Jump to content

Православни поглед на екологију- online предавање!

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Гости
Guest свештеник Иван

Православни поглед на екологију

Предавач: Димитрије Плећевић, ипођакон

Време: Четвртак, 29. јул 2010. године у 21:00 на  :drugarstvo:

Приступна шифра је logos2010.

Пре предавања подесите искучивање микрофона да се предавач не би ометао у току предавања.

Пре приступа предавањима прочитајте УПУТСТВО ЗА КОРИШЋЕЊЕ TeamSpeaka

Важно обавештење:

Предавања су ограничена за 40 корисника на једном предавању. Због тога пожурите да заузмете своје место. Само чланови форума могу да присуствују предавањима.

Ваше

Постављена слика
Подели на овим сајтовима

E ево је добра тема. Треба рећи пар речи о глобалном еколошком покрету, који је у својој суштини политички, а у кога се настоје и православни увући. Православље само по себи, како проповеда благу реч, даје и образац понашања према околини јер православноме не треба нико, бар тако би требало, да говори о прљању и уништавању околине ако се зна да је сва земља Господња и све што је на њој. Према томе само чување околине је добро дело и Богу сигурно угодно, ако не прелази у фарисејштину. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

предавање је управо у припреми, мислим да ће Вам се барем делом допасти, али као и обично ви ћутите и не оглашавате се, те  више не знам, имају ли ова моја предавања било какав смисао, тако да ће ово бити уједно и последње.

radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Димитрије, о квалитету предавања најбоље говоре посећеност самих online трибина као и преузети текстови и аудио снимци. Дакле, одлично је и не помишљај да станеш.

Подели на овим сајтовима

Pošto neću biti tu, (naravno na Marakani sam), postaviću par pitanja o temi, pa ću već čuti odgovore kada budete nakačili snimak..A možda i ovde Mita odgovori....Inače budite na virtuelnim "agapama" nakon predavanja, pretpostavljam da ću se vratiti u neko pristojno doba...

Pitanja:

1. "Grinpis"...ljubitelji kitova i delfina, ili politička organizacija? (odnosi se i na ostale srodne organizacije)

2. Da li u Srbiji postoje neke "green" organizacije, bilo domaće ili strane.

3. Da li se SPC i njen klir ikada bavio problemom ekologije u Srbiji, ili se to uglavnom završava uređenjem bašta i vrtova u manastirima i crkvama?

4. Koji su citati iz Svetog Pisma na osnovu kojih bi se mogla napraviti veza sa ekologijom i Crkvom?

5. Čime se konkretno bave ljudi koji završe za ekologa u Srbiji? Budu neke ćate ili nešto konkretno kao one baje koje viđamo kako se biju sa kitolovcima i naftnim kompanijama?

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Brate Dimitrije  samo naprijed,što se tiče predavanja.Sva do sada koja sam imao prilike da čujem što ovdje,što na svetigori je bilo više nego odlično.Vrlo pitka,razumljiva,otvorena tako da i te kako imaju smisao.

Tema koja je postavljena "Православни поглед на екологију" je vrlo široka i lijepa tema.Imao sam prilike da čujem da je naš Vaseljenjski Patrijarh Vartolomej posvetio dosta pažnje ovom pitanju,tako da se nadam da će biti riječi i o njemu na predavanju.

A sledsvteno gornjoj temi,pitanje za oca Ivana :

Da li ima prostora za temu pod nazivom "Православни поглед на еВолуцију" u nekom narednom periodu,sa nekim kompetentnim gostom iz te oblasti.Recimo imamo dobrih članova foruma,samo ako bi se odazvali da daju neki svoj doprinos temi.Recimo ne znam da li bi mogli da kontaktiramo i đakona Dejana Nikolića,autora bloga : http://www.earthisnotflat.com/ .Recimo on bi mogao da kaže nešto o ovom pitanju...

Подели на овим сајтовима

Драги оче Мито,

Ваша предавања су фасцинантна!!!  mense0198626478946378946    Немојте молим Вас да ово вечерашње предавање буде последње. Моје питање је какав  је однос Светог писма према екологији?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...