима... И да не буде забуне нисам секташ нити бркам неке ствари, свиђало се то некоме или не. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vesna V. Lalovic Написано Август 8, 2010 Пријави Подели Написано Август 8, 2010 nema opravdanja...ali kavi su takvi su...nasi su...oni su samo odraz nase realnosti...mogu se popraviti...bice bolji...dace i Bogorodicaaaaaa...jer 70zfof0qsamomolitva ''Имај времена за РАД - то је цена УСПЕХА ... Имај времена за РАЗМИШЉАЊЕ - то је извор МОЋИ ... Имај времена за ИГРУ - то је тајна МЛАДОСТИ ... Имај времена за ЧИТАЊЕ - то је основа МУДРОСТИ ... Имај времена за ПРИЈАТЕЉСТВА - то је пут СРЕЋЕ ... Имај времена за САЊАРЕЊЕ - то је пут ка ЗВЕЗДАМА ... Имај времена да ВОЛИШ и да те ВОЛЕ - то је привилегија богова ... Имај времена да гледаш ОКО СЕБЕ - сувише је кратак дан за себичност ... Имај времена за СМЕХ - то је МУЗИКА ДУШЕ ...''. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
šangaj Написано Август 8, 2010 Пријави Подели Написано Август 8, 2010 Није проблем у томе да ли свештеници зарађују непристојно, па и лекари зарађују непристојно а положили су Хипократеву заклетву и опет неће да оперишу без надохнаде. Проблем је што народ нема пара, свештеник заради онолико колико му народ да. Па замислите да смо богата држава колико би тек онда свењтеници зарађивали. ЧЕКАМ ВАСКРСЕЊЕ МРТВИХ И ЖИВОТ БУДУЋЕГ ВЕКА Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vesna V. Lalovic Написано Август 8, 2010 Пријави Подели Написано Август 8, 2010 u svakom zitu ima kukolja....zar ne...ali ipak je vis epsenice belice...ipak su ''losi'' primeri retkost...ipak je to uzvisen i castan poziv i priziv i pred Gospodom i pred ljudima... :cheesy: ''Имај времена за РАД - то је цена УСПЕХА ... Имај времена за РАЗМИШЉАЊЕ - то је извор МОЋИ ... Имај времена за ИГРУ - то је тајна МЛАДОСТИ ... Имај времена за ЧИТАЊЕ - то је основа МУДРОСТИ ... Имај времена за ПРИЈАТЕЉСТВА - то је пут СРЕЋЕ ... Имај времена за САЊАРЕЊЕ - то је пут ка ЗВЕЗДАМА ... Имај времена да ВОЛИШ и да те ВОЛЕ - то је привилегија богова ... Имај времена да гледаш ОКО СЕБЕ - сувише је кратак дан за себичност ... Имај времена за СМЕХ - то је МУЗИКА ДУШЕ ...''. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 8, 2010 Пријави Подели Написано Август 8, 2010 јао бре људи како упаднете у неке бесмислене трансеве ... па ми бре треба да смо срећни што имају, зар не бисмо били срећни да и ми имамо? што, јел сад требају и пред нама да дају да им бројимо и одобравамо, а видимо, памтимо и ширимо даље само кад нешто негативно увудимо код ЧОВЕКА у мантији? шта има везе што је у мантији, па униформа, позив или служба није никоме нити оправдање нити благослов за глупости. морам да се самоцитирам с проћу почетка ... погрешно усмерен бес због сопствене глади и сиромаштва ...и додаћу: ... материјалног и/или духовног. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Наца Написано Август 8, 2010 Пријави Подели Написано Август 8, 2010 Zar je bitno koliko zaradjuju? Pa i ako zaradjuju nepristojno mnogo, ja necu da im sudim... Meni je mnogo vaznije kako ce da svestenik da sluzi Liturgiju, a ne koliko ce para da skupi... 29dz8zk СВЕТИ СВЕШТЕНОМУЧЕНИЧЕ ТЕОДОРЕ ВРШАЧКИ И ПРЕПОДОБНИ ОЧЕ РАФАИЛО БАНАТСКИ, МОЛИТЕ БОГА ЗА НАС Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PD Написано Август 9, 2010 Пријави Подели Написано Август 9, 2010 Јадни би били сви наши свештеници да им ми одређујемо колико треба да добију плату или било шта. Само судимо другима и видимо њихове грешке а себе никако да погледамо. Па не треба ни нама добар ауто, онај од 15 год. ће исто ићи, не треба нам ни нов телевизор, онај стари без даљинског ће исто да ради, не треба да идемо на одмор јер колико је оних што немају кору хлеба сваки дан да ставе на сто. Али не, нама све то треба, ми смо поштено зарадили сваки динар и морамо некад да се опустимо и приуштимо себи неке ситнице које можда нису неопходне, па нисмо ми клир и нисмо се заклели на сиромаштво итд. А да ли тај наш свештеник има породицу којој треба лекар, чије дете треба исто да иде у школу, можда и тај свештеник треба да се одмори некад од свих нас и посвети једну недељу својој породици, шта има лоше у томе? Толико оправдања за нас а да само једно од тих оправдања пробамо да применимо и на наш клир можда не би били толики лицемери и оптуживали све око себе осим себе саме. 70zfof0qsamomolitva My wish for you Be with God-and may God be with you! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
šangaj Написано Август 9, 2010 Пријави Подели Написано Август 9, 2010 Mоре нека зарађују и још више и у здравље да троше!!! 8086.gif greengrin greengrin greengrin ЧЕКАМ ВАСКРСЕЊЕ МРТВИХ И ЖИВОТ БУДУЋЕГ ВЕКА Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ZELJKO P. Написано Август 9, 2010 Пријави Подели Написано Август 9, 2010 70zfof0qsamomolitva nisu ni svi svestenici isti.Mi smo imali jednog koji se,nazalost,upokojio +otac Dragan Jokic.Za razliku od vecine svestenika na ovim nasim prostorima,on nije imao "tarifu" ni za vjencanje,ni za krstenje,ni za sahranu...ako imas-das,ako nemas-nikakav problem...dijete treba da se krsti...mrtvi da se sahrane...ako je preliv groblja-moras bukvalno da ga juris po groblju da mu nesto platis,jer on svoje obavi i ode dalje... Neka mu je laka crna zemljica i prosta mu dusa... 70zfof0qsamomolitva Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука