Александар Милојков Написано Јун 5, 2010 Пријави Подели Написано Јун 5, 2010 Чувар вере је Црква, а не нека скупина или светина која даје себи за право да репрезентује лаичку службу у Цркви. Црква, пак, није само једна служба већ многе. У својој пуноћи, Црква је чувар вере и то из једног разлога: Дух Свети, Утешитељ "уводи је у сваку истину". Дакле, оканимо се француских револуционарних схватања где светина, силом властитих мишица, узвикује: Vox populi, vox dei! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
suza Написано Јун 5, 2010 Пријави Подели Написано Јун 5, 2010 aleksandre sta znaci rijec svrgnut ,cesce citam ovu rijec al nikako da je negdje uvrstam Ако читаш Свете Каноне Цркве веома често ћеш се срести са оваквом терминологијом. "Свргнути" се у канонском предању односи на губљење каквог чина и достојанства у Цркви, оних који су каквим тежим прекршајем то заслужили. "Свргнут" бива епископ, свештеник, ђакон, ипођакон или чтец, када изгуби свој чин и звање и врати се у ред лаика, а ради неког већег црквено-правног преступа. Исто важи и за монашки чин. Ево примера: Халкидонски Канон 18. Преступ завере и групашења, сасвим је забрањено спољним законима, а тим више је потребно забранити да то бива у Цркви Божијој. Ако ссе, дакле, неки клирици или монаси нађу у завери или групашењу, или да плету замке епископима, или својим саклирицима, нека буду сасвим свргнути из свог чина. sta ako neko negdje naidje slucajno,ili kako uvijek mislim iz van crkve od naroda neko,nadje se tamo negdje bas dodje kod tako sto kanoni su protiv tih svestenika monaha,ode u crkvu pricesti se i sta znam jos blagoslov zatrazi ,sam isus nikoga nije odbacio i tako mislim da ko o njemu uci i sluzi ga na zemlji da isto treba da se moze u svakoj crkvi uci bez ispitivanja sa obe strane ,svestenika i dosloga u crkvu, dal znaci ako se uzme blagoslov i na liturgiji ucestvuje od takozvanih svrgnuti ,ili kako uvijek ima imena za protivnike takozvane,znaci li da nekome unaprijed prouzrokovano lose o cemu nema pojma neko kome zelja bila da udje i da se bas pomoli bogu al nezna sta se desava izmedju , te svadje ,dal onda je vjera ili Gospod sam isto nije vise sa tom osobom narodom vise vec djavo,dal sam to dobro razumjela o svemu ,nisam ovo ni slucajno napisala da bi bilo koga kako provocirala ,jel neodustajem od toga da mislim da Bog sve isto voli ma kolko bilo to pogresno uzecu taj grijeh rado ako je grijeh ,samo neopredjeljujem se ni na ciju stranu i nebi nikad Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Јун 5, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 5, 2010 Suzo, stavljaj tacke na kraju recenice i velika slova na pocetku, da bi bolje mogli da te razumemo... Ух и ја има исти проблем са Сузом..... Имам утисак као да читам "Гигл преводиоца"..... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јун 5, 2010 Пријави Подели Написано Јун 5, 2010 Ни ја не могу да повежем шта је хтела да каже у задњем посту- 291291291 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 5, 2010 Пријави Подели Написано Јун 5, 2010 истина, тешко је, али се потрудите мало сузо, православан нема шта да тражи у молитви или да тражи ''благослов'' од оних који су јеретеици и отпали од Цркве. Господ је још како одбацивао и одбациће оне од себе који нису у Истини - иди од мене, не познајем те ће бити речи за оне који Му никад нису срцем приступали. чак је и једног од Апостола терао од себе кад је имао демонске мисли. у овим случајевима свргнућа се не ради о некаквим политичким противницима, већ о озбиљним преступима против Цркве, а ко није послушан Цркви, коме она није Мајка, томе није ни Бог отац, како рече један светитељ. Бог је свим људима Отац, али има деце која су против Њега. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jadranka1 Написано Јун 5, 2010 Пријави Подели Написано Јун 5, 2010 Brate Prizrenac, Kako tumacis cinjenicu da na potezu od Kosovske Mitrovice do Crne Reke(Ibarski Kolasin) ama bas nijedne crkve u kojoj se redovno sluzilo nije bilo sve do 1999.?Crkava je bilo,ali zatvorenih.Duboki Potok je zjapio prazan dok su klali Srbe po njivama kosovskim 1999.U Zubinom Potoku crkva sagradjena tek posle rata,da li pred svetom nesto da se pokaze ili?A u Crnoj Reci je godinama bio samo jedna monah kog su srpska deca,na zalost,gadjala kamenjem kada bi na konju prosao da nesto nabavi u Mitrovici...Eh... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ЛазарД Написано Јун 5, 2010 Пријави Подели Написано Јун 5, 2010 aleksandre sta znaci rijec svrgnut ,cesce citam ovu rijec al nikako da je negdje uvrstam Ако читаш Свете Каноне Цркве веома често ћеш се срести са оваквом терминологијом. "Свргнути" се у канонском предању односи на губљење каквог чина и достојанства у Цркви, оних који су каквим тежим прекршајем то заслужили. "Свргнут" бива епископ, свештеник, ђакон, ипођакон или чтец, када изгуби свој чин и звање и врати се у ред лаика, а ради неког већег црквено-правног преступа. Исто важи и за монашки чин. Ево примера: Халкидонски Канон 18. Преступ завере и групашења, сасвим је забрањено спољним законима, а тим више је потребно забранити да то бива у Цркви Божијој. Ако ссе, дакле, неки клирици или монаси нађу у завери или групашењу, или да плету замке епископима, или својим саклирицима, нека буду сасвим свргнути из свог чина. Ја мислио да си ти одавно окачио каноне мачку о реп.Овај канон се може преписати и Синоду ,+Атанасију и +Теодосију. Него зашто не свргну они који се моле са јеретицим? Правило 45 Епископ, или презвитер, или ђакон, који се буде са јеретиком само и молио, нека се одлучи; ако им пак допусти као клирицима, да исто раде, нека се свргне. (Ап 10,11,46,64; 3. вас 2,4; Лаод 6,9,32,33,34,37; Тим Алекс 9) "Православан си стално и сваког дана, у свакој животној ситуацији, или уопште ниси православан" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 5, 2010 Пријави Подели Написано Јун 5, 2010 aleksandre sta znaci rijec svrgnut ,cesce citam ovu rijec al nikako da je negdje uvrstam Ако читаш Свете Каноне Цркве веома често ћеш се срести са оваквом терминологијом. "Свргнути" се у канонском предању односи на губљење каквог чина и достојанства у Цркви, оних који су каквим тежим прекршајем то заслужили. "Свргнут" бива епископ, свештеник, ђакон, ипођакон или чтец, када изгуби свој чин и звање и врати се у ред лаика, а ради неког већег црквено-правног преступа. Исто важи и за монашки чин. Ево примера: Халкидонски Канон 18. Преступ завере и групашења, сасвим је забрањено спољним законима, а тим више је потребно забранити да то бива у Цркви Божијој. Ако ссе, дакле, неки клирици или монаси нађу у завери или групашењу, или да плету замке епископима, или својим саклирицима, нека буду сасвим свргнути из свог чина. Ја мислио да си ти одавно окачио каноне мачку о реп.Овај канон се може преписати и Синоду ,+Атанасију и +Теодосију. Него зашто не свргну они који се моле са јеретицим? Правило 45 Епископ, или презвитер, или ђакон, који се буде са јеретиком само и молио, нека се одлучи; ако им пак допусти као клирицима, да исто раде, нека се свргне. (Ап 10,11,46,64; 3. вас 2,4; Лаод 6,9,32,33,34,37; Тим Алекс 9) зато што управо о томе одлучује Црква а не народ. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ЛазарД Написано Јун 5, 2010 Пријави Подели Написано Јун 5, 2010 зато што управо о томе одлучује Црква а не народ. И народ је Црква и каква је то Црква без народа? "Православан си стално и сваког дана, у свакој животној ситуацији, или уопште ниси православан" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Јун 5, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 5, 2010 Него зашто не свргну они који се моле са јеретицим? Правило 45 Епископ, или презвитер, или ђакон, који се буде са јеретиком само и молио, нека се одлучи; ако им пак допусти као клирицима, да исто раде, нека се свргне. (Ап 10,11,46,64; 3. вас 2,4; Лаод 6,9,32,33,34,37; Тим Алекс 9) Лазо да ти одговорим и помогнем, ово је сада врло битно! Канони су променљива категорија црквених аката за разлику од догмата који су вечни и непроменљиви ! Када се приступа канонима, њих треба тумачити у свом историјском и сотериолошком ("спасавајућем") концепту. Овај канон одавно је превазиђе и то немој да те чуди. Доста канона у цркви сада не важе. Даћу ти пример. Постоји канон који забрањује глумцима и учитељима да се крштавају. ( у паганском свету они су изругивали хришћане и пропагирали многобоштво). Постоји Христова заповест о једном браку! Данас у Цркви можеш да се венчаш 3 пута. Постоји заповест ап. Павла да епископ буде "муж једне жене", данас се епископи бирају из реда монаштва.....итд. Дакле, постоје још много канона који су изгубили првобитну намеру и функцију. И то је "дух канона" да буду корисни али и флексибилни како би Црква могла да испуњује своју спасењску (сотериолошку) функцију. Канони Цркве не смеју да гуше Цркву јер живот се не да везати. Смисао Цркве је да спашава све што је отпало од Бога и да приводи Христу - Бесмртном Цару и Оцу. Многи људи у незнању цитирају овај канон тумачећи га буквално и мислећи да се он може применити у садашње стање ствари које је дијаметрално различито од онг времена када је настао овај канон. Треба рећи и ту видети истину. До сада ниједан епископ се није причестио са неправославним ! И ту је заправо основна граница коју нико од епископа не прелази и којом увек искрено чува праву меру Истине и послушања својој Цркви. Ни један није то учинио осим једног..... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 5, 2010 Пријави Подели Написано Јун 5, 2010 зато што управо о томе одлучује Црква а не народ.И народ је Црква и каква је то Црква без народа?а где си ти видео одсуство народа? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
suza Написано Јун 5, 2010 Пријави Подели Написано Јун 5, 2010 истина, тешко је, али се потрудите мало сузо, православан нема шта да тражи у молитви или да тражи ''благослов'' од оних који су јеретеици и отпали од Цркве. Господ је још како одбацивао и одбациће оне од себе који нису у Истини - иди од мене, не познајем те ће бити речи за оне који Му никад нису срцем приступали. чак је и једног од Апостола терао од себе кад је имао демонске мисли. у овим случајевима свргнућа се не ради о некаквим политичким противницима, већ о озбиљним преступима против Цркве, а ко није послушан Цркви, коме она није Мајка, томе није ни Бог отац, како рече један светитељ. Бог је свим људима Отац, али има деце која су против Њега. sad si me odveo na drugo pitanje,pokusacu kratko da napisem da nebude nepovezano,cekaj mislila sam na pravoslavne crkve u gore napisanom,ima dosta naroda sto neide svaki dan al je moguce da nekako naidje recimo u srbiji ili drugdje ,negdje gdje se razdvojili recimo ili svadjaju kao sada ovaj slucaj,ako ostanu svaki za sebe i imaju crkvu,slucajno naidjem i odem u tu crkvu sto su sada takonazvani ,neposlusni drugoj strani,nepise na celu nigdje ni na ulazu crkve da su se posvadjali i svaka strana ovdje kaze da je crkva, uzmem blagoslov pricestim se ,u pozadini se i da neznam desila svrgnuca ta o cemu imaju problem ,ili kod tih sto se kaze ziloti ,ako bi pitala dobicu sa obije strane isti odgovor zavisi koje na kojoj strani ,ti ucestvujes intezivno u svemu i znas koje su ovi koji su oni,ja i mnogi drugi imam nekad mozda zelju da udjem u crkvu ,zar ce me Bog kazniti zbog toga svega ,ko to zna da kaze tacno i tvrdi,nemogu da zamislim i jednostavno nebi povjerovala da Isus odbacivao nekoga jel sa tim se mnogo cega negiralo istovremeno savrsenost nekoga koje bio kako pise bez mane jedini, isto tako o tome sto rece da je imao lose misli ,prije bi povjerovala da neko koje sin Boziji i svemoguc da jedno ljudsko tijelo koje u losem stanju moguc bio da ostrani te lose misli jel mi to ljudi radimo jedni druge optuzujemo i sta znam sve,al kako to da Bog to radio isto,Bog je Bog koji uvijek milostiv i pun ljubavi koji sve obuhvata sto ljudski um nema i nemoze tako,o jereticima imam isto pitanje ,na zapadu biloje mnogo i jos ima crkvi katolickih gdje je liturgija pravoslavnih isto se obavlja u toj crkvi gdje katolicka sluzba posle ili prije u tom danu ,negdje nije fer tako ljude nazivati jel i dalje to uloga bilo koga za koga da tako se uputimo i pricamo o drugima ili bozija zapovijest,znaci daliste nam crkvu na raspolaganje al ste vi jeretici i nemate Boga al crkva je u redu sto mi se sluzimo sa njom,nerazumijem to i neshvatam uopste vjernike hriscanske zato pitam Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 5, 2010 Пријави Подели Написано Јун 5, 2010 истина, тешко је, али се потрудите мало сузо, православан нема шта да тражи у молитви или да тражи ''благослов'' од оних који су јеретеици и отпали од Цркве. Господ је још како одбацивао и одбациће оне од себе који нису у Истини - иди од мене, не познајем те ће бити речи за оне који Му никад нису срцем приступали. чак је и једног од Апостола терао од себе кад је имао демонске мисли. у овим случајевима свргнућа се не ради о некаквим политичким противницима, већ о озбиљним преступима против Цркве, а ко није послушан Цркви, коме она није Мајка, томе није ни Бог отац, како рече један светитељ. Бог је свим људима Отац, али има деце која су против Њега. sad si me odveo na drugo pitanje,pokusacu kratko da napisem da nebude nepovezano,cekaj mislila sam na pravoslavne crkve u gore napisanom,ima dosta naroda sto neide svaki dan al je moguce da nekako naidje recimo u srbiji ili drugdje ,negdje gdje se razdvojili recimo ili svadjaju kao sada ovaj slucaj,ako ostanu svaki za sebe i imaju crkvu,slucajno naidjem i odem u tu crkvu sto su sada takonazvani ,neposlusni drugoj strani,nepise na celu nigdje ni na ulazu crkve da su se posvadjali i svaka strana ovdje kaze da je crkva, uzmem blagoslov pricestim se ,u pozadini se i da neznam desila svrgnuca ta o cemu imaju problem ,ili kod tih sto se kaze ziloti ,ako bi pitala dobicu sa obije strane isti odgovor zavisi koje na kojoj strani ,ti ucestvujes intezivno u svemu i znas koje su ovi koji su oni,ja i mnogi drugi imam nekad mozda zelju da udjem u crkvu ,zar ce me Bog kazniti zbog toga svega ,ko to zna da kaze tacno i tvrdi,nemogu da zamislim i jednostavno nebi povjerovala da Isus odbacivao nekoga jel sa tim se mnogo cega negiralo istovremeno savrsenost nekoga koje bio kako pise bez mane jedini, isto tako o tome sto rece da je imao lose misli ,prije bi povjerovala da neko koje sin Boziji i svemoguc da jedno ljudsko tijelo koje u losem stanju moguc bio da ostrani te lose misli jel mi to ljudi radimo jedni druge optuzujemo i sta znam sve,al kako to da Bog to radio isto,Bog je Bog koji uvijek milostiv i pun ljubavi koji sve obuhvata sto ljudski um nema i nemoze tako,o jereticima imam isto pitanje ,na zapadu biloje mnogo i jos ima crkvi katolickih gdje je liturgija pravoslavnih isto se obavlja u toj crkvi gdje katolicka sluzba posle ili prije u tom danu ,negdje nije fer tako ljude nazivati jel i dalje to uloga bilo koga za koga da tako se uputimo i pricamo o drugima ili bozija zapovijest,znaci daliste nam crkvu na raspolaganje al ste vi jeretici i nemate Boga al crkva je u redu sto mi se sluzimo sa njom,nerazumijem to i neshvatam uopste vjernike hriscanske zato pitamсузо, само је Једна, Саборна и Апостолска Црква, све остало су некакве секташке организације.та хипотетичка теза да банеш негде тек тако је бесмислена јер ако си у Цркви, онда ти је дужност да се бавиш и негативним стварима које се дешавају у њој, јер је то део тебе а тиси део Цркве. уколико те не занима такво информисање, онда си у заблуди око своје функције и права. ако и залуташ, послаће Бог некога да те позове назад на право место, или ће Он сам оставити 99 оваца због једне заблуделе. права је она Црква која је у јединству са свим осталим помесним Црквама које су у Православној заједници, дакле ту нема множине, јер су све те помесне део Једне Цркве. није то некаква унија, већ само делови истог тела - као прсти на руци што нису одвојени од трупа, већ су спојени остатком руке. не дај се смутити некаквим мислима или сумњама, нема разлога. то можеш искористити управо и за утврђивање и свог знања и своје вере. с друге стране Господ води Цркву и Дух Свети делује у Њој, тако да Црква увек обитава у Истини и она је стуб и тврђава вере, а не неки монаси или народ који се удаљују од Ње. нисам ти написао да је Бог имао лоше мисли, већ један од апостола. Богу исто тако не требамо да приписујемо своја осећања, већ треба да се потрудимо да научи Ко Бог јесте, а шта није. тако да, ако у Новом Завету пише да је грдио апостола за демонске мисли, не значи и да га је одбацио, већ га ја опоменуо. сем тога Бог не кажњава, али свако злодело вуче последицу, а крајња последица таквог странпутичног чињења је смрт. јеретици су они који не исповедају догмате који су у Цркви узети и посведочени као Истина, те тако и не могу бити враћени под окриље Цркве тек тако, а без покајања или одрицања таквих погрешних мисли и дела. то што неки пружају своје просторије на коришћење не значи да се служи иста Литургија, јер нису исте - чак и кад би биле речју, не би биле делом, због освећивања дарова који постају свето причешће - Крв и Тело Господа. истина је и да Дух дише где хоће, али само је једно правилно исповедање вере, а не два или више ... посматрај то овако - да је то само грађевина где се служи Православна Литургија, а може бити и стан или ливада, неважно је. дакле, место неће чинити или условљавати присуство Бога, још је мање Бог везан местом, него нема пуноће Литургије међу јеретицима. јер каже Бог - ко није са мном - против мене је. а ко није у Православној Цркви - против Ње је. а коме Црква није мајка, томе Бог није отац. црква као грађевина није исто што и Црква као скупа народа и клира. место не спашава већ вера у милсот и љубав Господа Бога нашег. 0102_laugh клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
suza Написано Јун 9, 2010 Пријави Подели Написано Јун 9, 2010 sve to u redu al vidim da svaka religija tvrdi da je istinita ,moja porodica je pomjesana i tako da ima izmedju vise religija razliciti ,pitam se kako bi to izgledalo da se izmedju napadamo i svadjamo citav dan koje pravi pred Bogom ko nije ,toje zivi umor tako nesto sa tim se baviti onda Новом Завету пише да је грдио апостола за демонске мисли, не значи и да га је одбацио, већ га ја опоменуо. сем тога Бог не кажњава, али свако злодело вуче последицу, а крајња последица таквог странпутичног чињења је смрт. ovako sam medo mislila pa ljudsko tijelo je slabo a valjda je bolje mogao to Isus sin Boziji da pomogne jel je to znao a da ovaj svijet ima dobre misli to nebi rekla ma koliko mi mislili da je tako u nasim umovima ,a jos imamo mi i andjele sto nas stite zar nije to njihova duznost za nas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 9, 2010 Пријави Подели Написано Јун 9, 2010 сузо, не знам шта да ти кажем по том питању, и могу ти смо рећи из сопственог примера да сам дуго и темељно тражио, па сам на крају и укпочао две-три ствари да ми буде инстант јасно да је Православље Истина, Пут и Живот, а све остало супротно од тога. ко не куца и не тражи и проверава, никад му се неће ни отворити ни срце ни ум, једноставно Бог није у фазону да смара људе нити да им савија слободну вољу против човекових жеља. елем. тело је слаб али је дух крепак, жив. воља је та која покреће тело, и дух кад копни, посустане, онда и тело падне. једно без другог не иде нити стоји усправно. Бог помаже али је таква помоћ као родитеља детету кад га учи да хода - мало по мало га пушта да несигурно корача и вежба са њим заједно док не прохода, а онда кад прохода учи га да шета, па кад прошета онда да трчи, па кад трчи онда и да вози бицикли и тако све брже и брже, док се једног дана не ослободи телесних стега овог света. истина, анђео чувар те штити, али мора постојати тај детаљ сопствене слободне воље који одбија искушење, а пошто Бог не жели да се противи слободној вољи човека Он допушта искушење да падне на човека, нападне га, обузме и диктира му животом док год човека пристаје на такво мучеништво. оног тренутка кад и само помисли човек да жели да се ослободи такве демонске стеге, Бог истог трена пружа олакшање и ослобођење. да би човек то потврдио, због себе и својег достојанства а не Божјег или клањања некаквог јер Њему то не треба (за жртве паљенице не мари, већ само за дух и срце скрушено) то се најпотпуније остварује кроз покајање, исповест и свето причешће којим се и спајаш са Богом и отпуштају ти се греси. то што човек обично прима Бога као ватру која га пече и боли, то је од тога што је грешан јер је Он ватра која очишћује. ређе се дешава да су такви људи и поседнути демоном па им не дозвољава прилазак иконама, моштима, и сличним светињама Цркве или светом причешћу у најређим и најежим случајевима. наравно, не треба бркати страх и неодлучност са таквим ситуацијама. надам се да сам ти својом неукошћу барем мало приближио оно што је Истина. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука