Огњен Написано Мај 15, 2010 Пријави Подели Написано Мај 15, 2010 Ајде да разјаснимо нешто: да ли ти кажеш да је учење Цркве да се деца која су убијена у утроби мајке не спашавају?Cekaj,rijec spasiti ima dva apsketa,tako da ne znam na sta mislis? Нека буде онај аспект који се односи на покајаног разбојника (некрштеног ни водом ни Духом) коме је Христос рекао "Заиста ти кажем, још данас ћеш бити са мном у Рају". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Мај 15, 2010 Пријави Подели Написано Мај 15, 2010 @Emanuil Ono sto si ti brate napisao gore o Hristovim recima protivreci tebi samom... Da je rec Jevandjelska tako uska i ogranicena kakvom je ovde predstavljas ne bi bilo moguce nikakvo drukcije krstenje, pa ni u krvi... jedan izuzetak otvara vrata mnogim izuzecima, pa i ovoj UBIJENOJ deci... Ubijanje djece nije promisao Boziji,nego je to slobodna volja covjekova,tako da ce ubistvo za razliku od pobacaja imati drugaciji status. Neshvatljivo... Ovo ti je isto kao kad bi rekao "Boga to ne zanima, ima On svoje pravilo, i tacka"... Pa valjda postoji i nesto sto se zove dopustenje Bozije, a svakako spada u Promisao Boziji... Znaci, dodje neko i ubije nekrstena coveka koji je izrazito blagocestiv i naginje Crkvi i veri, iako taj covek to nije ni ocekivao ni trazio, i sad - nikom nista, dzabe je stradao? Ne prilici nama Hriscanima da olako baratamo ovakvim pitanjima i da donosimo tako lakomislene zakljucke... Shvatam da je pitanje dosta kompleksno,ali se ne iskljucuje mogucnost,tj kao sto sam rekao treba imati na umu da su vecina njih posledica covjekove pale prirode i treba ih ispitivati. To sto se ne iskljucuje mogucnost tim pre ne znaci da je to-i-to pravilo... Naravno da razni oci imaju drugacije pristupe,imamo razne delatnike.Ja bih volio da iznesemo misljenja i drugih otaca.Karelin je jedan od onih koji drzi predanja ali uz to pokazuje veliku brigu i ljubav,i pri svom kako si rekao vrlo krutom i napadackom pristupu.Tako da se ne bih slozio da je to ogranicen pogled na svijet i zivot,nego naprotiv,tu su horizonsti urpavo sveobuhvatni.Samo sto smo mi danas vrlo mlaki,pa trazimo malo sire puteve,a Karelin ide onim jevandjelskim sa kojim nema kompromisa. Ovoga sam se i bojao... Ako se neko od Otaca nekim pitanjem nije izricito bavio, to nikako ne znaci da Crkva na to pitanje nema odgovor... I ko si ti/ja/mi da procenjujemo da je neko mlak, i namecemo mu nas nacin razmisljanja?! I sta ako je neko i mlak? Ko je video njegovo/njeno smirenje? Malo li je primera u Crkvi o ovakvim "izuzecima"? Mislim da ova misao najvise i pokazuje koliko je shvatanje o. Rafaila uzano po pojedinim pitanjima... Nisam rekao da je jedini,ali glas razuma sto se tice Crkve i jedan od onih koji se doticnim pitanjima mnogo bavi kroz svoje tekstove tako da nema mnogo prostora za neku sumnju.Ali ja sam neveo njega,da bi i vi iznijeli misljenja drugih otaca, ja sam dosta citao njega u poslednje vrijeme pa sam pod utiskom. To se zaista vidi... i nazalost, prilicno ometa trezan razgovor... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Мај 15, 2010 Пријави Подели Написано Мај 15, 2010 .................................... Будући да дјеца у утроби не могу да испуњавају своју вољу,него је њихова воља у рукама њихових родитеља а та воља има нешто потпуно друго за циљ.Није у питању страдање за Христа ,него како је Арх.Рафаил то примјетио у свом тексту "абортуси као вид приношења људи на жртву сатани".(који ти овом приликом препоручујем да прочиташ,како би преиспитао твоју необјективну тврдњу да Карелин прича којештарије) у којем се између осталог каже : *...Савремни либерализам тјера човјека да заборави да је људска природа болесна и морално изопачена,да дјечја душа већ у себи носи провородни гријех који је потенција свих осталих грехова,да сваки човјек треба да прихвати Христову искупитељску жртву кроз свету тајну крштења.Већина заговорника теорије о спасењу не размишља о последицама своје "хумане" грешке.Они искриљвљују хришћанску антропологију,бришу појам првородног гријеха и самим тим покушавају да нас убиједе да је човјек достојан раја и једниства Са Богом због саме своје људске природе.... ....У сатанистичким сектама је постојала обавезна иницијација : човјек је својом крвљу писао признање да своју душу добровољно даје ђаволу.Уколико је будући сатанин следбеник био хришћанин,ондај еморао скинути крстт и изгазити га.Знамо да многа злодела која чине сатанини поклоници,за ритуално приношење људи на жртву.с чиме се и данас наставља.Сатана и данас захтијева људску крв,посебно дјечију.Зато ми на абортус гледамо не само као на друштвену и психолошку појаву,већ и на непрестану црну мису у коју је укључен већи дио човјечанства,тј. као на страшан окултни феномен.Крв дјетета коју су пролили његови родитељи је њихова обвезница сатани,само без имена примаоца.Но,она ће непогрешиво наћи свога власника.Убиством дјетета,своју душу ђаволу дају у најмању руку њих троје : они који су требали да постану родитељи тог дјетета,али су постали његови гробари и онај који је извршио абортус - сатанин жрец који му је принио још једну жртву. Na ovo samo mogu da kazem "Gospodi pomiluj"... 319.gif Znaci coveka niko ne pita nista, kidnapuje ga i prinese na zrtvu u satanistickom ritualu, i taj je jadnik po automatizmu kojeg predlaze o. Rafail, zauvek propao?! Ovakvo misljenje zaista nije mnogo daleko od magije... Sto se tice prvorodnog greha - to svi mi znamo, zato i potenciramo da se isti spira krvlju najneznijih i najnebranjenijih mucenika... Ali pogledaj, tu i jeste problem - ovako bezrazlozno strogo i bezivotno razmisljanje je i kod nas vremenom porodilo kojekakve anomalije, pa i citavu ovu psevdozilotsku ujdurmu koja nas potresa vec duze vreme... Ozbiljnost u veri - obavezno, bespotrebna ostrina i strogost - nikako... Jer je Hristos pre svega Lekar dobri... I da ne bude zabune - naravno da niko ovde ne odobrava ili opravdava abortuse, Boze prosti, ali toliko ljudi danas to cini iz potpunog neznanja... zar su svi oni satanisti?! Medju njima ima i zaista sjajnih licnosti, koji po ovom pitanju jednostavno nisu imali odgovarajuce poznanje... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Мај 15, 2010 Пријави Подели Написано Мај 15, 2010 Морам признати да се не слажем са ставом архимандрита Карелина.Ако је велики духовник,не мора да значи да је у свему у праву. 1ОдТребињскихТамбураша је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Мај 15, 2010 Пријави Подели Написано Мај 15, 2010 Морам признати да се не слажем са ставом архимандрита Карелина.Ако је велики духовник,не мора да значи да је у свему у праву.да, има заиста сјајних текстова архимандрит, у таквим количинама да сам чак скептичан о контекстима које износи емануил ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sophrosyne Написано Мај 16, 2010 Пријави Подели Написано Мај 16, 2010 Hvala ti sto si na ovako kratak nacin izlozio nepravoslavna ucenja Arh.Karelina. Hristos kaze- "Sve ono što ste ucinili ovom najmanjem od najmanjih, meni ste to ucinili." Нигдје не пише да те Христове ријечи не стоје.Оно горе сам поменуо у вези вашег крштења крвљу на који толико потенцирате и који нема никакву основу.Већ сам цитирао св.Николаја који каже да је крштење крвљу слободан избор једне личности која из неког разлога није могао да се крсти и која свједочи његову вјеру и љубав према Господу,и да се она не даје свима.Личност која је зачета у утроби и којој је насилно одузето право на живот - убиством,прелази у таму метафизичке ноћи - значи из таме у таму. Bog nije Bog zakona, pravde i pravila nego Bog ljubavi, biceostvarene ljubavi. Ta prica da ce Bozija pravda zbog abortusa biti zadovoljena tako sto ce roditelji aborteri biti strasno kaznjeni ne pije vode u pravoslavlju. Na to padaju rimokatilici i protestanti sa njihovim sadistickim pogledima na eshaton. Ја мислим да се управо овдје крије та западњачка "Love is in the air" парола,укратко врло јефитини протестански пијетизам.Нико није причао о задовољењу Божије правде нити о кажњавању оних који су извршили абортус него управо о Божијој љубави.Уосталом ако се толико позивамо на љубав,шта кажете на то да је наша Црква врло прецизна и не спомиње некрштене у својим молитвама?И зашто? Umesto Karelina mogao bi malo da citas sv. Isaka Sirina. Postace ti mnoge stvari jasnije. :bla:Сигуран сам да је Карелин као професор религије, богословља и аскетике много читао Св.Исака Сирина 4chsmu1Sto se tice prvorodnog greha - to svi mi znamo, zato i potenciramo da se isti spira krvlju najneznijih i najnebranjenijih mucenika...Ко то потенцира?Ти и aquilio ?Znaci, dodje neko i ubije nekrstena coveka koji je izrazito blagocestiv i naginje Crkvi i veri, iako taj covek to nije ni ocekivao ni trazio, i sad - nikom nista, dzabe je stradao?Такав као и сваки некрштени добија милост божију али не и његову благодат.Разграничимо за почетак та два појма. I da ne bude zabune - naravno da niko ovde ne odobrava ili opravdava abortuse, Boze prosti, ali toliko ljudi danas to cini iz potpunog neznanja... zar su svi oni satanisti?! Medju njima ima i zaista sjajnih licnosti, koji po ovom pitanju jednostavno nisu imali odgovarajuce poznanje... Ту нема оправдања,нарочито не за незнање,и сама помисао да га тражимо кроз оваква питања може да доведе до нашег неповјерења у Цркву и њене каноне и тајне.Да ли Господ жели да се сви спасу?Да безусловно.Абортус је не толико давно сматран гнусним и одвратним дјелом и декларисан је као злочин.Зато у оваквим случајевима "сви смо криви за све" (бјеше достојевски).Карелин каже да када се абортус законски легализује,цијело друштво постаје убица и сви ми директно или индиректно учествујемо у одузимању свкаог живота,у свакој смрти дјетета.Нека буде онај аспект који се односи на покајаног разбојника (некрштеног ни водом ни Духом) коме је Христос рекао "Заиста ти кажем, још данас ћеш бити са мном у Рају".Спасење се дешава на граници Божије жеље да нас спасе и нашег искреног одазива на то дјело.Зато је било у првим вјековима мученика које је Господ удостоји крштења мученикчком крвљу,јер из неког разлога нису могли да се крсте али су то жељели.Што се тиче разбојника,колико ја знам света тајна крштења почиње силаском духа светога на дан педесетнице - духова (нека ме исправи неко ко боље зна) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Огњен Написано Мај 16, 2010 Пријави Подели Написано Мај 16, 2010 Нека буде онај аспект који се односи на покајаног разбојника (некрштеног ни водом ни Духом) коме је Христос рекао "Заиста ти кажем, још данас ћеш бити са мном у Рају".Спасење се дешава на граници Божије жеље да нас спасе и нашег искреног одазива на то дјело.Зато је било у првим вјековима мученика које је Господ удостоји крштења мученикчком крвљу,јер из неког разлога нису могли да се крсте али су то жељели.Што се тиче разбојника,колико ја знам света тајна крштења почиње силаском духа светога на дан педесетнице - духова (нека ме исправи неко ко боље зна) И? Не одговори ми на питање Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sophrosyne Написано Мај 16, 2010 Пријави Подели Написано Мај 16, 2010 Одговрио сам ти,јер није било потребе за крштењем. 4chsmu1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Мај 16, 2010 Пријави Подели Написано Мај 16, 2010 Шта се дешава са душом детета које је убијено абортусом? Обзиром да слободна воља дечије личности није ни у чему сагрешила, не видим разлог зашто се та иста личност не би нашла у Домостроју Есхатолошког спасења. Пре би се могло преокренути питање шта ће бити са родитељима који су на абортус добровољно пристали? Такође, покреће се тиме и ланац педагошко-покајничке перцепције јер се родитељи током свог живота можда покају за свој акт. И још, Крштење није мерило спасења, тиме ни обожења. Могли бисмо овај аргумент темељити на старозаветним протагонистима (Адам, Ноје, Авраам, Мојсије, Илија...) јер нико од њих није био крштен, али видимо да и у време Христово многи нису били крштени (Богородица, Магдалина, Марта и Марија, Петар...). http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Мај 16, 2010 Пријави Подели Написано Мај 16, 2010 Ко то потенцира?Ти и aquilio ? 4chsmu1 Pa mi, nego ko, mislio sam potenciramo ovde, u razgovoru, s kim pricas uopste? Такав као и сваки некрштени добија милост божију али не и његову благодат.