Гости Guest ага пије млеко Написано Јул 27, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јул 27, 2010 Nisam tako davno zavrsila skolu i pohadjala sam gradjansko i mogu vam reci da sam odusevljena programom ako e sprovodi na jedan kreativan nacin.Neke igrice i radionice primenjujem i pri drzanju hora, da naucim decu solidarnosti i postovanju drugih. Mislim da su i gradjansko i veronauka dobar potez, ali da ih treba predavati na nacin koji nije suvoparan, treba zaintresovati decu da stvarno razumeju sustinu. Mada mislim da se veronauka jos bolje moze organozovati od gradjanskog...e sada je sve do predavaca namrsten https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/dada.gif Ја сам као вероучитељ више пута "у паузи" био присутан на часу грађанског васпитања. Јако су ми се допале ствари које сам видео тамо и јако сам уживао и њима. Ако мене питате, ја сам за да грађанско уведе и као обавезан предмет пошто сматрм да нам доста понедостаје од опште и грађанске културе. Наравно, за сам да веронауку такође буде обавезни предмет јер нам и духовности подоста недостаје. A šta je marksizmu falilo? Само Христос.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јул 27, 2010 Пријави Подели Написано Јул 27, 2010 Ajmo onda sve da učimo o Hristosu i kako vi interpretirate Sv. Pismo. I ateiste i jevreje i katolike i muslimane... Katolicima ne fali Hristos, samo što su jeretici. Njima treba samo interpretirati kako treba. A ostalima i ovo i interpretacija. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Јул 27, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јул 27, 2010 Ajmo onda sve da učimo o Hristosu i kako vi interpretirate Sv. Pismo. I ateiste i jevreje i katolike i muslimane... Katolicima ne fali Hristos, samo što su jeretici. Njima treba samo interpretirati kako treba. A ostalima i ovo i interpretacija. Е па знаш како, ни мене нико није питао да ли хоћу да учим хемију и енглески.... А православље има велике заслуге везане за нашу земљу, историју и остало... Сад, не морају да верују у Бога (атеисти на веронауцу) али треба да знају заслуге и допринос вере за то што се сада сви ми налазимо у слободној и нашој земљи....Што се ти не зовеш Мустафа, Исмет или Алија већ Дарко, ја Љубиша, она тамо Милева и сл... Ето то је мој став... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јул 27, 2010 Пријави Подели Написано Јул 27, 2010 Ajmo onda sve da učimo o Hristosu i kako vi interpretirate Sv. Pismo. I ateiste i jevreje i katolike i muslimane... Katolicima ne fali Hristos, samo što su jeretici. Njima treba samo interpretirati kako treba. A ostalima i ovo i interpretacija. Е па знаш како, ни мене нико није питао да ли хоћу да учим хемију и енглески.... А православље има велике заслуге везане за нашу земљу, историју и остало... Сад, не морају да верују у Бога (атеисти на веронауцу) али треба да знају заслуге и допринос вере за то што се сада сви ми налазимо у слободној и нашој земљи....Што се ти не зовеш Мустафа, Исмет или Алија већ Дарко, ја Љубиша, она тамо Милева и сл... Ето то је мој став... Ljubiša je najjače ime na celom svetu. Blago tebi x 100. To je doprinos? Zovem se Darko, ne David. Ili Dejvid. Za to je kriva SPC. Šalim se. Odgovara mi ovako. Pa i oni su kao vi, samo ne veruju u isto. Kakve ima veze? Idem na more. Pozdrav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Јул 27, 2010 Пријави Подели Написано Јул 27, 2010 Ајд путуј...и не заборави лопатице и кантицу! 8086.gif Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marina Написано Јул 28, 2010 Пријави Подели Написано Јул 28, 2010 Nisam tako davno zavrsila skolu i pohadjala sam gradjansko i mogu vam reci da sam odusevljena programom ako e sprovodi na jedan kreativan nacin.Neke igrice i radionice primenjujem i pri drzanju hora, da naucim decu solidarnosti i postovanju drugih. Mislim da su i gradjansko i veronauka dobar potez, ali da ih treba predavati na nacin koji nije suvoparan, treba zaintresovati decu da stvarno razumeju sustinu. Mada mislim da se veronauka jos bolje moze organozovati od gradjanskog...e sada je sve do predavaca stadaradim winter Ја сам као вероучитељ више пута "у паузи" био присутан на часу грађанског васпитања. Јако су ми се допале ствари које сам видео тамо и јако сам уживао и њима. Ако мене питате, ја сам за да грађанско уведе и као обавезан предмет пошто сматрм да нам доста понедостаје од опште и грађанске културе. Наравно, за сам да веронауку такође буде обавезни предмет јер нам и духовности подоста недостаје. A šta je marksizmu falilo? Nemoj molim te da pocinjemo... 0409_feel Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan S Написано Јул 28, 2010 Пријави Подели Написано Јул 28, 2010 Vise je tu politike, nego duhovnosti il gradjanskog vaspitanja! Uzimanje lakih poena! Vazda je tako bilo! 4chsmu1 Koja bi stranka dozvolila sebi da ukine veronauku??? 89898989898989 Da se suprostavi SPC? 0102_laugh Mada komunizam je zabranjivao Boga, danasnji moderan drustvo zivi bez Boga! Nama je bitnije misljenje dece valjda, koliko vidimo oni su zadovoljni veronaukom! slava3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mara Написано Јул 28, 2010 Пријави Подели Написано Јул 28, 2010 Imajući u vidu da je sveštenstvo SPC dosta stradalo tokom Drugog svetskog rata, a potom i u doba komunizma, da je Bogoslovski fakultet 1952. godine "izbačen" sa Beogradskog univerziteta, da je mali broj studenata upisivao i završavao Bogoslovski fakultet (tokom 90-tih se broj studenata povećao) vrlo nespremni i "desetkovani" dočekasmo uvođenje veronauke u škole. Da budemo iskreni, beše tu svakakvog sveta. Nije mi poznato da je iko iz Crkve vršio nadzor nad radom veroučitelja. Moji prijatelji su upisali dete na veronauku, ali pošto je učiteljica stalna govorila da deca moraju da budu pokorna i dobra, inače će goreti u paklu, prebacilu su dete na građansko. S druge strane, pak čula sam opet od prijatelja da postoji veroučiteljica u jednoj beogradskoj osnovnoj školi koju deca obožavaju, pa se dešavalo da deca koja ne idu na veronauku nego na građansko vaspitanje, stoje iza zatvorenih vrata u hodniku i slušaju čas veronauke. Rezultati koji su objavljeni u ovom tekstu su zadovoljavajući. Mislim da je situacija bolja sada, nego pre uvođenja veronauke. Što se tiče građanskog vaspitanja, mislim da je i tu kadar problematičan. Videla sam plan i program predmeta i meni to izgleda sasvim u redu. Loše je samo što su oba predmeta predstavljena tako da isključuju jedan drugi. Ako si za veronauku onda si protiv građanskog i obratno. Političari su morali zadovoljiti Crkvu, ali su morali da zadovolje i "intelektualnu elitu" Srbije koja se pribojavala (i još je u strahu) da Srbiji preti svojevrsna klerikalizacija. Ko živi u Beogradu i vozi se gradskim prevozom može videti plakate na kojima se propagira građansko vaspitanje, međutim prva rečenica glasi: "Pravo na veroispovest je neprikosnoveno pravo svakog čoveka". Zanimljivo!!! Plakate je postavila NVO Građanske inicijative http://www.gradjanske.org/page/civicEducationProgram/sr.html a projekat finansijski podržava Američka ambasada. I to je u redu. Ali zamislite obrnutu situaciju, da se u vozilima gradskog prevoza nalazi poster na kome piše da Crkva poziva roditelje da upišu decu na veronauku. Verujem da bi se velika prašina podigla i to baš od strane NVO. Ne vidim razlog zašto ne bi oba predmeta bila svrstana u redovne premete. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Јул 28, 2010 Пријави Подели Написано Јул 28, 2010 Све што може да се научи у школи требало би да нам је на корист 4chsmu1 . Давно сам завршила школу 301 и у моје време су учитељи и разредни старешине на чосу радили са децом то што се данас ради на грађанском. Лоше је што се школа данас тумачи као само образовна установа, а не и васпитна. Мислим да је то, бар у узрасту основне школе, нераздвојиво. Моја деца су ишла на веронаук пре но што је уведен као предмет у школе. Доста су и путовали, обилазили манастире, а били су чак и на једном летовању у Грчкој па су и тамо обишли доста тога . Захвална сам Богу на томе. Ипак, деценијама смо били одвојени од цркве и мислим да је потребно учити веронаук у школама јер се тако већем броју деце пружа могућност да упознају религију. Нема потребе да се атеисти боје да ће неко веронауком њиховој деци "испрати" мозак и "направити" од њих вернике. Не постаје се верник тако што у школи учиш веронауку. Када би то тако било комунисти се никад не би ни појавили. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PACTKO Написано Јул 28, 2010 Пријави Подели Написано Јул 28, 2010 У мојој је школи баш онако како кажу у "Блицу". Часови грађанског васпитања се своде на играње компјутерских игрица у учионици за информатику. Па да су бар неке едукативне!!!Него, не! Најомиљенија је ГТА и сличне!А учитељице попуњавају свој дневник који нису. А шта ће и оне, јаднице?! Имају мале групе па радионицу, кад раде, заврше за 5 минута, а никоме се не мили да нешто више уради. Кад буде лепо време "грађанци" су напољу, играју фудбал, између две ватре и сл. У вишим разредима је ситуација слична. Грађанско предаје наставник без норме који кад крене на час грађанског преврне очима, упути псовку ономе ко је измислио овај, по њему најгори предмет и оде да им каже "Хајде, радите шта хоћете" или им држи допунску наставу из свог предмета (који је један од тежих у осн.шк.). А и они који иду на грађанско имају вишу оцену из тог предмета! Мислим да ће следеће године доста њих да пређе на грађанско управо из тих разлога. Ко ће да учи "Оче наш" кад "ови" ништа не уче, само играју игрице и фудбал? Ко ће да учи хемију кад "ови" имају тројке без пипнуте књиге? Слажем се са о. Агапијем да је грађанско један занимљив предмет-али само кад се ради онако како треба. Безвезе је што је супротстављен веронауци. Мислим да су, на брзину, морали да смисле нешто што би могли да супротставе верској настави. Ми смо и до тад на ЧОС-овима већину градива из ГВ радили. Мада, кад се ради онако како не треба, још је занимљивији! :cheesy2: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пантелејмон Нови Написано Септембар 28, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2010 Ја сам у средњој учио веронауку. Међутим, другарице и другови crvenilo који беху на грађанском су спајали смоки и чачкалице док смо тог дана ми учили о Анђелској хијерархији! lqj2e2sokakote Занимљиво, нема шта, само ја не видим неку поуку спајања чачкалица и смокија...ако неко види нека буде љубазан да ми објасни! hvala algabacaju http://www.svetigora.com/node/5903 Радуј се мучениче и Цјелевниче, Пантелејмоне! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 28, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 28, 2010 хехехе па од смокија и чачкилица дечица праве Жирафе , само се питам дал праве од Смоки Штарка :bla: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пантелејмон Нови Написано Септембар 28, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2010 хехехе па од смокија и чачкилица дечица праве Жирафе , само се питам дал праве од Смоки Штарка :bla: Ако ме сећање добро служи, да био је Соко Штарк! Аха, почињем да схватам - направити Штарк-жирафу развија креативност код деце.....само што је то по мени за предшколски узраст а не за средњошколски! 89898989898989 89898989898989 http://www.svetigora.com/node/5903 Радуј се мучениче и Цјелевниче, Пантелејмоне! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 28, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 28, 2010 хехехе па од смокија и чачкилица дечица праве Жирафе , само се питам дал праве од Смоки Штарка Ако ме сећање добро служи, да био је Соко Штарк! Аха, почињем да схватам - направити Штарк-жирафу развија креативност код деце.....само што је то по мени за предшколски узраст а не за средњошколски! 89898989898989 89898989898989 па шта да се ради , така им сорта :bla: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пантелејмон Нови Написано Септембар 28, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2010 У једној Крагујевачкој средњој школи, коју похађа сестра моје другарице, пребачена је (не својом вољом) на грађанско. Разлог - превише их је на веронауци! Где је сад право ученика да слуша изабрани предмет? :bla: http://www.svetigora.com/node/5903 Радуј се мучениче и Цјелевниче, Пантелејмоне! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука