Jump to content

Da li je bilo nečega u Ljuljacima

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

• Гости
Guest свештеник Иван

Постављена слика

Калуђери манастира Епархије рашко-призренске у селу Љуљаци код Крагујевца. Уселили се у конак поред сеоске цркве
ГРУПА од 23 монаха из Епархије рашко-призренске, који су у понедељак напустили своје манастире и сместили се у Лозницу код Чачка, већ су нашли ново уточиште селу Љуљаци, између Горњег Милановца и Крагујевца.

Братства манастира Свети Архангели, Девине воде и Богородица Браинска, као и поједини монаси Сопоћана, Бањске, Сочанице и Дубоког потока, уселили су се конак, поред сеоске цркве у Љуљацима. Ова црква задужбина је протојереја Томислава Марковића, свештеника СПЦ који је на служби био у парохијама у Европи и који је у њој и сахрањен.

Упркос одласку монаха, верних пензионисаном владики Артемију, који су отишли без канонског отпуста администратора митрополита Амфилохија, у Епархији рашко-прозренској истичу да ниједан манастир на Косову и Метохији није празан и да се свуда одвија уобичајен духовни живот.

Према званичним подацима, од око 170 монаха и монахиња у епархији, отишло је четрдесетак.

Извор
Подели на овим сајтовима

• Одговори 328
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

• Гости
Guest свештеник Иван

Порука са фејсбука:

Na zalost jutros su novine objavile vest da se grupa raskolnika nastanila u neosvecenom manastiru u selu LJuljaci izmedju Gornjeg Milanovca i Kragujevca.Manastir je zaduzbina nekog Prote iz inostranstva koji je umro pre nego sto je sredio sve oko prenosa imanja na SPC i Eparhiju Zicku, da bi njegovi naslednici trazili da im Crkva isplati hram i konak kako bi preveli to imanje na Crkvu.( SIC).Posto Eparije zicka naravno nije pristala na uslove,ti domoljubi su velikodusno PRODALI manastir Raskoprizrenskoj bratiji.

E,pa neka nam je na zdravlje raskol. Molimo se Bogu da se i ostatak Crkve uozbilji i da shvatimo da stvari nisu ni malo bezazlene,i da ako se vec svadjamo i ustajemo jedni na druge bar se ne istrebimo do kraja

Подели на овим сајтовима

Порука са фејсбука:

Na zalost jutros su novine objavile vest da se grupa raskolnika nastanila u neosvecenom manastiru u selu LJuljaci izmedju Gornjeg Milanovca i Kragujevca.Manastir je zaduzbina nekog Prote iz inostranstva koji je umro pre nego sto je sredio sve oko prenosa imanja na SPC i Eparhiju Zicku, da bi njegovi naslednici trazili da im Crkva isplati hram i konak kako bi preveli to imanje na Crkvu.( SIC).Posto Eparije zicka naravno nije pristala na uslove,ti domoljubi su velikodusno PRODALI manastir Raskoprizrenskoj bratiji.

E,pa neka nam je na zdravlje raskol. Molimo se Bogu da se i ostatak Crkve uozbilji i da shvatimo da stvari nisu ni malo bezazlene,i da ako se vec svadjamo i ustajemo jedni na druge bar se ne istrebimo do kraja

Ако је ово тачна информација, онда је сасвим јасно да је одлазак монаха унапред планиран и добро организован. Јер, мислим да није баш тако лако наћи место које има и Цркву и конак а да не припада СПЦ!!! Прочитавши све оно, постала сам још више љута на све њих и питам их само једно - Да ли су куповимон те Цркве од новца СПЦ и верујућег народа, купили и Божији благослов и Благодат Св. Духа???

Зашто за људе са Косова, па и монахе, све има своју цену и све може да се купи или прода??? (Извињавам се, јер не желим да у ову причу увучем политичку ноту, али паралела ми је тако јасна и позната...)

Вкусите и видите јако благ Господ....

Подели на овим сајтовима

Треба показати љубав и не називати ове монахе "Расколницима". Ако их Црква (не дај Боже) окарактерише као такве онда је то друго... То су монаси у непослушању и Бог нека би дао да се врате !!! Огромна је корист само једног монаха за један народ, а овде се ради о преко 80 монаха !

Aпсолутно се слажем! 0212_rolleyes

Подели на овим сајтовима

Треба показати љубав и не називати ове монахе "Расколницима". Ако их Црква (не дај Боже) окарактерише као такве онда је то друго... То су монаси у непослушању и Бог нека би дао да се врате !!! Огромна је корист само једног монаха за један народ, а овде се ради о преко 80 монаха !

confused 0212_rolleyes :mad: 0212_rolleyes dada :0104cheesy:

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Наравно Пеђо, но треба рећи да је ово веома опасна ствар. Надам се да ће разум да преовлада и да ће се наћи решење.

Подели на овим сајтовима

Зашто за људе са Косова, па и монахе, све има своју цену и све може да се купи или прода??? (Извињавам се, јер не желим да у ову причу увучем политичку ноту, али паралела ми је тако јасна и позната...)

Eto ti ga sad!Koliko sam ja studenata znala sto su se zakaludjerili na Kosovu,malo je njih bas s Kosova,veruj mi...Inace,ja sam otuda i jos uvek nisma prodala zemlju Siptarima da bih kupila zemlju od Srbina iz Srbije.Zar i taj Srbin iz Srbije ne udari cenu i proda neku utrinu da bi kupovao kvadrate u Beogradu,samo sto Srbi iz Srbije mogu da prodaju sve,a mi sa Kosova nista.Prvom prilikom,rasprodacu sve da bih kupila stan za svoju decu jer placam kiriju Srbinu iz Srbije koji nema milosti sto smo 3-struke izbeglice,ali neka,nama je to krst,a tebi da budes ljubomoran.Prodaj i ti to sto imas,pa kupi nesto na Kosovu,ko ti brani.

Подели на овим сајтовима

Oprosti Pedjo,ja ne mislim da se svadjam,zaista,ali kad nas sa Kosova sve strpa neko u istu korpu,mene to boli jer se zbog Kosova mucim od rodjenja do dan danas .Kada je 1990 -ih mom ocu nudjeno 50 000 DM za jednu njivu,mogli smo da kupimo stan u Srbiji kakav smo hteli za te pare,mi nsimo hteli svetinju da prodajemo i sta sad ja imam od toga?Da mi dvoje sitne dece gore ovde u iznajmljenom stanu na 30 stepeni.Sad vidim da smo bili ludi.

Inace,sto se monastva na Kosovu tice,rekoh da dosta ljudi znam,mogu vam reci da su "prizivi " bili speed,jednu knjigu neka propala studentska usijana glava procita,ode u neki manastir,vrbuje se i tako se napunise manastiri...Kako se napuniste,tako se sad lepo prazne,ko visoko leti,nisko pada,nikom nista,nista strasno...Najjaci ce ostati i tako to biva svuda.Da nam Bog svima da pameti i da ostanemo Njegovi,pa bili mirjani,monasi ili nesto trece.Jednostavno,doslo je do prezasicenja i sada je vreme da se neke stvari rasciste i na vidjelo izadju.Kao i u svakom pozivu,tako i u monaskom ima nas raznih.

Подели на овим сајтовима

• 5 months later...

мислим брате да је број упола мањи... БОГУ ХВАЛА!!  сви су под забраном свештенодејства, ако наставе служи вјерујем да Синод неће рећи "ОНИ СУ ПОД ЗАБРАНОМ МОГУ РАДИТИ ШТА ХОЋЕ", буду ли служили ићиће то даље, а мислим да сви знамо шта је то "даље"...

Подели на овим сајтовима

• Гости

па сигурно их има измећу 50-60 , у међу времену , доста њих је напустило монаштво или напустили м.Артемија и су отишли негде ! Од прилике око 35 монаха је остало и око 20 монахиња !

Подели на овим сајтовима

Nije tema, ali ako možda će nekom koristiti - glede neofita. I ja kas sam se obratio bio sam užasno isključiv i pomalo fanatičan. Sada, kako vreme prolazi, kako živiš sa ljudima i njihovim brigama, kad počneš sa njima da proživljavaš muke i probleme, sve sam "mekši". Definitivno treba vratiti praksu dugogodišnjeg katekumenata, dugogodišnje pripreme za dar krštenja, kao i pripreme za monašenje. Praksom brzog krštenja, valjda da nam "ne pobegnu" ljudi, često činimo greške koje nisu na korist ni tim ljudima što se krštavaju, a ni Crkvi - što se vidi i po poslednjim događajima. Uostalom, ono što dugo priželjkuješ, kad ga dobiješ više ga i ceniš i dragocenije ti je. Što jeftinije dobiješ stvar, lakše se i odvojiš od nje. Ono što mukom zaradiš, makar i malo, dragoceno je. Šta znači imati punu Crkvu ljudi koji se ne spašavaju, koji i loše svedoče i time i one koji bi želeli da prihvate Isusa, gledajući takve, odustaju?

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Nije tema, ali ako možda će nekom koristiti - glede neofita. I ja kas sam se obratio bio sam užasno isključiv i pomalo fanatičan. Sada, kako vreme prolazi, kako živiš sa ljudima i njihovim brigama, kad počneš sa njima da proživljavaš muke i probleme, sve sam "mekši". Definitivno treba vratiti praksu dugogodišnjeg katekumenata, dugogodišnje pripreme za dar krštenja, kao i pripreme za monašenje. Praksom brzog krštenja, valjda da nam "ne pobegnu" ljudi, često činimo greške koje nisu na korist ni tim ljudima što se krštavaju, a ni Crkvi - što se vidi i po poslednjim događajima. Uostalom, ono što dugo priželjkuješ, kad ga dobiješ više ga i ceniš i dragocenije ti je. Što jeftinije dobiješ stvar, lakše se i odvojiš od nje. Ono što mukom zaradiš, makar i malo, dragoceno je. Šta znači imati punu Crkvu ljudi koji se ne spašavaju, koji i loše svedoče i time i one koji bi želeli da prihvate Isusa, gledajući takve, odustaju?

ово што си рекао за катехизам тотално си по мом мишљењу управу, овако размишљању и понеки свештеници са којима сам разговарао или слушао њихове проповједи, најгоре је по мени када  дођу да крсте дјете, али прево треба крстити кума, какав он духовни утицај може имати на то дијете, крштен 10 минута прије свог кумчета, или дође као "глуми" кума  а Символ вјере чита са папира....

Подели на овим сајтовима

• Гости

Нажалост, нажалост...има ту истине. Има их на брзину замонашених, "неофита", владика је имао такав став, а зашто он сам зна...

Ево једног од главних узрока невоља са данашњим монаштвом...

Мора се на чистац довести наопака и неканонска пракса неких епископа да јуче крштени се данас монаши а сутра постаје јеромонах и игуман. Добро, нема пуно здравог свијета заинтересованог за монашки подвиг (будући да ни на Литургију редовно не иде ни 0.01% становништва), али мора ли се по сваку цијену примати било ко и то без добре и велике духовне школе и вишегодишњег искушеништва које не смије да протиче само у чувању крава и размишљању "кад ме рукоположи купујем џип", него формирати ЦРКВЕНУ личност чија ће улога бити да смирује страсти у народу а не да распирује чак и ван граница властите епархије.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...