Jump to content

опет владике ово, оно

Препоручена порука

зато што је Дионисије био Србин пореклом из Босне. Наравно, владика није имао ништа против босанских Срба, али се прибојавао тог "племенског" менталитета, тј. тенденције да се родбина, без обзира на личне квалитете кандидата, поставља на позиције ноћи. Свети Николај је кажу сматрао да ће уколико само један "Босанац" буде изабран у Сабор (а Дионисије је ваљда био први наакон 1920), за 50 год. трећина СА САБОРА бити тог демографског састава.

Ех, шта би за садашње стање у САСабору рекао св. Николај.

:)

Он сада вероватно не би рекао ништа овако post festum - а ми само немоћно можемо да констатујемо да је свети владика тада био у праву...

29dz8zk  dada  dada

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

Кхм, кхм... ово стварно почиње да личи на дискриминацију.

Ја мора да сам изрод онда.

Не, нема дискриминације. Ово је дакле прича о менталитету. Не мислиш ваљда да је свети владика Николај био склон дискриминацији? Мени су Срби из Босне лично врло драги, а у рату, треба ли говорити, показали су се као врхунски борци (без жеље да генерализујем, али знатно боље од извиканих црногораца).

Међутим, као неко ко је пореклом из Босне, признаћеш да су породичне везе тамо мало специфичне. Без жеље да генерализујем, али статистички посматрано, непотизам је много присутнији међу људима пореклом из Босне, Херцеговине и Црне Горе. Многи ми кажу, да, рецимо Херцеговци "држе" читаву Хрватску. Па и овај несрећни владика Василије, фотографише се са оним "ђавоиманим" стрипером, наводно зато што су "рођаци..." Као да родбинска веза оправдава такав однос? Наравно, Христос је проповедао блудницима и грешницима свих врста, али, не верујем да било ко може да помисли да је тако и у овом случају - уосталом, баш се нешто ни не примећује да се "стрипер" много каје...

Дакле, без дискриминације, али заиста, будимо реални - постоје конкретни проблеми у Цркви данас који су последица негативне селекције. Опет, ако направимо статистички пресек, афере међу архијерејима и епархијама су, осим Рашко-призренске, ендемски присутне и у: врањској, зворничко-тузланској, сремској, обе славонске, средње-европској, скандинавско-британској, канадској...

Не желим да се ово схвати као прогон или дискриминација, па бих нагласио да је, рецимо, бањалучка епархија и владика јефрем, упркос помало претерано крутом ставу по неким питањима, ипак епархија за пример и похвалу; такође, и захумско-херцеговачка епархија коју сада води владика Григорије, упркос одређеним контраверзама, које су ипак само на нивоу непроверених гласина, чини ми се да представља заиста епархију на коју би и други епископи.

1414_feel

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

Подели на овим сајтовима

Херцеговци су друга прича - ми и они смо небо и земља.  1414_feel

И све што си ти рекао - стоји. Ми јесмо и "фамилијарнији", више се држимо заједно и тако - но код нас је исто веронаука без фрке враћена у школе и народ је брже ре-христијанизован него овде.

За владику Василија и Несторовића не бих да коментаришем, мада не разумем шта ти значи "Као да родбинска веза оправдава такав однос?" Шта ако заиста јесу у родбинској вези и овај мали је то искористио?

И слажем се, као што сам већ рекао, с целом причом о аферама, али мислим да подгревање таквог расположења према људима на основу порекла напросто није ни добра, а пре свега није хришћанска - јер шта то треба онда да значи убудуће? Да ето ја рецимо као Босанац не могу у Цркви у служби да напредујем зато што постоји струја "аферистичних" Босанаца у Цркви?

Подели на овим сајтовима

Херцеговци су друга прича - ми и они смо небо и земља.  vrtiloptu

И све што си ти рекао - стоји. Ми јесмо и "фамилијарнији", више се држимо заједно и тако - но код нас је исто веронаука без фрке враћена у школе и народ је брже ре-христијанизован него овде.

За владику Василија и Несторовића не бих да коментаришем, мада не разумем шта ти значи "Као да родбинска веза оправдава такав однос?" Шта ако заиста јесу у родбинској вези и овај мали је то искористио?

