Jump to content

Стампедо на "паради поноса" у Немачкој ( најмање 10 погинуло)

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

• Одговори 81
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Ti govoriš o srednjevekovnom rimokatoličkom hrišćanstvu...

хаххахахах, па ево ја му управо написао ово исто !

Исто размишљамо ! 4chsmu1

To je zato što je toliko očigledno da ljudi obično na osnovu znanja o srednjevekovnom hrišćanstvu na zapadu i pišu u svojim osudama na račun naše vere, prenebregavajući činjenicu da su za to vreme teološka filosofija i umetnost na istoku cvetale. O shvatanjima života u hrišćanstvu između istoka i zapada tek da ne govorim. Zato takvim sagovornicima, pre upuštanja u ozbiljne diskusije, preporučim da prvo pročitaju neku knjigu s naše strane, da se informišu bolje, pa da onda možemo lepo da pričamo.

Inače, ne treba gešiti dušu ni o katolike, pošto nisu njihova shvatanja života i dogmi mnogo drugačija od naših, nego su se kroz vekove različito tumačila i primenjivala 0409_feel (kao kod nas danas)

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

Inače, ne treba gešiti dušu ni o katolike, pošto nisu njihova shvatanja života i dogmi mnogo drugačija od naših, nego su se kroz vekove različito tumačila i primenjivala 0409_feel (kao kod nas danas)

Слажем се и са овим....него ја мало да покажем колики сам православац.  4chsmu1

Подели на овим сајтовима

Мрачњаче:

управо речи "ако хоћеш" из твог (надам се да не замераш на пер ту обраћању) поста претпостављају и срж одговора: ту је присутан позив, а одазива се слободна воља. Што би се рекло - можеш и да одбијеш.

Гледање на хришћанство као на поље деловања Павловљевог рефлекса показује да је у питању суштинско мимоилажење са оптативом истог: љубав изгони страх напоље. Ако неко има сувише строгог оца сва је прилика да ће и у Богу видети такву фигуру која само тражи покоравање. С друге стране, човек, који од рођења није табула раза, прелази пут сазревања не само у биолошком и интелектуалном, него и у религиозном смислу.

Aпропо затвора, процената и верника у истима: не знам одакле проценти, али "Неће сваки који ми говори: Господе ући у Царство небеско; но који твори вољу Оца мојега који је на небесима." То ће рећи да се не вараш да сви који се називају верујућима живе по вери. Или, да ли мислиш да је у атеистичким режимима и државама било мање затвореника јер је било мање верујућих?

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ЖРУ Администрација

Разговор са Владиком Игнатијем о Онтологији и Етици:

https://www.pouke.org/video.php?cid=62&id=277&do=view

Мислимо да је ово добра полазна основа за озбиљан разговор.

Иначе, овако како Ти размишљаш по питању Етике, размишља огромна већина верујућих. Нажалост.

Ево, овде можеш да послушаш и предавања о овој теми на Богословског факултета, предавач еп. Игнатије

https://www.pouke.org/audio.php?cid=154&id=1688&do=view

Подели на овим сајтовима

Питао сам те за догме, рекао сам ти да морал није догма и да нема везе са спасењем.

Кажеш све догме ти се не свиђају, заиста не знам на које догме мислиш ?

NIsam nija rekao da je sam moral dogma. DOgma je nacin na koji religija uslovljava tzv moral. Uprosceno: ako hoces spasenje i vecni  zivot moras da radis to, to i to.

Klasicno uslovljavanje... ili kao sto rekoh dresura.

u pitanju je kompleksan problem i ne mogu tek da kaez smeta mi ta dogma i ova dogma... ima ih puno i sve su usmerene ka istom cilju "spasenju"... eto npr. dogma je postojanje boga. Bezuslovna vera bez ikakvog kritickog stava (koji obelezava nas ljude kao genetska osobina od najvece vaznosti)

Crkva ne ostavlja mogucnost da mozda bog ne postoji... ili da je mozda druga religija u pravu... (sto me dovodi do sledeceg)

Ti govoriš o srednjevekovnom rimokatoličkom hrišćanstvu...

Evo, opet prebacivanje lopte. Apsolutno svaka religija (od "milion" koiko ih ima) kaze da je bas ona u pravu a sve su druge pogresne. Meni je ovo jedan od najvecih dokaza da bog ne postoji, zapravo... Jer ne bi dozvolio da m u se ime slavi tako poggresno i tako raznovrsno.

Cesto kazete da cemo mi ateisti videti koliko smo pogresili kad umremo. I opet otkud znate da nisu busmani u pravu? Sta ako kad umremeo odemo na neki pasnjak i tamo nas ceka neki chicha koji kaze "ja sam bog. ne znam sta si verovao ali ja sam te stvorio. Ajde sad uzmi luk i strelu i cepaj za mnom... u ovoj dimenziji se lovi da bi opstao." Kako ste tako sigurni da je bas vasa verazija jedina prava i istinita kad ih vec ima toliko da se coveku zavrti u glavi.

Bzvz je samo, ako se ispostavi da su steisti bili u pravu, niko nece biti tu da vam to kaze i necemo imati tu satisfakciju... tj. necemo moci da likujemo.  :group111:

Ako ste vi u pravu moci cete da likujete... ali tesko da ce se tako nesto destiti jer koliko je verovatno da su pravoslavci u pravu toliko je verovatno da ce nas posle smrti docekati alah licno.... greengrin

PS. setio sam se jos jedne dogme slava3

"zemlja se nalazi u centru svemira"

Mnogo mi je nejasno gde to pise u bibliji pa da se crkva toliko drzi ove dogma da je zbog lje ubijala ljude? Da li postoji negde u bibliji ta recenica? MIslim da ne... ali je crkva nadmeno "resila" da je to istina i sad ima tolike ljude na svojoj dusi...

Znamo sad da je ta dogma apsolutno netacna... recite mi kako ja da znam da nisu i ostale?

kako?

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

То "догма" не постоји у православној Цркви. Постоје догмати. Знаш ли ти шта су уопште то догмати, а ако знаш кажи који је то догмат споран, па да објаснимо, ако може икако. Но, без везе је да то распредамо на овој теми која нема везеса догматима Цркве. Хајде тамо на неку тему која има везе са тим.

Иначе, послушај ова предавања Владике Игнатија, не би ли могли да причамо озбиљно на ову тему.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

Питао сам те за догме, рекао сам ти да морал није догма и да нема везе са спасењем.

Кажеш све догме ти се не свиђају, заиста не знам на које догме мислиш ?

NIsam nija rekao da je sam moral dogma. DOgma je nacin na koji religija uslovljava tzv moral. Uprosceno: ako hoces spasenje i vecni  zivot moras da radis to, to i to.

Klasicno uslovljavanje... ili kao sto rekoh dresura.

u pitanju je kompleksan problem i ne mogu tek da kaez smeta mi ta dogma i ova dogma... ima ih puno i sve su usmerene ka istom cilju "spasenju"... eto npr. dogma je postojanje boga. Bezuslovna vera bez ikakvog kritickog stava (koji obelezava nas ljude kao genetska osobina od najvece vaznosti)

Crkva ne ostavlja mogucnost da mozda bog ne postoji... ili da je mozda druga religija u pravu... (sto me dovodi do sledeceg)

Већ сам ти рекао да морал нема везе са спасењем (-да није уопште условљена истим) и да нема везе са догмом. Молим те погледај онај интервју. То што ти сматраш догмом, није оно шта ми православни називамо догмом, то ћу ти објаснити у једном од следећих корака (постова)...

Друго, зашто смо ми уверени да је Истина на "нашој страни" . Зато што је Истина (Христос) откривена Сама. Бог се открио и откривао више пута у историји. Христос је био на земљи и говерио и првенствено учио народ истинском животу и истинитом Богу.

Опет ти кажем да би било неозбиљно да било која верска заједница каже : "Знате шта истина није код нас, истинско учење је код оних других верника, а ви и даље останите са нама". Мислим , не комент....

"Змеља је центар света" ...ово си поново помешао средњевековни католички концепт и систем. Тога нема кад нас православних....ако нађеш неку такву изјаву обавезно нас обавести.

Пошто, очигледно доста често мешаш православље и римокатолицизам ,да се не би десило случајно да у следећем посту нам поменеш да је инквизиција била немилосрдна према јеретицима, одмах унапред да ти кажем да ми нисмо имали нијад инквизицију нити јеретике на нашем поднебљу.... :group111:

Примећујем брате да си искрен и истинољубив.

Ако желиш ево ја сам рад да поразговарамо преко скајпа о свим стварима за које мислиш да православље није у праву и да има "грехова".

Много сам пута разговарао са пријатељима - атеистима на те теме и биће ми драго да и са тобом поразговарам и чујем како гледаш на поједине ствари у вери и хришћанству.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

A да и у Светом Писму пише да је Земља округла , ево ти цитат код пророка Исаије , Стари Завет (!) :

"Он сједи над кругом земаљским".  Исаија 40,22     

Могу ти рећи да католици ово нису лепо видели.  :group111:

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

Da,moralan čovek ne mora biti i dobar...

тако је, моралан човек може да буде најморалнији човек и истовремено да буде мизантроп (мрзитељ људи). да буде задовољан самим собом а друге да презире, што и често бива са онима који су "превише" морални. Такав и када би ушао у рај досађивао би Богу : што си овог примио, па зашто си  и овог.....и никада неће разумети да се тајна спасење не садржи у држању морала него у љубави према Богу и људима и да нико није безгрешан. ne_shvata

Подели на овим сајтовима

A да и у Светом Писму пише да је Земља округла , ево ти цитат код пророка Исаије , Стари Завет (!) :

"Он сједи над кругом земаљским".   Исаија 40,22     

Могу ти рећи да католици ово нису лепо видели.  0110_hahaha

A deo kada Bog šalje duhove u sva četiri ćoška Zemlje?

Подели на овим сајтовима

Гледање на хришћанство као на поље деловања Павловљевог рефлекса показује да је у питању суштинско мимоилажење са оптативом истог: љубав изгони страх напоље. Ако неко има сувише строгог оца сва је прилика да ће и у Богу видети такву фигуру која само тражи покоравање. С друге стране, човек, који од рођења није табула раза, прелази пут сазревања не само у биолошком и интелектуалном, него и у религиозном смислу.

Naravno, ljudi projektuju tone stvari na boga, sve u zavisnosti od raznih stvari.

Nije strogost to. (:

Koja je razlika između autoritativnosti i autoritarnosti?

Nagradno pitanje za tebe.  Tj. razlika između potčinjenosti i poniznosti?

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

"Он сједи над кругом земаљским".   Исаија 40,22     

Могу ти рећи да католици ово нису лепо видели.  0110_hahaha

A deo kada Bog šalje duhove u sva četiri ćoška Zemlje?

Даре, дај ми тај стих из св. Писма.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...