PD Написано Јул 5, 2009 Пријави Подели Написано Јул 5, 2009 Ne nego mozda bi mogla da je nazovem tuga sto vlada misljenje da moramo sve da menjamo zarad nekog i neceg i da nase nista ne valja...taj utisak sam stekla gledajuci ponekad nasu TV...Bogu hvala pa evo imamo i ovaj forum koji nam pokazuje da ima nade...prezivece ovaj narod. My wish for you Be with God-and may God be with you! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ja II Написано Јул 5, 2009 Пријави Подели Написано Јул 5, 2009 PREVIŠE LEPA U neveselu priču o srpskom ogrešenju o sopstveno pismo,Dragoljub Zbiljić unosi i zrno optimizma: - Teško je poverovati da će ćirilica tako lako odumreti,čak i u ovako dugotrajnoj institucionalnoj smutnji među srpskim lingvistima. Ćirilica je previše lepa da bi tako lako nestala! ovo je jedino sto mi se svidelo u tekstu... inace, meni je drago sto mogu da koristim i jedno i drugo pismo, i smatram da nisam nikako diskriminisan ili manje podoban za zapad ili istok... uvek je lepse znati vise stvari nego jednu. ne treba biti iskljuciv... sta reci za beloruse koji imaju 2 beloruska jezika,a jedno pismo(cirilicu),ili za luzickosrpski jezik gde isto imaju 2 jezika,donjoluzickosrpski i gornjoluzickosrpski,a jedno pismo(latinicu) i nista im ne fali... ili mongole,koji veze sa vezom nemaju ni ca cirilom i metodijem,ili bilo kojim drugim covekom koji je ucestvovao u stvaranju slovenskog pisma,a ni sa cirilicom,pa pisu i na svom(redje)pismu i na ryskoj cirilici(cesce)... recimo,rumuni su u 15.veku presli u potpunosti sa cirilice na latinicu,i nista im ne fali... ja licno,obozavam cirilicu, i svaki dan se trudim vezbati krasnopis (kupio sam tus i pero (ono sto osnovnoskolici koriste na casocima likovnog) posto nisam nigde nasao pravo mastilo i pero, pa pisem cirilicom i vezbam svaki dan... doduse,kao sto se ovde da videti,ne koristim je cesto,jedva sam i ovo naucio kucati,a :cheesy2: nije uopste zabavno... махматма ганди је рекао: свако се срце може истопити на ватри љубави,ако пак не успемо, то значи да ватра није била довољно јака! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
shalom777 Написано Јул 5, 2009 Пријави Подели Написано Јул 5, 2009 Bilo bi lijepo da ćirilica preživi- na neki način- ona je naša posebnost, nešto po čemu se ističemo i prepoznajemo.(kulturološki) Lično se neuporedivo više služim latinicom-u privatnoj upotrebi, bez određenog razloga.Stvar navike. Formulare i slične dokumente ispunjavam i jednim i drugim pismom, u zavisnosti kako je dokument ispisan- ako je ćirilicom, ispunjavam ga tim pismom, ako je latinicom- ispunjavam ga latinicom. Inače,kod nas, u Crnoj Gori, oba pisma su ravnopravna. Koliko me sjećanje služi, Ustav Republike Srbije definiše jedino ćirilicu, kao službeno pismo. Ono što mogu primjetiti, u Crnoj Gori, ćirilica je izuzetno mnogo u upotrebi u obrazovnom sistemu,konkretnije- u osnovnom i srednjem školstvu: dnevnici, đačke knjižice, svjedočanstva i ostala dokumenta , ispisani su isključivo ćirilicom(osim ako roditelji učenika, izričto ne zatraže da se npr svjedočanstvo izda latiničnim pismom, ili na jeziku manjinskog naroda.) Svako dobro. Pozdrav Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
сербон Написано Јул 5, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Јул 5, 2009 Било би лепо да бригу о ЋИРИЛИЦИ наставимо употребом ЋИРИЛИЦЕ. Све остало је више него бесмислено. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Јул 6, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јул 6, 2009 Ћирилица богатство које нестаје Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ja II Написано Јул 6, 2009 Пријави Подели Написано Јул 6, 2009 ja licno smatram da samo nefunkcionalne stvari propadaju, a to cirilica nije... svakog meseca nestane jedan jezik sa planete od ukupno oko nesto 7 500 jezika... ima najmanje desetak jezika koji imaju manje od 10, pa cak i 5 govornika, a neki cak i po 1 coveka koji ga koristi... махматма ганди је рекао: свако се срце може истопити на ватри љубави,ако пак не успемо, то значи да ватра није била довољно јака! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
vinston Написано Јул 6, 2009 Пријави Подели Написано Јул 6, 2009 Eh shto ne volim kada tako tretiraju i jedno i drugo pismo. Jedna smo od rethih nacija u svetu koja moze da se pohvali da ima dva pisma... Kao ono je vishe srpsko jer je ranije nastalo, a latinica se oblikovala zbog zapada... Pishem latinicom iz praktichnih razloga... A pishem cirilicom kada se potpisujem i pishem neka vazna dokumenta... Ti,budalo!Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen?Cvetam zbog sebe,jer mi to pričinjava zadovoljstvo,ne zbog drugih!Moja radost se sastoji u mom postojanju,mom cvetanju! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Izida Написано Јул 29, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јул 29, 2009 Eh shto ne volim kada tako tretiraju i jedno i drugo pismo. Jedna smo od rethih nacija u svetu koja moze da se pohvali da ima dva pisma... Kao ono je vishe srpsko jer je ranije nastalo, a latinica se oblikovala zbog zapada... Pishem latinicom iz praktichnih razloga... A pishem cirilicom kada se potpisujem i pishem neka vazna dokumenta... Bravo,Vins!Svaka cast! 0205_whistling Nemam sta da dodam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Izida Написано Јул 29, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јул 29, 2009 "Boj ne bije svijetlo oruzje, Vec boj bije srce u junaka" A u ruke Vuka Mandusica, Svaka puska bice ubojita!" Tako iz pojedinih tastatura izviru samo najlepse price,makar i latinicom! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 30, 2009 Пријави Подели Написано Јул 30, 2009 ja licno smatram da samo nefunkcionalne stvari propadaju, a to cirilica nije... svakog meseca nestane jedan jezik sa planete od ukupno oko nesto 7 500 jezika... ima najmanje desetak jezika koji imaju manje od 10, pa cak i 5 govornika, a neki cak i po 1 coveka koji ga koristi... ???????????? ???? ?? ????, ???????? ??????????? ?????. ?????? ????? ????? ?? ???????? ????? ???? ?? ?? ???????. http://en.wikipedia.org/wiki/Ubykh_language ???????? ????????? ???? ? ????? http://www.circassianworld.com/tevfikesench.html ?????? ? ???? ?????? ????? ? ???? ???? ??? ??????? ????? ???? ???????. ???????? ?? ?????, ?????? ?? ?????????? ?????, ??? ??????? ????? ?????? http://en.wikipedia.org/wiki/Extinct_language клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 30, 2009 Пријави Подели Написано Јул 30, 2009 док год се прича на ћирилици, све је ок, јер ће се и читати и учити ћирилица. како важи за све који нису у домовини, тако и за нас. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
сербон Написано Јул 30, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Јул 30, 2009 Свако настављање приче о србском националном писму употребом неког другог, равно је културном самоубиству. Молио бих све сабеседнике на теми да се потруде и пишу Ћирилицом. Као што видесте употребих велико слово. Али нико нам неће замерити словне грешке, дактилогрфске, па ни неке озбиљније. Једноставно одважите се и биће све боље и боље. Не лажите себе да је мисао звонка било којим писмом да је писана. Растакање СрБског корпуса наставља се занемаривањем СрБског писма. Не будмо учесници у овој нечасној работи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
сербон Написано Септембар 10, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 10, 2009 Сајт је како видим редизајниран и уведена новина, а то је избор језика на коме се може приступити. Имам недоумицу да ли је избор између: Language: RS(ЋИР) RS(LAT) GR RU EN избор језика или шта већ? Испада да су RS(ЋИР) RS(LAT) два језика, а ако нису, чему приређивање сајта латиничним писмом. Који су то корисници којима је сајт неупотребљив ћириличним писмом? Може ли се постављати забринуто питање "духовног стања народа" а не водити рачуна о националном обележју? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Silvana Написано Септембар 10, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2009 Браћа Црногорци су одабрали латиницу, само да би се некако одвојили од нас, разликама, па им то није било довољно, него су измислили неке дифтонге типа шј. Има много српских интелектуалаца, који припадају владајућој гарнитури и тзв. елити који пишу латиницом. Тако би требало током великих празника, у проповедима и поукама пропагирати ћирилицу. Такође, трбало би покренути акцију да се посланици у Народној скупштини и будући Председници заклињу над најстаријом српском књигом, над "Мирослављевим јеванђељем". У судовима, војсци, заклетва такође треба да буде над Светим писмом! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Септембар 10, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2009 ???? ?? ???? ????? ???????????? ? ??????? ??????, ? ?? ?? ????? ?????? ?? ???? ?? ???? ??????????. ???? ????????? ?? ?? ?? ????? ??????: Language: RS(???) RS(LAT) GR RU EN ????? ?????? ??? ??? ???? ?????? ?? ?? RS(???) RS(LAT) ??? ??????, ? ??? ????, ???? ??????????? ????? ?????????? ??????. ???? ?? ?? ????????? ?????? ?? ???? ???????????? ?????????? ??????? ???? ?? ?? ?????????? ????????? ?????? "???????? ????? ??????" ? ?? ?????? ?????? ? ??????????? ????????? ????? ???????, ? ?????????, ???, ?????????, ???-?, ??????, ?????????? ?????? ? ????????????,?? ? ??? ??? ? ?????? ??????? ?????????? ???? ? ????, ???? ?? ???? ??? ??????? ???? ????? ??????? ????????. ??????, ?????? ???????????, ??? ?? ???? ????? ????. ?????? ????? ?? ??????? ?? ????????, ? ???? ?? ???? ?? ?????? ?? ????? ? ?? ???????? ???? ?????, ??? ??? ??, ?????? ?????:???? ???????? ?? ???????? ??????????? ? ?????? ?? ?? ?? ?? ??? ??? ??/??? ?? ????????????, ? ??? ?? ???????????? ??? ????????? ?? ?????? ??? ? ???????? ???? ?? ????????.... "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука