Гости Guest свештеник Иван Написано Јун 23, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 23, 2010 Драги пријатељи, у недељу 27. јуна у 21:30 наш драги ипођакон Димитрије је понудио две теме за ново предавање. Наше је да изгласамо која нам се више допада и она ће бити тема за недељу. 1. Поштовање светих моштију-истине и заблуде 2. Како се пишу савремена Житија светих и богослужбене химне? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дарко Написано Јун 23, 2010 Пријави Подели Написано Јун 23, 2010 Ја сам за поштовање св. моштију Ἐν ἀρχῇ ἦν ὁ λόγος, καὶ ὁ λόγος ἦν πρὸς τὸν θεόν, καὶ θεὸς ἦν ὁ λόγος. (Јн 1,1) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Јун 23, 2010 Пријави Подели Написано Јун 23, 2010 dajte i pitanja ovde za obe teme mada sam gotovo siguran koja ce biti jednoglasno izabrana radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Игрутин Написано Јун 23, 2010 Пријави Подели Написано Јун 23, 2010 1. Поштовање светих моштију-истине и заблуде Ово је заиста прелепа тема за предавање. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Јун 23, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 23, 2010 И ја сам за прву тему Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Јун 23, 2010 Пријави Подели Написано Јун 23, 2010 И ја сам за прву тему oce stavi na pocetku teme glasanje tako cemo znati sta je i koliko zastupljeno radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Јун 23, 2010 Пријави Подели Написано Јун 23, 2010 Прва тема дефинитивно. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Јун 23, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 23, 2010 Ма прва тема побеђује оче Димитрије Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Јун 23, 2010 Пријави Подели Написано Јун 23, 2010 Pitanje za prvu temu (ako ona ne bude, molim te odgovori svejedno)... Poznato je da su križari pri svojim pljačkaško-varvarskim pohodima orobili i masu Svetih predmeta, među kojima i mnoge mošti. U to vreme, kao i kroz ceo Srednji vek, Evropa je vrlo lepo trgovala ovim religioznim predmetima. Tih predmeta, od raznih plaštenica, do moštiju svetitelja ima zaista mnogo, i autentičnost im uglavnom nije dokazana. Priča se da na svetu ima toliko delova Časnog Krsta, da bi moglo da se izradi 100 a ne jedan Krst. Moštiju isto toliko, verovatno su mnogi obične kosti uzimali i prodavali ih kao mošti. Pitanje u vezi ovoga... Da li bi bilo blagosloveno da se pomoću modernih medicinskih i naučnih metoda ispita većina "sumnjivih" moštiju i predmeta i da se time stavi tačka na sumnju. Ovako su između ostalog ispitane mošti Romanovih (pri čemu je dokazano da su svi članovi porodice pobijeni - i princeza Anastazija), kao što su ispitane i mošti Sv.Nikole, i dobijen je autentičan izgled ovoga svetitelja, koji nimalo ne podseća na one prikaze sa ikona. Bio sam u prilici da celivam krst sa delovima moštiju raznih svetitelja, koji je u vlasništvu jednog mirjanina. On je to skupio na svojim hodočasničkim putovanjima. Sve su mu to dali sveštenici. Nekako dolazim na osnovu toga do zaključka da je prilično "lako" doći do Svetih moštiju i drugih stvari, koje po meni ne bi trebalo da izlaze van hramova i manastira. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јован Чакарески Написано Јун 23, 2010 Пријави Подели Написано Јун 23, 2010 Гласам за Прву (1) :0104cheesy: spam мајкл http://www.facebook....jovan.cakareski Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley... Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ЛазарД Написано Јун 23, 2010 Пријави Подели Написано Јун 23, 2010 Оче Димитрије занима ме када су људи почели да поштују свете мошти,да ли је то почело из првог века ? И занима ме чије су најстарије очуване свете мошти. Надам се да нисам отишао од теме. "Православан си стално и сваког дана, у свакој животној ситуацији, или уопште ниси православан" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Јун 23, 2010 Пријави Подели Написано Јун 23, 2010 kao što su ispitane i mošti Sv.Nikole, i dobijen je autentičan izgled ovoga svetitelja, koji nimalo ne podseća na one prikaze sa ikona. По чему си то закључио? Баш исто (слично) изгледа, као са Иконе. "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Јун 23, 2010 Пријави Подели Написано Јун 23, 2010 dakle prva tema ide definitivno dajte pitanja jos ova do sada su jako zanimljiva:) radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Јун 23, 2010 Пријави Подели Написано Јун 23, 2010 Ево моја питања: 1.Често атеисти и остали скептици наводе како тела и природно могу остати сачувана,те да то и није никакво чудо.Познат је велики број обичних људи(као тибетанске мумије)чија су тела научно испитана и утврђени потпуно природни разлози за њихову нетрулежност.Шта им одговорити? 2.Такође тврде да је све то само превара,тј. да Црква балзамује тела оних "важнијих"Светитеља. 3.Ко од новијих наших Светитеља има потпуно сачуване мошти? Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Написано Јун 23, 2010 Пријави Подели Написано Јун 23, 2010 И ја гласам за прву, мада мислим да је већ побједила bleh Нека питања: Да ли је један од услова да би се неко прогласио за свеца да му мошти буду нераспадиве ? Да ли тјело може бити нераспадиво и код оних који нису монаси нпр. код мирјана ? Шта уопште значи ријеч мошти ? Ја сам чуо да значе моћ 89898989898989 У хришћанству нема пречица Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука