Гости Guest Написано Јун 7, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 7, 2010 hvala НА ПОЗИВУ ! Ако Бог Добри дозволи - РАДО СЕ ОДАЗИВАМ ПОЗИВУ! Bogorodicaaaaaa Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Јун 7, 2010 Пријави Подели Написано Јун 7, 2010 Ček malo Pa je li ima jektenije oglašenih u man.Sv Vasilija u BN ,ili nema? "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 7, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 7, 2010 Oglo НЕМА! Све сам написао ГОРЕ , ето случајности сестра Mileva то и потврдила! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Јун 7, 2010 Пријави Подели Написано Јун 7, 2010 Искушеник у мојој епархији је замењено Оглашени са Некрштени (за Лит.Оглашених)- Браничевска сам еп., а епархија где избачен део Литургије за Оглашене ја Звозничко-тузл., био сам у манастирима Ловница, Тавна , св.Василије и Драгаљевац , па сам лично Чуо,тј.присуствовао 0110_hahaha slavabogu Драги брате је ли се ово односи на манастир Василија Острошког у БН? Пошто ја сваке седмице идем бар 2 пута, и тај дио постоји, јутрос сам била и увијек се чита. Не вријеђам се, него ми чудно, па бих да разјаснимо дилему . Ovo što reče Mileva me zbuni,a i dalje mi nije jasno "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јосиф II Написано Јун 7, 2010 Пријави Подели Написано Јун 7, 2010 Ovo što reče Mileva me zbuni,a i dalje mi nije jasno Да и ја сам је разумео да има јектеније за оглашене, а не да је нема. 89898989898989 ~ = + = ~ ПЕВНИЦА НА ВКОНТАКТЕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 7, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 7, 2010 Па Могуће да је еп.Василије вратио , ТАЈ ДЕО ЛИТУРГИЈЕ како вели сестра Милева. Небих писао нешто сто НЕПРОВЕРЕНО , а још и био сам Присутан на више Литург. у тој епархији! То је период од 2002-2006год.када сам више пута одлазио у те крајеве , а сад НЕЗНАМ , јер ето дуго нисам био. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 7, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 7, 2010 МОГУЋЕ ДА ЗБОГ САБОРСКЕ ОДЛУКЕ ВРАТИО КАЧАВЕНДА ! Па и на Лит.када је он служио исто тако је било - БЕЗ ТОГ ДЕЛА! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Јун 7, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 7, 2010 Такође у Грчким црквама нема литургиије о(зло)глашенима, мада не и у свима . Правилно је рећи "јектенија за оглашене". То што се изоставља тај део и није неки проблем будући да је активна "институција катихумената (оглашених)" одавно укинута, више од једног миленијума(!). Ако мене питате, у овом посткомунистичком и постмодернистичком добу , таква једна институција катихумената би морала да се обнови и наравно да се поново обавезно уведе ова јектенија . Раније су људи у смирењу и поучавању две до три године имали статус у Цркви "оглашених" и тек по истеку времена и оцени подобности су бивали крштани у "бањи спасења и сједињења са Христом и заједницом". Посебно је сада потребо то обновити када у Цркву долазе људи који мисле тиме што су Срби да аутоматски могу да буду православни хришћани. Сведоци смо ових месеци управо такве последице и појаве у Цркви да људи који немају најосновније поштовање према јерархији приказују се као бранитељи вере. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 7, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 7, 2010 Да ЈЕХТЕНИЈА , све ми Познато ! Тако сам цитирао некога ко је написао ЛИТУРГИЈА , па сам се ето тако држао до краја! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Јун 7, 2010 Пријави Подели Написано Јун 7, 2010 Такође у Грчким црквама нема литургиије о(зло)глашенима, мада не и у свима . Правилно је рећи "јектенија за оглашене". То што се изоставља тај део и није неки проблем будући да је активна "институција катихумената (оглашених)" одавно укинута, више од једног миленијума(!). Ако мене питате, у овом посткомунистичком и постмодернистичком добу , таква једна институција катихумената би морала да се обнови и наравно да се поново обавезно уведе ова јектенија . Раније су људи у смирењу и поучавању две до три године имали статус у Цркви "оглашених" и тек по истеку времена и оцени подобности су бивали крштани у "бањи спасења и сједињења са Христом и заједницом". Посебно је сада потребо то обновити када у Цркву долазе људи који мисле тиме што су Срби да аутоматски могу да буду православни хришћани. Сведоци смо ових месеци управо такве последице и појаве у Цркви да људи који немају најосновније поштовање према јерархији приказују се као бранитељи вере. Ако се добро сећам, Муравјов је у књизи која је код нас објављена под насловом О служби Божијој, изнео врло сличан став. Књига ми тренутно није при руци, али у делу где говори о јектенији за оглашене, каже адресату (пошто пише у форми писма) како он на читању ове јектеније увек погне главу, сматрајући себе оглашеним сопственим грехом. ако се дакле мало филтрирају типично руска претеривања, мислим да став којим се оглашени данас замењују вернима који јесу грешни (па се на то овако и подсећају), у начелу не делује да је лош. Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 7, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 7, 2010 ВЕЛИКО неЗНАЊЕ ствара ВЕЛИКУ ЗБРКУ , то је код слабоупуђених! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Јун 7, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 7, 2010 хахахахахх да то је редовна појава у нашим Црквама да на : "Оглашени главе своје приклоните Господу" добра већина верника погне главу..... 0202_238 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 7, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 7, 2010 хахахахахх да то је редовна појава у нашим Црквама да на : "Оглашени главе своје приклоните Господу" добра већина верника погне главу..... catfight 0202_238 stadaradim 245245245 И ОНДА СЛЕДИ aman amen Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јосиф II Написано Јун 7, 2010 Пријави Подели Написано Јун 7, 2010 Мени је интересантна верзија исте јектеније на Литургији Пређеосвећених Дарова. Диакон: Ектения об оглашенных: "Помолитеся оглашеннии..." Священник: Возглас: "Да и тии с нами славят…" Хор: "Аминь". Диакон: "Елицы оглашеннии изыдите"; "Оглашеннии, изыдите"; "Елицы оглашеннии изыдите: да никто от оглашенных, елицы вернии" Ектения: "Паки и паки..." Диакон: "Премудрость" Священник: Возглас: "Яко подабает…" Хор: "Аминь" Начиная со среды 4-й седмицы Великого поста вместо последней ектении произносится ектения о готовящихся к просвещению. В этом случае после возгласа "Да и тии с нами славят..." диакон произносит: Священник: Возглас: "Яко Ты еси Просвещение наше…" Хор: "Аминь". Диакон: "Елицы ко просвещению изыдите"; "Иже ко просвещению, изыдите"; "Елицы оглашеннии изыдите: да никто от оглашенных, елицы вернии" Ектения: "Паки и паки..." Диакон: "Премудрость" Священник: Возглас: "Яко подабает…" Хор: "Аминь" Диакон: Ектения: "Паки и паки..." Диакон: "Премудрость" Священник: Возглас: "По дару Христа Твоего …" Хор: "Аминь" Те у том смислу - која је разлика између оглашених и оних који се просвећују? ~ = + = ~ ПЕВНИЦА НА ВКОНТАКТЕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Јун 7, 2010 Пријави Подели Написано Јун 7, 2010 Да ли вам је познато,има ли игде да се на литургији у Србији , читају изобразитељни псалми (102 и 145) ? То сам чуо само на Хиландару,и то преко цд-а 0202_238 Мисим,штета што су избачени,јер су одлични псалми,плус феноменалне мелодије... stadaradim "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука