Jump to content

Ех, те штеточине...


Препоручена порука

Ове године смо на јабукама приметили две штеточине. Прва је рутава буба, а зову је и цветојед. Друга штеточина је јабукин цветојед. Мало више о њима у наставку. 

Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога.

(Мт.6, 34)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Zaštitite voćke u fazi cvetanja - Rešite se rutave bube

NEDELJA, 09. APRIL 2017

 

Po podacima Prognozno-izveštajne službe Vojvodine, u okolini Smedereva pojavila se rutava buba. Njeno prisustvo utvrđeno je u voćnjacima koji se, u zavisnosti koja je vrsta u pitanju, nalaze ili u fazi cvetanja ili su pred cvetanjem. Ima je uglavnom na korovskim biljkama, ali i na cvetovima breskve i nektarine.
 

Rutava buba - © Foto: wikipedia.org.

 

Međutim, pošto se približava cvetanje najmasovnije voćne vrste - jabuke, pravo je vreme da se krene u suzbijanje rutave bube. Voćari i stručnjaci iz iskustva znaju da to nije nimalo lako, jer je u fazi cvetanja upotreba hemikalija ograničena. Zato se preporučuje njeno mehaničko uništavanje.

Kako da uspešno pobedite moniliju u vašem voćnjaku

Rutava buba je štetočina koja se hrani cvetovima voća, povrća, ukrasnog bilja, strnih žita, korova, a može da uništava i listove mladih biljaka, pa i tek zametnute plodove. U našim uslovima se obično javlja u martu i aprilu. Tokom godine razvija jednu generaciju, a prezimljava kao imago u zemljištu.
 

Voćnjak - © Foto: Biljana Nenković


Problem u borbi sa rutavom bubom je što se za njeno uništenje ne mogu koristiti insekticidi zbog ugrožavanja pčela. Stručnjaci eventualno preporučuju preparate koji dokazano nisu toksični za pčele, na bazi aktivne materije fluvinat.

 

Jedan od najefikasnijih načina mehaničkog suzbijanja rutave bube je postavljanje belih i plavih posuda na ivicama zasada


Naime, gde god je moguće, preporučuju se mehaničke mere zaštite. Jedan od najefikasnijih načina mehaničkog suzbijanja je postavljanje belih i plavih posuda na ivicama zasada. U posude se sipaju hemikalije koje privlače rutavu bubu. To mogu biti sok od jabuke ili jagode, cimet, pivo, negro bombone, zatim deterdžent. Miris će privući bube, a deterdžent povećati vodni potencijal, pa će se insekt jednostavno udaviti. Posude treba menjati redovno kako bi se suzbio što veći broj jedinki. Dosadašnja iskustva govore da je u voćnjake najbolje postaviti plave posude.
 

Rutava buba - © Foto: wikipedia.org.


Postoji još jedan trik u borbi sa rutavom bubom. Poželjno je ostaviti maslačak u zasadu kako bi se buba okrenula njemu i kako bi joj se odvukla pažnja sa voća. Preporučuje se i postavljanje zaštitnih mreža na manjim površinama da bi se sprečila oštećenja od rutave bube. Međutim, tada treba nabaviti gajene bumbare da obavljaju oplodnju. Takođe, preporučuje se i ostavljanje feromonskih klopki, kao i plitka obrada zemljišta kako bi se uništile larve i prezimljujući imago.
 

Poželjno je ostaviti maslačak u zasadu kako bi se buba okrenula njemu i kako bi joj se odvukla pažnja sa voća.


Nešto dugoročnije gledano, treba obratiti pažnju kako smanjiti problem sa rutavom bubom u narednoj godini. Preporučuje se pravljenje mesta koja će privući rutavu bubu da polaže jaja. U plitkom sloju treba pomešati seno i zemljište, pa zaliti i držati vlažno. Ženke će čulima prepoznavati ovakva mesta sa veće daljine i masovno će polagati jaja u njih. Nakon polaganja jaja i piljenja larvi, mesto treba zaliti rastvorom insekticida.
 

Voćnjak - © Foto: www.pixabay.com


Odrasla jedinka rutave bube je veličine oko 1 centimetra, crne je boje i obrasla je sivim dlačicama. Larve su veličine oko 15 milimetara, bele boje sa žutom glavom. Hrane se biljnim ostacima u zemljištu i same po sebi nisu štetne, ali voćarima prave veliku štetu kada napadaju tučkove i prašnike. Tada izostane zametanje, pa i rod može da izostane.

Provereni saveti stručnjaka za prolećnu zaštitu voćnjaka!

Treba znati da je rutava buba veoma pokretna i dobar je letač. Brzo pređe na novu lokaciju kada joj ponestane hrane. Prezimljava u zemljištu, na dubini oko 5 centimetara. Izlazi u martu i aprilu i odmah se daje u potragu za hranom.

 

https://www.agromedia.rs/agro-teme/zastita-bilja/zastitite-vocke-u-fazi-cvetanja-resite-se-rutave-bube

Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога.

(Мт.6, 34)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

JABUČNI CVETOJED – ANTHONOMUS POMORUM

Anthonomus-pomorum.jpg

Oštećuje cvet. Kada cvetanje zbog hladnog vremena dugo traje oštećuje veliki broj cvetova. Retko postoji potreba da se suzbija.
Odrasli rilaš se hrani u cvetnim pupoljcima. Na mestima ishrane javlja se kapljica biljnog soka. Jaja su veoma sitna i nalaze se u neotvorenim pupoljcima. Pupoljci sa larvom se ne otvaraju, latice ostaju slepljene i kasnije promene boju iz bele u mrku. Cvetovi izgledaju kao mrki baloni. Larva izgrize prašnike i tučak. Lutka je u mrkom balonu. Kada se na balonu uoči otvor, znači da je odrasli rilaš izašao iz njega.

Životni ciklus : Ima jednu generaciju godišnje. Odrasla jedinka prezimi na skrovitim mestima – stablu ili u biljnim ostacima. Hrani se 7 do 10 dana, nakon čega polaže jaja u neotvorene cvetne pupoljke. Jedna ženka položi 30 do 50 jaja. Embrionalni razvoj, zavisno od temperature, traje jednu do dve nedelje. Razvoj larve traje dve do tri nedelje. Stadijum lutke traje nedelju dana. Odrasla jedinka ide u letnje mirovanje. Tokom jeseni se dodatno hrani da bi se spremila za zimsko mirovanje.

Anthonomus-pomorum-napad-300x224.jpg

Suzbijanje :  Suzbija se uspešno izlovljavanjem lovnim pojasevima u jesenjem periodu, a pre zimskog mirovanja.

Suzbijanje se lako sprovodi i ono treba da bude ciljano , a ne ” za svaki slučaj ” . Kod preventivnog suzbijanja u zimskom prskanju koriste se uljana organofosforna sredstva i to pre otvaranja pupoljaka . No sama uljana sredstva nisu efikasna.

Kod ciljanog suzbijanja potrebno je utvrditi broj odraslih oblika po jednom stablu . Ako se na jednom stablu nađe više od tri cvetojeda ili metodom 100 udaraca uhvati 20-40 odraslih oblika , tada je potrebno suzbijanje . S time da u vreme slabije cvetanja vrede niže , a za vreme jače cvetanja više brojke . Optimalni rok primene insekticida je oko 2 nedelje nakon pojave prvih odraslih oblika ili u vreme njihove masovne pojave .

Preporučuju se sredstva na bazi fosalona , fention , endosulfana te neki piretroidi . Oni se mogu koristiti sami ili u kombinaciji sa belim uljima .

http://agronomija.rs/2013/jabucni-cvetojed-anthonomus-pomorum/

Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога.

(Мт.6, 34)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...