Jump to content

Истина је само једна-Монах Артемије

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Да ли сте бановани из фејсбук групе - Истина=+Артемије  

84 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте бановани из фејсбук групе - Истина=+Артемије

• Да
      24
    • Не
      18
    • Још нисам
      6
    • Саблажњава ме шта се тамо ради
      33
    • Потпуно их подржавам
      7

Препоручена порука

и сада му плету венац мученика...

Опрости брате, али само да Те питам ;

Да ли знаш шта уопште значи и представља мученички венац и на који се он начин задобија?

Па пошто прогоне и затварају владику Артемија његова браћа у Христу, и пошто се врши велики притисак на њега без разлога тако му само плету венац мученика, јер он страда највише, то није заслужио, јер стварно није фер да једног епископа СПЦ тако прогоне и пљују јавно.

Неко моје мишљење је да је то политичка ствар с обзиром да еп.Артемије припада тврдој струји, и да се држи старе православне вере. А сасвим је могуће да као што и сами знате масони из врха СПЦ-а раде то да би могли да ставе Косово под своју руку. Иначе као што и сви знамо еписокоп Артемије није баш у добрим односима са Владом Србије а ни са председником републике Борисом Тадићем.

Додао бих још да ако би мало употребили логику схватили би да човеку који има више од 80 година није потребан новац нити било шта материјално заиста, па размислите сами. Човек нема породицу има само брата који је монах, због чега би њему била потребна толика финансијска средства.

Знате и сами да је Новомученик Харитон страдао у сред бела дана у Призрену. И мислим да ни кола у којима се возио (а то су иначе епархијска кола) не требају да представљају проблем нити јавна оговарања. Та кола су имала дипломатске таблице с обзиром да је он био епископ Косова које је било опасно само по себи.

Видим такође да је и Виловски ослобођен услед недостатка доказа тако да мислим да је све то била намештаљка у политичке сврхе, можда чак ни они који га осуђују не мисле тако, али много утицајнији људи врше огроман притисак на њих да би то урадили...

Хвала на добродошлици и мислим да ћу се лепо уклопити овде. Можда се моје мишљење разликује од осталих, али волим да чујем свачије мишљење као и да дам неко своје (за то служе форуми зар не ? )

Е, па брате Techpriest, видиш, то што ти написа, везано за преосвећеног Владику Артемија и за његово "мучеништво" заиста нема везе са православним поимањем мучеништва.

Да би неко постао православни мученик, потребно је да тај претрпи одређено мучеништво, од стране неких људи. То мучеништво мора да буде Христа ради. Они који муче мученика траже од Њега, да се одрекне Христа (=Православља) и прихвати оно што му они нуде. Пошто мученик не прихвати њихове понуде, они га муче, а те муке су искључиво наношење физичког и душеног бола, патње и малтретирања. Тај процес мучења, који може да траје и годинама, а и неколико минута, се у Православној Цркви назива "плетење мученичког венца". То што Ти написа, нема апсолутно никакве везе са појмом мучеништва који је познат Православној Цркви.

Владику Артемија нико не прогони, бије, малтретира, затвара и мучи. Тако да је та прича о некаквом "мучеништву" Владике Артемија, обично празнословље и пристрасност.

у нашо Светој Српској Цркви, не постоје никаква стара и нова вера! То је обична и крајње бесмислена измишљотина. Вере ја једна! Не постоји "стара" и "нова" Вера, већ је Вера увек нова, јер је Христос - једино ново под небом.

Пази, оптужбе да масони стоје на врху СПЦ би морао јасно да докажеш и аргументујеш, јер се такве ствари овде не толеришу.

Свако добро од Господа!

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

Да ли знаш шта уопште значи и представља мученички венац и на који се он начин задобија?

Па пошто прогоне и затварају владику Артемија његова браћа у Христу, и пошто се врши велики притисак на њега без разлога тако му само плету венац мученика, јер он страда највише, то није заслужио, јер стварно није фер да једног епископа СПЦ тако прогоне и пљују јавно.

Неко моје мишљење је да је то политичка ствар с обзиром да еп.Артемије припада тврдој струји, и да се држи старе православне вере. А сасвим је могуће да као што и сами знате масони из врха СПЦ-а раде то да би могли да ставе Косово под своју руку. Иначе као што и сви знамо еписокоп Артемије није баш у добрим односима са Владом Србије а ни са председником републике Борисом Тадићем.

Додао бих још да ако би мало употребили логику схватили би да човеку који има више од 80 година није потребан новац нити било шта материјално заиста, па размислите сами. Човек нема породицу има само брата који је монах, због чега би њему била потребна толика финансијска средства.

Знате и сами да је Новомученик Харитон страдао у сред бела дана у Призрену. И мислим да ни кола у којима се возио (а то су иначе епархијска кола) не требају да представљају проблем нити јавна оговарања. Та кола су имала дипломатске таблице с обзиром да је он био епископ Косова које је било опасно само по себи.

Видим такође да је и Виловски ослобођен услед недостатка доказа тако да мислим да је све то била намештаљка у политичке сврхе, можда чак ни они који га осуђују не мисле тако, али много утицајнији људи врше огроман притисак на њих да би то урадили...

Хвала на добродошлици и мислим да ћу се лепо уклопити овде. Можда се моје мишљење разликује од осталих, али волим да чујем свачије мишљење као и да дам неко своје (за то служе форуми зар не ? )

Е, па брате Techpriest, видиш, то што ти написа, везано за преосвећеног Владику Артемија и за његово "мучеништво" заиста нема везе са православним поимањем мучеништва.

Да би неко постао православни мученик, потребно је да тај претрпи одређено мучеништво, од стране неких људи. То мучеништво мора да буде Христа ради. Они који муче мученика траже од Њега, да се одрекне Христа (=Православља) и прихвати оно што му они нуде. Пошто мученик не прихвати њихове понуде, они га муче, а те муке су искључиво наношење физичког и душеног бола, патње и малтретирања. Тај процес мучења, који може да траје и годинама, а и неколико минута, се у Православној Цркви назива "плетење мученичког венца". То што Ти написа, нема апсолутно никакве везе са појмом мучеништва који је познат Православној Цркви.

Владику Артемија нико не прогони, бије, малтретира, затвара и мучи. Тако да је та прича о некаквом "мучеништву" Владике Артемија, обично празнословље и пристрасност.

у нашо Светој Српској Цркви, не постоје никаква стара и нова вера! То је обична и крајње бесмислена измишљотина. Вере ја једна! Не постоји "стара" и "нова" Вера, већ је Вера увек нова, јер је Христос - једино ново под небом.

Пази, оптужбе да масони стоје на врху СПЦ би морао јасно да докажеш и аргументујеш, јер се такве ствари овде не толеришу.

Свако добро од Господа!

Опрости ми брате, али мислим да ниси у праву. Да би се неко посветио не мора да буде физички или било како мучен. Ето пример је Свети Петар Коришки.

Друго Николај Велимировић свети, није био мучен, он јесте био у логору Дахау, али је био са високим официрима затворен, онда свети Јустин Ћелијски је био у притвору у манастиру (зар то не подсећа на случај владике Артемија, по мом мишљењу, ускоро можда буде ограничен само на Шишатовац, јер је ишао да у Грчку на саслушање). Могуће је да сам се погрешно изразио, преморен сам да прочитам и преправим своју поруку, али хтео сам рећи (Сад би подебљао) да владици Артемију на тај начин што га прогоне просвећују га и мислим да ће на крају бити чак и канонизован, али доста касније.

Браним владику Артемија, јер је тај човек на мене оставио веома јак и снажан утисак када сам узео благослов од њега, и знам сигурно да у том човеку постоји нешто.

Наравно поштујем све епископе СПЦ-а и нашег покојног патријарха Павла као и садашњег патријарха Г.Г.Иринеја. Немам ништа против њих и оштро се противим свим фотомонтажама које су направљене против епископа СПЦ-а на страници Истина је само једна...

Додао би за Виловског, да је променио име у Симеон, и да му је право име Симеон сада законско име.

За мир и спасење душа наших Господа Бога молимо. Амин.

In God we trust

~ONE~

Подели на овим сајтовима

Ne mogu se prorediti sveti Nikolaj i Justin sa +Artemijem.

Ljudi koji su etiketirani kao progonioci "svetog" Artemija imaju više ratnog i sastradalnog staža sa svojim narodom nego +Artemije.

Ljudi koji su veći de svog života u manastiru i sada kada su najstariji i duhovno najzreliji neki ih optužuju za izdaju ,unijaćenje itd...

Gde je logika u toj priči?

Подели на овим сајтовима

techpriest, лепо ти је искушеник објаснио све, а то о чему ти пишеш је ''класично'' светитељство, а не мучеништво. мислим да не разликујеш нимало та два. и сви светитељи, укључујући мученике, су постали свети кроз Господа и Цркву и никако другачије.

друго, нико владику Артемија не прогони нити је у притвору у манастиру који је сам изабрао. то су клевете и не би онда ни могао да оде у Грчку, да је у притвору, јелда.

канонизација се не врши по некој заслузи као у римокатоличкој цркви, већ по три ставке - јављање по смрти, чуда и мошти. могу и не морају да се задовоље сви ти општи услови.

треће, кад си примио благослов, ниси примио благослов од владике Артемија, него од Бога, као што свеки свештеник, монах и владика кажу пре него те закрсте: да Бог благослови. НИКО не постаје свет сам по себи него само у Господу и Цркву. тако је хтео Адам да буде бог без Бога, па је посрнуо цео свет у грехопад смрти. дакле, то тако не функционише како ти замишљаш.

четврто, не можеш да поштујеш Сабор, као скуп епископа, а да причаш да су неки масони и тиме им укидаш благодат и светост Апостолског чина који носе.

та будалаштина коју је Дејан Виловски извео са именом је питање да ли је то тачно.

одакле ти таква информација?

ако је тачно, онда је то потврда његове наводне светости кроз самог себе и његовог поосрнућа јер одбија благодат Цркви и Богу, који је глава Цркви а не Патријарх, да му одузму то име.

коме Црква није Мати, томе Бог није Отац, врло су јасни свети Оци по том питању.

Подели на овим сајтовима

Ne mogu se prorediti sveti Nikolaj i Justin sa +Artemijem.

Ljudi koji su etiketirani kao progonioci "svetog" Artemija imaju više ratnog i sastradalnog staža sa svojim narodom nego +Artemije.

Ljudi koji su veći de svog života u manastiru i sada kada su najstariji i duhovno najzreliji neki ih optužuju za izdaju ,unijaćenje itd...

Gde je logika u toj priči?

Драги брате Дејане, ја мислим да могу да се пореде с обзиром да је владика Артемије духовно чадо светог Јустина Ћелијског. Како год време ће показати своје.

А што се тиче масонерије, могу рећи да сам доста информисан са стањем у СПЦ и масонерији, јер сам имам неке везе са тим, зато и пишем, не волим да пишем нешто што не знам. Но ако погрешим у нечему опростите није намерно, већ ме је можда и умор стигао.

Не знам какво је ваше мишљење о Новомученику Харитону, можда би чак и он послужио за пример овој причи..

Иначе да не дође до заблуде нисам ниједан од администратора фејсбук групе нити имам неке посебне везе са њима. На страни сам владике Артемија и тога се стидим, јер оно што сам ја доживео је доста утицало на моје размишљање и став о СПЦ...

А што се тиче масонерије о томе не бих уопште причао овако јавно.

Свако добро браћо

In God we trust

~ONE~

Подели на овим сајтовима

Ok,mada kako su se stvari sada odvile postoji jasan jaz,ili si sa +Artemijem ili s sa "izdajnicima".

Međutim ako stvari sagledamo realno,ispada da je otac Justin bio veoma loš duhovnik kad je samo +Artemije ostao na pravom putu.

Подели на овим сајтовима

Ok,mada kako su se stvari sada odvile postoji jasan jaz,ili si sa +Artemijem ili s sa "izdajnicima".

Međutim ako stvari sagledamo realno,ispada da je otac Justin bio veoma loš duhovnik kad je samo +Artemije ostao na pravom putu.

Тако је брате Дејане. Чудне су то градације: прво "није ваљао" СА Синод и "артемијевци" су се позивали на СА Сабор, очекујући да ће све што је СА Синод урадио бити поништено (при том показујући елементарно незнање да је СА Синод изборно радно тело СА Сабора које решава управо таква, административна питања, између седница). Онда је СА Сабор донео одлуку коју је потписао и сам +Артемије - а сада и он и његове присталице доводе у питање и такву одлуку. При том, потпуно се занемарују ДОКАЗИ које је отац Велибор Џомић почео да објављује (коме се не свиђе он или његова тумачења, требао би барем да непристрасно погледа те доказе - фотографије, документи, признанице - нико се није још усудио да каже да је било шта од тога фалсификат, али се преко свега тога прелази као да је "неважно"). Исто тако је "неважна" и +Артемијева изјава о "блажене успомене Дионисију" - ваљда његови наводни следбеници ни не знају да је ово био расколник попут Мираша Дедеијића (ако нађете прочитајте рад Ђоке Слијепћевића, Сагрешења владике Дионисија - постоји чак и верзија на енглеском). Све у свему "следбеници" владике Артемија показују акутно одсуство било какве еклисиолошке свести, празне флоскуле понављају попут мантри и, изгледа као да се духовно припремају да уђу у грех раскола "који се не спира ни крвљу мученика."

По ко зна који пут, све оне који овако неодговорно размишљају, упутио бих на одличне, јасне и прецизне одговоре на ову ситуацију, коју су недавно дали +Атанасије и ++Амфилохије. Такође, покушајте да направите 2-3 дана емотивну дистанцу у односу на ове догађаје, прочитајте мало и претходне постове у овој и сличним темама и допустите себи слободу непристрасног покушаја сагледавања чињеница - без обзира на симпатије, антипатије и нарочито, ничим доказане теорије завере.

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

Свако добро од Господа!

Опрости ми брате, али мислим да ниси у праву. Да би се неко посветио не мора да буде физички или било како мучен. Ето пример је Свети Петар Коришки.

Друго Николај Велимировић свети, није био мучен, он јесте био у логору Дахау, али је био са високим официрима затворен, онда свети Јустин Ћелијски је био у притвору у манастиру (зар то не подсећа на случај владике Артемија, по мом мишљењу, ускоро можда буде ограничен само на Шишатовац, јер је ишао да у Грчку на саслушање). Могуће је да сам се погрешно изразио, преморен сам да прочитам и преправим своју поруку, али хтео сам рећи (Сад би подебљао) да владици Артемију на тај начин што га прогоне просвећују га и мислим да ће на крају бити чак и канонизован, али доста касније.

Браним владику Артемија, јер је тај човек на мене оставио веома јак и снажан утисак када сам узео благослов од њега, и знам сигурно да у том човеку постоји нешто.

Наравно поштујем све епископе СПЦ-а и нашег покојног патријарха Павла као и садашњег патријарха Г.Г.Иринеја. Немам ништа против њих и оштро се противим свим фотомонтажама које су направљене против епископа СПЦ-а на страници Истина је само једна...

Додао би за Виловског, да је променио име у Симеон, и да му је право име Симеон сада законско име.

Brate,aj da ne ispadnem da dociram,al' da ti predlozim da porazgovaras sa sledecim ljudima:o.Zoranom Grujicem/preko noci rscinjen,pa mu cin vratio Veliki Crkveni Sud/,O.Nektarijem/otisao iz manastira, iako je bio protosindjel , usled manipulacija kojima je bio izlozen/,o.Srdjanom Stankovicem/ na koga su,zajedno sa njegovom popadijom i decom,pucali Simeonovi trabanti,ispog dana kada je ispovedio da nece da vise cuti o Simeonovim nedelima,iako ga je vl.Artemije moli da i sada kao i mnogo puta ranije cuti/,Milosem Janicijevicem/vlasnik nekadasnjeg Atosa,od koga je vl.Artemije trazio da lazno svedoci pred Sinodskom komisijom /Trojerucice u BG,o.Jovanom Jelenkovim/sadasnjim igumanom Crne Reke i njegovim nevoljama sa vl.Artemijem/,sa nizom ljudi koji su radili u beogradskom Atosu i imali kontakt sa vl.Artemijem i njegovim "malim od palube" Simeonom....

Hocu reci,imas pogresnu sliku o vl.Artemiju i on nije ono za sta se predstavlja,pa obmanjujuci sebe obamanjuje i druge.

Nazalost,ali sve tacno.

Iz najbolje namere ti rekoh, da se ne zamlacujes i gubis vreme...

Подели на овим сајтовима

И те како сам у праву, само Ти ниси то добро разумео.

У Цркви постоје неколико "типова" светитељства:

Мученици, Праведници, Преподобни, Светитељи, Исповедници... и тако даље...

Ти си рекао да Владици Артемију плету венац мучеништва, а ниси једини, многи машу таквом "паролом", а као што видиш, то нема никакве везе са тим, јер је мучеништво нешто сасвим друго.

Владика Николај није био мученик, већ светитељ. Ава Јустин и Петар Коришки су били преподобни.

Авва Јустин је био у притвору од стране Комунистичке безбожне власти, Владика Николај је био утаминичен од немачких нациста. Владику Артемија нико није утамничио, нити ће га утамничити, нити је то могуће. Владика Артемије сваки поступак добровољно прихвати и потпише.

Нико, па ни ја, не спори било какво светитељство Владике Артемија, он је првенствено, као и сваки Епископ, носилац благодати Духа Светога, то јест, светитељ је по чину и благодати датој од Бога на хиротонији.

То нико не спори, свако има право на своје мишљење и утисак. Али желим Ти само нагласити, да никад на основу таквих ствари не доносиш неке опште закључке. Јер много пута човек може бити преварен. Ретко ко може осетити разлику између психологије и благодати.

bighugbighug

Подели на овим сајтовима

Свако добро од Господа!

Brate,aj da ne ispadnem da dociram,al' da ti predlozim da porazgovaras sa sledecim ljudima:o.Zoranom Grujicem/preko noci rscinjen,pa mu cin vratio Veliki Crkveni Sud/,O.Nektarijem/otisao iz manastira, iako je bio protosindjel , usled manipulacija kojima je bio izlozen/,o.Srdjanom Stankovicem/ na koga su,zajedno sa njegovom popadijom i decom,pucali Simeonovi trabanti,ispog dana kada je ispovedio da nece da vise cuti o Simeonovim nedelima,iako ga je vl.Artemije moli da i sada kao i mnogo puta ranije cuti/,Milosem Janicijevicem/vlasnik nekadasnjeg Atosa,od koga je vl.Artemije trazio da lazno svedoci pred Sinodskom komisijom /Trojerucice u BG,o.Jovanom Jelenkovim/sadasnjim igumanom Crne Reke i njegovim nevoljama sa vl.Artemijem/,sa nizom ljudi koji su radili u beogradskom Atosu i imali kontakt sa vl.Artemijem i njegovim "malim od palube" Simeonom....

Hocu reci,imas pogresnu sliku o vl.Artemiju i on nije ono za sta se predstavlja,pa obmanjujuci sebe obamanjuje i druge.

Nazalost,ali sve tacno.

Iz najbolje namere ti rekoh, da se ne zamlacujes i gubis vreme...

Попричао бих када бих био у могћуности ипак не знам одакле теби, брате, такве ''инсајд'' информације о лажним сведочењима и т д... Мислим да превише верујеш у клеветања и мишљења појединца који је тако рекао о владици Артемију.

Искушеник знаш сигурно више о мене што се тиче тих ствари, али ја знам вероватно боље од тебе шта је психологија, а оно што се мени десило није било повезано са тиме, већ са нечим што није природно ако могу тако рећи.

Само ограничавање на један манастир и избацивање из епархије рашко-призренске епархије на којој је провео 33 године (Хрисове године, већина вас ће вероватно рећи случајност). На неки начин то и јесте мучење, јер ставите се ви у такву ситуацију, да сте негде провели већи део свога живота и да вас одједном неко одатле протера тј. ЗАБРАНИ да уопште крочите тамо, то уопште није лако с обзиром да он као епископ тамо има пуно духовне деце

In God we trust

~ONE~

Подели на овим сајтовима

Чекај мало пријатељу, а какве си све "инсајдерске" информације ти нама износио? А у Арагорновом посту су побројани врло конкретни људи и догађаји, које није претерано тешко проверити.

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

Подели на овим сајтовима

Чекај мало пријатељу, а какве си све "инсајдерске" информације ти нама износио? А у Арагорновом посту су побројани врло конкретни људи и догађаји, које није претерано тешко проверити.

Ја сам све оно што сам рекао видео и проверио у живо, код игумана црне реке Николаја, о.Митрофана, као и самог владике Артемија. Волео бих да ми цитираш те моје наводне инсајдерске информације које по теби нису тачне.

In God we trust

~ONE~

Подели на овим сајтовима

Ја сам све оно што сам рекао видео и проверио у живо, код игумана црне реке Николаја, о.Митрофана, као и самог владике Артемија. Волео бих да ми цитираш те моје наводне инсајдерске информације које по теби нису тачне.

Заправо нема потребе. Сам си навео изворе информација који су све само не непристрасни.  :drugarstvo:

Ево само једно питање - ово си горе написао:

На страни сам владике Артемија и тога се стидим, јер оно што сам ја доживео је доста утицало на моје размишљање и став о СПЦ...

Због чега се стидиш што си "на страни" +Артемија? Грешка у куцању, вероватно? И можда би могао и да кажеш шта си то "доживео" - овако, испада да износиш недоречене и уопштене оптужбе? Коначно, ниси одговорио ни на један од коментара које сам изнео на твоју анализу ситуације у СП Цркви...

(De Carne Christi V, 4)

Подели на овим сајтовима

Искушеник знаш сигурно више о мене што се тиче тих ствари, али ја знам вероватно боље од тебе шта је психологија, а оно што се мени десило није било повезано са тиме, већ са нечим што није природно ако могу тако рећи.

Ма добро брате, не улазим ја у то. Само сам то напоменуо кад врло битну ствар у животу сваког Хришћанина. Многи се залећу, а већина ствари је психологија, а не осећање благодати. О томе су доста говорили Оци.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...