Jump to content

Екуменизам, синкретизам и политизација црквеног живота- online!

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 38
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Ја знам за једну заповест, а то је љуби Бога свога свим својим срцем, свим својим умом, свим својим силама...

И другу заповест, лјуби ближњега свога као себе самога, љубите се међу собом како и ја љубих вас, говори Господ!

И говор на гори:

Мат 5, 20-22

Jer vam kažem da ako ne bude veća pravda vaša nego književnika i fariseja, nećete ući u carstvo nebesko.

21 Čuli ste kako je kazano starima: Ne ubij; jer ko ubije, biće kriv sudu.

22 A ja vam kažem da će svaki koji se gnevi na brata svog nizašta, biti kriv sudu; a ako li ko reče bratu svom: Raka! Biće kriv skupštini; a ko reče: Budalo! Biće kriv paklu ognjenom.

Čuli ste da je kazano: Oko za oko, i zub za zub.

39 A ja vam kažem da se ne branite oda zla, nego ako te ko udari po desnom tvom obrazu, obrni mu i drugi;

40 I koji hoće da se sudi s tobom i košulju tvoju da uzme, podaj mu i haljinu.

41 I ako te potera ko jedan sat, idi s njime dva.

42 Koji ište u tebe, podaj mu; i koji hoće da mu uzajmiš, ne odreci mu.

43 Čuli ste da je kazano: Ljubi bližnjeg svog, i mrzi na neprijatelja svog.

44 A ja vam kažem: ljubite neprijatelje svoje, blagosiljajte one koji vas kunu, činite dobro onima koji na vas mrze i molite se Bogu za one koji vas gone;

45 Da budete sinovi Oca svog koji je na nebesima; jer On zapoveda svom suncu, te obasjava i zle i dobre, i daje dažd pravednima i nepravednima.

И на концу свега химна љубави, јер ако љубави немаш ти си ништа...

apel.png

Подели на овим сајтовима

Одслушао сам до пола и било ми доста...

Нажалост мора човјек много да је паметан и чисте душе да би могао да разумије о.Јоила.

Он је предиван. Њега би до бесконачности могао слушати. 0110_hahaha

Одаљио се онај Ћириловац, ал вјеруј ми да нећеш погријешити ако прошеташ до горе и попричаш са о.Јоилом.

"Пред безумним не говори, јер неће марити за мудрост беседе твоје" Приче Соломунове 23:9

Подели на овим сајтовима

Одслушао сам до пола и било ми доста...

Нажалост мора човјек много да је паметан и чисте душе да би могао да разумије о.Јоила.

Он је предиван. Њега би до бесконачности могао слушати. 0110_hahaha

Одаљио се онај Ћириловац, ал вјеруј ми да нећеш погријешити ако прошеташ до горе и попричаш са о.Јоилом.

Нисам био никад код њега те не могу да говорим какав је као духовник,али чињеница је да он има ставове који су потпуно страни Цркви.То доказује овај видео као и многи други.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Значи малолетни брат Петар М је прљаве душе, а притом је  и глуп?

Ваљда свете и паметне речи чисте и прочишћују прљаве душе...

Свака част оцу Јоилу, нико нема ништа против њега, али онај клип о крштењу је, већим делом, диретно противан учењу Св. Отаца и саме Православне Цркве.

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ЖРУ Администрација

Е владика Артемије их је прочитао и многи верни народ,можете ви ту нешто да булазните али џаба вам:

Нектарије, обрати пажњу на речник. Ихтусовски речник овде не пролази. Ако ти се нешто не допада не значи да све чланство можеш да вређаш. Форум је ту да се изнесу мишљења али без вређања

ЖРУ тим

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Нектарије, јеси ли одслушао предавање које је овде постављено као наслов теме? Ако јеси изнеси шта имаш да кажеш о њему и немој да спамујеш форум са готовим решењима. Дакле, ова тема говори само о предавању г. Андреја. Разумеш?

Морамо да се мало научимо и форумској култури. Надам се да разумеш шта желим рећи?

Подели на овим сајтовима

Е владика Артемије их је прочитао и многи верни народ,можете ви ту нешто да булазните али џаба вам:

Нектарије, обрати пажњу на речник. Ихтусовски речник овде не пролази. Ако ти се нешто не допада не значи да све чланство можеш да вређаш. Форум је ту да се изнесу мишљења али без вређања

ЖРУ тим

Ладно се трипујем да је иза овога ника Владика или неко ко провјерава Администрацију Сајта :) Баш би било труло да је неко од већ постојећих Админа и на овоме нику. :)

Иначе, морам да кажем да сам дуго читао ИХТУС ФОРУМ и остале њему сличне форуме и да сам био велики противник свега на Е слово, а да не помињем Екуменизма. А онда сам временом "омекшао" до те мјере да данас ми то питање постаје и смијешно. Имам размишљање слично ономе "Дај да се ја молим, а они тамо нек о томе брину", ал онда прочитам неђе да се наш неко са тамо "њинима" молио и причешћивао.

све у свему хоћу да кажем да нас има много који појма немамо како се према том "проблему" поставити и што више читамо, све мање и мање знамо. :)

Ако наставим да читам о екуменизму, бојим се да ћу временом полуђети (ал лијепо је кад гледам да се "свађате"). :)

"Пред безумним не говори, јер неће марити за мудрост беседе твоје" Приче Соломунове 23:9

Подели на овим сајтовима

ЖРУ тим

Ладно се трипујем да је иза овога ника Владика или неко ко провјерава Администрацију Сајта :) Баш би било труло да је неко од већ постојећих Админа и на овоме нику. :)

Иначе, морам да кажем да сам дуго читао ИХТУС ФОРУМ и остале њему сличне форуме и да сам био велики противник свега на Е слово, а да не помињем Екуменизма. А онда сам временом "омекшао" до те мјере да данас ми то питање постаје и смијешно. Имам размишљање слично ономе "Дај да се ја молим, а они тамо нек о томе брину", ал онда прочитам неђе да се наш неко са тамо "њинима" молио и причешћивао.

све у свему хоћу да кажем да нас има много који појма немамо како се према том "проблему" поставити и што више читамо, све мање и мање знамо. :)

Ако наставим да читам о екуменизму, бојим се да ћу временом полуђети (ал лијепо је кад гледам да се "свађате"). :)

Увек је исто - што више читамо и сазнајемо, схватамо колико мало заправо знамо. Питање екуменизма је исполитизовано као "превентивна" борба против синкретизма, тј. стварања некакве надрелигије којом би православље изгубило своју суштину и светост.

Нема потребе за "полуђивањем" због екуменизма. Суштинска заблуда наводне борбе против екуменизма је у нетачној идеји да се суштинске промене у Цркви могу догодити на подао и прикривени начин. Неокрњена срж хришћанске догматике, пре свега је садржана у Символу Вере. Када би ту било неких суштинских промена (а не интервенција које рецимо у српској верзији побољшавају превод са грчког оригинала), онда би чак и верни народ имао основа да заиста захтева задовољавајуће објаснење од јерархије. Али, за сада, то је "научна фантастика" а читава ујдурма око екуменизма је само оруђе које неким опскурним ликовима служи да прикупљају критичну масу за рушење јединства Цркве.

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...