PACTKO Написано Јун 26, 2010 Пријави Подели Написано Јун 26, 2010 Не знам да ли је на форуму било речи о школском календару, али већ годинама ме мучи исти проблем! Параноја или...? Календар није исти за Војводину и ужу Србију (као да Војводина није Србија). У календару (за Србију) је јасно наглашено Члан 7. Ученици и запослени у школи имају право да не похађају наставу, односно да не раде у дане следећих верских празника, и то: 1) православци - на први дан крсне славе; 2) припадници Исламске заједнице – 20. септембра 2009. године, на први дан Рамазанског Бајрама и 27. новембара 2009. године, на први дан Курбанског Бајрама; 3) припадници Јеврејске заједнице – 28. септембра 2009. године, на први дан Јом Кипура; 4) припадници верских заједница које обележавају верске празнике по Грегоријанском календару – 25. децембра 2009. године, на први дан Божића; 5) припадници верских заједница које обележавају верске празнике по Јулијанском календару – 7. јануара 2010. године, на први дан Божића; 6) припадници верских заједница које обележавају дане ускршњих празника по Грегоријанском и Јулијанском календару – почев од Великог петка закључно са другим даном Ускрса (од 2. до 5. априла 2010. године). али, у Војводини је зимски распуст везан за 25. децембар! Ове шк. године наставна субота је била БАШ кад су митровданске задушнице (у последњем тренутку се променило). Сваке године подела ђачкик књижица је БАШ на Видовдан, и БАШ у време Литургије! Било је још неких БАШ у току ове и претходних година, али сад сам их заборавила!Ваљда сам их потиснула. Сад сам јако тужна што у понедељак МОРАМ на седницу Наставничког већа, на неки семинар у току седнице,после кога ће бити прослава завршетка наставне године (да не кажем "ждрање"). Параноја?! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Јун 26, 2010 Пријави Подели Написано Јун 26, 2010 Да стварно,ја у понедељак не могу на Литургију зато што морам по сведочанство,а то ми храмовна Слава. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Veca Написано Јун 26, 2010 Пријави Подели Написано Јун 26, 2010 Да стварно,ја у понедељак не могу на Литургију зато што морам по сведочанство,а то ми храмовна Слава. Замолиш некога да умјесто тебе узме свједочанство,а ти отиђи на Литургију прече је и важније поготово ако је храмовна Слава molimmmmm ...Што је уништено не може се повратити. Али Ти оживљујеш оне чија је савест замрла и враћаш првобитну лепоту душама које су је изгубиле. Твоме милосрђу све је могуће, Ти си Љубав, Ти си Творац и Обновитељ. Тебе хвалим песмом: Алилуја! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Јун 26, 2010 Пријави Подели Написано Јун 26, 2010 Да стварно,ја у понедељак не могу на Литургију зато што морам по сведочанство,а то ми храмовна Слава. Замолиш некога да умјесто тебе узме свједочанство,а ти отиђи на Литургију прече је и важније gringrin поготово ако је храмовна Слава confused Не знам неки су ми рекли да морам ја лично да идем,мада ћу проверити.Вероватно си у праву. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Booba Написано Јун 26, 2010 Пријави Подели Написано Јун 26, 2010 Да стварно,ја у понедељак не могу на Литургију зато што морам по сведочанство,а то ми храмовна Слава. Замолиш некога да умјесто тебе узме свједочанство,а ти отиђи на Литургију прече је и важније gringrin поготово ако је храмовна Слава confused Не знам неки су ми рекли да морам ја лично да идем,мада ћу проверити.Вероватно си у праву.Не мораш. Ја сам средњу школу (додуше, пре 15 година) завршила у Зрењанину и никад нисам остајала до Видовдана тамо да узмем сведочанство. Увек је, или остајало у школи до септембра, или је нека другарица узимала уместо мене. Па шта да си...отишао на море? Или нешто од животне важности искрсло? Неће нико да баци твоје сведочанство, нема шансе. Чека те до септембра. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Јун 26, 2010 Пријави Подели Написано Јун 26, 2010 Да стварно,ја у понедељак не могу на Литургију зато што морам по сведочанство,а то ми храмовна Слава. Замолиш некога да умјесто тебе узме свједочанство,а ти отиђи на Литургију прече је и важније gringrin поготово ако је храмовна Слава confused Не знам неки су ми рекли да морам ја лично да идем,мада ћу проверити.Вероватно си у праву.Не мораш. Ја сам средњу школу (додуше, пре 15 година) завршила у Зрењанину и никад нисам остајала до Видовдана тамо да узмем сведочанство. Увек је, или остајало у школи до септембра, или је нека другарица узимала уместо мене. Па шта да си...отишао на море? Или нешто од животне важности искрсло? Неће нико да баци твоје сведочанство, нема шансе. Чека те до септембра.ОК,хвала. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Veca Написано Јун 26, 2010 Пријави Подели Написано Јун 26, 2010 Да стварно,ја у понедељак не могу на Литургију зато што морам по сведочанство,а то ми храмовна Слава. Замолиш некога да умјесто тебе узме свједочанство,а ти отиђи на Литургију прече је и важније поготово ако је храмовна Слава kolo2 Не знам неки су ми рекли да морам ја лично да идем,мада ћу проверити.Вероватно си у праву. Тако они увијек кажу stadaradim :0104cheesy: ...Што је уништено не може се повратити. Али Ти оживљујеш оне чија је савест замрла и враћаш првобитну лепоту душама које су је изгубиле. Твоме милосрђу све је могуће, Ти си Љубав, Ти си Творац и Обновитељ. Тебе хвалим песмом: Алилуја! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Booba Написано Јун 26, 2010 Пријави Подели Написано Јун 26, 2010 Не знам да ли је на форуму било речи о школском календару, али већ годинама ме мучи исти проблем! Параноја или...? Календар није исти за Војводину и ужу Србију (као да Војводина није Србија). У календару (за Србију) је јасно наглашено Члан 7. Ученици и запослени у школи имају право да не похађају наставу, односно да не раде у дане следећих верских празника, и то: 1) православци - на први дан крсне славе; 2) припадници Исламске заједнице – 20. септембра 2009. године, на први дан Рамазанског Бајрама и 27. новембара 2009. године, на први дан Курбанског Бајрама; 3) припадници Јеврејске заједнице – 28. септембра 2009. године, на први дан Јом Кипура; 4) припадници верских заједница које обележавају верске празнике по Грегоријанском календару – 25. децембра 2009. године, на први дан Божића; 5) припадници верских заједница које обележавају верске празнике по Јулијанском календару – 7. јануара 2010. године, на први дан Божића; 6) припадници верских заједница које обележавају дане ускршњих празника по Грегоријанском и Јулијанском календару – почев од Великог петка закључно са другим даном Ускрса (од 2. до 5. априла 2010. године). али, у Војводини је зимски распуст везан за 25. децембар! Ове шк. године наставна субота је била БАШ кад су митровданске задушнице (у последњем тренутку се променило). Сваке године подела ђачкик књижица је БАШ на Видовдан, и БАШ у време Литургије! Било је још неких БАШ у току ове и претходних година, али сад сам их заборавила!Ваљда сам их потиснула. Сад сам јако тужна што у понедељак МОРАМ на седницу Наставничког већа, на неки семинар у току седнице,после кога ће бити прослава завршетка наставне године (да не кажем "ждрање"). Параноја?! Није параноја. Сећам се, још сам била ос. школа, зимски распуст је увек почињао 10. јануара. Та Божић смо најуредније ишли у школу. А исти је траја до 2-3. фебруара. Што ће рећи, за Св. Саву-НИКАД НИСМО ИШЛИ У ШКОЛУ!!! Е кад сам пре 19 година уписала средњу у Зрењанину (иначе сам из Поморавља), тамо је зимски распуст, чудом, почињао 25. децембра. Док су моји другари, у мом родном граду ишли у школу до 31. децембра. Али тада је Слободан Милошевић, већ "рехабилитовао" Бога, те се није ни за Божић имала настава, и већ је све кренуло некако ка Цркви. Да не причам о историјском "свињокољу" који је УВЕК падао за 29. новембар, нерадни дан када су све породице широм СФРЈ набијале холестерол руском салатом и прасетом. Па како баш на сам почетак Божићног поста? Али, сад би баш оцене могли давати и неким другим даном и ослободити просветаре обавезног радног дана баш на Видовдан. Или макра до поднева да се немају обавеѕе. Ајде да шаљемо Ж. Обрадовићу писмо? Па ваљда постоји још православаца међу просветарима? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jadranka1 Написано Јун 26, 2010 Пријави Подели Написано Јун 26, 2010 Ima tu dosta detalja.Dok sam bila razredna,ja sam delila knjizice na Vidovdan ,ali pre Liturgije,mala skola,bilo dovoljno ucionica,pa se moglo,ali,recimo,u ovoj skoli gde sam sada,ima manje ucionica od odeljenja,tako da mora u naznaceno vreme.Inace,ne moze se svedocanstvo u srednjoj skoli uzimati u septembru,jer je upis u naredni razred ,ako ucenik ne ide na popravni,pocetkom jula.A sta je sa proslavama mature,sve to isto u junu bude...Nije stvar u tome sto moze posna vecera da se naruci,nego sto post i muzika bas ne idu zajedno.U mnogome svetovni i crkveni kalendar ne idu ruku pod ruku,ali sta cemo,tu smo gde smo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Јун 26, 2010 Пријави Подели Написано Јун 26, 2010 Ima tu dosta detalja.Dok sam bila razredna,ja sam delila knjizice na Vidovdan ,ali pre Liturgije,mala skola,bilo dovoljno ucionica,pa se moglo,ali,recimo,u ovoj skoli gde sam sada,ima manje ucionica od odeljenja,tako da mora u naznaceno vreme.Inace,ne moze se svedocanstvo u srednjoj skoli uzimati u septembru,jer je upis u naredni razred ,ako ucenik ne ide na popravni,pocetkom jula.A sta je sa proslavama mature,sve to isto u junu bude...Nije stvar u tome sto moze posna vecera da se naruci,nego sto post i muzika bas ne idu zajedno.U mnogome svetovni i crkveni kalendar ne idu ruku pod ruku,ali sta cemo,tu smo gde smo.Али могу неког да пошаљем,јел тако? Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Стефан Написано Јун 27, 2010 Пријави Подели Написано Јун 27, 2010 У Војводини се већ у континуитету наставља експеримент Брозових војвођанских комуниста, само у нешто другачијем агрегатном стању; преко Ненада Чанка и његовог луткарског позоришта. Да не кажемо колико је мађарска мањина бесна и прижељкује да се, као пре седамдесет година, опет такмичи у бацању Срба под лед... Прво је кренуло од различитих радних дана, па онда Војводина добија (неуставно!) заставу, па се Извршно веће Војводине претворило у Владу Војводине, па Војводина добија своја јавна предузећа...ја сам најљући противник великих теорија завера, али више је него очигледно да се преко Војводине Србији спрема федерација која ће морати даље да "федерира" (како је некада говорио Бранко Микулић) по већ опробаном Кардељевом рецепту из 1974... "Тешка је бура на мору,тежа је у души. Али ни море ни душа не чисте се без буре." (Владика Николај Велимировић-"Касијана") Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PACTKO Написано Јун 27, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Јун 27, 2010 А 70% Срба! Седимо у зборници, пре једно годину дана, нас четворо. Сви Срби!Није неки репрезентативан узорак за извлачење процента, али... Двоје су ЗА самосталну Војводину у којој ћемо живети материјално боље, а нас двоје добијамо напад чира и ангине пекторис од њих! 50% Онда и да не причамо о школи у суседном месту где, ако не знаш мађарски, не можеш да учествујеш на седници. Једна школа је свој извештај начелнику послала на мађарском. И још је начелник, при обиласку, добио планове и програме на мађарском. Пошто сва званична документа треба да буду написана ћирилицом, исти им је наложио да документа исправе и врате онако како је по закону. Следећег дана је добио "по носу" што тражи да буде спроведен закон. Све је СТОПИРАНО! А у српским школама од нас траже РУКОМ писане припреме, са све датумом, часом по реду (на годишњем и дневном нивоу) и још ко зна какве небулозе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jadranka1 Написано Јул 1, 2010 Пријави Подели Написано Јул 1, 2010 Jao,Rastko,zar je dotle doslo?Nemam predstave kako je u Vojvodini...Imala sam jednu koleginicu iz Vrsca ili Vrbasa,sad se ne secam i ona je Srpkinja cistokrvna,ali kad nas je oplela,kao Vojvodina radi da bi hranila neradnicku centralnu Srbiju,parazitsku,pa da ce svo zito prodati radije Siptaru sa Kosova jer odmah pare daje,a ne Srbijancima...Ja sam to dozivela nakon progona sa Kosova,da tako nesto cujem,pa sam zanemela...Inace,kamioni i kamioni robe iz Vojvodine su stizali na Kosovo,dole Siptari prepakuju robu,placaju odmah,inace,tako da s te strane rata i nezavisnosti kao da nikad nije ni bilo...Veru za veceru... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јосиф II Написано Јул 1, 2010 Пријави Подели Написано Јул 1, 2010 Ево делова закона о утврђивању надлежности Аутономне покрајине Војводине да разјасни неке ствари. ЗАКОН О УТВРЂИВАЊУ НАДЛЕЖНОСТИ АУТОНОМНЕ ПОКРАЈИНЕ ВОЈВОДИНЕ 11. Просвета Предшколско и основно образовање и васпитање Члан 33. АП Војводина, преко својих органа, у области предшколског и основног образовања и васпитања, у складу са законом: 1) оснива установе предшколског и обавезног основног образовања и васпитања на територији АП Војводине; 2) даје сагласност на акт о мрежи основних школа који доноси скупштина јединице локалне самоуправе на основу критеријума које утврди Влада; 3) даје сагласност на организовање издвојеног одељења установе ван седишта; 4) одлучује о верификацији установе на територији АП Војводине; 5) даје сагласност на одлуку о проширењу делатности установе, чији је оснивач Република Србија, АП Војводина или јединица локалне самоуправе; 6) даје сагласност на одлуку органа управљања о промени назива или седишта установе чији је оснивач Република Србија, АП Војводина или јединица локалне самоуправе; 7) одређује школе у којима ученици имају право да заврше започето образовање, уколико се школа укида у складу са законом; 8) именује привремени орган управљања установе, ако чланове органа управљања не именује јединица локалне самоуправе до истека мандата претходно именованим члановима органа управљања; 9) даје или одбија сагласност на одлуку о избору директора установе; 10) поставља вршиоца дужности директора установе у случајевима утврђеним законом; 11) даје или одбија сагласност на одлуку о разрешењу директора установе пре истека мандата због повреда закона; 12) прописује школски календар за основне школе на територији АП Војводине; 13) даје одобрење на који ће начин школа надокнадити пропуштен рад у случају да дође до прекида образовно-васпитног рада; 14) преко покрајинског просветног инспектора обавља надзор над радом установа на територији АП Војводине и: - врши непосредан инспекцијски надзор над установама у општини, односно граду који није организовао овај надзор; - даје инструкције општини, односно граду за обављање инспекцијског надзора; - припрема покрајинском секретару предлог решења по жалби против првостепеног решења општинске, односно градске управе донетог у вршењу инспекцијског надзора; - остварује непосредан надзор над радом општинске, односно градске инспекције, издаје обавезне инструкције за извршавање закона и других прописа и контролише њихово извршавање; - одузима овлашћење поједином инспектору који послове не обавља благовремено, стручно, законито и савесно и предлаже утврђивање одговорности у органу којем је поверено вршење инспекцијског надзора; - организује заједничке акције са инспекторима у органима којима је поверено вршење инспекцијског надзора; - тражи извештаје, податке и обавештења о вршењу поверених послова инспекцијског надзора и обавља друге послове у складу са законом којим се на општи начин уређује инспекцијски надзор; 15) даје сагласност за реализацију наставе и остваривање школског програма на језицима националних мањина за мање од 15 ученика у установама на територији АП Војводине; 16) даје сагласност на оснивање заједничке стручне службе за све основне школе на територији општине; 17) врши нострификацију и признавање еквиваленције сведочанстава и диплома стечених у иностранству; 18) даје мишљење у поступку доношења наставних планова и програма; 19) доноси наставне програме за језике националних мањина; 20) одобрава уџбенике и наставна средства за језике националних мањина; 21) споразумно са надлежним министром доноси наставне планове и програме из појединих предмета од интереса за националне мањине и утврђује услове и начин организовања наставе на језицима националних мањина; 22) споразумно са надлежним министром одобрава уџбенике и наставна средства за поједине предмете од интереса за националне мањине; 23) образује комисију и организује полагање испита за директора установе; 24) образује комисију и организује полагање испита за лиценцу за наставнике, васпитаче и стручне сараднике; 25) образује комисију и организује полагање стручног испита за секретара установе; 26) сарађује са министарством надлежним за послове образовања у поступку формирања школске управе. Послови из тач. 23), 24) и 25) овог члана обављају се на јединствен начин и под једнаким условима, које у складу са законом, прописује надлежни министар за целу територију Републике Србије. Послови из става 1. овог члана врше се као поверени, изузев тачке 1), тач. 18) ─22) и тачке 26). Средње образовање и васпитање Члан 34. АП Војводина, преко својих органа, у области средњег образовања и васпитања у складу са законом: 1) оснива установе средњег образовања и васпитања на територији АП Војводине; 2) утврђује мрежу средњих школа на територији АП Војводине; 3) утврђује број ученика за упис у средњу школу; 4) даје сагласност на организовање издвојеног одељења установе ван седишта; 5) одлучује о верификацији установе на територији АП Војводине; 6) даје сагласност на одлуку о проширењу делатности установе чији је оснивач Република Србија, АП Војводина или јединица локалне самоуправе; 7) даје сагласност на одлуку органа управљања о промени назива или седишта установе чији је оснивач Република Србија, АП Војводина или јединица локалне самоуправе; 8) одређује школе у којима ученици имају право да заврше започето образовање, уколико се школа укида у складу са законом; 9) именује привремени орган управљања установе, ако чланове органа управљања не именује јединица локалне самоуправе до истека мандата претходно именованим члановима органа управљања; 10) даје или одбија сагласност на одлуку о избору директора установе; 11) поставља вршиоца дужности директора установе у случајевима утврђеним законом; 12) даје или одбија сагласност на одлуку о разрешењу директора установе пре истека мандата због повреда закона; 13) прописује школски календар за средње школе на територији АП Војводине; 14) даје одобрење на који ће начин школа надокнадити пропуштен рад у случају да дође до прекида образовно-васпитног рада; 15) преко покрајинског просветног инспектора обавља надзор над радом установа на територији АП Војводине и: - врши инспекцијски надзор над установама у општини, односно граду који није организовао овај надзор; - даје инструкције општини, односно граду за обављање инспекцијског надзора; - припрема покрајинском секретару предлог решења по жалби против првостепеног решења општинске, односно градске управе донетог у вршењу инспекцијског надзора; - остварује непосредан надзор над радом општинске, односно градске инспекције, издаје обавезне инструкције за извршавање закона и других прописа и контролише њихово извршавање; - одузима овлашћење поједином инспектору који послове не обавља благовремено, стручно, законито и савесно и предлаже утврђивање одговорности у органу којем је поверено вршење инспекцијског надзора; - организује заједничке акције са инспекторима у органима којима је поверено вршење инспекцијског надзора; - тражи извештаје, податке и обавештења о вршењу поверених послова инспекцијског надзора и обавља друге послове у складу са законом којим се на општи начин уређује инспекцијски надзор; 16) даје сагласност за реализацију наставе и остваривање школског програма на језицима националних мањина за мање од 15 ученика у установама на територији АП Војводине; 17) утврђује висину школарине за лица која су стекла средње образовање, а желе да се преквалификују или доквалификују, стекну специјалистичко или мајсторско образовање; 18) даје сагласност на број ученика за стицање стручне оспособљености, преквалификације, доквалификације и специјализације; 19) врши нострификацију и признавање еквиваленције сведочанстава и диплома стечених у иностранству; 20) води поступак за заштиту права ученика; 21) даје мишљење у поступку доношења наставних планова и програма; 22) доноси наставне програме за језике националних мањина; 23) одобрава уџбенике и наставна средства за језике националних мањина; 24) споразумно са надлежним министром доноси наставне планове и програме из појединих предмета од интереса за националне мањине и утврђује услове и начин организовања наставе на језицима националних мањина; 25) споразумно са надлежним министром одобрава уџбенике и наставна средства за поједине предмете од интереса за националне мањине; 26) за средње школе од посебног интереса за Републику Србију и уникатне школе предлаже скупштини јединице локалне самоуправе три истакнута представника привредне коморе, удружења послодаваца, Националне службе за запошљавање, синдиката и других заинтересованих за рад школе за чланове школског одбора; 27) образује комисију и организује полагање испита за директора установе; 28) образује комисију и организује полагање испита за лиценцу за наставнике, васпитаче и стручне сараднике; 29) образује комисију и организује полагање стручног испита за секретара установе; 30) сарађује са министарством надлежним за послове образовања у поступку формирања школске управе. Послови из става 1. тач. 27), 28) и 29) овог члана обављају се на јединствен начин и под једнаким условима, које у складу са законом, прописује надлежни министар за целу територију Републике Србије. Послови из става 1. овог члана врше се као поверени, изузев тачке 1), тач. 21)─25) и тачке 30). Високо образовање Члан 35. АП Војводина, преко својих органа, у области високог образовања, у складу са законом: 1) предлаже члана Националног савета за високо образовање; 2) издаје дозволе за рад високошколским установама на територији АП Војводине; 3) врши инспекцијски надзор и надзор над законитошћу рада високошколске установе на територији АП Војводине; 4) оснива самосталне високошколске установе; 5) у случају престанка рада високошколске установе због одузимања дозволе за рад или другог разлога, на предлог Националног савета за високо образовање доноси акт којим се обезбеђује завршетак студија студентима те високошколске установе; 6) доноси одлуке о промени назива, седишта и статусне промене за самосталне високошколске установе чији је оснивач АП Војводина; 7) доноси одлуку о укидању високошколске установе чији је оснивач АП Војводина; 8) именује представнике оснивача савета високошколске установе чији је оснивач АП Војводина; 9) доноси одлуку о броју студената за упис у прву годину студијског програма који се финансира из буџета за високошколску установу чији је оснивач АП Војводина, по прибављеном мишљењу високошколске установе и Националног савета за високо образовање, најкасније два месеца пре расписивања конкурса; 10) оглашава диплому ништавом ако је издата од неовлашћене организације; 11) издаје потврду да