Баба Написано Мај 15, 2010 Пријави Подели Написано Мај 15, 2010 Ево делова из једне приватне преписке између два форумаша која сам уфатио , а која може да послужи као основа за ову нову тему . Ја нисам екомениста, мада ми је ближи екуменизам него зилотизам и тај неки фазон затворености ко амиши и секта нека што фурају зилоти. Мислим да је екуменизам безвезе, не баш бесмислен колико нереалан. Бог је тај који ће дати благослов(зелено светло) да неки народ постане православан или не , а то опет зависи од тог народа.Сигурно да неки народ ко што је Хрватски који гаји вековну мржњу према свему православном тешко да ће хтети бити православан, а опет имамо прилику да видимо како многи појединци из неких западних народа прелазе у православље, дакле то је на релацији Бог-човек , ми можемо то да желимо , али као што не бисмо волели да нама неко намеће ислам или протестантизам тако је исто и другим народима у вези њиове вере(/ невере) ... Ја јесам за дијалог, али не по сваку цену, и не ни по коју цену. просто нисам да се пружају уступци, али се може доста и човеку објаснити и примаћи Истина. мишљења сам да је лакше већ вернику било које вере објаснити нешто у вези Православља, пре него било ком атеисти или слично декларисаном. и мени смета тај јуридичко-пећински приступ човеку и животу ...ал док год постоји и дијалог, практично проповед Истине, некоме ко жели да чује, ја не видим никакво зло у томе. то да ли је реално или извесно, не бих се бавио тиме, више него једном сам се изненадио кад сам покушао да ставим тачку на нешто ... обично је испао само зарез. Јако битна ствар о којој се вешто ћути овде код нас а и другде у свету јесте та да постоји политички утицај да се православни не окупе уједно. При том не мислим на централизацију некакве црквене власти која би била пандам римокатоличкој , већ просто саборност свих православних народа а не да једни другима изгледамо као егзотична острва. Дакле да се ради на томе да се више обилазе и друже православни народи, дакле међуправославни дијалог, да се иде код Бугара да се упозна са њиховим манастирима и светињама а они да дођу код нас па и на Косово да дођу, затим скупови младих, па економска испомоћ угрожених, ко је сад од православних мрднуо због грчке и стања у грчкој. Сви ми знамо да иза ове грчке кризе стоје амери и да су амери решили да грке баце турцима под ноге , али нико од православних ни а да каже... Е па кад ми прво средимо ствар у свом дворишту онда брате да видимо шта нам раде комшије знаш и сам да не можемо херметисати док живимо у сопственој кући и да морамо кад тад да изађемо из ње, а оно барем да одморимо од свега у кући. а тад морамо и са неким да попричамо, па још ако је плодоносно, па то је двапут лепше верујем да је истина негде на пола, да једни требају да раде изнутра, док се други баве споља подједнаком огњеном ревношћу. Није то брате херметисање, погледај колики је православни свет, а ми се практично међусобом ни не познајемо, то ти је значи ово што сад радимо мегаломанија, јер ми иако никада нисмо завирили у неке делове своје куће а на пример имамо собе које су толико велике колико је велик и сав тренутни простор на коме боравимо па неке још и 50 пута веће , а ми оћемо да идемо да видимо каке су собе код комшије, еј брате није ли то мало блесаво? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Мај 15, 2010 Пријави Подели Написано Мај 15, 2010 одлична тема брате! dada мислим да је ово тема која је дуго фалила на овом форуму. whackado најзад да се започне и унутарњи најбратскији дијалог у Цркви. генерално сам мишљења да сами православци имају погрешан идеализован или дефанзиван став о нечијем размишљању, па се упада у клопку брањења нечега или некога. е сад колико то далеко може екстремно отићи, сви смо упознати да ни саме владике нису имуне на тако нешто, а то постоји и као однос како и у СПЦ, тако и у другим помесним Црквама - нама најочигледније у Грчкој. но, да не буде ово тема само наше локалне помесне Цркве, већ као Православне Цркве у глобалу, мој мишљење је да смо колико физички најближи Румунима и Грцима, толико ми се понекад чини да смо најудаљенији од њих, са сведочанством многољудства монаштва и свештенства у Румунији или описмењености из Грчке која долази, а испаде да су нам најближи (идеализовани?) Руси. који опет, за мој укус и појам, имају сувише пијетистички приступ Православљу. но то је мој сензитивитет у односу на ближње православце. шта ви мислите, како можемо да се приближимо, прво између нас самих, па онда и са осталим удовима наше Цркве? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 15, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Мај 15, 2010 Пази није ми сад циљ да тему окренем у то шта ми се свиђа или не свиџа код других помесних Цркава. Ал само да кажем не свиџа ми се то код Руса што у дијаспори ван поста шипак ће се причестиш, док ми пријатељ сведочи да је у Москви редовно приступао причешћу и у току и ван поста. Али оно што ми се свиџа код Руса то је што имају цркве са по пар олтара. Ето има још много тога ал ово нако специјално. Даље на пример ево сад листам по нету, нисам имао појма рецимо да постоје православни Моголи. А што се тиче најближих нам сродника Румуна и Бугара и Грка , па и Македонците ако изузмемо раскол( а не можемо га изузети на жалост) шта да кажем , никад нисам бивао ни у једној источној земљи , тачније никада јужније од Косова и источније од Вршца нисам бивао. Румуне сам и Молдавце и Бугаре и Русе и Украјинце виђао само на најлон пијаци у Новом Саду . Тада сам први пут помислио реко да није ове беде и да не морају људи долазити да тргују да би се прехранили никад ја не би видео ове наше православце. И било ми занимљиво да причам са њима, иако смо се слабо разумевали, јел они тада још нису добро владали енглескијем језиком ( а и то ми је некако јадно , ми православци се споразумевамо на енглеском) ал ајд некако Бугаре и Молдавце и Русе и Украјинце сам могао да разумем јер су лепо говорили Словенски језик, ал Румуни су запињали, па нам је комуникација виђе личила на немушти језик. Украјинци су продавали неке лепе сребрне крстове , купио сам пар комада а били су и јептини, тада смо на основу те трговине ушли у диван о цркви и вери, то је прост обичан народ , нису то неки "теолози" али их је било занимљиво слушати, штета данас више нема тих пијачних сабора. Сви они истина долазе још увек, али јако ретко и у јако малом броју , тако да их је тешко наћи. Предлагао сам неким пријатељима да оснујемо некакав клуб свеправославни , па би ту доводили госте и ми одлазили негде код нашијех православаца, ал слаба вајда, Србљи некако нису млого заинтересовани за то, а видим ни ови други нису нешто заинтересовани. Ето ови су нам Бугари и Румуни ту у суседству а већина нас нема појма ни какво је то њихово православље ни како они живе ништа, брате ништа. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јован Чакарески Написано Мај 15, 2010 Пријави Подели Написано Мај 15, 2010 Ja bi bio najsretniji kad bi mi (Makedonci) i Vi (Srbi) ( 170fs799081) pokrenuli dialog. http://www.facebook....jovan.cakareski Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley... Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Мај 15, 2010 Пријави Подели Написано Мај 15, 2010 Ja bi bio najsretniji kad bi mi (Makedonci) i Vi (Srbi) ( 170fs799081) pokrenuli dialog.И ту политика смета, као и у "ЦПЦ" Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 15, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Мај 15, 2010 Ja bi bio najsretniji kad bi mi (Makedonci) i Vi (Srbi) ( 170fs799081) pokrenuli dialog.И ту политика смета, као и у "ЦПЦ" Како мислиш ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Мај 15, 2010 Пријави Подели Написано Мај 15, 2010 Ja bi bio najsretniji kad bi mi (Makedonci) i Vi (Srbi) ( 170fs799081) pokrenuli dialog.И ту политика смета, као и у "ЦПЦ" Како мислиш ?Da,kako misliš? "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Мај 15, 2010 Пријави Подели Написано Мај 15, 2010 Ja bi bio najsretniji kad bi mi (Makedonci) i Vi (Srbi) ( 170fs799081) pokrenuli dialog.И ту политика смета, као и у "ЦПЦ" какав црни дијалог са цпц, мени то није ни приближно исто ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Мај 15, 2010 Пријави Подели Написано Мај 15, 2010 Па, ЦПЦ је политичка творевина и то је ваљда јасно. А МПЦ је такође настала у СФРЈ не би ли се некако Македонија више осамосталила и отклонила од Србије (и СПЦ), зар није тако? Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Мај 15, 2010 Пријави Подели Написано Мај 15, 2010 Mes`čini da bi se ovdje imalo razgovarati i sa MCP. "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 15, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Мај 15, 2010 Па, ЦПЦ је политичка творевина и то је ваљда јасно. А МПЦ је такође настала у СФРЈ не би ли се некако Македонија више осамосталила и отклонила од Србије (и СПЦ), зар није тако? Да , личи... Ал није баш тако. Јербо је МПЦ у расколу а цпц је секта. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Мај 15, 2010 Пријави Подели Написано Мај 15, 2010 Па, ЦПЦ је политичка творевина и то је ваљда јасно. А МПЦ је такође настала у СФРЈ не би ли се некако Македонија више осамосталила и отклонила од Србије (и СПЦ), зар није тако? Да , личи... Ал није баш тако. Јербо је МПЦ у расколу а цпц је секта. Наравно, са ЦПЦ се нема о чему разговарати. Дај Боже да се раскол са МПЦ среди у скорије време, не знам докле је дошло са тим. Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Мај 15, 2010 Пријави Подели Написано Мај 15, 2010 Али оно што ми се свиџа код Руса то је што имају цркве са по пар олтара. Даље на пример ево сад листам по нету, нисам имао појма рецимо да постоје православни Моголи. Ето ови су нам Бугари и Румуни ту у суседству а већина нас нема појма ни какво је то њихово православље ни како они живе ништа, брате ништа. даааа, то је баш јака ствар од Руса, мислим да ће бити три олтара у храму светог Саве на Врачару, сад их има већ два ...леви, тачније северни, олтар/црква ће изгледа бити са целивном иконом светих Ермила и Стратоника, београдских светитеља мученика. десно, тачније јужно, капија је отворена за грубе и велике радове кад храм затворе за богослужења због радова. мени су супер занимљиви православни Јапанци и црнци из Африке, ал не толико монофизити, него ови скорашњи који потпадају још увек под Русе. копти су ми баш здраво занимљиви, цркве су им прелепе, као и пажња која се придаје Литургији. мало ми је наивно то све њихово, па ми то мало смета, али су ми такође симпатични други православни Арапи који се веселе ко Срби кад сиђе Благодатни Огањ на Велику Суботу у Јерусалиму. јел знате да су археолози откопали кинеску цркву из 7. или 8. века? УОПШТЕ не личи на цркву, већ је уствари прилагођена будистичка пагода. да видите која култура избија, писмо, клесање у камену хришћанских мотива у кинеском фазону, баш је прелепо 0442_feel не знам ништа о Бугарима, сем да су иступили из екуменских дијалога, а Румуни имају тако живо монаштво - у једном манастиру ми рече сестра која је била да имају близу 1000 монаха и мирјана који га опслужују! shok 1405_love па то је мисаона именица за нас! 319.gif у Мексику, 5000 индијанаца прешло одједном у Православље 319.gif ено сад имамо и Гватемалску браћу, ПОЛА МИЛИОНА ДУША! 1405_love 0202_238 319.gif колико ми уствари не знамо једни о другима ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 15, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Мај 15, 2010 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Мај 15, 2010 Пријави Подели Написано Мај 15, 2010 леви, тачније северни, олтар/црква ће изгледа бити са целивном иконом светих Ермила и Стратоника, београдских светитеља мученика. Тачније, то се зове параклис. 8084.gif 8084.gif 8084.gif crvenilo "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука