Jump to content

Зашто римокатолицима средина прави проблеме приликом преласка у православље?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ево у месту где сам , има по приличан број људи који су из римокатоличке вере прешли у православље, добро није баш да је то сада цифра од иљаде људи али када пређем оком по храму недељом на литургији могу да констатујем да је неких 10 - 15 % .

С обзиром да у она ратна времена није било ни једнога , ово је сад тако рећи права најезда неофита из римске цркве у српску.

Но да не буде сад како ја нешто као ликујем, можда бих и ликовао да се то десило у Загребу , тада би то доживео као неки националистички успех, али ово ми у том смислу ништа не значи.

Занимљиво је то што то није истог језика народ , већ другог језика, ма други народ , друга култура, други обичаји све друго.

Али шта је сад проблем?

Наиме с једне стране СПЦ каква је смотана као и увек , нема ниакав однос према тим људима, мислим требало би им прићи , па их питати за здравље кад дођу на службу , ја искрено не знам ни колико они разумеју службу на српском а камо ли на црквенословенском, макар попови мало да обрате пажњу на те људе, или да некога задуже за то , него баш ништа...

Ти људи бквално живе у изолацији.

С једне стране Срби нису њихов народ , њихова култура и обичају су скроз другачији од српских, језик други, све друго, они немају пријатеље међу Србима, или јако слабо, дакле Срби им нису "природно станиште" и колико видим тешко ће се они некако асимиловати у Србе , да не кажем да кад се представљају некоме колико њихова имена чудно звуче људима у Цркви, искрено ја први пут када сам чуо једно име једва сам укапирао како се изговара и то из трећег пута.

Добро , није то са Србима проблем, Срби им нису пријатељи , али им нису ни непријатељи, заиста нико их не дира, нити зачикава, у Цркви, а и било би блесаво то да неко уради , ја бих га избацио напоље(избацивач из Цркве , хехехехе) .

Међутим они су због своје православне вере одбачени и од својих сународника, а бога ми и од својих најрођенијих.

Толику мржњу према њима и тако отворену нетрпељивост стварно нисам никада видео , поготово од најрођенијих , и то само зато што су прешли у православље.

Искрно да кажем , не знам ни зашто су прешли у православље, знам само за једну породицу да су рекли да су они колективно се договорили унутар породице анализирајући која је вера исправнија да пређу у православље и то због неких траума из другог свецког рата... и прешли су , али они су променили средину, наиме живели су претходно у неком другом месту па су се преселили, тако да њих нико ни не познаје па их и не дира.

Али ове друге , не могу да кажем баш оно лупају им прозоре на кући и прете да ће их побити, али их толико игноришу да они по некада имају третман као црнци за време апардхејда и то у институцијама државе где раде њихови сународници.

Та ди је ту хришћанство, љубав, праштање, екуменизам на крају крајева ?

Подели на овим сајтовима

слично је са свим конвертитима из било које вере, чак и из атеизма у Православље ...

тешко се примају и листају међу ''првопридошлима'' пошто имају другачије, стране, ставове (понекад и доста либералније или круће) и доста незнања и увек наилазе на осуду уместо на образовање ...

тужно је то заиста ...

Подели на овим сајтовима

слично је са свим конвертитима из било које вере, чак и из атеизма у Православље ...

тешко се примају и листају међу ''првопридошлима'' пошто имају другачије, стране, ставове (понекад и доста либералније или круће) и доста незнања и увек наилазе на осуду уместо на образовање ...

тужно је то заиста ...

Уопште не говорим о томе.

Ово је једна деликатна ситуација, значи људи су прешли у православље, нису Срби , нису Словенски народ.

Маџари су брате.

Од Срба нису прихваћени а од својих су одбачени, ни наша Црква говорим нема слуха баш за њих, шта се очекује да се они асимилују па да онда буду прихваћени, зар ја националиста да вам говорим о етнофилетизму у Цркви као јереси?

Значи зашто толико мржње према људима који су прешли у православље то је моје питање ?

Такође ово је питање и за Србе односно за СПЦ , зашто ништа не раде по овом питању?

Што не покушају те људе да више укључе у заједницу парохијску која већ постоји?

Или на глобалном нивоу зашто СПЦ не организује неки мисијски центар који би био задужен један његов огранак управо за те неофите који долазе из других народа који нису Јужнословенски.

Та људи моји знам Енглеза који је прешао у православље , једну Иркињу ,Чехињу, Швабицу, и сви су у мом месту , та они ни не знају Српски...

Подели на овим сајтовима

да управо о томе и причам, Срби ретко имају и свест да су други народи Православни. увек се заврши прича да су Словени Православни а Енглези, Амери, Немци, су као марсовци овде ...

да не помињем кад код мене у цркву дођу Цигани да се причесте на Литургији, увек се некако стисне атмосфера међу ''белцима'' и баш се осећа да нису добродошли или се према њима опходи као да су дошли да просе или врачају ...

туга, а стоје испред путира - на дохват руке од Господа - и даље нису људи свесни своје несвести ...

Подели на овим сајтовима

Mislim da je kultura jednog naroda odlucujuca ... I to sto ti dragi brate Zeljko pises .. da se tesko uklapaju u sredinu, bez obzira sto su primili Pravoslavlje .. ne lezi samo u vjeri ..

To se dogadja is drugim religijama iu drugim sredinama, kada netko prelazi na drugu vjeu ... da su ljudi skepticni na to, da najcesce "upiru prstom u njih", kako oni nisu jedni od nas ..

Kada covjek tako nesto dozivi,onda se kao puz,povlaci u svoju kucu..

Tako prolaze i pravoslavci kada dodju u katolicku sredinu...

Dok u drugim religijama...vjernici..prirede slavlje tim ljudima...sto kod nasin nije slucaj..Zasto..?

a danas je postao svjet...nomadi vjere..

koji iz nekog razloga prihvacaju promjene ,neke situacija tjera na to,a neki se dobrovoljno odlucuju sami...

Samo,cijela obitelj je tesko da se svi slazu i da su istog misljenja ako se prelazi na drugu vjeru..?

Tu je vec vjera "nametnuata"

Pojedinac,da ..slobodno odlucuje..Prelazak..

Подели на овим сајтовима

Samo,cijela obitelj je tesko da se svi slazu i da su istog misljenja ako se prelazi na drugu vjeru..?

Tu je vec vjera "nametnuata"

Pojedinac,da ..slobodno odlucuje..Prelazak..

што то мора бити правило да им је наметнуто?

мој отац и његова жена и њихово дете су се сви у тројном крштењу привили Цркви ... из љубави једни према другима и према новооткривеном, а нико им није понудио ''само'' им је пало на памет ...

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...

тужно је то заиста ...

Slažem sa sa tobom brate, svaki prelazak iz jedne u drugu vjeru je stresan za samu tu osobu, za njegovu porodicu a i za samu okolinu!
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

тужно је то заиста ...

Slažem sa sa tobom brate, svaki prelazak iz jedne u drugu vjeru je stresan za samu tu osobu, za njegovu porodicu a i za samu okolinu!

Mislim da cemo se svi sloziti kako je ljepo kada netko drugi prelazi u nasu vjeru..i svi se radujemo...a ne vjerujem da ima onih koji cu da se raduju,kada netko napusta "gnjezdo" i seli se na..tko zna..gdje..

Kazimo,kada bi netko od moje djece..presao..ja bi bila zabrinuta zbog toga....??

a dok se o drugome radi...ne mogu nista reci...jer,najcesce ispada da ima "za njega pravi razlog-zasto prelazi"

Treba biti poznat razlog...ZASTO ?....taj prelaz...Nase je da ljubimo svakoga covjeka...ne,njegov greh...a onaj tko trazi Boga,ako ga negdje dalje pronadje...najdamo se da ce cestito i dostojno zivjetu tu svoju novu vjeru...i zaista vjerovati u Boga..

Подели на овим сајтовима

тужно је то заиста ...

zanimljivo razmišljanje!

Mislim da cemo se svi sloziti kako je ljepo kada netko drugi prelazi u nasu vjeru..i svi se radujemo...a ne vjerujem da ima onih koji cu da se raduju,kada netko napusta "gnjezdo" i seli se na..tko zna..gdje..

Kazimo,kada bi netko od moje djece..presao..ja bi bila zabrinuta zbog toga....??

a dok se o drugome radi...ne mogu nista reci...jer,najcesce ispada da ima "za njega pravi razlog-zasto prelazi"

Treba biti poznat razlog...ZASTO ?....taj prelaz...Nase je da ljubimo svakoga covjeka...ne,njegov greh...a onaj tko trazi Boga,ako ga negdje dalje pronadje...najdamo se da ce cestito i dostojno zivjetu tu svoju novu vjeru...i zaista vjerovati u Boga..

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...