Jump to content

"Спорни" цитати из Новог Завета

Оцени ову тему

Препоручена порука

pa dobro,meni se svidja što iuris diskutuje i razmišlja... naravno da svako od nas ima svoje vidjenje i pristupa al mislim da nije toliko preterao kao što kažeš... plus,on je jedan od retkih ateista na forumu koji još uvek nije popio bananu-a to nam takodje govori puno... zaista nisam primetio da čovek hoće da ubedjuje da Bog ne postoji već samo da razmeni mišljenje...ako ima sa kim

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

kao prvo bezobrazno se izrazavas, povedi racuna, to za sektu

Sta je bezobrazno u realnosti da je HRiscanstvo u to vreme smatrano sekotm? (manja verska zajednica)

, a mi smo vernici koji smo gori od vas ateista jel tako? ajde reci iskreno zasto smo mi gori? ako nismo gori sta si onda tolko zapenio?

Gde sam zapenio? Zapenim na stvari koje pricaju Romul i onaj Igorsima, ali to nema veze sa vernicima vec sa time sto krive sliku realnosti.

Da li sam ja tebe IGDE optuzio da si ti zapenio za neke druge stvari iako konstatno guras nos u nauku i pricas razna neka svoja vidjenja koja su daleko od realnosti?

,

ceo smisao je bas u tome, ko radi bolje... a sad uzmi da procitas Novi Zavet pa onda mozemo dalje da pricamo inace je besmisleno

Procitao sma novi zavet.

,

a opet pravi smisao nije u tome ko radi bolje, to je ateistima smisao, jer oni misle da su bolji i zato i napadaju tolko

Tebi zapravo cinjenica da sam ja ateista i da pisem ovde predstavlja napad. Jer ja nigde nisam nikog napao.

,

ti svojim nastupom pokusavas da opravdas svoje vidjenje sveta i planeta, sta to znaci? to znaci jednostavno da ti ili si inferioran ili si superioran nema izmedju

Netacno. Superiornost i Inferiornost zavisi od situacije u kojoj se nalazimo, ne postoji superioran i inferioran covek kao ni superiorno ili inferiorno bice

Primer, delfin je superiorniji plivac od tigra, tigar je superiorniji na zemlji i u trcanju od delfina. ( to ti je moj pogled na svet )

meni stvarno nije jasno otkud tolka potreba za dokazivanjem da Bog ne postoji, jel mozes da objasnis koji je to poriv u tebi da te tera da nama objasnjavas sta je istina?

Prvo u vecinu mesta gde si mi uleteo nije se pricalo o tome da li bog postoji ili ne. Zapravo JA NIGDE nisam pisao o tome da li bog postoji ili ne.

Ja sam pisao prvenstveno o tome da za boga ne postoje empirijski dokazi pa ja odbacam tu ideju.

Ali sam cak na vise mesta napomenuo da to sto ne postoji empirijski dokaz nije ultimativni dokaz postojanja. Medjutim za mene je dovoljan.

Druga stvar, kada sam pisao te stvari, neki su mi pricali o lichnom iskustvo- j ato iskustvo nisam imao, ali to sto si ti imao licno iskustvo nikako ne moze ( niti treba ) da bude meni ili bilo kome argument po kom bi ti objasnjavao da postoji bog. Dakle tvoje lichno spiritualno iskustvo - za mene nije bitno jer je to tvoje lichno spiritualno iskustvo. Ako ga budem ikad dobio mozda i ja postanem vernik.

Drugo, ti mi se konstatno ubacas u konverzacije gde ja pricam sa ljudiam o temama koje NEMAJU puno veze sa bogom. Naprimer diskutujem sa Zvonkom o libelijanskoj politici i pravima homoseksualaca i sa solomonom o prirodi naseg politickog uredjenja ti mi se ubacas komentarima da ja "Starije pravim pametnim" i slichno.

Ako me vec optuzujes za nesto, toplo ti savetujem da me bolje procitas i razumes.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Не видим зашто би Буњуелово виђење било од толиког значаја.

ko kaže da je OD TOLIKOG značaja... samo lepo ilustruje ono što samhteo da (po)kažem :0104cheesy:

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

ko kaže da je OD TOLIKOG značaja... samo lepo ilustruje ono što samhteo da (po)kažem :0104cheesy:

Кад сам рекао "од толиког значаја" мислио сам на то да не видим зашто би Буњуелово виђење људске реакције на чуда било релевантно. Поготову што је био врло, у најмању руку, ненаклоњен хришћанству и Католичкој цркви. У овом филму Симеон на крају напушта свој подвиг и замењује га џез клубом (нисам гледао филм, тако пише на Википедији).

Подели на овим сајтовима

Прави извор вере у Христа је увек кроз Богоносну личност.

Први Хришћани који нису сами упознали Христа неби никада поверовали у причу коју сами нису чули а да нису лично доживели силу Христову кроз Апостоле. Онај ко је видео да Петар васкрсава мртве и именом Исуса Христа исцељује болесне нема никаквог разлога да сумња да је исто то чинио и сам Христос.

Осим тога није све у натприродној сили већ и Христоликости. У прображају личности.

Светост привлачи као магнет.

Потврда Христовог идентитета су Христолики светитељи које Црква назива живим Јевађелима. Неко је рекао да све оне књиге које ако би могле бити написане, о ономе шта је учинио и рекао Господ, неби могле стати у цели свет али стају у светитеље Цркве који као жива Јеванђеља и у нашем времену остају сведоци истинитости Христове науке.

Nisam pitao za izvor vere u Hrista. Pitam da li postoji neki izvor o tome sta je pricao Isus, kako je ziveo, koja je priroda Svetog Trojstva, kako je izgledalo vaskrsenje i slicno, osim Biblije.Nije mi jasno jer neki kazu da Biblija nije izvor znanja i da bi crkva nastavila normalno i bez Biblije. Jednostavno pitanje koje me zbunjuje, a nikako da dobijem jednostavan odgovor..

Подели на овим сајтовима

Збуњујеш са одговорима, који јесу једноставни, зато што везујеш веру и извор вере за информацију, међутим поента није у информацији већ је у сили - која се разумева искуствено.

А сила је међусобно деловање(однос) човека са човеком односно његовом околином.

пре око 2.500 година, Сократ критикује

проналазак писма, сматрајући да оно носи привидну, а не стварну

мудрост, те да само жива (силна), разговорна реч разгорева искру и уписује знање у души онога

који је слуша жељан тога истога знања.

Није ствар у једном или пет записа који нас информишу о васкрсењу већ у сили која људима потврђује то исто васкрсење и смисао васкрсења.

Што значи: не само информација већ и искуство.

Подели на овим сајтовима

, koja je priroda Svetog Trojstva, kako je izgledalo vaskrsenje i slicno, osim Biblije.

Ne. T.j mozda postoji jos nesto u hriscanskim spisima koji nisu uslu u bibliji al to je sistematski "unistavano" jer je to jeres.

Подели на овим сајтовима

Nisam pitao za izvor vere u Hrista. Pitam da li postoji neki izvor o tome sta je pricao Isus, kako je ziveo, koja je priroda Svetog Trojstva, kako je izgledalo vaskrsenje i slicno, osim Biblije.Nije mi jasno jer neki kazu da Biblija nije izvor znanja i da bi crkva nastavila normalno i bez Biblije. Jednostavno pitanje koje me zbunjuje, a nikako da dobijem jednostavan odgovor..

O Sv.Trojici se gotovo nista ne govori u Bibliji,sem nekoliko stihova.

Sto se tice toga kako je Isus ziveo,vaskrsao i ostalo,jedini izvor toga jeste Biblija,samo sto je nasa vera mnogo vise od toga.Uzmi neku ozbiljniju teolosku knjigu,i bice ti jasno.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Одговор је веома једноставан: постоји Црква, кроз све векове од Христа па надаље. Црква је и никла на том познању Христа и његовог васкрсења (ако Христос не уста узалуд је вера наша, каже апостол Павле). Онај ко је дошао до тог познања крстио се и постао део Цркве (тако је било од почетка, тако је и данас). Дакле, Црква је главни извор сваког богопознања. Црква је извор и познања Библије (тешко је можеш разумети ако немаш ум Цркве).

Подели на овим сајтовима

Dakle - vera proistice iz bogospoznanja, ne iz Biblije. Znanje o licnosti Isusa, njegovom vaskrsenju i drugim detaljima se dobija iz Biblije, a uci je Crkva. Jel tako?

Не. Све потиче из Цркве. Прва Црква су апостоли окупљени око Христа, па редом, кроз историју. Дакле, све потиче из Цркве и Цркве је орјентир свему томе, па и Библији.

Подели на овим сајтовима

Не. Све потиче из Цркве. Прва Црква су апостоли окупљени око Христа, па редом, кроз историју. Дакле, све потиче из Цркве и Цркве је орјентир свему томе, па и Библији.

Uvek me zanimalo, koji su dokazi za to?

Druga stvar koja me malo buni, vama je dakle crkva veza sa Bogom? Ne mozes ti imati svoju intimnu vezu, vec svoj kontakt sa njim ostvarujes samo kroz crkvu?

Подели на овим сајтовима

Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...