Разграничимо за почетак та два појма. E super, sad mi reci gde je granica izmedju ova 2? Sta je milost Bozija a sta blagodat? Mogu li ovo dvoje da se tako nozem odvoje? Ko dobije milost Boziju gde obitava? U Raju? U paklu? Treceg nema... a izmedju ova dva postavljen je nepremostivi jaz "tako da jedni ne mogu drugima, sve i da hoce" (sravni sa jevandjeljem o Lazaru i bogatasu)... Ту нема оправдања,нарочито не за незнање,и сама помисао да га тражимо кроз оваква питања може да доведе до нашег неповјерења у Цркву и њене каноне и тајне.Да ли Господ жели да се сви спасу?Да безусловно.Абортус је не толико давно сматран гнусним и одвратним дјелом и декларисан је као злочин.Зато у оваквим случајевима "сви смо криви за све" (бјеше достојевски).Карелин каже да када се абортус законски легализује,цијело друштво постаје убица и сви ми директно или индиректно учествујемо у одузимању свкаог живота,у свакој смрти дјетета. Kad bi Bog slusao arhim. Karelina, potamanio bi nas sve odavno... na svu srecu, Duh Sveti dise gde hoce... I kao sto rekoh, evo vec nas neko etiketira da smo labilni, "hipi", popustljivi preko mere i tako to... Ја мислим да се управо овдје крије та западњачка "Love is in the air" парола,укратко врло јефитини протестански пијетизам.Нико није причао о задовољењу Божије правде нити о кажњавању оних који су извршили абортус него управо о Божијој љубави.Уосталом ако се толико позивамо на љубав,шта кажете на то да је наша Црква врло прецизна и не спомиње некрштене у својим молитвама?И зашто? I mogu da ti kazem, izuzetno je ruzno nekom prisivati nalepnice ove vrste, a posebno ako ga licno ne poznajes... to obicno biva kad covek izgubi argument, pa hoce da diskredituje sagovornika... I da kazem otvoreno - ja nisam "pink" pravoslavac, cak imam prilicno stroge nazore po pitanjima vere, kol`ko da se zna... .............................................. Nego da se rasprava ne bi izjalovila, evo jedan experiment: Majka je svojevremeno izvrsila abortus... posle vise godina iskreno se pokajala, i postala zaista ziv i uzoran hriscanin, cak blistavog zivota... Obzirom da ti tvrdis da njeno pobaceno dete ide iz tame u tamu, kako ce se ova majka spasti? 1# . . . pored svih podviga i trudova, i neprestanog usavrsavanja majka ipak nece da se spase, jer ce je presresti dete koje je pobacila na putu za Raj... bice NIGDE, kao i ono, ili mozda cak i u paklu, bez obzira na njen samozrtveni trud u pokajanju... 2# . . . majka se spasava, cak postaje i sveta, ali njeno dete po sili nuznosti ostaje negde izmedju, u nekom cudovisnom ontoloskom procepu, vrsti bitijne crne rupe... 3# . . . spasavaju se i majka i dete, dete mucenickom koncinom na silu mu namenjenom, a majka podvigom preumljenja i neprestanim uzrastanjem u meru punoce Hristova rasta... na ulazu u Raj dete radosno srece majku... 4# . . . majka se na zalost nikad nije iskreno pokajala, ali njeno mucenicko dete je vec u Raju, jer je ubijeno jos kao potpuno nemocno... Dakle, ili se nece uopste spasti (apsurd, jer nema greha koji ne moze da se okaje), ili hoce i u blazenstvu koje nasledi bice je bas briga za dete koje je pobacila (jer to je ontologija, neumitnost, sta li - jos veci apsurd), ili ce se spasti oboje ako se majka na vreme pokaje, ili pak samo dete ako se (ne daj Boze) majka ipak ne pokaje... Prva dva slucaja su kompletan apsurd, a druga dva potpuno otvorena mogucnost, i samo zavisi od majke hoce li i ona da se pridruzi detetu ili ne... ............................................................. I ne, krstenje u krvi nece biti samo izbor velike ljubavi, nego i mnogo sire od toga... Sta sa onim mirijadama koji su ne svojom krivicom zavrsili u kakvom logoru, bez mogucnost da se krste, i onde ubijeni? Nesvatljivo je da covek misli da se ti i takvi nece spasti, kad znamo da je Bog "i Sina svog jedinorodnog dao kao otkup za mnoge..." ............................................................. Odoh u goste sad, nastavicemo posle, ako Bog da... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Огњен Написано Мај 16, 2010 Пријави Подели Написано Мај 16, 2010 Ајде да разјаснимо нешто: да ли ти кажеш да је учење Цркве да се деца која су убијена у утроби мајке не спашавају?Cekaj,rijec spasiti ima dva apsketa,tako da ne znam na sta mislis? Нека буде онај аспект који се односи на покајаног разбојника (некрштеног ни водом ни Духом) коме је Христос рекао "Заиста ти кажем, још данас ћеш бити са мном у Рају". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Мај 16, 2010 Пријави Подели Написано Мај 16, 2010 Нигдје не пише да те Христове ријечи не стоје.Оно горе сам поменуо у вези вашег крштења крвљу на који толико потенцирате и који нема никакву основу.Већ сам цитирао св.Николаја који каже да је крштење крвљу слободан избор једне личности која из неког разлога није могао да се крсти и која свједочи његову вјеру и љубав према Господу,и да се она не даје свима.Личност која је зачета у утроби и којој је насилно одузето право на живот - убиством,прелази у таму метафизичке ноћи - значи из таме у таму. Ovo jednostavno sa istorijske perstektive cinjenicno nije tacno. Nisu oni svojom voljom isli da se krste na taj nacin nego su se Bozijom promislju nasli u takvoj situaciji i istrajali. Samim trpljenjem muka i smirenoscu u mukama su stekli Hristolikost i zato su postali svetitelji. A ne neke gluposti da postoje dva nacin krstenja. Ја мислим да се управо овдје крије та западњачка "Love is in the air" парола,укратко врло јефитини протестански пијетизам.Нико није причао о задовољењу Божије правде нити о кажњавању оних који су извршили абортус него управо о Божијој љубави.Уосталом ако се толико позивамо на љубав,шта кажете на то да је наша Црква врло прецизна и не спомиње некрштене у својим молитвама?И зашто? A sta sam ja gore napisao? Biceostvarena ljubav. Ontoloska! I nije u redu da ubacujes ovakve opaske. Ni kod rimokatilika ni kod protestanata nema nikakvog love is in the air new age pink ideja. A kamoli u Pravoislavlju. Tamo gde ima ovakvog determinizma kako pretstavlja Karelin nema ljubavi. To je skup zakona. Ne moli se jer nisu deo tela Hristovog. Сигуран сам да је Карелин као професор религије, богословља и аскетике много читао Св.Исака Сирина Citao, citao i na kraju odbacio sustinu ucenja sv.Isaka Sirina. E sad ono najvaznije. Milost i blagodat Svetog Duha. Ako ta dva pojma razdvojis ispovedas cistu rimokatolicku jeres. Rimokatolici uce da je Bog stvorio neke posebne energije odvojene od njegove sustine i da to rasporedjuje ovim ili onima vec kako je ko zasluzio. A pravoslavno ucenje je da je nomoguce oboziti se a ne opstiti sa ne stvorenim bozanskim energijama a one jesu neodvojiv deo Logosa. A svaka milost, blazenstvo ili biko koja blagodat dolaze samo po Duhu Svetome. U eshatonu ce Bog da izlije tu energiju na celu tvorevinu a ne samo na krstene. Zato se kaze da ce biti velikih iznenadjenja u eshatonu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest srna u izgubljenom raju Написано Мај 16, 2010 Гости Пријави Подели Написано Мај 16, 2010 sve sto dise neka hvali Gospoda Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Мај 16, 2010 Пријави Подели Написано Мај 16, 2010 Jeste da nije striktno vezano za temu ali evo neceg u ovom okviru. Razmisljanje jedne feministkinje, vestice vikanskog pravca o abortusu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Мај 16, 2010 Пријави Подели Написано Мај 16, 2010 Нигдје не пише да те Христове ријечи не стоје.Оно горе сам поменуо у вези вашег крштења крвљу на који толико потенцирате и који нема никакву основу.Већ сам цитирао св.Николаја који каже да је крштење крвљу слободан избор једне личности која из неког разлога није могао да се крсти и која свједочи његову вјеру и љубав према Господу,и да се она не даје свима.Личност која је зачета у утроби и којој је насилно одузето право на живот - убиством,прелази у таму метафизичке ноћи - значи из таме у таму. Ovo jednostavno sa istorijske perstektive cinjenicno nije tacno. Nisu oni svojom voljom isli da se krste na taj nacin nego su se Bozijom promislju nasli u takvoj situaciji i istrajali. Samim trpljenjem muka i smirenoscu u mukama su stekli Hristolikost i zato su postali svetitelji. A ne neke gluposti da postoje dva nacina krstenja. .................................................... Apsolutno tacno... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука