Jump to content

Где у Библији пише да свештенике ословљавамо са "оче"?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Trifke tacno ti je ovo ---> U ovoj molitvi se ne podrazumeva da je ona spasiteljka ili suspasiteljka vec kao i onaj koji se davi vice nekome ko mu moae pomoci spasi me tako se i mi obracamo njoj kao najvecoj od svih svetih da posreduje za nas kod Boga.Toga ima puno u crkvenim knjigama.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Одговори 165
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

A u originalu tamo piše spasi nas, salva nos na grčkom ili šta? Daj mi molim te link na taj tekst, baš bi me zanimalo. No kriva i neuskladjena liturgijska praksa pa i tako stara ne mora biti herezom ali na herezu može svadit. Ja mislim da je u pitanju problematičan prevod.

Pa trebalo bi to potraziti na grckom ali imas ono kada se cita molitva Bogorodici ili na vecernji i jutrenju u vreme njenih praznika gde se to peva. Evo sada ce u Cetvrtak praznik uspenja Presvete Bogorodice pa mozes to cuti u nasim crkvama.

• Волим 1

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Trifke tacno ti je ovo ---> U ovoj molitvi se ne podrazumeva da je ona spasiteljka ili suspasiteljka vec kao i onaj koji se davi vice nekome ko mu moae pomoci spasi me tako se i mi obracamo njoj kao najvecoj od svih svetih da posreduje za nas kod Boga.Toga ima puno u crkvenim knjigama.

Ma u redu ali baš tim što se to tako podrazumijeva se ne smije upotrebiti ta invokacija, to je prosto tabu. Normalno onda upotrebiti glagol koji se smije, salva nos, spasi nas ne smije nikako, ni pod razno, već sam to objasnio zašto. Istovremeno to može značit uzurpiranje i Hristovog spaisteljskog poslanja i uloge, dakle njegovo obescijenjivanje i tim su odmah z jedne hereze ustvari hereze dvije. prva ta o Bogorodici a druga i Hristološka.

Подели на овим сајтовима

Pa trebalo bi to potraziti na grckom ali imas ono kada se cita molitva Bogorodici ili na vecernji i jutrenju u vreme njenih praznika gde se to peva. Evo sada ce u Cetvrtak praznik uspenja Presvete Bogorodice pa mozes to cuti u nasim crkvama.

No, ja tome ne mogu povjeravat da bi to igdje tako nešto moglo pisati na grčkom, pa mi imamo uskladjene te invokacije s grčkim, latinske sa starogrčkim, nikad nisam čuo za ništa takvo.

Подели на овим сајтовима

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Zayrone ako ti ja kazem daj molimte spasi me i pozajmi mi 100e da li to znaci da te ja zovem spasiteljem?

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Mislim da se ovde nesto o tome objasnjava ali ne razumem grcki :)

Ma može se to objašnjavat na ne znam kakve načina, problkem je u tome što takva iínvokacija prema NC Vjeruju, Credu uopšte NE SMIJE postojati! TABU! Razumijete šta je tabu, pa to je skoro blizu idiolopoklonstvu u hrišćanskom smislu riječi! Kao kad bi nekog svetitelja oslovio u nekakvom akatistu sa spasi nas, salva nos! Nejde to, ne može, zabranjeno! Bogorodica je isto svetiteljhska iako nad svima najuzvišenija i to što prtipada ostalim svetiteljima to pripada i njoj, što se tih invoikacija tiče! A ne bi smjela naravno ni postojati a ni "objašnjavanja" ni "apologije! takvog nečeg a ni takve te invokacija same po sebi. Verboten!

Подели на овим сајтовима

Zayrone ako ti ja kazem daj molimte spasi me i pozajmi mi 100e da li to znaci da te ja zovem spasiteljem?

Da to  vrijedi u običnom govoriu a ne u Božijem govoru kojim je liturgija i koji se uporavlja prema NC Vjeruju.

Jednostavno niíje moguće tamo po molitvama pisat šta kome padne prvo na pamet jer mu se učini poetičnije!

Подели на овим сајтовима

Ma može se to objašnjavat na ne znam kakve načina, problkem je u tome što takva iínvokacija prema NC Vjeruju, Credu uopšte NE SMIJE postojati! TABU! Razumijete šta je tabu, pa to je skoro blizu idiolopoklonstvu u hrišćanskom smislu riječi! Kao kad bi nekog svetitelja oslovio u nekakvom akatistu sa spasi nas, salva nos! Nejde to, ne može, zabranjeno! Bogorodica je isto svetiteljhska iako nad svima najuzvišenija i to što prtipada ostalim svetiteljima to pripada i njoj, što se tih invoikacija tiče! A ne bi smjela naravno ni postojati a ni "objašnjavanja" ni "apologije! takvog nečeg a ni takve te invokacija same po sebi. Verboten!

A sta ako tako nesto postoji i kod vas? Samo da ti kazem da je ova molitva mnogo starija od raskola. Kao sto ti rekoh u Pravoslavnoj crkvi je u upotrebi zasigurno 15 vekova a mozda i vise.

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

A sta ako tako nesto postoji i kod vas? Samo da ti kazem da je ova molitva mnogo starija od raskola. Kao sto ti rekoh u Pravoslavnoj crkvi je u upotrebi zasigurno 15 vekova a mozda i vise.

Ne, ništa takvog ne postoji kod nas, postoje uskladjene LITURGIJSKE latinsko-starogrčke invokacije još iz doba pred raskolom i u kojima se apsolutno nigdje ne oslovljava Bogorodica kao spasiteljka ili suspasiteljka niti postoje nekakve oracije sa salva nos. Još nije jasno da li je to pogrešan prevod ili pogrešna praksa ili oboje kod vas a jedino što sam našao kod nas je taj grkokatolik tamo na nekom tridentinskom sajtu. Postoje još i ti Holandjani koji ne spadaju u katoličko oficijalno učenje a nadam se da nikad spadati neće i protiv čega se ja i borim da ne bude toga kod nas a u vas toga na svakom akatistu, svejedno iz kojeg razloga. Ne postoji takav izgovor koji može apologizirat jasnu herezu, jeres jer takvog ničeg nema u NC Vjeruju, ničeg o Bogorodici Spasiteljci! Kako sam rekao to su valjda pogrobci nekakvih pogrešnih strujanja u Crkvi ili prežestoka reakcija na nekakve marijanske blude i jeresi, bilo je svačeg tada. Ali liturgijska praksa, pogotovu te invokacije ne smiju biti u raskoraku sa NC Vjeruju. To što postoje 15. vijekova ili koliko to nije i ne može biti nikakvo opravdanje već tim više je to gora i lošija stvar da se to nije uskladilo i rasčistilo s tim jasnim dogmatskim devijacijama još tada na vrijeme.

Подели на овим сајтовима

Ovdje je vrlo zanimljivo izlaganje o tome zašto postoji toliko učenja o Presvetoj Bogorodici i zašto su mnoga toliko urodnim tlom na pojavu marijanskih i ostalih najrazličitijih jeresi. I koliko daleko sve to može otići, zaista vrlo daleko, to ne biste htjeli valjda ni povjerovat a sigurno a ni znat šta o tome. I naziv članka je vrlo prigodan i sugestivan, to taj zelenim slovima:

"Velika Spasiteljka".

http://andresius.pise.cz/217-velka-spasitelka.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Jakob_B%C3%B6hme

Подели на овим сајтовима

Iz toga kako sam razumio vaše reakcije, izgleda kako vjerujete PRAVO-slavno ali izražavate to oneda pogrešnim riječima jer ko vjeruje pravoslavno takve invokacije ne bi smio nikada upotrebljavati, apologizirati ih ni u kakvom smislu i imale bi mu biti velikim tabuem. No, onda ništa lakše, zamjenite svuda to tamo "spasi nas" sa "oroduj za nas", "ohrani nas", "moli za nas", ima ih mnogo daljih sličnih. To je tačno ta riječ koja tamo ima biti jer orodovat znači baš to kad se neko ko nam je nekakva rodbina zagovora Bogu kod nas a naravno da nam je Bogorodica Majkom svima, dakle rod je i svima nama a i Hristu a tim i posrednica, jer nam je Isus Hristos rekavši sv. Jovanu pod krstom. Evo ti majke ostavio svima nama za Majku i po tome smo rod. To bi bio taj pravi nauk i ta prava uloga Bogorodice i ta prava invokacija: oroduj za nas! Ne spasi nas, ta druga pripada isključivo i jedino Isusu Hristu i niko u svemiru, niko ni u vidljivom a ni nevidljivom svijetu nema pravo na nju. Jer Mesija je samo jedan a to Isus Hristus. Davati njegove kraljevske i visostne Mesijanske prerogative nekom drugom namjerno ili iz ne znanja znači krivo vjerovati ako tako i vjerujemo ili povodit se za krivomn praksom ako to radimo bez razmišljanja u molitvama i sl. A to sve je prema NC Vjeruju jasnom idolopoklonom i hristološkom herezom i dogmatskom devijacijom.

Подели на овим сајтовима

mala ispravka

kad se neko ko nam je nekakva rodbina zagovora Bogu kod za nas

Na češkom jedinio Carigradski patrijarh, sad aktualno patrijarh +Vartolomej ima pravo biti oslovljavan sa Vaša Všesvatosti, tj. Vaša Svesvetosti.  A to s tim invokacijama je nešto dosta slično tome, kao kad bismo nekakvog paroha oslovili sa "Vaša Všesvatosti" znači tog paroha smo precijenili a patrijarha potcijenili istovremeno. Dali ste čovjeku Bogorodici počasti koje pripadaju jedino Bogu Isusu Hristu i spadaju upravo u red tih najviših kraljevskih i Mesijanskih, kako ima pravo biti oslovljavan jedino Hristos Pantokrator. Čovjeka bi onda s tim preuzvisili, precijenili a Boga baš mnogo nepočastili, da ne kažem sad baš tako grubo ponizili. Nije stvar samo u riječima već i u tome šta one zaista znače i označavaju, kakav smisao imaju. A valjda nije već smak svijeta da ni riječi više ne znače to šta bi značit trebale i ljudski se jezici opet ponovo isprepomiješali, pozapletali i ispremetali a nikom nije više razumjet ništa ni u istom jeziku i narodu. Ili ipak bude brzo?

Подели на овим сајтовима

Iz toga kako sam razumio vaše reakcije, izgleda kako vjerujete PRAVO-slavno ali izražavate to oneda pogrešnim riječima jer ko vjeruje pravoslavno takve invokacije ne bi smio nikada upotrebljavati, apologizirati ih ni u kakvom smislu i imale bi mu biti velikim tabuem. No, onda ništa lakše, zamjenite svuda to tamo "spasi nas" sa "oroduj za nas", "ohrani nas", "moli za nas", ima ih mnogo daljih sličnih. To je tačno ta riječ koja tamo ima biti jer orodovat znači baš to kad se neko ko nam je nekakva rodbina zagovora Bogu kod nas a naravno da nam je Bogorodica Majkom svima, dakle rod je i svima nama a i Hristu a tim i posrednica, jer nam je Isus Hristos rekavši sv. Jovanu pod krstom. Evo ti majke ostavio svima nama za Majku i po tome smo rod. To bi bio taj pravi nauk i ta prava uloga Bogorodice i ta prava invokacija: oroduj za nas! Ne spasi nas, ta druga pripada isključivo i jedino Isusu Hristu i niko u svemiru, niko ni u vidljivom a ni nevidljivom svijetu nema pravo na nju. Jer Mesija je samo jedan a to Isus Hristus. Davati njegove kraljevske i visostne Mesijanske prerogative nekom drugom namjerno ili iz ne znanja znači krivo vjerovati ako tako i vjerujemo ili povodit se za krivomn praksom ako to radimo bez razmišljanja u molitvama i sl. A to sve je prema NC Vjeruju jasnom idolopoklonom i hristološkom herezom i dogmatskom devijacijom.

Prema Nikeo carigradskom vjeruju to nije nikakva jeres. Niti moze biti. Tebi se cini mi se Zayrone nesto pomesalo u glavi kao izvesnom avgustinskom monahu iz 16 veka. Jos nam samo fali Witenberg i da se prikuca Zayronova teza. Do duse nije 31 oktobar ali zanemaricemo sitnice.  :good2:  :)  :D

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...