Jump to content

Dizajn i grafička priprema štampe

Оцени ову тему

Препоручена порука

@ArcticSilence

Da li si možda koristio za pripremu štampe program Scribus ikada? Ako jesi interesuje me da li je funkcionalan, da počnem malo da se udubljujem u njega  ;) .....?

http://www.scribus.net/

ne, Corel Draw i Adobe paket (Illustrator, InDesign, Photoshop...) a znam i oko montaže video materijala u Adobe Premiere, pošto sam i na TV radio nekih godinu dana. Ali nisam koristio taj program.

Za početnike - najbolje naći knjige "For Dummies" (Photoshop for dummies, InDesign for dummies i slično)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 33
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

@ArcticSilence

Da li si možda koristio za pripremu štampe program Scribus ikada? Ako jesi interesuje me da li je funkcionalan, da počnem malo da se udubljujem u njega  ;) .....?

Moja ti je savet da zaobidjes Skribus i da pocnes da se igras sa Adobe InDesign ili Quark Xpress...

Quark malo pada u stranu u poslednje vreme, Adobe InDesign već dominira, dok Quark koriste stariji iskusniji korisnici. Uostalom, InDesign je daleko funkcionalniji, po rečima svih koje sam sreo a da rade u oba.
Подели на овим сајтовима

@ArcticSilence

Da li si možda koristio za pripremu štampe program Scribus ikada? Ako jesi interesuje me da li je funkcionalan, da počnem malo da se udubljujem u njega  bighugbighug .....?

ne, Corel Draw i Adobe paket (Illustrator, InDesign, Photoshop...) a znam i oko montaže video materijala u Adobe Premiere, pošto sam i na TV radio nekih godinu dana. Ali nisam koristio taj program.

Za početnike - najbolje naći knjige "For Dummies" (Photoshop for dummies, InDesign for dummies i slično)

Probacu da nadjem  hvala

http://www.facebook....jovan.cakareski

Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley...

Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар

Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског!

Подели на овим сајтовима

Koju  verziju Photoshopa (ili nekog drugog programa, pogodan za pocetnike) da skinem ?  hvala

http://www.facebook....jovan.cakareski

Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley...

Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар

Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског!

Подели на овим сајтовима

Aloha braćo grafičari  0409_feel ....

Ako može neko da mi da savet? Elem, kada napravim neki crtež u Inkscape-u i sačuvam ga u .svg formatu (ima opcija da se sačuva u .png - ali tu dosta gubim na kvalitetu), tada otvorim taj crtež u nekom drugom programu za pregledanje slika i konvertujem u npr. jpg. Prilikom konvertovanja iz formata u format izgubim mnogo na kvalitetu slike. Naročito to utiče na senke i pozadinu. E pitanje.... Kako da (ili uz pomoć kog programa) "najbezbolnije" konvertujem .svg u neki od prihvatljivih formata...?

Mućos danke grasijas porfavor  :) .....

Подели на овим сајтовима

Koju  verziju Photoshopa (ili nekog drugog programa, pogodan za pocetnike) da skinem ?  hvala

Nema potrebe da se kreće od starijih verzija. CS5 je najsvežiji, ali CS4 je sasvim ok. Naravno, treba uzeti u obzir performanse računara 0510_music

Zato je CS3 optimalan izbor, izvrsnih je performansi, dobro optimizovan, a ipak osetno manje zahtevan nego noviji...

Cak i CS2, ako neko ima bas sporiju masinu sa manje RAM-a...

I naravno, sav posao zavrsava bez problema...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Aloha braćo grafičari  0510_music ....

Ako može neko da mi da savet? Elem, kada napravim neki crtež u Inkscape-u i sačuvam ga u .svg formatu (ima opcija da se sačuva u .png - ali tu dosta gubim na kvalitetu), tada otvorim taj crtež u nekom drugom programu za pregledanje slika i konvertujem u npr. jpg. Prilikom konvertovanja iz formata u format izgubim mnogo na kvalitetu slike. Naročito to utiče na senke i pozadinu. E pitanje.... Kako da (ili uz pomoć kog programa) "najbezbolnije" konvertujem .svg u neki od prihvatljivih formata...?

Mućos danke grasijas porfavor  harp .....

Format .svg je vektorski crtez, sto znaci kad se konvertuje u rastersku sliku obavezno gubi na kvalitetu...

Probaj da ga otvoris sa Ilustratorom, posto on jeste ekvivalent Corelovog Draw-a u Adobe sviti... kad ga otvoris, vidi mozes li na "save as" opciji da izaberes kao izlazni format .tiff (bez kompresije, naravno)...

Ako to moze, onda je to najbolji moguci kvalitet vektor-raster...

Nisam imao prilike da radim sa .svg filetom, pa nisam siguran...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Pa sad ne znam sta ti u stvari treba, i zasto bi .tiff konvertovao u bilo sta?

Ako oces najbolji kvalitet bitmapske slike to je .tiff...

Ali ako ti ne treba bas on, onda njega mozes u fotosopu da prebacis u mnoge druge vrste slikovnih formata, i to sa ponudjenim razlicitim stepenima komresije...

Samo odes na "save as", izaberes format, a on ti ponudi komresiju ako je ima...

Ovo takodje znaci ("save as") da ce program obavezno da sacuva i sam original u .tiff-u, ako ti zatreba kasnije...

Edit:

Zaboravih, .tiff i bilo koji drugi format rasterske/bitmap slike ne moze da se vrati u vektorski format...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...