Гости Guest Написано Јун 7, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 7, 2010 Qbin То ће ти најбоље неко од АДМИНИСТРАТОРА обаснити?! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Јун 7, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 7, 2010 Да ли вам је познато,има ли игде да се на литургији у Србији , читају изобразитељни псалми (102 и 145) ? То сам чуо само на Хиландару,и то преко цд-а 4chsmu1 Мисим,штета што су избачени,јер су одлични псалми,плус феноменалне мелодије... dada У ман. Ковиљу тамо се по грчком типику служи..... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Јун 7, 2010 Пријави Подели Написано Јун 7, 2010 Да ли вам је познато,има ли игде да се на литургији у Србији , читају изобразитељни псалми (102 и 145) ? То сам чуо само на Хиландару,и то преко цд-а 4chsmu1 Мисим,штета што су избачени,јер су одлични псалми,плус феноменалне мелодије... dada Мислим, мада нисам 100посто сигуран, у ман. Ћелије код Лазаревца, тамо је Светогорски типик (мало измењен). "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Јун 7, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 7, 2010 Мени је интересантна верзија исте јектеније на Литургији Пређеосвећених Дарова. Диакон: Ектения об оглашенных: "Помолитеся оглашеннии..." Священник: Возглас: "Да и тии с нами славят…" Хор: "Аминь". Диакон: "Елицы оглашеннии изыдите"; "Оглашеннии, изыдите"; "Елицы оглашеннии изыдите: да никто от оглашенных, елицы вернии" Ектения: "Паки и паки..." Диакон: "Премудрость" Священник: Возглас: "Яко подабает…" Хор: "Аминь" Начиная со среды 4-й седмицы Великого поста вместо последней ектении произносится ектения о готовящихся к просвещению. В этом случае после возгласа "Да и тии с нами славят..." диакон произносит: Священник: Возглас: "Яко Ты еси Просвещение наше…" Хор: "Аминь". Диакон: "Елицы ко просвещению изыдите"; "Иже ко просвещению, изыдите"; "Елицы оглашеннии изыдите: да никто от оглашенных, елицы вернии" Ектения: "Паки и паки..." Диакон: "Премудрость" Священник: Возглас: "Яко подабает…" Хор: "Аминь" Диакон: Ектения: "Паки и паки..." Диакон: "Премудрость" Священник: Возглас: "По дару Христа Твоего …" Хор: "Аминь" Те у том смислу - која је разлика између оглашених и оних који се просвећују? "Они који су за просветљење" је познији,крајњи и виши ступањ оглашених који су се током Васкршњег поста припремали да буду крштени на Васкрс. 4chsmu1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 7, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 7, 2010 Да ли вам је познато,има ли игде да се на литургији у Србији , читају изобразитељни псалми (102 и 145) ? То сам чуо само на Хиландару,и то преко цд-а 4chsmu1 Мисим,штета што су избачени,јер су одлични псалми,плус феноменалне мелодије... dada Мислим, мада нисам 100посто сигуран, у ман. Ћелије код Лазаревца, тамо је Светогорски типик (мало измењен). о.МАКАРИЈЕ ц,ц,ц,ц,ц,ц,ц,ц,ц..., треба га 4chsmu1 истепати dada , шалим се то ми Школски друг, небих могао Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јосиф II Написано Јун 7, 2010 Пријави Подели Написано Јун 7, 2010 "Они који су за просветљење" је познији,крајњи и виши ступањ оглашених који су се током Васкршњег поста припремали да буду крштени на Васкрс. dada hvala 4chsmu1 Што се тиче изобразитељних мисли да се певају по манастирима (ја сам мин. у 1 чуо)... жао ми је што није тако и у остатку Цркве. Предивни псалами. Да ли се свештеници плаше да ће Литургија много дуже трајати ??? dada Мада је то проверено није тачно. Корнелије је њих компоновао за хор - е то нисам чуо ни једном уживо... а камоли на Литургији. 4chsmu1 ~ = + = ~ ПЕВНИЦА НА ВКОНТАКТЕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Јун 7, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 7, 2010 "Они који су за просветљење" је познији,крајњи и виши ступањ оглашених који су се током Васкршњег поста припремали да буду крштени на Васкрс. dada hvala 4chsmu1 Што се тиче изобразитељних мисли да се певају по манастирима (ја сам мин. у 1 чуо)... жао ми је што није тако и у остатку Цркве. Предивни псалами. Да ли се свештеници плаше да ће Литургија много дуже трајати ??? dada Мада је то проверено није тачно. Корнелије је њих компоновао за хор - е то нисам чуо ни једном уживо... а камоли на Литургији. 4chsmu1 Није у питању дужина већ је питање типика.... Код нас се уместо тих псалама (правих антифона) поју "блажена".... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јосиф II Написано Јун 7, 2010 Пријави Подели Написано Јун 7, 2010 Није у питању дужина већ је питање типика.... Код нас се уместо тих псалама (правих антифона) поју "блажена".... Сада ми нисте јасни. Какве везе изобразитељни псалами имају са 3 антифоном? http://forum.verujem.rs/index.php?action=printpage;topic=1896.0[/url]] Псалми 102 и 145, које ми појемо на Литургији уместо антифона (изузев о Господњим празницима, када се традиција појања антифона чува), зову се изобразитељни псалми, а њихово појање и потиче из манастирске праксе. Ако се добро сећам из једне литургике коју сам давно читао (иначе писане крајем XIX века предивним, архаичним, али врло прецизним језиком, са све фуснотама у стилу "а видео сам да у тој и тој цркви раде тако и тако, а то никако није правилно, због...", без улагивања и длаке на језику), изобразитељне псалме, уз још неке прописане молитве и химне, читају/поју пре свега монаси који, из било ког разлога, нису у стању да учествују недељом на Литургији, или, нпр. у женским манастирима где недељом нема баш увек свештеника који би служио Литургију (изобразитељни јој, тако, дођу нека врста "замене", "надокнаде", да будем баналан, пошто су разлози свакако друге природе, али да упоредим то са раздавањем нафоре после Литургије онима који се нису причестили). Ова пракса се онда "уселила" и у саму Литургију по манастирима, а потом и у "мирске" цркве. У неким београдским црквама се поју цели псалми (нпр. храм Св. Александра Невског), и то управо по (предивном) српском "псаламском" напеву, баш из Корнелијевих партитура, и слушање тих псалама је заиста прелепо, вансеријско искуство. Штета је што је по нашим хоровима тако велика инерција, и сразмерно мало хорова их пева, јер ови псалми нису тешки за појање (једино се морају појати релативно брзо), а заиста су прелепи и знатно и музички и садржински обогаћују службу. Јако лепо, и заиста дубоко и потресно, искуство је и слушати монахиње у Враћевшници како их поју (по истом напеву који је и Корнелије искористио за своје четворогласне хармонизације). Верујем да је до скраћивања (у "Прву" и "Другу Славу") дошло из практичних разлога (слично као што се на бденију не поје цео 103 - предначинатељни - псалам, као ни цело шестопсалмије - мада га и у Русији, због важности, углавном читају - већ само неки стихови; ови псалми су прилично дугачки, а за појање би ипак требало много више времена него за читање, па се или читају цели, или се поју само "highlights" сегменти 4chsmu1 ). Иначе, скраћивање је присутно и у другим словенским традицијама, али је само код нас добило овај "стандардизовани", "окамењени" облик (тј. код сваког композитора су увек узети исти стихови из 102. псалма, а уместо 145. се пева само "Слава... И ниње... Јединородниј"). Код Руса и Бугара ћеш, за први изобразитељан, код различитих композитора уочити и различит број стихова преузетих из псалма, док други изобразитељан обично поју као и код нас. Додуше, скоро сам био у Украјини и певао са њиховим хором - они су појали и 102. и 145. псалам, али из обају само "пробране" стихове, не целе псалме. А у Русији у понеким црквама поју хорови и "обичним" недељама "грчке" антифоне. И мени се ово разнообразје, све док не прераста у хаос, искрено речено, допада. Иначе први изобразитељан се заиста поје тако како си рекао - прво иде цео псалам, па онда Слава... И ниње... и још једном стих Благослови душе моја. А што се тиче другог (145), прво се поје Слава..., па псалам, па онда И ниње, па Јединородниј. То, чини ми се, потиче из старије праксе појања "правих" антифона: када се заврши последње појање "Спаси ни", уместо псаламског стиха поје се "Слава...", а онда хор наставља "И ниње... Јединородниј...". Уосталом, тако је и дан данас о Господњим празницима и у нашој Цркви. ~ = + = ~ ПЕВНИЦА НА ВКОНТАКТЕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Јун 7, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 7, 2010 Опс, сада видех .Опростите, грешка у корацима....4chsmu1 Мало је касно, форумашки дан се ближи крају...умор. dada Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јосиф II Написано Јун 8, 2010 Пријави Подели Написано Јун 8, 2010 Опс, сада видех .Опростите, грешка у корацима....4chsmu1 Мало је касно, форумашки дан се ближи крају...умор. dada Касније сам сконтао о чему говорите... о свакодневним антифонима који се певају по грчком типику. Први антифон, 91. Псалам: 2. Добро је исповедати се Господу и певати Имену Твојему Вишњи припев: Молитвама Богородице, Спасе, спаси нас! 3. Објављивати ујутро милост Твоју и Истину Твоју током ноћи (Г: 4. на десетоструном псалтиру са песмом на гитари) припев: Молитвама... 16. Да најаве: да је праведан Господ Бог наш и нема неправде у њему припев: Молитвама... Слава Оцу... (С и А: припев: Молитвама...) И сада... припев: Молитвама... Други антифон, 92. Псалам 1аб. Господ се зацари, у лепоту се обуче, обуче се Господ у силу и препојаса се; припев: Молитвама Светих Твојих, Спасе, спаси нас. 1в. јер утврди васељену која се неће поколебати. припев: Молитвама Светих... (С: 5а Сведочанства Твоја потврдише се веома) 5бв. дому Твоме доликује светиња, Господе, у дужину дана (многих). припев: Молитвама Светих... Слава Оцу... припев: Молитвама Светих... И сада... Тропар: Јединородниј Сине Трећи антифон, 94.псалам 1. Ходите обрадујмо се Господу, ускликнимо Богу Спаситељу нашем; преипев: Спаси нас, Сине Божији, (недељом4chsmu1 који си васкрсао из мртвих, (седмичним данима: који си диван међу светима), нас који Ти певамо Алилуиа. 2. претекнимо лице Његово у исповедању и у псалмима ускликнимо Њему. припев: Спаси нас... (С и А: 3. Јер је Господ Бог велики, и Цар велики над свима боговима припев: Спаси нас...) 4. Јер су у руци Његовој крајеви земље, и висине гора Његове су. припев: Спаси нас... (С и А: 5. Јер је Његово море и Он га је створио и копно су руке Његове саздале. припев: Спаси нас...) 6. Ходите поклонимо се и припаднимо Христу; припев: Спаси нас... тропари и кондаци Слава... и сада...: кондак или богородичан ~ = + = ~ ПЕВНИЦА НА ВКОНТАКТЕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Јун 8, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 8, 2010 Да, управо то..... 4chsmu1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука