Гости Guest Написано Јул 8, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јул 8, 2010 Заређење жена и истополни бракови се НИКАКО не могу поредити са женидбом свештеника. Женидба свештеника је најстарија Хришћанска пракса која је прописана на свим Светим Саборима Свете Цркве - од Апостолских, па до свих 7. Васељенских. Насавак од старозаветног свештенства . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kajaa Написано Јул 8, 2010 Пријави Подели Написано Јул 8, 2010 Заређење жена и истополни бракови се НИКАКО не могу поредити са женидбом свештеника.Tako je,u podpunosti se slazem s tobom ovdje..Ovo sam navela zato sto je tema...Danas zene vise ne sute...a nisam htjela to usporedjivati, i reci kako je isto..ispricavam se... hvalaЖенидба свештеника је најстарија Хришћанска пракса која је прописана на свим Светим Саборима Свете Цркве - од Апостолских, па до свих 7. Васељенских. Da,i ja tako mislim... 0205_whistling Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kajaa Написано Јул 8, 2010 Пријави Подели Написано Јул 8, 2010 kaja нисам знао да код старокатолика има свећеница Da,sve vise ih ima u zadnje vrijeme..a prije ih isto nije bilo..( ne znam od kada mogu biti svecenice..?) ..Njih Rimokatolici zovu vjerska zajednica ili sekta... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Јул 8, 2010 Пријави Подели Написано Јул 8, 2010 Заређење жена и истополни бракови се НИКАКО не могу поредити са женидбом свештеника.Tako je,u podpunosti se slazem s tobom ovdje..Ovo sam navela zato sto je tema...Danas zene vise ne sute...a nisam htjela to usporedjivati, i reci kako je isto..ispricavam se... hvalaЖенидба свештеника је најстарија Хришћанска пракса која је прописана на свим Светим Саборима Свете Цркве - од Апостолских, па до свих 7. Васељенских. Da,i ja tako mislim... ekstra Е, па :o 0205_whistling "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јул 8, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јул 8, 2010 kaja нисам знао да код старокатолика има свећеница Da,sve vise ih ima u zadnje vrijeme..a prije ih isto nije bilo..( ne znam od kada mogu biti svecenice..?) ..Njih Rimokatolici zovu vjerska zajednica ili sekta... Нисам знао , тек сада да сазнам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kajaa Написано Јул 8, 2010 Пријави Подели Написано Јул 8, 2010 Bas cu da potrazim, od kada mogu zene biti kod njih svecenice,od kada im je to odobreno...Redjenje zena..? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kajaa Написано Јул 8, 2010 Пријави Подели Написано Јул 8, 2010 [ i ] Evo nasla sam ovo , ali nema datuma ... Sveti redovi Starokatolička je Crkva organizirana na Episkopalne principu . To znači da postoje stupnjevi crkvene ( kleričke ) hijerarhije : đakonat , prezbiterat ( svećeništvo ) i episkopat ( biskupstvo ) . Postoje Starokatoličke Crkve u kojima se za svećenike rede i žene . To je uvedeno jer nije bilo svetopisamskih teoloških zapreka protiv toga . Naime , Novi zavjet spominje đakonise kao službenice Crkve . Isključivim inzistiranje na ređenje muškaraca zapravo se diskreditira ženu kao stvorenje , a po ženi ( Mariji ) nam je došlo Spasenje . Ipak , takva je praksa ostavljena procjeni svake autokefalne Crkve , vodeći računa o kulturi , običajima i tradiciji . [ / i ] Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јул 8, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јул 8, 2010 Bas cu da potrazim, od kada mogu zene biti kod njih svecenice,od kada im je to odobreno...Redjenje zena..? [ i ] Evo nasla sam ovo , ali nema datuma ... Sveti redovi Starokatolička je Crkva organizirana na Episkopalne principu . To znači da postoje stupnjevi crkvene ( kleričke ) hijerarhije : đakonat , prezbiterat ( svećeništvo ) i episkopat ( biskupstvo ) . Postoje Starokatoličke Crkve u kojima se za svećenike rede i žene . To je uvedeno jer nije bilo svetopisamskih teoloških zapreka protiv toga . Naime , Novi zavjet spominje đakonise kao službenice Crkve . Isključivim inzistiranje na ređenje muškaraca zapravo se diskreditira ženu kao stvorenje , a po ženi ( Mariji ) nam je došlo Spasenje . Ipak , takva je praksa ostavljena procjeni svake autokefalne Crkve , vodeći računa o kulturi , običajima i tradiciji . [ / i ] 1405_love Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Beban Написано Јул 9, 2010 Пријави Подели Написано Јул 9, 2010 Valjda je apostol Pavle rekao: ko je za brak neka se zeni, a ko nije neka se ne zeni - nesto tako (ne secam se tacno kako ide)... Mislim da je velika prednost pravoslavlja jer ima te dvije linije sluzenja u svetom Oltaru. Jer, kod katolika postoji mnogo onih koji se dvoume da li da budu svecenici ili da se zene i imaju porodicu. Ne kazem, mogu oni biti i djakoni, ali to nije punota sluzbe, zar ne? A, kada (oni koji se dvoume) izaberu da budu svecenici, onda nije tesko predvideti da ce mnogi takvi popustiti. Tacno je da ima i u pravoslavlju nekih "ispada", ali to je, opet vrlo retko. Ranije je, mislim, ustrojstvo bilo takvo da su samo oni monasi koji su devstvenici mogu sluziti u svetom Oltaru, dok su drugi (koji su kasnije pristupili monastvu) imali obaveze na ekonomiji (stocarstvo i poljoprivreda). A, danas se mnogi monase kada prodju sve i svasta. Negde ispred sam procitao da monasi ne mogu imati ljubavi prema duhovnoj deci ako nisu imali svoju: pa, mislim da je i to vrlo pogresno. Bas zato sto nemaju svoju decu imaju JEDNAKU ljubav prema svoj drugoj deci - pogotovo ako su devstvenici. Eto, ja znam jednoga koji je devstvenik i on me uvek gleda ne kao sina, nego kao mladjeg brata - ostane ono decije u njima. Eh, ja se raspisah 0110_hahaha Svi smo mi ljudi, pa gresimo - bitno je da razumemo svakoga i da mu pruzimo ruku, kad padne 0110_hahaha Puno pozdravaaaaaa 0110_hahaha Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Morgoth Написано Јул 9, 2010 Пријави Подели Написано Јул 9, 2010 Еј немој да се увредиш каја ја имам много другова католика скроз добри људи. њима жао што је ваки циркус у цркви и много се надају у овог папу сада Бенедикта. А и уводи ред баш је даса најурио оне педофиле и стварно је верник. Цвикају они кардинали од њега баш их је дотего. А зна и он да немош више вако мораће да пусти да се попови жене а кад онда оду у швалерацију ко ови наши да им попадија уврне уво а овако би владика моро да пази на њих. А кад се жени бар знаш да ваљда није педер ни педофил мисим може и бити ал бар је ту попадија да га прати а не овако да брукају цркву зато и много пуклп код католика на западу ено гледо ја празне цркве а онако лепе монументалне туга једна просто баш 0110_hahaha “I am a part of the evil which exists to oppose other evils... On that Great Day of which prophets speak but in which they do not truly believe, on that day when the world is completely cleansed of evil, then I, too, will go down into darkness, swallowing curses. Perhaps even sooner than that..." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kajaa Написано Јул 9, 2010 Пријави Подели Написано Јул 9, 2010 Morgoth,dragi brate...sve ovo sto se u medijima pise,i donosi neke svoje zakljucke za mene ne znace mnogo.. Ja vjerujem mojoj Crkvi,i ja ju prihvacam takvu...ona je za mene zakon... Celibat nije jedini uzrok problema u danasnjoj Crkvi…Problemi su mnogi nastali zbog manjka vjere..Zato ne mislim da bi ukidanje Celibata ,donjelo rijesenje svih problema.. . Dakle, ovakve spekulacije ,i predrasude koje se odnose na nevjerno svecenstvo trebalo bi prvo ispitati ,da li je zaista sve istina..Ovako ukidanje celibata bi bio eksperimnt. A u zadnje vrijeme imamo i previse eksperimenata u Crkvi ..? Ako svatko pocne traziti od Crkve,da se mijenja ono sto mu ne pase,ili nesto drugo mu vise odgovara…kuda bi isla ta Crkva ..Nas problem danasnjice,i preko Medija…se to vidi,kako svi mislimo da sve znamo bolje u ovom slucaju ,nismo voljni poslusati savjete Crkve.Oni svecenici koji krse obecanja ,ili su zapali u tesku kusnju,ili se radi o iskrivljenoj ,odnosno pomanjkanju vjere..Zanemaruju svoj poziv na zemlji,za vremenito zadovoljstvo kojega stavlja u smrtni grijeh.. zru No,mi smo svi ljudi od krvi i mesa,pa tako moramo imati razumjevanja za ljudsku slabost i grijesnost cak kada se radii i o svecenicima…( nitko to ne zeli ,niti voli..ni vjernici ni Crkva..to jest, poglavarri.) Naravno, necemo suditi niti ulaziti u analizu tudjih zivota . Vidi iz sljedeceg citata: „propovijedaj Riječ, uporan budi – bilo to zgodno ili nezgodno – uvjeravaj, prijeti, zapovijedaj sa svom strpljivošću i poukom. Jer doći će vrijeme kad ljudi neće podnositi zdrava nauka nego će sebi po vlastitim požudama nagomilavati učitelje kako im godi ušima; od istine će uho odvraćati, a bajkama se priklanjati (2Tim 4,2-3).“ redak iz knjige Mudrosti. Pravednost se tice svih,“ jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima (Mt 5,45)“. Zato se oraspolozimo i otvorimo poticaju Duha Svetoga da budemo na strani pravednosti kako bi zasluzio/la/li ono obecano. Ako bi s Crkva kojim slucajem sutra ukinula Celibat..ja bi.. greengrin ,a sve dok to RKC ne ucini, ostajem vjerna onome,kako je sada... 1414_feel A Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Morgoth Написано Јул 10, 2010 Пријави Подели Написано Јул 10, 2010 Слажем се и ја црква ће најбоље знати шта је њој добро. Нисам намерно причо ништа оно из медија па ти су бре перверзни неки новинари мрзе цркву на све стране једва чекају попа да уфате у неку штету и нашег и вашег. Ал сам причо како је на западу а ето и у Немачку и уФранцуску и у Енглеску сам био па упоредијо и отуд причам што сам ја видо а не лажови новинари! А чито сам интервјуе многи кардинали католички вако мисле и сам папа размишља о томе 100% ал јашта треба ми верници цркви да верујемо а не да измишљамо своје глупости неке стално. Видиш има ови што и код нас у цркве упадају гледо сам оне снимке по јутубу свађају се с владиком кажу боље они знају како а он им казо кад занаш боље а ти напоље па сам служи како знаш без владике. А ваш је народ цркви много послушнији и кад се не слаже он цркву неће да напада свека вам част на томе. “I am a part of the evil which exists to oppose other evils... On that Great Day of which prophets speak but in which they do not truly believe, on that day when the world is completely cleansed of evil, then I, too, will go down into darkness, swallowing curses. Perhaps even sooner than that..." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kajaa Написано Јул 10, 2010 Пријави Подели Написано Јул 10, 2010 Da,danas covjek stvarno mora biti zabrinut ,i za obotelj i buducnost vjere..jer kakva bude vjera takovo ce biti drustvo i obitelj...RKC,ima puno vece probleme unutar Crkve..nego sto se vidi u medijima... Recimo,zbog manjka vjere zapad nema svecenika...velikimanjak je..I,ako imaju onda su to stranci... Sta bi vrjedilo ,ako Watikan i odobri da se svecenici zene..ako nema svecenika..? Ovdje pricam o zapadu..Jer i ja zivim jos malo pa 40god. na zapadu.. Ovdje zivim sa mnogim nacijama naroda,i razlicitim religijama..pa kroz dijalog smo dosli da je Crkva danas zabrinuta kod svih,jer vjera vise nije ono sto je nekada bila...Obitelji ,vise nisu svete..i cvrste vjere...pa iz tih razloga sve krece,ili najcesce krece krivim putem... Mislim da je svima jasno da bi svatko volio da budu najbolje..i da se ponosi sa svojim...i da postuje i prihvaca tudje...i da ljubimo svakog covjeka..kao Bliznjega...brata i sestru u Kristu... . Видиш има ови што и код нас у цркве упадају гледо сам оне снимке по јутубу свађају се с владиком кажу боље они знају како а он им казо кад занаш боље а ти напоље па сам служи како знаш без владике. Ne volim da komentarisem ovakve stvari..ali kada si vec spomenuo...mislim da to steti ..vjeri,bez obzira o kojoj se vjeri radilo...Jer nisu svi jednako cvrsti u vjeri....Ima onih koji jos Boga traze..a ovako nesto dovodi u pitanja...da li je to Miroljubiva vjera,prava i istinita.. Ali, svatko ima svoje misljenje..pa neka bude.kako drugi misle da je dobro.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Јул 10, 2010 Пријави Подели Написано Јул 10, 2010 Da,danas covjek stvarno mora biti zabrinut ,i za obotelj i buducnost vjere..jer kakva bude vjera takovo ce biti drustvo i obitelj...RKC,ima puno vece probleme unutar Crkve..nego sto se vidi u medijima... Recimo,zbog manjka vjere zapad nema svecenika...velikimanjak je..I,ako imaju onda su to stranci... Sta bi vrjedilo ,ako Watikan i odobri da se svecenici zene..ako nema svecenika..? Ovdje pricam o zapadu..Jer i ja zivim jos malo pa 40god. na zapadu.. Ovdje zivim sa mnogim nacijama naroda,i razlicitim religijama..pa kroz dijalog smo dosli da je Crkva danas zabrinuta kod svih,jer vjera vise nije ono sto je nekada bila...Obitelji ,vise nisu svete..i cvrste vjere...pa iz tih razloga sve krece,ili najcesce krece krivim putem... Mislim da je svima jasno da bi svatko volio da budu najbolje..i da se ponosi sa svojim...i da postuje i prihvaca tudje...i da ljubimo svakog covjeka..kao Bliznjega...brata i sestru u Kristu... . Видиш има ови што и код нас у цркве упадају гледо сам оне снимке по јутубу свађају се с владиком кажу боље они знају како а он им казо кад занаш боље а ти напоље па сам служи како знаш без владике. Ne volim da komentarisem ovakve stvari..ali kada si vec spomenuo...mislim da to steti ..vjeri,bez obzira o kojoj se vjeri radilo...Jer nisu svi jednako cvrsti u vjeri....Ima onih koji jos Boga traze..a ovako nesto dovodi u pitanja...da li je to Miroljubiva vjera,prava i istinita.. Ali, svatko ima svoje misljenje..pa neka bude.kako drugi misle da je dobro.... 319.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука