grigorije22 Написано Јул 28, 2012 Пријави Подели Написано Јул 28, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1343482742' post='684845] с обзиром да мишљу може да им нареди да се батале ћорава посла или да му се приволе, не би ли било логично такав закључак извести, ако се то наводно дешава? у оба случаја раде Божји посао, да ли Бог игнорише и чека наплату у крви, болу и врисковима или да ли Сам тражи тако нешто од грешника и упошљава злу екипу да се тиме баве. поготово је нелогично јер што би се зла екипа бавила тиме кад може да скупља војску и да посрне сву осталу творевину у смрт, ако већ Бога не може, кад су већ једном отпали онолико анђела па што не би и остале окљоцали из неколико пута? није ли то онда неки дуалитет, а онда Бог стављен у ситуацију импотетног или амбивалентено незаинтересованог за људску добробит, својеврсног омнипотетног социопату који ужива у врисковима и подноси их целу вечност? Moze da im naredi ali nece. Zasto zato sto je coveku data slobodna volja da bira kome ce da sluzi. Slobodna volja odnosno izbor nuzno proizvodi posledice. Covek svojim zivotom na zemlji bira da li hoce da provodi vecnost sa Bogom ili ne. Bilo sta da izabere izazvace odredjene posledice. Drugo uopste ne mora da znaci da demoni muce coveka, to su samo svedocanstva onih koji su imali vizije ili su duhom bili tamo. Ad otprilike vise dodje kao istrazni zatvor u kome demoni drze gresnike. U ovom tekstu gde pravoslavac odgovara adventisti se upravo govori o tome da demoni nisu postavljeni da bi mucili coveka http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Apologetika/Pisma/Pisma12.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Јул 28, 2012 Пријави Подели Написано Јул 28, 2012 Dobro, ja ako nevjerujem u Isusa onako kako vi vjerujete da li ću biti u paklu?Ili ću u Raj? I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 28, 2012 Пријави Подели Написано Јул 28, 2012 Dobro, ja ako nevjerujem u Isusa onako kako vi vjerujete da li ću biti u paklu?Ili ću u Raj? ни атеисти не верују па се спасу а како, па свако на неки начин - о томе Бог брине и расуђује. што се нас тиче, не верујем да има неког ко, и поред свих неслагања, не би волео да се неко не спасе Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Јул 28, 2012 Пријави Подели Написано Јул 28, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1343491406' post='684907] ни атеисти не верују па се спасу а како, па свако на неки начин - о томе Бог брине и расуђује. што се нас тиче, не верујем да има неког ко, и поред свих неслагања, не би волео да се неко не спасе Milane, cjenim tvoju želju kao čovjeka da svako bude spašen.Međutim onaj ko odbije vjeru u Isusa kao što vi vjerujete(a ja je odbijam)da li ću ja u pakao? I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 28, 2012 Пријави Подели Написано Јул 28, 2012 Moze da im naredi ali nece. Zasto zato sto je coveku data slobodna volja da bira kome ce da sluzi. Slobodna volja odnosno izbor nuzno proizvodi posledice. Covek svojim zivotom na zemlji bira da li hoce da provodi vecnost sa Bogom ili ne. Bilo sta da izabere izazvace odredjene posledice. Drugo uopste ne mora da znaci da demoni muce coveka, to su samo svedocanstva onih koji su imali vizije ili su duhom bili tamo. Ad otprilike vise dodje kao istrazni zatvor u kome demoni drze gresnike. U ovom tekstu gde pravoslavac odgovara adventisti se upravo govori o tome da demoni nisu postavljeni da bi mucili coveka http://www.svetosavl...sma/Pisma12.htm ето ти сад, још ће да испадне да Бог нема власт над демонима, а тек над људима ајд да си атеиста па да чујем од тебе да Творац и Сведржитељ нема власт над творевином ... друго је што Бог неће да некад наметне своју вољу једнима или другима, ал Њега нико не може да одбије - све и да оће а ако демони не муче људе у Аду, паклу или где год већ, шта раде тамо са тим фамозним трозупцима - мешају кување да једу? брате мој, ја би подробно и детаљно преиспитао у шта верујем, да сам на твом месту ... текстови који се обраћају адвентистима и другим протестантима ме не занимају, пошто им ни не припадам нити делим њихова убеђења, сем тога што ме смара да читам неисказани број слова да бих чуо од тебе лично шта ти мислиш, а не тамо неки човек. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 28, 2012 Пријави Подели Написано Јул 28, 2012 Milane, cjenim tvoju želju kao čovjeka da svako bude spašen.Međutim onaj ko odbije vjeru u Isusa kao što vi vjerujete(a ja je odbijam)da li ću ja u pakao? благодарим, него не ради се о томе да ли верујеш или не, већ желиш ли бити спасен ти већ желиш, с обзиром на то да знам у шта верујеш, а за мене није питање да ли ће нам бити потребна вера кад се будемо суочили лице у лице јер онда ће све бити очигледно према томе, до Бога је да ли ће те пустити у своју Кућу - или не. Православна Црква и њени верници сматрају да сви имају могућност спасења, невезано од припадности вери Брка Јовановић је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јул 28, 2012 Пријави Подели Написано Јул 28, 2012 Dobro, ja ako nevjerujem u Isusa onako kako vi vjerujete da li ću biti u paklu?Ili ću u Raj? Ovo je, kako bi rekli, pitanje za Gospoda Boga... gringrin "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јул 28, 2012 Пријави Подели Написано Јул 28, 2012 Dobro, ja ako nevjerujem u Isusa onako kako vi vjerujete da li ću biti u paklu?Ili ću u Raj? Не брини бураз код нас сви иду у рај, јер лоша страна увек губи. Без обзира у кога и у шта верујеш Пардон битно је У ШТА да ли верујеш у љубав или верујеш у МРЖЊу ако верујеш у љубав ... не брини нема пакла за тебе па и да си викан Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јул 28, 2012 Пријави Подели Написано Јул 28, 2012 Да додам само за босанчероса.. рај је стање духа и свести - не место oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јул 28, 2012 Пријави Подели Написано Јул 28, 2012 ova tema https://www.pouke.org/forum/topic/20334-%D1%80%D0%BE%D1%92%D0%B5%D1%9A%D0%B5-%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%BE-%D0%BC%D0%B0%D1%98%D1%86%D0%B8-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%86%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BC/page__gopid__685045#entry685045 moze mnogo da pojasni termin "kazne". na zivotan nacin daje primer kako "kazna" menja perspektivu coveka do te mere da se na kraju postavlja pitanje da li uopste moglo biti govoriti o "kazni" ili upravo o ljubavi bozijoj. mnogo puta u hriscanskom iskustvu se susrece taj momenat kada covek zahvaljuje Bogu za patnju kroz koju prolazi ili kroz koju je prosao. ukoliko nemamo uvid u taj licni odnos koji se tada odigrava u coveku, i u plodove koje taj odnos donosi nikada necemo moci da razumemo razna svedocanstva svetih koji su slavili svoje muke, odnosno nikada necemo shvatiti temu "kazne" kao temu Bozije ljubavi prema coveku. zalosno ali je tako, covek je napravio zid oko sebe i zazidao svoje srce koje cesto samo izuzetno dramaticne zivotne situacije mogu da poruse i otvorenog ga postave licem u lice pred Boga. Николa, milan. and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 3 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јул 28, 2012 Пријави Подели Написано Јул 28, 2012 primer 2. .... Дрога и алкохол су узели маха. Постао сам роб навика. У мом случају није постојао један моменат када сам схватио да сам дотакао дно. Било их је више и не могу да кажем које је дно било право, а које фалш. И да није било болести, муке и свих лоших ствари, ја никада не бих дошао себи. Свака несрећа и болест користи и бог нам је шаље да нам помогне. Ја сам био човек кога је требало добро угрувати и сурвати о земљу. Ништа ми тако није помогло у животу да схватим ко сам и ко нисам, као ти моји алкохолни и наркомански излети. Они су на неки начин мене успели да сломе до те мере, да сам ја могао да сагледам себе у свој својој мизерији и јаду. Моја несрећа је тада била комплетна. Прекид се догодио на рез, готово у тренутку. Злотвори и православље Био сам зло, злотвор прави! Православље ме је спасло, оно ми је сада све. Ја не смем да замислим овај свет без православља, јер је у супротном живот таква будалаштина, да је то чудо једно. Да нисам нашао православље, не само да бих остао у наркоманији, већ бих постао главни организатор читаве зајебанције (смех). Наравно, атеисти, као што сам ја био, увек ће наћи контраразлоге и рећи „наркоманчина се вратила богу и сада нама соли памет“. jermel, Mилена КШ, Милан Меденица :) and 9 осталих је реаговао/ла на ово 12 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 25, 2012 Пријави Подели Написано Август 25, 2012 Суди ли Бог људима пре смрти? ако суди, које је утемељење таквог мишљења и чему други, надолазећи Суд? ако не суди, које је утемељење таквог мишљења? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Август 25, 2012 Пријави Подели Написано Август 25, 2012 А где им то суди ПРЕ смрти? Никада нисам чуо да неко тако нешто тврди у православљу. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 25, 2012 Пријави Подели Написано Август 25, 2012 А где им то суди ПРЕ смрти? Никада нисам чуо да неко тако нешто тврди у православљу. како ниси - а помињање казне, кажњавање, и тако то? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Август 25, 2012 Пријави Подели Написано Август 25, 2012 Не, заиста. Ја сам новозаветни човек и не видим одакле казне, где им је основа, где о томе Христос говори... Но, није важно, битније је то што онда, према овоме што си написао, Бог човеку не суди, већ пресуђује. Суд подразумева да изађеш пред онога који суди, добијеш кривицу и кажеш одбрану. Пошто је Бог - Љубав, а не страшни судија, онда очекујем и уздам се у његову милост на Суду. И да, на крају, али не и на последњем месту, суд пре Суда нема основу ни у богослужбеним текстовима, а то значи да нема основу ни у Писму. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука