Јаков. Написано Јул 6, 2010 Пријави Подели Написано Јул 6, 2010 Kad bi mi neko rekao "Odmah iz glave daj nešto što te asocira na Nemačku?" prvih nekoliko pojmova bi bilo vezano za isključivo sportske pojmove...(Rote Štern, Augentaler, Karl Hajnc Rumenige, Mihael Šumaher...) Moji preci bi verovatno pomenuli i Adolfa (mada je on Austrijanac, ali dobro ajde)... Upravo tu negde između animozitetu prema nacistima i tadašnjoj Nemačkoj, i divljenju prama sjajnim nemačkim sportsmenima je i odnos našeg naroda prema savremenim Nemcima i Nemačkoj. U Nemačkoj je izašla skoro knjiga "Nemci i Srbi" čiji ću kratki deo prikaza iz novina Srpsa Dijaspora i preneti... -------------------------------- "Želja ekipe autora bila je da se knjigom otkloni uzajamno nerazumevanje, a poznavanje zajedničkih veza i istorije je za to najbolji način - rekla je Gabrijela Šubert prilikom predstavljanja ove knjige na talasima radio-stanice WDR iz Kelna. Ona kaže da odnosi Nemaca i Srba imaju dugu i veoma burnu istoriju. Prvi kontakti ostvareni su još u srednjem veku, ali kao zlatno doba njihove kulturne saradnje smatra se početak devetnćstog veka. Vuk Stefanović Karadžić je 1823. godine proglašen za doktora nauka na nemačkom univerzitetu u Jeni i on prvi uspeva da vodećim nemačkim intelektualcima tog doba približi srpsku kulturu, objašnjava gospođa Šubert. - Nemci su krajem 18. veka počeli da se interesuju za srpsku kulturu i poeziju i to pre svega za njihovo narodno stvaralaštvo, jer su u toj vrsti poezije tražili i nalazili nešto što kod njih više nije postojalo i tu u Srbiji su to našli, znači izvorno, starinsko i prirodno. Šnajder "srpska" reč Dugačka je lista nemačkih pisaca koji su se bavili Srbijom u to vreme i na njoj su Herder i Humbolt, ali i slavna braća Grim. Ali ni Nemci nisu bili nepoznati među srpskim književnicima. Srbi su od njih puno učili iz oblasti nauke i filozofije, a u srpskom jeziku se odomaćilo oko 5.500 nemačkih reči. Spomenimo samo neke: šnajder, šuster, moler, farba, cigla, flaša, balon i druge. Sve ove reči svedoče o nemačkom uticaju na Srbe, ponajviše u svetu zanatstva i tehnike. ... Gete je bio oduševljen i prepevao je "Hasanaginicu" i uveo srpsku pesmu u evropsku književnost" - napominje nemačka slavistkinja. - Srpski autori su o nemačkom narodu uvek pisali sa velikim poštovanjem, a kroz direktne kontakte sa Nemcima koji su živeli u Vojvodini gledali su ih i sa izvesnim čuđenjem zbog njihove marljivosti - kaže profesorka Šubert navodeći reči LJubomira Nenadovića koji je jednom negde zapisao: "Nemac uvek radi kao da će živeti još sto godina, a moli se kao da će sutra umreti". A Stevan Sremac je tome kasnije dodao i svoju ocenu da se Nemci sada manje mole, ali još uvek puno rade, bolujući pri tom od nostalgije za svojom postojbinom. " Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
No name Написано Јул 6, 2010 Пријави Подели Написано Јул 6, 2010 Prvo što mi pade na pamet: Kada bude usvojen Zakon o restituciji (do kraja 2010. godine) "družićemo" se i previše sa Nemcima. O čemu se radi: Tim Zakonom biće rešen "problem" konfiskovane nemačke imovine posle Drugog svetskog rata. Državljanima Jugoslavije koji su nemačke nacionalnosti, oduzeta je imovina, a procenjuje se da je konfiskovano oko 400.000 hektara zemlje. Uz vojvođanske Švabe oko 300.000 ljudi podnelo je zahtev za povraćaj imovine. Zamislite sad Vojvodinu kojoj je, zahvaljujući Zakonu Srbije (na kojem insistiraju, iz meni nepoznatog razloga, stranke čiji ljudi čine Vladu Srbije) oduzeto 400.000 hektara ?! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Morgoth Написано Јул 7, 2010 Пријави Подели Написано Јул 7, 2010 Немци имају исо проблам с Турцима ко што ми имамо. Ја сам тамо живео неко време и видо не знају људи де ће више с тим турцима колико их има. Али ћуте због политичке коректности сви осим оних скинса што оду понекад па им упале насеље. Зато Немци недају да Босна буде муслиманска држава јел знају да им Турци одатле већ долазе а имају их превише и тели би да их врате назад а незнају како то да ураде а да не буду опет фашисти??!!!! А волели су Немци Ђинђића ево кукају што нису умели да га сачувају кад су Енглези организовали да буде убивен. Чито сам нешто о томе каже убили Енглези у Србији сваког ко је хтео да води немачку политику овде. А енглези стално подржавају турке и оће да спрече Немце и Русе да сарађују а америка им ту помаже јел неће јаку европу смета јој за трговину. И ово што кажеш за земљу па сваком треба да се врати шта је његово то су све комунисти отели а и данас исти ти владају никад овде комунизам није прошо и први би ови политичари морали да врате то што су им тате и деде отеле од других. Причао сам с нашим емигрантима по свету кажу нико нас не зарезује за праву државу јел нисмо укинули ништа од зла што је комунизам направио овде и њихове неправде. Ако оћемо да изађемо на крај с Турцима морамо онда да смо добри с Немцима они то исто оће а и могу боље него ми то што можемо. “I am a part of the evil which exists to oppose other evils... On that Great Day of which prophets speak but in which they do not truly believe, on that day when the world is completely cleansed of evil, then I, too, will go down into darkness, swallowing curses. Perhaps even sooner than that..." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Јул 7, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Јул 7, 2010 Što se tiče Nemecke uvek je u Srba to pitanje bilo polarizovano, baš kako je to prikazato ovde... :cheesy: Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Morgoth Написано Јул 8, 2010 Пријави Подели Написано Јул 8, 2010 Јесте брате причали ми наши емигранти четници из Динарске дивизије славног војводе Ђујића кажу зато се посвађали Љотић и владика Николај што је Љотић пре рата био за немце а владика био за енглезе. И ето видиш свет је наш владика ал Љотић ти зицер у праву био видиш како енглези потржали ону ћопаву багру Тита и комунизам. Ух свашта после владика нагрдио Черчила због тога али то ти је висока политика. Неби нас било исти бр. на крају века колко нас је било и на почетку да нисмо стално слушали енглезе. ево Бугари стално били с Немцима и Русима и ништа им не фали а ко год је с енглезом тикву посадио пет му се о главу олупало. “I am a part of the evil which exists to oppose other evils... On that Great Day of which prophets speak but in which they do not truly believe, on that day when the world is completely cleansed of evil, then I, too, will go down into darkness, swallowing curses. Perhaps even sooner than that..." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
suza Написано Јул 8, 2010 Пријави Подели Написано Јул 8, 2010 Немци имају исо проблам с Турцима ко што ми имамо. Ја сам тамо живео неко време и видо не знају људи де ће више с тим турцима колико их има. Али ћуте због политичке коректности сви осим оних скинса што оду понекад па им упале насеље. Зато Немци недају да Босна буде муслиманска држава јел знају да им Турци одатле већ долазе а имају их превише и тели би да их врате назад а незнају како то да ураде а да не буду опет фашисти??!!!! А волели су Немци Ђинђића ево кукају што нису умели да га сачувају кад су Енглези организовали да буде убивен. Чито сам нешто о томе каже убили Енглези у Србији сваког ко је хтео да води немачку политику овде. А енглези стално подржавају турке и оће да спрече Немце и Русе да сарађују а америка им ту помаже јел неће јаку европу смета јој за трговину. И ово што кажеш за земљу па сваком треба да се врати шта је његово то су све комунисти отели а и данас исти ти владају никад овде комунизам није прошо и први би ови политичари морали да врате то што су им тате и деде отеле од других. Причао сам с нашим емигрантима по свету кажу нико нас не зарезује за праву државу јел нисмо укинули ништа од зла што је комунизам направио овде и њихове неправде. Ако оћемо да изађемо на крај с Турцима морамо онда да смо добри с Немцима они то исто оће а и могу боље него ми то што можемо.jako dobar narod su nijemci i austrijanci ,samo oni su isto pritiskivani ko je god otvorio usta da nesto promjenu za to sve sto sad imaju ,nisu imali sanse jel su odma mnogo kao naciste prozvani ili za neljudski da su ,sad imaju to sto imaju neznam kako su tako slusali cesto sta ce svijet reci Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Јул 8, 2010 Пријави Подели Написано Јул 8, 2010 Јесте брате причали ми наши емигранти четници из Динарске дивизије славног војводе Ђујића кажу зато се посвађали Љотић и владика Николај што је Љотић пре рата био за немце а владика био за енглезе. И ето видиш свет је наш владика ал Љотић ти зицер у праву био видиш како енглези потржали ону ћопаву багру Тита и комунизам. Ух свашта после владика нагрдио Черчила због тога али то ти је висока политика. Неби нас било исти бр. на крају века колко нас је било и на почетку да нисмо стално слушали енглезе. ево Бугари стално били с Немцима и Русима и ништа им не фали а ко год је с енглезом тикву посадио пет му се о главу олупало. 0110_hahaha Tacno. Uopste nam nije trebao 27. mart sramota nad sramotama. Nikad ustase ne bi mogle da urade ono sto su uradili da nije bilo komunista i Anglofila. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Стефан Написано Јул 8, 2010 Пријави Подели Написано Јул 8, 2010 Дуго најављивани Закон о реституцији представља мач са две оштрице, јер ће тада напокон бити враћена имовина опљачкана 1945.год која је делом и сада бесправно и нелегално додељена (нпр. срамота века је да је вила предратног градоначелника Београда и једног од најимућнијих капиталиста Краљевине Југославије Владе Илића додељена тренутно фантомској странци ЈУЛ чију шефицу вероватно чува КГБ негде у Москви са синчићем) али-ту је и камен спотицања-кога не сачека на мосту, плати на ћуприји-морали би да се суочимо са реституцијом имовине фолксдојчерима који су по "ослобођењу" Војводине бежали од партизана остављајући иметак и домове... Да не помињем да су се неким српским листовима јављали времешни Фолксдојчери, припадници нацистичке дивизије "Принц Еуген" који захтевају потпуну реституцију и још борачке пензије приде... Могу само да замислим колико би се толико сливање Немаца осликало на демографију АП Војводине... Али, ваљда смо то и заслужили. Ваљда нам се враћа, јер су Срби били ти који су зацементирали комунизам у Југославији, сахранивши тиме Србе и Србију у националном, екомонском и моралном смислу... Што се тиче Немаца "пријатеља" или Немаца "непријатеља" или било каквог сагледавања међународне политике кроз призму "пријатељства" и "непријатељства"-то су већ одавно превазиђене приче на коју су се упецали и најобразованији и најученији људи (нпр. Слободан Јовановић), а реално сагледавши-небројено пута су нас "пријатељи" Руси превеслали (1806-Ичков мир, 1812-мир у Букурешту, хушкање на рат против Турака и Бугара 1874-1885, Санстефански мир 1878, оргијање Црвене армије у Србији под вођством усташког "драговољаша" са Стаљинградског попришта Марка Месића, Борис Јељцин...), о "пријатељима" Енглезима и Немцима мислим да је чак смешно и полемисати... Дакле, не постоје перманенти пријатељи и непријатељи у политици на глобалном нивоу. Да, постоје вечита "браћа" и "српски спаситељи"-ако политику водите у кафани после 6 пива и ако са флашом "Јелена" у руци браните Свето Косово... "Тешка је бура на мору,тежа је у души. Али ни море ни душа не чисте се без буре." (Владика Николај Велимировић-"Касијана") Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пантелејмон Нови Написано Јул 8, 2010 Пријави Подели Написано Јул 8, 2010 Дакле, не постоје перманенти пријатељи и непријатељи у политици на глобалном нивоу. Да, постоје вечита "браћа" и "српски спаситељи"-ако политику водите у кафани после 6 пива и ако са флашом "Јелена" у руци браните Свето Косово... 4chsmu1 брате Стефане! Суштина мудрости! http://www.svetigora.com/node/5903 Радуј се мучениче и Цјелевниче, Пантелејмоне! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Стефан Написано Јул 8, 2010 Пријави Подели Написано Јул 8, 2010 http://www.naslovi.net/2009-07-28/alo/folksdojceri-traze-svoje/1256176 http://www.facebook.com/pages/Nemacka-nacionalna-manjina-u-Srbiji-Nemacki-narodni-savez/237598119727 http://www.dvvstimme.org.rs/imjahr1998_yu.htm Па нису Немци баш наивни...шта мислиш Драги, зашто из ЕУ толико притискају Србију да донесе Закон о реституцији? Сигурно не због мене, који бих тим законом повратио конфисковану кућу из Прокупља. Ипак су Немци и Немачка окосница ЕУ. У сваком случају имају пуно право после доношења тог закона, на нашу жалост, да траже повраћај имовине... "Тешка је бура на мору,тежа је у души. Али ни море ни душа не чисте се без буре." (Владика Николај Велимировић-"Касијана") Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Стефан Написано Јул 8, 2010 Пријави Подели Написано Јул 8, 2010 http://www.e-novine.com/drustvo/28293-Bez-zakona-restituciji-moe.html "Тешка је бура на мору,тежа је у души. Али ни море ни душа не чисте се без буре." (Владика Николај Велимировић-"Касијана") Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Morgoth Написано Јул 9, 2010 Пријави Подели Написано Јул 9, 2010 Da, ali taj zakon najmanje dodiruje Nemce.. I Srbi u dijaspori traže da se usvoji zakon o restituciji. Eto, i mojoj rodbini komunisti su oduzeli mnogo zemlje, samo što ja nisam prvenac u nasleđu, pa time ko mene šiša (a mogu da zamislim Srbe u ona četiri sela kako bi mene dočekali, sigurno bi me mnogo voleli, kao onoamd Kusturicu u Drvengradu). Umesto da odmah napadate Nemce, što ne razgovarate sa njima? Isto važi i za njih.. Ali ipak mislim da mi kao Pravoslavci trebamo da budemo odgovorniji, time i aktivniji. Тако је бато и наши емигранти преко лепо кажу да је овде комунизам и даље и скроз су у праву мора реституција ко то воли не воли небитно ал мора ако смо ич озбиљна држава а не банда црвена што људе побила и истерала из њиног и сад пуј пике не важи! “I am a part of the evil which exists to oppose other evils... On that Great Day of which prophets speak but in which they do not truly believe, on that day when the world is completely cleansed of evil, then I, too, will go down into darkness, swallowing curses. Perhaps even sooner than that..." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука