Jump to content

Motivi delanja

Sanja Т.

Препоручена порука

Obicno razmisljanje i zapazanje, obicne domacice. Volela bih da malo popricamo, da razbijem sopstvene zablude...

Isto delo moze da uradi vise ljudi,  sa razlicitim posledicama.

Ta razlika u posledica zavisi od motiva delovanja. 

Ako, recimo, neko napusti posao radi prelaska na bolje mesto- to je prihvatljivo.

Ako isto to uradi jer je odustao, ne moze vise - to moze da se protumaci i prihvatljivo i ne prihvatljivo.

Ali, ako napusti posao da bi se osvetio nekome, to je apsolutno neprihvatljivo.

E sad...lako je kada su motivi otkriveni. Medjutim, skriveni motivi su ono sto zbuni coveka koji stoji nasuprot onom koji deluje. Bar dok ne shvati. 

Znaci li to, da pre nego sto nesto uradimo, treba da se zapitamo, koji su nam istinski motivi?

Da li nasi motivi oblikuju nasu licnost?

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Сања Т. рече

Da li nasi motivi oblikuju nasu licnost?

Уопште није једноставно да се одговори на питање због чега нешто чинимо. Управо је мотивација покретачки фактор, односно поступак усмеравања наших активности али и начина како ћемо ту активност да уприличимо (истовремено зашто нешто чинимо и како то чинимо). Унутрашњи чиниоци који нас покрећу су мотиви, а са њима тесно повезане се јављају емоције, али и мишљење (сазнајни процеси), сећање итд. Ако посматрамо личност као један систем који обухвата карактеристичан начин мишљења, осећања и који одређује понашање, видимо да мотиви извиру из личности.

пре 1 сат, Сања Т. рече

Ta razlika u posledica zavisi od motiva delovanja. 

Та разлика заправо зависи од начина како је нешто урађено, а околина процењује наше понашање (укључујући и вербално понашање, значи и оно што кажемо).

пре 1 сат, Сања Т. рече

Ako, recimo, neko napusti posao radi prelaska na bolje mesto- to je prihvatljivo.

Ako isto to uradi jer je odustao, ne moze vise - to moze da se protumaci i prihvatljivo i ne prihvatljivo.

Ali, ako napusti posao da bi se osvetio nekome, to je apsolutno neprihvatljivo.

Психолошки посматрано, могли бисмо да кажемо да сва три разлога представљају општи облик заштите личности (идентитет и интегритет). Разлози које неко наводи због чега је нешто учинио не морају уопште да буду исти са мотивима који су довели до одређеног понашања. Нпр, у овом трећем случају, "да би се осветио некоме" може да се наведе као разлог али стварни мотив је највероватније нешто друго, а потиче из структуре личности и тренутних околности. 

пре 2 часа, Сања Т. рече

Znaci li to, da pre nego sto nesto uradimo, treba da se zapitamo, koji su nam istinski motivi?

Па у принципу ми треба јасно да поставимо циљ према којем усмеравамо наше понашање како бисмо задовољили одређену потребу и да одаберемо начин испуњења циља, односно модел понашања којим ћемо стићи до тог циља.

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, АлександраВ рече

Та разлика заправо зависи од начина како је нешто урађено, а околина процењује наше понашање (укључујући и вербално понашање, значи и оно што кажемо).

Tacno tako.

Sad jos nesto. Nacin na koji cemo nesto da uradimo i kazemo se uci. To ide u prilog skrivanju motiva. Kako da prepoznamo dobronamerne? Mozemo li uopste?

пре 30 минута, АлександраВ рече

у принципу ми треба јасно да поставимо циљ према којем усмеравамо наше понашање како бисмо задовољили одређену потребу и да одаберемо начин испуњења циља, односно модел понашања којим ћемо стићи до тог циља

Ovo moze da se protumaci kao : cilj opravdava sredstvo. 

Znam da ti nemas to na umu, ali radi teme i razgovora.

Svako ima neki cilj. Kako da covek, sam prepozna sopstvene motive, zasto zeli da dodje do tog cilja koji zeli? 

Izvrsi se slozena unutrasnja procena.To je ok.

Da li upravo u trenutku biranja nacina ispunjenja cilja, odnosno modela ponasanja, treba da se zapitamo koji su nam motivi?

Da li bi valjalo da smo sposobni da prepoznamo lose motive i odustanemo od cilja ?

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Сања Т. рече

Nacin na koji cemo nesto da uradimo i kazemo se uci. To ide u prilog skrivanju motiva. Kako da prepoznamo dobronamerne? Mozemo li uopste?

Можемо да препознамо посматрајући понашање особе, али и ако знамо претходне услове нечије мотивације (онда чак и не морамо да посматрамо понашање). Уче се и вештине комуникације, али то не значи да ми варамо, него да се прилагођавамо у оквиру пожељног и потребног. Е сад, не можемо ни копати толико по другом да бисмо себе охрабрили у прихватању те особе, означавајући је као добронамерну, јер је интеракција жива и променљива, поступци и понашање, као и мотивација нису једном дати, него су динамички, подложни промени и зависе заиста од бројних фактора, унутрашњих и спољашњих.

пре 29 минута, Сања Т. рече

Ovo moze da se protumaci kao : cilj opravdava sredstvo. 

Па у суштини да. Зато је важно да знамо да мотив израста из личности, и да личност умногоме одређује и зашто нешто чинимо и како то чинимо.

пре 31 минута, Сања Т. рече

Da li upravo u trenutku biranja nacina ispunjenja cilja, odnosno modela ponasanja, treba da se zapitamo koji su nam motivi?

Мотив је унутрашњи процес, његов интензитет и квалитет одређују понашање, истрајност, усмереност ка циљу али и прекид одређеног понашања. Мотив је увек усмерен ка циљу (задовољењу неке потребе, итд), а циљ може да буде и избегавање нечега, прекид нечега. Ми нисмо увек свесни својих мотива, и наше понашање може бити покренуто неким "несвесним" покретачима. Оно што можемо јесте да преиспитујемо своје понашање, своју усмереност.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Сања Т. рече

Da li bi valjalo da smo sposobni da prepoznamo lose motive i odustanemo od cilja ?

Наравно....човек који на крају дана колико толико ( хришћани кроз вечерњу молитву) направи ретроспективу  својих поступака, свог делања у току дана , човек који стално себе преиспитује и који је наравно сурово искрен са собом ( без шминкања) тачно зна да препозна лоше мотиве који иницирају неки наизглед обичан поступак и да на време одустане  од тога. Ја сам једно време на послу помишљаала да напустим садашњег послодавца баш из лошег мотива ( кад већ помену посао као пример) као неће моћи без мене, да види како му значим на послу и колико се огрешио о мене :smeh1: како никада таквог радника поштеног и доброг неће моћи да нађе, па нека га нека када је неправедан , сада ћу да му забиберим и да одем :smeh1: На срећу, и хвала Богу моје будаласте мисли и мотивација дошапнута од оног    непомјеника, није отишла даље од мисли, немира и борбе са самом собом. Поштено је отићи, чиста срца, зато што смо нешто прерасли, боље нашли а никако због освете. 

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...