И слажем се, као што сам већ рекао, с целом причом о аферама, али мислим да подгревање таквог расположења према људима на основу порекла напросто није ни добра, а пре свега није хришћанска - јер шта то треба онда да значи убудуће? Да ето ја рецимо као Босанац не могу у Цркви у служби да напредујем зато што постоји струја "аферистичних" Босанаца у Цркви?

Пријатељу Миљане, по мом мишљењу данас је касно за било шта, осим да се ствари немоћно констатују. Требали су да послушају светог владику Николаја када је упозоравао и не бисмо имали ни Дионисијев раскол ни целу ту ситуацију каква је данас. Не бих ја ово ни спомињао, да не постоји опасност друге крајности - наиме, на неким местима (епархије/парохије) више ни не можеш да напредујеш ако ниси правог порекла. Знам за десетине случајева мојих пријатеља који су завршили богословски факултет, да би се затим сусрели с том чудном "метафизиком." Коначно, ово "струја аферистичких Босанаца" си ти рекао, а ја само могу да се сложим... 1414_feel

Најзад, што се тиче ове спреге владике Василија и Несторовића - пре бих могао да разумем ситуацију у којој Несторовић уцењује владику (да не спомињемо чиме  ladan), него да би владика себи допустио да се слика поред овог бескрупулозног сарадника, питај Бога којих све домаћих и страних служби, само зато што су рођаци. Ја се ни поред рођеног сина не бих сликао након овог ужаса:

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=TcCsba6bxbE

а ја сам само обичан лаик. Који би епископ, ако није бог зна чиме принуђен, дао легитимитет таквој особи - без обзира на степен "сродства"?

Наравно, неком другом приликом и на неком другом месту, могло би се отворити питање због чега Срби из Босне, који су по мом уверењу веома блиски неком, рецимо "српском архетипу" када дођу на позиције моћи тако често "морално" подлегну искушењима "забрањеног воћа."

89898989898989

(De Carne Christi V, 4)

Подели на овим сајтовима

И, само да се разумемо, никад не бих негирао све оне дивне ствари које је владика Василије учинио за своју распету епархију:

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,799.msg173537/topicseen.html#msg173537

Мислим да је вероватно баш због тога (слично као и владика Пахомије), постао мета прогона оних којима је уништење православља коначни циљ...

(De Carne Christi V, 4)

Подели на овим сајтовима

Све се слажем, ал' опет - не може, и не сме бити генерализација, и верујмо у Промисао. Ево ја сам управо у процесу враћања на факс, који сам напустио 2003. Дакле треба ми поново благослов - но, нисам расположен да и даље будем у зворничко-тузланској епархији. Напросто не живим више тамо и не планирам да живим. Стога тражим отпуст за Бг.

А кад смо код тих аферистичних, мени је посебно фасцинантна прича породице Ђокић. То бре, к'о Кападокијци, двојица владика...  1414_feel

За Несторовића... мислим да превише дубоко гледаш то... нема шансе неко Васкета да натера да се слика са стрипером у свом двору... јеси ли видео остале слике из колекције? Несторовић их је држао код себе на фб...

ЕДИТ:

Видим убацио си још један пост. Јесте, много тога је доброг учинио - у остало ништа не верујем на основу рекла-казала, али није искључено да има истине у причама.

Подели на овим сајтовима

Све се слажем, ал' опет - не може, и не сме бити генерализација, и верујмо у Промисао. Ево ја сам управо у процесу враћања на факс, који сам напустио 2003. Дакле треба ми поново благослов - но, нисам расположен да и даље будем у зворничко-тузланској епархији. Напросто не живим више тамо и не планирам да живим. Стога тражим отпуст за Бг.

А кад смо код тих аферистичних, мени је посебно фасцинантна прича породице Ђокић. То бре, к'о Кападокијци, двојица владика...  1414_feel

За Несторовића... мислим да превише дубоко гледаш то... нема шансе неко Васкета да натера да се слика са стрипером у свом двору... јеси ли видео остале слике из колекције? Несторовић их је држао код себе на фб...

ЕДИТ:

Видим убацио си још један пост. Јесте, много тога је доброг учинио - у остало ништа не верујем на основу рекла-казала, али није искључено да има истине у причама.

Наравно - и сам сам више пута наглашавао да не генерализујем, него само коментаришем забрињавајућу статистику.

Што се тиче Несторовиће, владика (коме се на слици види да му није ни добро ни лепо):

Постављена слика

док је Несторовићу, напротив баш све потаман:

Постављена слика

Постављена слика

Понављам, мислим да је тачно оно што сам чуо, да је владика натеран да се фотографише, како би избегао да буде, цитирачу "нова звезда YouTube-а" Искрено, све је то врло дегутантно и мучно...  vrtiloptu

Што се, пак, тиче браће Ђокић и Мотике, сви су они из те епархије. Цитираћу шта је мени одговорио неко ко је причао с владиком Василијем о томе: "Били су сјајни монаси и игумани..."

Размишљао сам да ли је ово off-topic на овом месту и да ли треба да пребацим у Зону Сумрака, под тред у коме се баш о овоме расправља - али, ипак не. Причамо о секташким злоупотребама православља, конкретно о данашњем ОБРАЗ-у и наводној "лојалности" одлукама СА САБОРА (о традиционалном поретку служења). А где је сада тај аргумент када је СА САБОР донео одлуку о умировљењу владике Артемија, а ОБРАЗ и ини фанатици опстају у својој непослушности одлуци која им овог пута не одговара.

Ово је тема управо због те спреге наводног антиекуменизма, којим се покривају финансијске и друге девијације у неким епархијама, а фанатици се користе/злоупотребљавају за дизање буке око одржања "традиционалног поретка," управо са најјачом подршком из ових епархија. Зато, ово ипак јесте тема, о једној прикривеној и неформализованој секти у настанку - у самој СПЦ, која дефинитивно планира да се једног дана обелодани проглашењем раскола, за шта припрема терен. А повод ће, ако до тада издрже, по свој прилици бити евентуални долазак папе у Србију 2013.

Још увек нисам начисто да ли је о овоме боље ћутати - или ствар треба разобличавати док је још увек "у повоју"?  89898989898989

(De Carne Christi V, 4)

Подели на овим сајтовима

И, само да се разумемо, никад не бих негирао све оне дивне ствари које је владика Василије учинио за своју распету епархију:

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,799.msg173537/topicseen.html#msg173537

Мислим да је вероватно баш због тога (слично као и владика Пахомије), постао мета прогона оних којима је уништење православља коначни циљ...

da li je ikada dokazano to za Pahomija.....????

a sto se tice vladike Vasilija, sve se vidi na slici........

Подели на овим сајтовима

Рецимо само да је боље што никада ништа није доказано, као што није ни већина других тзв. "црквених афера." Само говорим о томе да се лансирају плански и да их, без обзира да ли у њима има истине или не, треба схватити као систематски и плански напад на Цркву, с циљем да се од ње уради оно што се у задњих десет година урадило с војском. Ако се сетимо анкета пре десетак година, војска је имала прво, а Црква друго место по поверењу народа. Може ли бити очигледније шта се и зашто ради?

Уосталом, овде треба тражити једна од могућих (чак бих рекао и вероватних) извора напада на владику Василија кога тзв. "бошњаци" називају "ђавољим владиком" - текст је врло речит:

http://www.ljiljan.ba/bs/vijesti/%C4%91avolji-vladika-u-slu%C5%BEbi-milorada-dodika

:( slavabogu :( namrsten

(De Carne Christi V, 4)

Подели на овим сајтовима

1. Ко им то у Цркви пружа подршку

Па то није тајна...пар особа се увек врти када треба да се пљуне на Цркву...др Жарко Гаврилоевић,Симеон,игуман манастира Рукумије,који у молитвама не помиње свога епсикопа,онда о. Јоил,чувар ћивота Светог Василија и игуман манастира Ћириловац у све се (понајбоље од свих) разуме),Матеја Матејић,већ доста стар свештеник који као да поново прижељкује раскол у Цркви који су изазвали комунисти 1958...

они су само официри ...
Подели на овим сајтовима

• 4 months later...

немој осуђивати свако ће своју плату добити, ко сам ја или ти да полемишем о понашању једног епископа.. сваки владика зна најбоље у својој епархији... има ко томе треба да води рачуна..

праштај

свако добро+++

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...