Jump to content

Где у Библији пише да свештенике ословљавамо са "оче"?

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 26. 8. 2014. at 20:01, Zayron рече

Da ali se to ne moža nazvati onda spasavanje već dovodjenje.

Zovimo stvari onakvim riječima koje im prisluše, zašto zvati

Bogorodicu spasiteljkom kad je ona ustvari Posrednicom?

Mediatrix, tom vašom ako već hoćete privoditeljkom ili

dovoditeljkom pomoći. Pisalo bi onda u NK Vjeruju da je Spasiteljka ili Suspasiteljka.

No, tamo se kao Su/Spasiteljka ne spominje već kao Bogorodica i posredovateljka (radjanjen).

Inače to što si naveo, takodjer navode i ti Holandjani kao jedan od glavnih

argumenata zašto bi se navodno Bogorodica trebala štovat kao Suspasiteljka.

Što je besmislica i samo rječičkovanje i poigravanje riječima, potom bi onda,

kad se kome namane svaki od svetitelja mogao biti proglašen "Su/Spasiteljem".

Pa i sv. Vasilije Ostroški tj. njegove svete mošti isto tako brzo dovode Isusa Hristosa

brzo svakom ko za to iskreno zamoli a to biste se još čudom čudili kako brzo.

I ko je sad tu važniji, kovář ili kovářiček, kovač ili kovačić, Spasitelj ili Posredovatelj?

Kome treba dati kakvu čast a po kakvom redu i redoslijedu?

Sve to je napisano u NK Credu, samo se toga držat!

Moguće je da iako odlično govoriš i naš jezik,

ipak nisi 100% u njemu, i da znaš - to nije ni greh ni pogrešno.

Mogao bih i ja tebi napisati da se Bogorodica ne može

nazivati Posrednicom jer piše u Svetom Pismu da je

"Jedan posrednik izmedju Boga i ljudi - čovek Isus Hristos"

a opet, pošto se ne držim slova 'slepo' već suštinski

i iskustveno, potpuno mi je OK ako ti nju prizivaš kada

si u nevolji (ne dao ti Bog) baš tom rečju.

I za kraj, da bih ti dokazao da sam grešan čovek, daću

ti savet iako mi ga nisi tražio ("mešaću se u tudje poslove"):

Kada ovde na forumu ili u 'realnom životu' nekome nešto

kažeš, objasniš, repliciraš 2 ili 3 puta, tu stani. Ostavi

'mesta' Duhu Svetome da On Koji Zna najbolje deluje

u tvom i u srcu / mislima cenjenog neistomišljenika.

• Волим 1

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

• Одговори 165
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

On 27. 8. 2014. at 7:50, Toma рече
Ostavi 'mesta' Duhu Svetome da On Koji Zna najbolje deluje

u tvom i u srcu / mislima cenjenog neistomišljenika.

Naravno da ostavljam, ja sam žrtvovao samo par sati svog vremena da vam napišem nešto što smatram važnim a vi cijenjeni istomišljenici i neistomišljenici imate sad pred sobom cijeli život da o tome razmišljate i prepustite se djelovanju Duha Svetoga. To pitanje je zaista važno tako ni ja ne očekujem ništa drugo nego da ćete mu posvetiti cijeli život ako treba. A sad još nešto o čemu vrijedi razmišljati: Bogorodica je u svakom slučaju posrednica u materijalnom, tjelesnom smislu jer nam je svojim tijelom (z)posredovala rodjenje Isusa Hristosa, bez toga i njenog pristanka na poziv Arhandjela Gabrijela to ne bi bilo moguće a u nikakvoj to opet dihotomiji sa izjavom sv. Apostola Pavla nije: "Jedan posrednik izmedju Boga i ljudi - čovek Isus Hristos" jer se tu radi o drugom načinom posredovanja. Tim Marija nikada nije postala Božija supružnica, žena niti ju je kao takvu Bog trebao i htio, nego kako se u vašim Akatistima ispravno piše Nevjesta Nenevjesna i roditeljka Sina Božijeg, Bog ju je izabrao izmedju svih ljudi kako bi mu poslužila u realizaciji tog plana spasenja i svojim tijelom posredovala, omogućila tu vezu Boga i čovjeka čiji je potom plod utrobe njene postao Bogočovjek Isus Hristos. U tom smislu je ona posrednica izmedju Boga i ljudi zato što je svoje tijelo jednom darovala Bogu za tako uzvišeni umisao i zastupnica pred Bogom u molitvama jer se za nas moli i oroduje za naše spasenje kod Boga i svoga Sina Iusu Hrista. A sveti apostol Pavao nikad nije imao na umu Mariju kad je ovo izjavio jer ovo se tiče Hrista: "Jedan posrednik izmedju Boga i ljudi - čovek Isus Hristos", tim riječima se opisuje Hristovo eshatološko mjesto medju ljudima i Bogom a ni samom sv. apostolu Pavlu ne bi palo na pamet da bi s tim i na osnovu toga njegovog izričaja nekom moglo pasti na pamet poricati to da nam jer Bogorodica Presveta Marija, Majka Hristova svojim tijelom i životom iz-posredovala materijalno rodjenje Bogočovjeka Hrista i da u tom fizičkom smislu nije posrednicom, mostom, vezom i spojnicom izmedju Boga i ljudi. U eshatološkom smislu je posrednikom izmedju Boga i ljudi samo Hristos a u materijalnom, fizičkom  i duhovnom Bogorodica takodjer ali ne kao Hristova suspasiteljka već kao orodovateljka, pomoćnica i zastupnica naša pred Bogom, najsvetiji molitvenik pred Božijim prijestoljem, svojim molitvama se za nas utječe kod Boga za naše spasenje.

Подели на овим сајтовима

Evo nama Zayrona! Najzad se probudio!

Hvaljen Isus Zayrone! :)

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

On 27. 8. 2014. at 12:21, Trifke рече

Evo nama Zayrona! Najzad se probudio!

Hvaljen Isus Zayrone! :)

Až na věky věků buď pochválen! Nisu to nimalo smiješne stvari. To se sad širi svuda, evo ovaj vaš sveštenik je kod nas kuvan i pečen, uhvatio se u kolo zamislite s kim, s našim najvećim novotarima a svaki drugi post mu je: Fatima, Lourdes, Garabandal, Medjugorje, fatimske tajne, posvećenje Rusije Bogorodici prema fatimskim tajnama, sve samo tajne i mirakli Gospini i tako stalno ukrug itd. Ako mislite da izmišljam pogledajte sami. Ja od takvih što i od Gospe prave Boga bježim glavom bez obzira a onda naletim ovdje na "Bogorodice spasi nas!" Ma krasno! Od čerta k dablu. Z blata do bahna.

http://gloria.tv/media/wX9bx4wCUhQ

Videa:

http://gloria.tv/user/oSq3M1WQCVA/videos

Evo, tamo je sve sama Fatima, on ni o čem drugom skoro da ni ne piše

http://gloria.tv/user/oSq3M1WQCVA

Подели на овим сајтовима

Mala ispravka prethodnog posta: sve samo tajne, VIDJENJA i mirakli Gospini i tako stalno ukrug itd. Ti mirakli, čudesa, tajne, u redu, ali tolika vidjenja svuda, ko po narudžbi, poruke svaki dan i po nekoliíko puta na dan, to je sprdnja sa Bogorodicom!

Najsmješnije i najžalosnije istovremeno bilo kad sam čuo od jedne osobe kako taj i taj dan ide u neki drugi grad u tu i tu crkvu. Ja ju pitam: A šta će bit tamo, to bude neka slava crkvena? A ta osoba meni: No, ne, dolazi tamo ta i ta viditeljka Gospina, biće tamo taj dan na večernjoj Misi (dakle u 18:00 otprilike) vidjenje, ukazanje Gospino!

Slično tom nekom vidjenju nekakve "mističarke" Emmerichove koja je u svojim tim nekakvim "vidjenjima" ili prije rečeno blouznjenjima stigla vidjet i to kako su sveti Joakim i Ana svoju ćerku Mariju tj. poslije Presvetu Bogorodicu odveli na prvu Svetu Pričest kao djevojčicu. Ne vucite me samo za jezik, i ovog je previše!

Подели на овим сајтовима

Kada smo vec kod vidjenja Gospe kakav je tvoj stav o Medjugorju. Ja sam zivo nesto u Hercegovini i imao sam prilike da se upoznam sa situacijom oko Medjugorja i da upoznam vase fratre i casne pa cak i biskupa. Biskup nesto nije bas tome naklonjen ali Medjugorje donosikintu pa se ne buni puno. Inace su tamo fratri valjanoposvadjani sa biskupom bas oko Medjugorja a i vise. Dakle moje pitanje je kako ti vidis celu tu stvar?

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Gledao sam ja jedan klip kada neka tamo ima vidjenje i vidis narod se okupio i moli krunicu i samo gle u jednom trenutku ona sva obasjana poce da prica sa Gospom. Odmah tu upada jedan fratar i pocinje da umiruje narod. Odmah mi se to nije svidelo Prvo molitva se prekida zbog njenih vidjenja. Drugo ona je znacajnija od frtra. Onda poruke koje ona daje svakog 25 u mesecu nisu nista posebno. Mogao bih ih i ja sastaviti. Ne vidim svrhu takvih poruka i vidjenja. Neznam to je neko moje vidjenje da je sve to mlacenje prazne slame.

Nego kada smo vec tu, jesi li ti video mosti one svetice iz Lurda?

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

On 27. 8. 2014. at 14:57, Trifke рече

Kada smo vec kod vidjenja Gospe kakav je tvoj stav o Medjugorju. Ja sam zivo nesto u Hercegovini i imao sam prilike da se upoznam sa situacijom oko Medjugorja i da upoznam vase fratre i casne pa cak i biskupa. Biskup nesto nije bas tome naklonjen ali Medjugorje donosikintu pa se ne buni puno. Inace su tamo fratri valjanoposvadjani sa biskupom bas oko Medjugorja a i vise. Dakle moje pitanje je kako ti vidis celu tu stvar?

Ma nikako, pisao sam već o tom na nekoliko mjesta, ja to u Medjugorju vidim svim drugim prije nego ukazanjem Gospinim. Ispade da Bogorodica ima sad press-centar i čitav press-štab kad samo hrli tolike poruke sa svih strana po  nekoliko puta na dan koje se više ne stižu ni pročitat a stalno ima nešto novo za reći, nikad s tim završit. .Za običnog svetitelja bi bilo više to čudno i nedolično da toliko "melje" a kamo li za Gospu, Bogorodicu koja je uvijek bila ćutljiva, tiha i živjela u ustrani. Kdepak Gospa, meni liči to na nekakvu vrlo užvanjenu, rastračanu Sicilijanku. Gospa će baš hodati po appuntamentima i ukazivat se uvijek tačno u dan i u sat odredjeno i mjesec dana unaprijed najavljeno vrijeme u okviru nečije "viditeljske" turneje po bogatim i s novčanim evro-priloztima vrlo zanimljivim i atraktivnim zemljama EU, Njemačkoj, Austriji, Holandiji, Francuskoj, Italiji? Što ne hodaju po južnoj Americi i Africi? I tamo bi htjeli "vidjeti Gospu"? No tamo nisu opet tolike pare, jasna stvar? Gubit vrijeme po nekakvim zabitima tamo gdje ti niko neće dat ništa za ta tvoja tobože vidjenja i ukazanja! Cirkus obični!

Подели на овим сајтовима

Ne rece mi nista o mostima one svetice iz Lurda? Jesi li ih video? Ja sam video samo na slikama? U cemu je ono cuvaju> Kao neka staklena vitrina.

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

On 27. 8. 2014. at 15:13, Trifke рече

Gledao sam ja jedan klip kada neka tamo ima vidjenje i vidis narod se okupio i moli krunicu i samo gle u jednom trenutku ona sva obasjana poce da prica sa Gospom. Odmah tu upada jedan fratar i pocinje da umiruje narod. Odmah mi se to nije svidelo Prvo molitva se prekida zbog njenih vidjenja. Drugo ona je znacajnija od frtra. Onda poruke koje ona daje svakog 25 u mesecu nisu nista posebno. Mogao bih ih i ja sastaviti. Ne vidim svrhu takvih poruka i vidjenja. Neznam to je neko moje vidjenje da je sve to mlacenje prazne slame.

Nego kada smo vec tu, jesi li ti video mosti one svetice iz Lurda?

Ja se radi sve ove situacije o Gospi ili Bogorodici informišem isključivo iz liturgijskih čitanja sv. Pisma na Misi i privatnih kod kuće a nikakvi mi dalji izvori, knjige i You Tube videa nisu potrebni niti me zanimaju, namjerno ih ignorujem i zaobilazim.

Подели на овим сајтовима

On 27. 8. 2014. at 15:26, Trifke рече

Ne rece mi nista o mostima one svetice iz Lurda? Jesi li ih video? Ja sam video samo na slikama? U cemu je ono cuvaju> Kao neka staklena vitrina.

Da, većinom se ter mošti i nezetlela tijela drže po tim takvim vitrinama da ih ne bi svako ko tamo dodje opipavao i dodirivao, ljudi ko ljudi bi tamo sve šta stignu otkidali za relikviju i nosili za sobom, i to masovno, na šta bi onda to sve tamo ličilo?

Подели на овим сајтовима

On 27. 8. 2014. at 15:29, Zayron рече

Da, većinom se ter mošti i nezetlela tijela drže po tim takvim vitrinama da ih ne bi svako ko tamo dodje opipavao i dodirivao, ljudi ko ljudi bi tamo sve šta stignu otkidali za relikviju i nosili za sobom, i to masovno, na šta bi onda to sve tamo ličilo?

Ma nije meni problem sto je oni stite staklenom vitrinom nego me odusevlajva kako je telo 300 godina staro sacuvano u stanju kao da je sada zaspala.

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Evo na primjer ovaj post, tu se o. Halík vrlo ljuti na pape Jovana Pavla II, Benedikta XVI i Franciska što još uvijek nisu proveli posvećenje Rusije presvetoj Bogorodici onako kako im je to bilo naloženo u fatimskim tajnama pri ukazanju Gospe, Bogorodice djeci u Fatimi. Tih postova o tome je kod njega mnogo, svaki drugi dan plače i jadikuje zbog tog, čak si misli da to pape rade namjerno i optužuje ih da to odlažu namjerno samo kako bi Rusija opet što prije propala, ostali ga onda moraju tješit i pišu mu nek pošalje pismo, protest ili nekakvu peticiju u Vatikan. Nisam našao taj baš gdje ga iu komentarima tješe ilií je to taj ali nemam vremena tražit po komentarima, ima ih valjda preko 1000, u svakom slučaju je to na istu tu rusko-fatimsku temu. najviše o tom tamo piše o Posveti Rusije Bogorodici prema III Fatimskoj tajni a koju može učiniti samo papa.

http://gloria.tv/media/LW1ZG6UBjuP

Подели на овим сајтовима

On 27. 8. 2014. at 12:20, Zayron рече

U eshatološkom smislu je posrednikom izmedju Boga i ljudi samo Hristos a u materijalnom, fizičkom  i duhovnom Bogorodica takodjer ali ne kao Hristova suspasiteljka već kao orodovateljka, pomoćnica i zastupnica naša pred Bogom, najsvetiji molitvenik pred Božijim prijestoljem, svojim molitvama se za nas utječe kod Boga za naše spasenje.

Ako već neka su onda Sutrpiteljka jer se zajedno sa Hristom žrtvovala i trpjela, to jeste u svakom slučaju, no Suspasiteljka i Suotkupiteljka, Co-Redemptrix je već previše, predaleko se otišlo, isti taj slučaj kao i sa Bogorodice spasi nas, ne bi smjele postojati ni te stvari ni apologije takvog nečeg. Baš otkačeno, o.Halík kuka tamo kod nas na http://gloria.tv/ a ja kukam ovdje kod vas na pravoslavnom Forumu!

http://en.wikipedia.org/wiki/Co-Redemptrix

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...