Јаков. Написано Јул 11, 2010 Пријави Подели Написано Јул 11, 2010 Da li držite prekrštene ruke na prsima (grudima) za vreme službe? Odavno nisam video nikoga da takav stav telom zauzima za vreme službe. Kako znamo ovo je jedan od najstarijih običaja u Pravoslavnoj crkvi. Voleo bih malo o ovome da kažemo neku, jer čini mi se da se ljudi tako ne mole zbog blama da se ne razlikuju od drugih. Možda stvarno nekome neupućenom izgleda suviše revniteljski, to jest sektaški. Kada se stoji u toj pozi tada se ne pravi krsni znak od čela ka stomaku i ramenima, jer čovek u toj pozi već čini znak krsta. ------------------------- Isto bih voleo da neko kaže da li se kada sveštenik sa kandilom vrši blagosiljanje vernih u hramu, vernik poklanja prema njemu ili stoji mirno bez ikakvih poklona i pravljenja krsnog znaka. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Јул 11, 2010 Пријави Подели Написано Јул 11, 2010 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Јул 11, 2010 Пријави Подели Написано Јул 11, 2010 У манастиру који ја посјећујем је врло честа појава да људи држе прекрштене руке у вријеме Литургије. Од монаха, па до обичног мирјана. Нисам знала је ли исправно или не, сад од тебе читам, али видим оци тако раде па к'о велим сигурно није наопако. А мени некако прија кад прекрстим руке, јер су ми некако баш дуге, па ме заболе ако их држим поред себе. А што се тиче народа он се поклања када га свештеник благосиља на крају службе и када кади. Не знам је ли то исправно, ваљда се огласи неко од свештених лица. Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
shalom777 Написано Јул 11, 2010 Пријави Подели Написано Јул 11, 2010 Не држим... зараво, никада нисам ни размишљао о положају својих руку,док сам на Литургији... држим их нормално, уз тијело... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
vessna Написано Јул 11, 2010 Пријави Подели Написано Јул 11, 2010 Drzim prekrstene ruke-levu preko desne kada se pricescujem,inace,ne.Klanjam se i krstim svaki put kada svestenik blagosilja i kada kadi. Voleo bih malo o ovome da kažemo neku, jer čini mi se da se ljudi tako ne mole zbog blama da se ne razlikuju od drugih. Možda stvarno nekome neupućenom izgleda suviše revniteljski, to jest sektaški.Ponekad izgleda bas tako,ali kod nas je i ovako-kad jednom jedan nesto krene,onda postepeno svi idu za njim,najpre stidljivo,tek ponekad,a posle sve postane sasvim uobicajeno.Tako ucimo jedni od drugih. Bog zna potrebe svakog čoveka,meru snage i moć nemoći svakoga. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
shalom777 Написано Јул 11, 2010 Пријави Подели Написано Јул 11, 2010 Људи,све је то потпуно непотребно- мислим да причу о тим стварима, уопште. Бог нема ништа ни од наших прекрштања руку, ни од непрекрштања, ни од закрштавања, ни од незакрштавања кад свештеник . Он хоће наше срца(''срце скрушено и смирено, Ти нећеш одбацити''), а неке спољашње радње- тачно је, суштину морамо уобличити у неку форму, али не и у формализам! Ја, лично, на литрургјии се прекрстим онда када осјетим потребу за тим, исто тако се и поклоним, и сл... уопште немам неки шаблон. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 11, 2010 Пријави Подели Написано Јул 11, 2010 Drzim prekrstene ruke-levu preko desne kada se pricescujem,inace,ne.потпис.него, какве везе има положај тела са молитвом - седиш, стојиш, лежиш ... не умањује то скрушеност духа ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
vessna Написано Јул 11, 2010 Пријави Подели Написано Јул 11, 2010 Recimo,kad svestenik kaze "U ime Oca i Sina i Svetoga Duha!",ne prekrstis se jer ne osecas potrebu !? Ja uglavnom sve sto uradim,uradim jer ja tako osecam i zelim.Priznajem da ima stvari koje uradim samo jer je red,ali,mislim,bolje mi je da znam red,nego da 0110_hahaha. Bog zna potrebe svakog čoveka,meru snage i moć nemoći svakoga. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
shalom777 Написано Јул 11, 2010 Пријави Подели Написано Јул 11, 2010 У највећем броју случајева се прекрстим, али понекад- не... кажем ти, не размишљам превише о томе, некада се више сконцентришем на сам текст молитве, него на то хоћу ли подићи руку до чела 0110_hahaha...дакле, не тврдим да је то нешто пожељно или непожељно, говорим само о својој пракси. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
vessna Написано Јул 11, 2010 Пријави Подели Написано Јул 11, 2010 него, какве везе има положај тела са молитвом - седиш, стојиш, лежиш ... не умањује то скрушеност духа ... Slazem se,ali samo kod kuce,u drustvu,na ulici...nije bitan polozaj tela,nego duse.Ali,kad sam u hramu,onda bar tamo neka sve bude kako treba,ili,bolje receno,koliko sam dosad naucila o ponasanju:sta,kako i zasto uraditi. Bog zna potrebe svakog čoveka,meru snage i moć nemoći svakoga. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
vessna Написано Јул 11, 2010 Пријави Подели Написано Јул 11, 2010 A,tako...Priznajem,desi se da ponekad promasim,zanesem se,zaboravim,i vidim da su svi vec spustili ruku... Bog zna potrebe svakog čoveka,meru snage i moć nemoći svakoga. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јул 11, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јул 11, 2010 Како кад , углавном су ми уз тело ако прекрстим то је више да ти мало променио положај руку а за прићешће - ДА. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 11, 2010 Пријави Подели Написано Јул 11, 2010 него, какве везе има положај тела са молитвом - седиш, стојиш, лежиш ... не умањује то скрушеност духа ... Slazem se,ali samo kod kuce,u drustvu,na ulici...nije bitan polozaj tela,nego duse.Ali,kad sam u hramu,onda bar tamo neka sve bude kako treba,ili,bolje receno,koliko sam dosad naucila o ponasanju:sta,kako i zasto uraditi.слажем се, али ја бих прво инсистирао на суштини и разумевању - Литургија, светопричешће, здрава духовност; па тек онда на форми - облачење, руке, ноге, марама, постови ... ако изражавамо форму превише онда добијемо претеривања формалиста и ревнитеља који држе више до форме него до суштине. ако изразимо превише суштину, науштрб форме, онда се добију некакви протестантизми ... тако да је истина негде између и у поступности уласка Господа у срца, као и човека у тајну и суштину. онда дођемо до закључка да свако имај свој ''типик'', темпо, ка Господу и да не треба шибати за ''пропуст'' или ''преувеличавање'' форме ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sophrosyne Написано Јул 11, 2010 Пријави Подели Написано Јул 11, 2010 Са страхом Божијим вјером и љубављу приступите... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Јул 11, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Јул 11, 2010 Braćo i sestre malo preterujete klapklap Nisam započeo temu sa nekom željom da se tu ulazi u neku dubiozu i suštinu suštatstva kroz eklisiološki žiznji i temporalnu objektivnost prakse u evharistijskom objedinjavanju. 4chsmu1 Prosto pričamo o jednoj praksi u crkvi, bez da je posmatramo kao formu ili kao suštinu Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука