Jump to content

Cава Савановић тј. ЈА !

Оцени ову тему

jedno diskretno pitanje. Za koga bi ste glasali na referendumu ?  

11 члановâ је гласало

1. 1. jedno diskretno pitanje. Za koga bi ste glasali na referendumu ?

• Za Savu Savanovića .
      9
    • Za nekog drugog.
      0
    • Za nekog trećeg.
      3

Препоручена порука

Саопштење за јавност Епархије ваљевске о неприкладном предлогу да се лик Саве Савновића прихвати као заштитни знак града Ваљева

16. јун 2010 - 10:24

У животу постоје прилике када ћутање није злато и када ћутањем показујемо знак одобравања. Овај догађај о којем се већ дуго говори и пише у нашој средини и око кога се ломе копља јавности, не сме и неће проћи без јасно и гласно изреченог става Цркве.

У светлу блиске нам канонизације, Васељенски признатог, Преподобног Јустина Новог Ћелијског, о чијој величини и значају је сведочио догађај његовог прослављења, дужни смо сведочити неслагање, а у Духу и Истини, чиме нас опомиње личност, живот и реч Преподобног Аве. Без осуђивања и намере да некога учимо памети.

Глас Цркве очекују наши преци, чију славну успомену брижно негујемо, наши савременици чији здрав разум бранимо и покољења чије будућности темеље градимо. Вера, нада и љубав, прошлост, садашњост и будућност траже реч и опомињу. Хришћанска свест и савест налаже.

Најпре постављамо питања - Да ли се треба исмевати српском сељаку и од њега правити крвопију? Зашто од нечега што је остатак фолклора, мрачњаштва и сујеверја, правити тзв. "бренд" града и околине? Зар у толико раскошној локалној духовној и националној симболици није било ничега упечатљивијег од адског симбола паганске колективне свести?

Са тугом говоримо да су нас преци задужили, а како им враћамо? Зар се не сећамо ниједног од њих, већ "васкрсавамо" измишљене ликове који немају никакву везу са овим градом. Какав је то "генетски инжињеринг" на делу? Људи отворених очију, здравог разума и чистог срца, Ваљево препознају по Св. Владици Николају, Преподобном Јустину, Хаџи-Рувиму; манастирима Лелићу, Ћелијама, Пустињи, Грачаници; Ненадовићима, Миловану Глишићу, Десанки Максимовић; гостољубивости и широкогрудости Ваљеваца; по дивној и чистој природи, рекама Колубари и Градцу, живописном крајолику, малини, купини, шљиви, "дуван чварцима," ракији... Све ово у нама и пред нама, а шта нам се нуди? Крвопија, вампир, вештац, баук, баба-рога...

У временима стихије савремене цивилизације, боримо се да очувамо свој духовни и национални идентитет. Управо у овим оквирима требамо да тражимо истините симболе живота, који неће бити само украс, маркетиншки трик, подсмех и "бренд," већ видљиви израз онога што јесмо - слика и прилика Бога, а свет око нас творевина Бога, дарована нам за живот. Измаштани вештац то сигурно није. Тама из које је извађен није светлост нашег живота, нити град и свет у коме живимо. Који идентитет бисмо данас настојали да очувамо, да су нам се преци овако "играли" и адске силе себи за узор узимале, за своје грбове и барјаке. Зашто узимати анти-хероје, када имамо истините и стварне?

Црква опомиње и сведочи да лаж није истина и светлост не може бити тама. Симболика је израз личне и колективне свести, народа и појединаца и она је неписана реч, путоказ и сведочанство идентитета кроз историју. Немаран и непромишљен поступак изабирања крајње непримереног симбола за амблем града Ваљева може имати далекосежне последице. Молимо и призивамо здрав разум, добру вољу и отворене уши свих људи да чују и не допусте бесмислу и лажи да постоје кроз непостојеће "брендове."

Извор: Епархија ваљевска

Подели на овим сајтовима

O braćo moja , kako tužna vest za mene mrtvoga !

O kako me pogodi ovo što mi saopštavaju iz moje eparhije !

Zar ima čoveka i Valjevca koji nije čuo za mene ?

Zar je toliko strašna stvar biti poznat ?!

Zašto MENE Savu proglašavaju marketingškim trikom?!

Zar vam ja O braćo moja ličim na trik?

O kako tužna vest , za mene dvostruko nesrećnoga Savu .

Izdadoše me Srbi. Svi su se moji stari vampirili pre mene .

I ja sam se izvampirio , pa šta ako sam ?!!

To je naša stara Srpska tradicija .

Gde ima vampira tu je i Srba.

Nisu autohtoni vampiri Transilvanijski nego Valjevski.

Od kako je sveta i veka bilo je vampira.

Zašto da Rumuni ubiru porezu na vampire a ja da ostanem praznih ruku?

Vala neće moći !

Ja Sava Savanović ću raspisati referendum( samo da se malo pridignem iz mrtvih) !

Raspisaću referendum o Savi Savanoviću tj. meni !

I to ima da se odlučuje hoće li narod mene ili nekog drugoga.

Ja Sava Savanović garantujem tako mi glogovog kolca, da će većinom narod biti uz mene.

Prošla su ta vremena kada je narod bio uz popove.

Sad su došla moja vremena !

Dosta je bilo progona i nepravde !

Hoću svoja prava i da se poštujem kao autohtoni valjevac i vampir!

Подели на овим сајтовима

Саво, нешто ми много личиш на Спужву Боба, не знам зашто...

Aaaaaa POPE !!!!

Znaš, nisam imao drugu sliku da stavim .

Подели на овим сајтовима

Сита се исмијах Саво, сјајан смисао за хумор имаш ти crvenilo 319.gif 319.gif 0510_music t4431 1405_love klapklap

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Сита се исмијах Саво, сјајан смисао за хумор имаш ти crvenilo 319.gif 319.gif 0510_music t4431 1405_love klapklap

Како си ово рекла, што би наши стари рекли, архаично, мелодично и надасве онако...баш...
Подели на овим сајтовима

da li ste znali da je reč vampir u svetske jezike ušla iz srpskog

The English term was derived (possibly via French vampyre) from the German Vampir, in turn derived in the early 18th century from the Serbian вампир/vampir.[15][16][17][18][19]  when Arnold Paole, a purported vampire in Serbia was described during the time Serbia was incorporated into the Austrian Empire

http://en.wikipedia.org/wiki/Vampire

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Za Savu Savanovića .  - 6 (75%)

Za nekog drugog. - 0 (0%)

Za nekog trećeg. - 2 (25%)

Укупно гласова: 8

Izgleda da sam pobedio  !

мајкл

Подели на овим сајтовима

Сита се исмијах Саво, сјајан смисао за хумор имаш ти eheeeej мајкл ekstra мајкл dada 1406_love мајкл

Како си ово рекла, што би наши стари рекли, архаично, мелодично и надасве онако...баш...

Baš onako kako dolikuje u razgovoru sa nekim ko je tako arhaičan kao što je naš Savo!  ;) hvala

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...