Jump to content

Истина је само једна-Монах Артемије

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Да ли сте бановани из фејсбук групе - Истина=+Артемије  

84 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте бановани из фејсбук групе - Истина=+Артемије

• Да
      24
    • Не
      18
    • Још нисам
      6
    • Саблажњава ме шта се тамо ради
      33
    • Потпуно их подржавам
      7

Препоручена порука

• Гости
Guest Инсајдер

@Андреј

Јасно се види из текста који си приложио да је св Марко Евгеник све покушао не би ли их вратио на прави пут и привео покајању.  Али нажалост нису се покајали већ су и даље наставили да обитавају у јереси и своју јерес временом све више увећавали.  Андреје то су били Свеци, имамо ли ми данас у ово тмурно време светаца који би успели да их наведу на покајање, имамо ли ?  Или се све своди на испразне приче и "дијалоге љубави", а време је могло бити искоришћено за мисионарење међу латинима (међу латинским народом, а не дијалог са бискупима између 4 зида) , ех колко би се тако душа привело Истини. 

ЈЕРЕСИ НОВИЈЕ

СВЕТИ ИГЊАТИЈЕ БРЈАНЧАНИНОВ

СЛОВО О ЈЕРЕСИ

Папизам још већма одбацује Христа. Ова јерес, која је захватила Запад и од које воде порекло различита протестантска учења, као гране које полазе из истог стабла, присваја папи својства Самога Христа и тиме одбацује Христа. Неки западни црквени аутори готово су јавно исповедили своје одрицање, тврдећи да је мањи грех одрећи се Христа него одрећи се папе. Папа је идол папистима, он је њихово божанство. Због овакве страшне заблуде благодат Божија напустила је паписте; они су препуштени сами себи и сатани, проналазачу и оцу свих јереси, укључујући и папизам. У том стању помрачења они су искривили неке догмате и Свете Тајне, а Божанствену Литургију лишили њене суштине, избацивши из ње призив Духа Светога и благосиљање предложених хлеба и вина, приликом којега долази до њиховог претварања у Тело и Крв Христову. Тај битни део Литургије био је присутан у свим Литургијама које су Апостоли Христови подарили читавој васељени; он је постојао и у првобитној Римској Литургији. Ниједна јерес не изражава тако отворено и тако безобзирно своју немерљиву гордост, суров презир према људима и мржњу према њима.

Протестанти устају против папистичких заблуда, тачније, устају против наказне власти и "божанствености" папа; али пошто су они деловали у складу са страсним побудама, тонући у мору разврата, а не подстакнути стремљењем ка светој Истини, не онако како је то чинио капетан из Кесарије по имену Корнилије, показало се да нису достојни да је познају. "Јер сваки који чини зло мрзи свјетлост и не иде ка свјетлости" /Јн. 3, 20/. Од свих папистичких заблуда протестанти одбацују једино нечастиво мишљење о папи, док остале прихватају, многе још више развијају, а ранијим грешкама и заблудама додају и много нових. Тако, рецимо, протестанти одбацују Свете Тајне, свештенство, Литургију, сва црквена предања, дајући за право сваком свом следбенику да произвољно тумачи Свето Писмо, иако се оно, покренуто Духом Светим, може и тумачити једино у Духу Светоме /2. Петр. 1, 21.

У јереси убрајамо и она учења која, не дотичући се ни догмата, ни Светих Тајни, одбацују живот по заповестима Христовим и допуштају хришћанима да живе попут безбожника. Ово учење, за које нам се, споља посматрано, може учинити да није противно Хришћанству, у бити својој са њим је неспојиво, представљајући одрицање од Христа. Сам Господ казао је: "Неће сваки који ми говори: Господе, Господе, ући у Царство небеско... И тада ћу им јавно казати: идите од мене ви који чините безакоње" /Мт. 7,21,23/. Вера је жива само уколико је праћена делима: без дела вера је мртва /Јн. 2, 26/. Уосталом, и најправилније поимање догмата Хришћанске вере губи се кроз живот нехришћански. Још у доба велике снаге и моћи идолопоклонства јеретици су живели попут незнабожаца.

Свети Атанасије Велики приметио је ову појаву код аријанаца, који учествоваху у забавама идолопоклоничким и бејаху им слични по неморалу. У новије време у крилу папизма обновиле су се незнабожачке вредности: незнабожачко осећање и укус паписта пројављује се нарочито снажно у уметности примењеној на предмете култа, у ликовним и вајарским представма светих, у њиховом црквеном певању и музици, њиховој религиозној поезији. Све њихове школе носе на себи печат греховних страсти, пре свега сладострашћа; нема тамо осећања целомудрености и благопристојности, ни осећања једноставности, нити чистоте и духовности. Таква је њихова црквена музика и певање, али то није све. Код њих песник, описујући ослобађање Јерусалима и Гроба Господњег, без зазора призива музу, опева Сион заједно са Хеликоном, од музе прелази ка Архангелу Гаврилу. "Непогрешиве" папе, ти нови кумири Рима, зашто су били пример развратности, тиранства, безбоштва, хуле на све што је Свето. Незнабожачки живот са својом комедијом и трагедијом, са својим плесовима, одбацивањем стида и пристојности, блудом и прељубочинствима, као и свим другим идолопоклоничким обичајима, обновио се у Риму под окриљем његових богова nana, да би се одатле раширио по читавој Еврпи. Услед јереси и незнабожачког живота сви ти незнабошци који су некад примили Хришћанство оставили су и остављају учење Христово, враћајући се негдашњем потпуном незнању Бога и служењу демонима, иако се то више не дешава у отвореној форми идолопоклонства.

Свако добро

Подели на овим сајтовима

Али знам да ми је обавеза да будем послушан и веран мојој цркви јер верујем да без ње нема избављења.

Андреј

Надам се да је Бог у свом Царству предвидео мало места и за јеретике попут мене. Ја ћу да пробам "ко камила" да се провучем.

Kako ne shvataš, o jeretiče ogavni da samo crkva od ovog Инсајдер ima ekskluzivnu tapiju na istinu!?

Od svih drugih odgovora - religija, od 300 000 000 božanstava - judeo-hrišćanski bog, od 35 000 frakcija i grupacija hrišćanstva -upravo ona čiji je on član.

Kakva isključivost. Ma baš me briga na kog ćeš velikog mudraca svoje crkve da se pozivaš, to je jako bezobrazno. I stavovi svih lica od autoriteta u vašoj crkvi su isti - neka se oni preobraze u našu veru i biće spašeni. Niko ne može biti spašen sem članova naše vere. Bio on ateista, katolik, protestant, musliman... I ne znam zašto i kako ti neko(administrator,moderator) dozvoljava da se ti tako ophodiš i da ti je neko ko nije iste vere kao ti jeretik a njegova vera jeres.

Citira nekog tamo Ignjatija i to je okej. I svaka frakcija hrišćanstva je autentično hrišćanstvo i autentično ispovedanje istog, upravo ona crkva čiji član bi i Isus Hrist bio, da može da bira sada, raspitajte se i shvatićete da je to zaista tako. 0205_whistling

Evo pričice o jeretiku pošto već pominješ to:

I was walking across a bridge one day, and I saw a man standing on the edge, about to jump off. So I ran over and said "Stop! Don't do it!" "Why shouldn't I?" he said.

I said, "Well, there's so much to live for!" He said, "Like what?" I said, "Well, are you religious or atheist?" He said, "Religious." I said, "Me too! Are your Christian or Buddhist?" He said, "Christian." I said, "Me too! Are you Catholic or Protestant?" He said, "Protestant." I said, Me too! Are your Episcopalian or Baptist? He said, "Baptist!" I said, "Wow! Me too! Are your Baptist Church of God or Baptist Church of the Lord? He said, Baptist Church of God!" I said, "Me too! Are your Original Baptist Church of God or are you Reformed Baptist Church of God?" He said, "Reformed Baptist Church of God!" I said, "Me too! Are you Reformed Baptist Church of God, Reformation of 1879, or Reformed Baptist Church of God, Reformation of 1915?" He said, "Reformed Baptist Church of God, Reformation of 1915!" I said, "Die, heretic scum!" and pushed him off.

Подели на овим сајтовима

Андреј

Сматрам да смо сви на овом форуму равноправни и да не треба да користимо то "Ви". Смета ми јер колико видим осим мене нема више активних римокатолика а иако сам католик ја се некако међу вама више осећам "Ми" него "Ви".

Даклем, ја немам намеру да на овој теми полемишем како Исток а како Запад посматра Филиокве.

Једноставно ме испровоцирао Игор том сулудом причом о покушајима реформе код вас у цркви а на  корист нас католика а онда и његовим закључком да ми нисмо црква.

Кад је неко велик, као на пример Кина он може да слави нову годину кад му се оће, тако и ми можемо сами себе да дефинишемо како оћемо. Да ли смо у праву или нисмо то остављам Богу. Али знам да ми је обавеза да будем послушан и веран мојој цркви јер верујем да без ње нема избављења.

Андреј

Надам се да је Бог у свом Царству предвидео мало места и за јеретике попут мене. Ја ћу да пробам "ко камила" да се провучем.

Хеј Завиша, ово друго @ је, надам се, било намењено Инсајдеру? Нико не каже (бар ја сигурно не кажем) да не треба да будеш послушан својој цркви, а још мање тврдим да си јеретик. Такође, слажем се, на овој теми ни filioque ни јереси нису у контексту. Али, поента је да је та ОГРОМНА догматска препрека тако лако и без помпе уклоњена. Па зар то не даје бар трачак наде да се и друге, далеко ситније догматске разлике могу исправити? А историјско бреме међусобних сукоба ћемо морати да понесемо бар још неко време.

@ Инсајдер

Спамујемо тему. Нема потребе за тако дугачким цитатима и нема потребе да се гађамо цитатима - на сваки твој светоотачки цитат, веруј ми, могу да ти залепим три моја, а ако баш хоћеш и на оригиналним језицима, да немамо дилеме око превода. Ако смо већ у делимичном офтопику који ће можда на крају резултовати и поделом ове теме, хајде бар да се држимо мало више својих мишљења - не зато што смо "паметнији" од отаца, него да их не би у нашој глупости још и злоупотребљавали. А за ово што си написао:

Андреје то су били Свеци, имамо ли ми данас у ово тмурно време светаца који би успели да их наведу на покајање, имамо ли? Или се све своди на испразне приче и "дијалоге љубави", а време је могло бити искоришћено за мисионарење међу латинима (међу латинским народом, а не дијалог са бискупима између 4 зида) , ех колко би се тако душа привело Истини.  

Брате, ако немамо светаца, дај да онда "затварамо радњу" (СПЦ)? Не видим на који начин тебе или било ког лаика угрожава дијалог који неки архијереј кога је послао и овластио СА САБОР СП Цркве води с било ким? А ни свети Марко Евгеник није мисионарио међу латинским народом. Да ли ви који тако размишљате данас и којим правом од српских архијереја тражите већи подвиг од светог Марка евгеника. Или само реагујете са мноштвом емоција а суштински без било каквог, па и најосновнијег познавања црквене историје и еклисиологије per se?

@DarkoV

Свака част на свежем гледишту са стране  0205_whistling :cheesy: 4chsmu1

У православној светоотачкој традицији има много различитих мишљења о могућности спасења и оних који нису православни. Неки оци, попут старца Клеопе сматрају да то јесте могуће (он је навео четири закона по којима се свако може спасити). И ја верујем да се сваком човеку који је икада живео у историји у некој форми јавио Христос и показао му пут спасења.

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Инсајдер

Занимљиво.  Тактика број 8: Чопор паса и залутала овчица. Чопор показује овчици пут до куће, овчица одбија да пође са чопором, чопор исмева овчицу, пролазници аплаудирају.  Стиче се ефекат да је чопор у праву.  Овчица каже десно, пси кажу лево.  Овчица зове полицију  0205_whistling

из књиге психолошке манипулације и мењање јавног мњења од Љубивоја Ршумовића.

Андреј, волео бих да те видим у мојој емисији, за пар дана.

Подели на овим сајтовима

Јел` то беше она твоја тема овде на форуму or what...?  4chsmu1

Извини, мало сам приглуп кад је у питању смисао за хумор (а још глупљи кад није  0205_whistling :cheesy:).

Појасни, ако можеш?

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

Занимљиво.  Тактика број 8: Чопор паса и залутала овчица. Чопор показује овчици пут до куће, овчица одбија да пође са чопором, чопор исмева овчицу, пролазници аплаудирају.  Стиче се ефекат да је чопор у праву.  Овчица каже десно, пси кажу лево.  Овчица зове полицију  4chsmu1

из књиге психолошке манипулације и мењање јавног мњења од Љубивоја Ршумовића.

Баш тако брате. Илити она: држте лопова!

Само .... није српски народ глуп, колико год то неки мислили, иако на први поглед изглед тром и незаинтересован. Тако је ономад и Швабо мислио, само пређем Саву и Дрину и има да се прошетам до Солуна, а Срби има да беже ги зечеви, кад оно трт .... Цер ... Колубара ... оде Швабо назад у Беч подераних гаћа.

Тако ће бити и са овим "самозваним реформаторима литургије" (термин Ава Јустин). Додуше, не верујем да ће они до Беча, пре бих рекао до Шамбезија, Равене и других места где их воле и где могу до миле воље да зајудничаре љубав са латинима и сектама од секти - лутеранима и калвинистима.

Верујем Господе, и исповедам да си ти заиста Христос, Син Бога живога, који си дошао у свет да грешнике спасеш, од који сам први ја.

Подели на овим сајтовима

Али знам да ми је обавеза да будем послушан и веран мојој цркви јер верујем да без ње нема избављења.

Андреј

Kako ne shvataš, o jeretiče ogavni da samo crkva od ovog Инсајдер ima ekskluzivnu tapiju na istinu!?

Od svih drugih odgovora - religija, od 300 000 000 božanstava - judeo-hrišćanski bog, od 35 000 frakcija i grupacija hrišćanstva -upravo ona čiji je on član.

Замисли Дарко, кад оно - стварно је тако. Мислим, овако кад неко са стране погледа, у данашњем 21. веку звучи просто невероватно да се тамо нека групица људи тврди да су они једнина, понављам још једном - једина група која сведочи истину, а све остале лаж. Звучи невероватно, зар не?

А још је невероватније што многи стари млади, образовани и необразовани, лепу, ружни, високи и ниски, црни, бели и по који жути, верују у тако нешто.

Но, да даље не би убеђивали једни друге, на крају крајева сви ћемо да умремо и да сазнамо истину. А сат откуцава .... тик ... так .... тик .... так ....

А док сат откуцава, ти мисли на Халејеву комету .... и на питање о томе колико је она стара.

Верујем Господе, и исповедам да си ти заиста Христос, Син Бога живога, који си дошао у свет да грешнике спасеш, од који сам први ја.

Подели на овим сајтовима

Зашто сте ми обрисали поруку у којој наводим изворе БЕТУ и преносим вест о одлуци Врховног суда Грчке?

Ово је крајњи безобразлук!

Ја бих молио оца Ивана, ако стварно мисли оно што говори, да жели да се о овој теми поприча са обе стране, да мало обузда своје бесне администраторе.

Вест је позната и већ постављена,као што и сам знаш,и нема потребе да је понављаш.Ти си дошао овде једино да спамујеш,провоцираш,вређаш СПЦ,њене епископе и сву њену верну децу и да све нас комплетно зезаш и малтретираш...то је очигледно.Твоји постови који су обрисани су обична пљувачина по неистомишљеницима и ти ниси способан за нормалан дијалог.То се до сада могло видети сто пута.То нећу више толерисати,рекао сам ти десет пута до сада а ти се правиш мутав!

Имаш другу опомену са моје стране и трећа ти је искључење са форума.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Зашто сте ми обрисали поруку у којој наводим изворе БЕТУ и преносим вест о одлуци Врховног суда Грчке?

Ја бих молио оца Ивана, ако стварно мисли оно што говори, да жели да се о овој теми поприча са обе стране, да мало обузда своје бесне администраторе.

Вест је позната и већ постављена,као што и сам знаш,и нема потребе да је понављаш.Ти си дошао овде једино да спамујеш,провоцираш,вређаш СПЦ,њене епископе и сву њену верну децу и да све нас комплетно зезаш и малтретираш...то је очигледно.Твоји постови који су обрисани су обична пљувачина по неистомишљеницима и ти ниси способан за нормалан дијалог.То се до сада могло видети сто пута.То нећу више толерисати,рекао сам ти десет пута до сада а ти се правиш мутав!

Слушај пријатељу, ваш члан Меда је изнео неистину да медији тврде да није пуштен због недостатка доказа. Као побијање те неистине сам морао поставити линк ка Новинској агенцији БЕТА. Зашто ниси реаговао када је он изрекао неистину, и то још понављајући вест?

Када сам ја то вређао иједног епископа СПЦ?

То ти је мој друже дебела и масна лаж, и нек те је срамота тих речи, ако образа имаш.

И немој да причаш о моралности, ти који трудноћу своје сопствене жене користиш да би доказивао тезу да је Симеон Виловски покварен човек. Само немој ти да ми држи моралне придике, коме ни сопствена породица није света.

Подели на овим сајтовима

Слушај пријатељу, ваш члан Меда је изнео неистину да медији тврде да није пуштен због недостатка доказа. Као побијање те неистине сам морао поставити линк ка Новинској агенцији БЕТА. Зашто ниси реаговао када је он изрекао неистину, и то још понављајући вест?

Када сам ја то вређао иједног епископа СПЦ?

То ти је мој друже дебела и масна лаж, и нек те је срамота тих речи, ако образа имаш.

И немој да причаш о моралности, ти који трудноћу своје сопствене жене користиш да би доказивао тезу да је Симеон Виловски покварен човек. Само немој ти да ми држи моралне придике, коме ни сопствена породица није света.

Све оно што сам написао горе свако ко има памет да размисли,очи да прочита и види оно што ти напишеш,могао је да види природу,карактер и начин на који ти комуницираш...свако,осим тебе,наравано.

За ово друго што си у бесу и острашћености изрекао а везано за мене,нећу ти дати опомену и искључење...потрудићеш се ти већ сам,какав си,у неком наредном посту да испљујеш неког другог.Сам себи ћеш ископати раку...иначе рећи ћу ти само једно апропо овога што си ми рекао везано за "параван" који се се зове "моја породица"...волео бих да никада не будеш у оној кожи у којој сам био ја и моја породица због тих људи и волео бих да све оно што знам не сазнаш,јер би ти се срушио читав свет који си креирао у својој глави,младићу.Толико.

А о томе из ког си разлога овде и какво имаш мишљење о свима нама и што прозиваш некога за лаж,истинољубиви, врати се мало назад и види шта си рекао о тoме како никада ниси банован овде и да је то лаж.Јел лаж? Мислим да су ове две поруке твоје а последња добро говори коме лаж није толико тешка и страна:

http://www.ihtus.us/ihtus/viewtopic.php?p=34711&highlight=#34711

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...