је архивска грађа уништена или нестала; 12) прибавља податке о страној високошколској установи и домаћој високошколској установи за потребе вредновања страног, односно домаћег студијског програма. Послови из става 1. овог члана врше се као поверени, осим послова из тачке 1). Ученички и студентски стандард Члан 36. АП Војводина, преко својих органа, у области ученичког и студентског стандарда, у складу са законом: 1) утврђује мрежу домова ученика и студентских центара и других установа ученичког и студентског стандарда на територији АП Војводине; 2) оснива и укида установе ученичког и студентског стандарда на територији АП Војводине; 3) утврђује испуњеност услова за почетак рада и обављање делатности установа ученичког и студентског стандарда и одлучује о забрани њиховог рада на територији АП Војводине; 4) одлучује по приговору на одлуке о пријему ученика и студената у установе ученичког и студентског стандарда; 5) решава о одузимању права ученика и студената, утврђених законом; 6) спроводи конкурс за пријем у домове ученика и студената; 7) утврђује начин и поступак расподеле места у домовима; 8) утврђује начин и поступак расподеле абонентских књижица; 9) утврђује услове за регресирање превоза ученика и студената у међуградском саобраћају; 10) даје сагласност на акт о организацији и систематизацији послова установа ученичког и студентског стандарда, у складу са нормативима и стандардима које прописује надлежни министар за целу територију Републике Србије; 11) именује и разрешава чланове управног и надзорног одбора у установама ученичког и студентског стандарда; 12) именује и разрешава директора установа ученичког и студентског стандарда; 13) врши инспекцијски надзор и надзор над законитошћу рада установа. Послови из става 1. овог члана врше се као поверени, осим послова из тач. 7) и 8). Неформално образовање одраслих Члан 37. АП Војводина, преко својих органа, у складу са законом и стратегијом развоја образовања одраслих у Републици Србији, ближе уређује питања која се односе на организовано и институционално образовање изван школског система ради стручног оспособљавања и обуке одраслих на територији АП Војводине, као питања од покрајинског значаја. Образовање националних мањина Члан 38. АП Војводина, преко својих органа, ближе уређује и обезбеђује остваривање права националних мањина на територији АП Војводине на образовање на матерњем језику, на свим нивоима образовања, у складу са законом. И издвојио би још и основне одредбе закона које сау заправо на само почетку: I. ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Овим законом утврђују се надлежности Аутономне покрајине Војводине (у даљем тексту: АП Војводина) и уређују друга питања од значаја за положај АП Војводине. Члан 2. АП Војводина, у складу са Уставом Републике Србије (у даљем тексту: Устав) и Статутом АП Војводине (у даљем тексту: Статут), уређује надлежност, избор, организацију и рад органа и служби које оснива. У поступку доношења закона водиће се рачуна о достигнутом нивоу права грађана на покрајинску аутономију. У поступку доношења закона којима се уређују питања од покрајинског значаја, предлагач је дужан да затражи мишљење надлежног органа АП Војводине. Међурегионална сарадња Члан 3. АП Војводина сарађује са одговарајућим територијалним заједницама других држава, у оквиру спољне политике Републике Србије, уз поштовање територијалног јединства и правног поретка Републике Србије. АП Војводина закључује међурегионалне споразуме у оквиру своје надлежности. АП Војводина, као регија у којој се традиционално негују европски принципи и вредности, може бити члан европских и светских удружења региона и у оквиру своје надлежности може основати представништва у регионима Европе, односно у Бриселу, у складу са законом и Статутом. Територија и симболи АП Војводине Члан 4. Територију АП Војводине чине територије јединица локалних самоуправа у њеним географским областима (Бачка, Банат и Срем), утврђене законом. Територија АП Војводине не може се мењати без сагласности њених грађана, изражене на референдуму, у складу са законом. Референдум је пуноважан ако је на њему гласала већина грађана који имају изборно право и пребивалиште на територији АП Војводине. Одлука на референдуму из става 2. овог члана јесте донета ако је за њу гласала већина утврђена законом, односно Статутом у складу са законом. Град Нови Сад је главни, административни центар и седиште органа АП Војводине. АП Војводина утврђује симболе АП Војводине и начин њиховог коришћења, у складу са Уставом и Статутом. Међусобни однос републичких и покрајинских органа Члан 5. У остваривању надлежности утврђених овим и другим законом, органи АП Војводине остварују сарадњу са републичким органима и органима јединице локалне самоуправе. При извршавању закона и других прописа Републике Србије међусобни односи органа Републике Србије и органа АП Војводине заснивају се на Уставом и законом утврђеним правима и обавезама републичких органа, односно на Уставом, законом и Статутом утврђеним правима и обавезама органа АП Војводине. Ради законитог, успешног и несметаног обављања послова из надлежности АП Војводине, Влада, на иницијативу извршног органа АП Војводине, може основати Сталну мешовиту комисију састављену од представника Владе и извршног органа АП Војводине. Заштита покрајинских посланика и других функционера Члан 6. Посланик Скупштине АП Војводине не може бити позван на кривичну одговорност, притворен или кажњен због изнетог мишљења или давања гласа на седници Скупштине АП Војводине или њених радних тела. Председник и члан извршног органа АП Војводине не одговарају за мишљење изнето на седници тог органа или Скупштине АП Војводине или за гласање на седници извршног органа АП Војводине. Имовина АП Војводине Члан 7. Имовина АП Војводине, начин њеног коришћења и располагања уређују се законом. У својини АП Војводине, као облику јавне својине, јесу ствари које на основу закона користе органи АП Војводине, јавна предузећа и установе чији је она оснивач и друге покретне и непокретне ствари, у складу са законом којим се уређује јавна својина. Финансирање надлежности АП Војводине Члан 8. АП Војводина има изворне приходе којима финансира своје надлежности. Врсте и висина изворних прихода АП Војводине одређују се посебним законом. Средства за вршење поверених послова обезбеђује Република Србија. ~ = + = ~ ПЕВНИЦА НА ВКОНТАКТЕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јосиф II Написано Јул 1, 2010 Пријави Подели Написано Јул 1, 2010 U Vojvodini je službeno šest jezika uz upotrebu njihovih pisama: srpski (ćirilično pismo uz mogućnost upotrebe latiničnog), mađarski (latinica), slovački (latinica), hrvatski (latinica), rumunski (latinica) i rusinski (ćirilica). Izvršno Veće APV je osnivač i izdavač novina na službenim jezicima i to: Dnevnik na srpskom jeziku i Magyar Szó (Mađarska reč) na mađarskom su dnevne novine, a nedeljnici su Hrvatska riječ (Hrvatska reč - hrvatski), Hlas Ľudu (Glas naroda - slovački), Libertatea (Sloboda - rumunski) i Ruske slovo (Rusinska reč - rusinski). Sastav stanovništva prema maternjem jeziku, prema popisu iz 2002. godine, bio je: srpski jezik (76,63%), mađarski jezik (13,99%), slovački jezik (2,71%), rumunski jezik (1,45%), romski jezik (1,08%), hrvatski jezik (1,04%), i drugi. Ето тако је са службеним језицима. Е сада, да ли је све овако требало и бити (махом мислим на закон)? ... Нама који живимо ближе Централној Србији је ово све бесмислено. Не знам за остатак Војводине. Ближе нам је да идемо на лечење у Београд или да се школујемо у Смедереву, а тада долази до различитих заврзлама. Да не давим. Лично сам разочаран законом. ~ = + = ~ ПЕВНИЦА НА ВКОНТАКТЕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука