Гости Guest nikolastojanoviccuprija Написано Јул 10, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јул 10, 2010 Evo ja da postavim jedno pitanje,mada nije direktno povezano sa temom.Da li monasi moraju da nose bradu? Ја би рекно да не. cak se ovde i ja slazem sa Zeljkom i ja mislim da ne Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зоран Написано Јул 10, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Јул 10, 2010 ево још мало из исте књиге : Како Хришћанке треба да буду обучене? Праве Хришћанке нису налицкане и накинђурене, него су увек пристојно обучене, од главе до пете. Код њих је завезана коса у својој природној боји; блузе су са дугим рукавима, у тамнијим бојама; нарвно сукње су дуге, али не са расцепом него кажем сукња дуга. Некоме је сукња дуга када је до колена, па за такве мора да се каже да асе не мисли о сукњама до колена, него се мисли на дугу сукњу до прстију на ногама. То је права Хришћанка. Многима и Хришћанима, слабим Хришћанима и Хришћанкама ово ће бити чврста храна, али та храна је свакако исправна. Они могу из зависти да говоре против овакве истине, али то је ипак истина. Није нама нико крив што ми не можемо и што се не трудимо да постанемо такви какве су поједине Хришћанке, наравно када је реч о одећи. Има Хришћанки које су у Цркви лепо обучене, без шминке, тог ђавољег производа, али чим из Цркве изађу одмах почну са кинђурерњем и са набацивањем разних шминки и других глупости. crvenilo Аљонка чедо мило знаш ли да у мојој цркви има једна тако нешто млађа је од тебе и облачи се овако као што и пише горе она је у цркви сваки дан иако је запослена као и други. Није једина има их још две, три као она што се облаче и за никог није чудно то што се тако облаче... ја би рекао да су оне пуне благодати Божије не зато што се тако носе него човек просто тако кроз причу осећа... Радост Христова је у овоме: да останеш веран Њему у љубави и да не посустанеш, макако тешка била искушења. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аљонка Написано Јул 10, 2010 Пријави Подели Написано Јул 10, 2010 ево још мало из исте књиге : Како Хришћанке треба да буду обучене? Праве Хришћанке нису налицкане и накинђурене, него су увек пристојно обучене, од главе до пете. Код њих је завезана коса у својој природној боји; блузе су са дугим рукавима, у тамнијим бојама; нарвно сукње су дуге, али не са расцепом него кажем сукња дуга. Некоме је сукња дуга када је до колена, па за такве мора да се каже да асе не мисли о сукњама до колена, него се мисли на дугу сукњу до прстију на ногама. То је права Хришћанка. Многима и Хришћанима, слабим Хришћанима и Хришћанкама ово ће бити чврста храна, али та храна је свакако исправна. Они могу из зависти да говоре против овакве истине, али то је ипак истина. Није нама нико крив што ми не можемо и што се не трудимо да постанемо такви какве су поједине Хришћанке, наравно када је реч о одећи. Има Хришћанки које су у Цркви лепо обучене, без шминке, тог ђавољег производа, али чим из Цркве изађу одмах почну са кинђурерњем и са набацивањем разних шминки и других глупости. crvenilo Аљонка чедо мило знаш ли да у мојој цркви има једна тако нешто млађа је од тебе и облачи се овако као што и пише горе она је у цркви сваки дан иако је запослена као и други. Није једина има их још две, три као она што се облаче и за никог није чудно то што се тако облаче... ја би рекао да су оне пуне благодати Божије не зато што се тако носе него човек просто тако кроз причу осећа... Oket. Ja sam definitivno protiv toga da ljudi u crkvu ulaze nepristojno obuceni. Da je srece pristojno bi se oblacili na svakom mestu. Ali ovaj tekst gore moze da ima naslov "Uniforma za hriscanke". O da... uniforme! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest nikolastojanoviccuprija Написано Јул 10, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јул 10, 2010 uniforma moze ali ako je iz Versace ,Gucci ili Prada kolekcije a sve ostalo je smesno Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јул 10, 2010 Пријави Подели Написано Јул 10, 2010 4 strane za trip temu... dobar prosek... 4chsmu1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аљонка Написано Јул 10, 2010 Пријави Подели Написано Јул 10, 2010 4 strane za trip temu... dobar prosek... s.o.s. 4chsmu1 bas vala... s.o.s. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Јул 10, 2010 Пријави Подели Написано Јул 10, 2010 Није ништа под морање, али калуђери се не брију, нити би то "смели" да чине. Друга је ствар када су "ђосави" и немају браде. Смеју да скраћују браду, али да буду скроз обријани није у духу Православног Предања. "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Јул 10, 2010 Пријави Подели Написано Јул 10, 2010 Није ништа под морање, али калуђери се не брију, нити би то "смели" да чине. Друга је ствар када су "ђосави" и немају браде. Смеју да скраћују браду, али да буду скроз обријани није у духу Православног Предања.Зашто?За свештенике разумем,али зашто и монаси? Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јул 10, 2010 Пријави Подели Написано Јул 10, 2010 šta se dešava ako nekog monaha uvate dok se brija... ili se jednostavno obrija...šta kažu kanoni... da li neko zna...ako postoji kanon o tome ............. ok,bolje da ne dovršim Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Јул 10, 2010 Пријави Подели Написано Јул 10, 2010 Зар није неко на форуму споменуо канон који каже да монаси могу да се брију? Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јул 10, 2010 Пријави Подели Написано Јул 10, 2010 postoji li neki kanon o kanonima... Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Јул 10, 2010 Пријави Подели Написано Јул 10, 2010 Није ништа под морање, али калуђери се не брију, нити би то "смели" да чине. Друга је ствар када су "ђосави" и немају браде. Смеју да скраћују браду, али да буду скроз обријани није у духу Православног Предања.Зашто?За свештенике разумем,али зашто и монаси? Једноставно зато што је такво константно Предање и Пракса Православне Цркве од кад постоји монаштво, а и Хришћанство. Обријани (у смислу скроз обријаних као код Латина) монаси нису пракса Православне Цркве и такве их нећемо заиста наћи. Првенствено, зато што је Христос имао браду, а монаштву је у свему узор Христос. Први монаси су носили браде (а и Св. Оци, ретки су били они који су се бријали скроз), првенствено зато што је брада симбол и израз отшелничког живота, а и симбол мужевности (а калуђери и свештенство су мужеви цркве). Зато не постоје монаси који брију браде, већ само скраћују. Тако да је веома, веома велика реткост да можемо видети скроз обријаног монаха, већ само неког са скраћеном брадом. Наравно, постоје и они који уопште немају браду, то је сасвим друга ствар... "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 10, 2010 Пријави Подели Написано Јул 10, 2010 не треба инситирати, али не треба ни рушити до сад саграђено ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Јул 10, 2010 Пријави Подели Написано Јул 10, 2010 Није ништа под морање, али калуђери се не брију, нити би то "смели" да чине. Друга је ствар када су "ђосави" и немају браде. Смеју да скраћују браду, али да буду скроз обријани није у духу Православног Предања.Зашто?За свештенике разумем,али зашто и монаси? Једноставно зато што је такво констнтно Предање и Пракса Православне Цркве од кад постоји монаштво, а и Хришћанство. Обријани (у смислу скроз обријаних као код Латина) монаси нису пракса Православне Цркве и такве их нећемо заиста наћи. Првенствено, зато што је Христос имао браду, а монаштву је у свему узор Христос. Први монаси су носили браде (а и Св. Оци, ретки су били они који су се брили скроз), првенствено зато што је брада симбол и израз отшелничког живота, а и симбол мужевности (а калуђери и свештенство су мужеви цркве). Зато не постоје монаси који брију браде, већ само скраћују. Тако да је веома, веома велика реткост да можемо видети скроз обријаног монаха, већ само неког са скраћеном брадом. Наравно, постоје и они који уопште немају браду, то је сасвим друга ствар... ОК.Хвала на објашњењу. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Јул 10, 2010 Пријави Подели Написано Јул 10, 2010 hvala :cheesy: "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука