Jump to content

Да ли су иконе са приказом мучеништва иконе ?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Хтео бих исто да прокоментаришем,молим опет да нам не буде замерено,овај мали сукоб око иконе,а претпостављам да проистиче из тога што је на њој приказан припадник усташке војске док убија светога мученика Вукашина.Сећајући се речи светога оца нашега,свето-почившега патријарха Српскога г.Павла,да на очување и последњег човека,припадника једне групе народа,не треба пристати ако тај народ треба да се очува злочином.Не осуђујем никога,само сведочим да било који човек,било ком народу припадао,спреман на злочин сам себе осуђује и приказује као злочинца.Добро је позната она стара,да "у сваком житу има кукоља",али ипак мислим да има у сваком народу оних који ће увек и свуда као људи а нигде и никада као нељуди.Немојмо драга у Христу браћо и сестре мешати политички опијене људе са вером.Да одмах кажем да је овај рат и већина ратова која је вођена под плаштом исправне вере увек вођена из неких политичких разлога.И нама и Римо-католицима је једна иста посланица св.апостола народа-Павла,у којој каже ДА НЕЋЕ ВИШЕ БИТИ НИ ЈУДЕЈА НИ ЈЕЛИНА.Старац Вукашин јесте мученик,страдао је за веру Христову,али онај који га је убијао сигурно да га није тако гледао.За њега је била вера исто што и политичка странка,а старац Вукашин "као политички неподобан" је одстрањен.Да је тај који је убијао,не у овом него било ком случају,сагледао истински кроз призму Хришћанства,вероватно би коленоприклоно молио за опроштај,јер је Божија заповест НЕ УБИЈ иста и за нас,и за Римо-католике,и за све.Да ли смо екуменисти или нисмо,да ли смо Срби,Хрвати,Етиопљани,Америкаци или било која друга група народа,ми увек имамо слободу избора...као људи са једне,или као нељуди са друге стране.Сами себе освећујемо,или насупрот томе,обесвећујемо,ма којој групи народа припадали."Тако да се светли светлост ваша пред људима,да познају ваша добра дела и прославе Оца вашега који је на небесима.." је реченица која ја упућена кроз време не конкретно Србима,Хрватима,Босанцима,Американцима,већ сваком човеку и сваком народу који у Христа верује и који се Христом освећује. sHa_sarcasticlol sHa_sarcasticlol sHa_sarcasticlol

Није толико битно како смо постали,много битније од тога јесте куда идемо.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 68
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Гости
Guest nikolastojanoviccuprija

Постављена слика

Ова "икона" је срамота за православну иконографију.

Прави србомизагонијски треш!

Au brate Nistavilo ovo nisam ocekivao od tebe ! Ova Ikona je itekako vredna i itekako SVETLA i mnogo govori ! Samo nije joj bilo ni mesto ni vreme u razgovoru sa Moyom ! Pokazuje ono i sto Hrvatima nesmemo da zaboravimo al to cemo da se raskusuramo sa Hrvatima ako dodje vreme za to a sa hrvaticama trebamo da se volimo !

Naravno da je bilo zlocina i od strane nasih cetnika i to je zalosno ali su jasenovacki zlocini kud i kamo strasniji i monstruozniji a o brojkama da i ne govorimo ! Ipak ako je do pameti onda jedni druge treba da pogledamo realno u oci i da pokusamo da resimo sve mirno a ako ne onda....

Подели на овим сајтовима

преподобни Силуан Атонски о опхођену према инославнима (добра поука за неке који не знају како да се опходе према неправославнима)

: " Jednom je Starac Siluan razgovarao sa nekim arhimandritom koji koji je vrsio misionarsku sluzbu medju nepravoslavnim hriscanima. Starac ga je upitao kako on propoveda.

Arhimandrit mu je odgovorio:

- Ja im kazem: vasa vera je zabluda, kod vas je sve izopaceno, lazno i ako se ne pokajete nema za vas spasenja!

- Recite oce arhimandrite da li oni veruju da je Gospod Isus Hristos istiniti Bog?

- Da, veruju.

- A da li postuju Majku Bozju?

- Postuju ali imaju nepravilno ucenje o Njoj.

- Da li postuju svetitelje?

- Postuju ih no kakvi svetitelji mogu postojati za njih kad su otpali od Crkve?

- Vrse li bogosluzenja u hramovima, citaju li rec Bozju?

- Da, postoje kod njih i crkve i sluzbe, ali trebalo bi da vidite kakve su to sluzbe u poredjenju sa nasima. Kakva hladnoca i bezdusnost!

- Znaci, oce arhimandrite, oni su ubedjeni da pravilno postupaju sto veruju u Isusa Hrista, sto postuju Majku Bozju i svetitelje, sto ih prizivaju u svojim molitvama. Medjutim ako im vi kazete da je njihova vera zabluda ono vas nece slusati... Medjutim ako ima kazete da je dobro sto veruju u Boga, sto postuju Bogorodicu i svetitelje, sto idu u crkvu na bogosluzenja i sto se kod kuce mole, sto citaju rec Bozju i ostalo, ali da u necemu grese i da te greske treba da isprave pa ce sve biti dobro, onda ce se Gospod radovati zbog njih, te cemo se svi spasti miloscu Bozjom... Bog je Ljubav. Zato i propoved treba da izvire iz ljubavi. Onda ce ona biti na korist onome koji propoveda i onome koji slusa. A kad osudjujemo necemo imati koristi i ljudi nece slusati. "

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

Хтео бих исто да прокоментаришем,молим опет да нам не буде замерено,овај мали сукоб око иконе,а претпостављам да проистиче из тога што је на њој приказан припадник усташке војске док убија светога мученика Вукашина.Сећајући се речи светога оца нашега,свето-почившега патријарха Српскога г.Павла,да на очување и последњег човека,припадника једне групе народа,не треба пристати ако тај народ треба да се очува злочином.Не осуђујем никога,само сведочим да било који човек,било ком народу припадао,спреман на злочин сам себе осуђује и приказује као злочинца.Добро је позната она стара,да "у сваком житу има кукоља",али ипак мислим да има у сваком народу оних који ће увек и свуда као људи а нигде и никада као нељуди.Немојмо драга у Христу браћо и сестре мешати политички опијене људе са вером.Да одмах кажем да је овај рат и већина ратова која је вођена под плаштом исправне вере увек вођена из неких политичких разлога.И нама и Римо-католицима је једна иста посланица св.апостола народа-Павла,у којој каже ДА НЕЋЕ ВИШЕ БИТИ НИ ЈУДЕЈА НИ ЈЕЛИНА.Старац Вукашин јесте мученик,страдао је за веру Христову,али онај који га је убијао сигурно да га није тако гледао.За њега је била вера исто што и политичка странка,а старац Вукашин "као политички неподобан" је одстрањен.Да је тај који је убијао,не у овом него било ком случају,сагледао истински кроз призму Хришћанства,вероватно би коленоприклоно молио за опроштај,јер је Божија заповест НЕ УБИЈ иста и за нас,и за Римо-католике,и за све.Да ли смо екуменисти или нисмо,да ли смо Срби,Хрвати,Етиопљани,Америкаци или било која друга група народа,ми увек имамо слободу избора...као људи са једне,или као нељуди са друге стране.Сами себе освећујемо,или насупрот томе,обесвећујемо,ма којој групи народа припадали."Тако да се светли светлост ваша пред људима,да познају ваша добра дела и прославе Оца вашега који је на небесима.." је реченица која ја упућена кроз време не конкретно Србима,Хрватима,Босанцима,Американцима,већ сваком човеку и сваком народу који у Христа верује и који се Христом освећује. dada vaistinu slavabogu

klapklap klapklap klapklap klapklap

8086.gif 8086.gif 8086.gif 8086.gif

0705_read

joooj

Ти и ја,Жарко, примјећујем- често полазимо са различитих страна, али увијек и увијек долазимо до истих закључака!  slavaboguОво је управо оно о чему смо причали у чествртак, након посјете которском црквеном лобију у Подгорици.  0102_laugh:cheesy2:

Подели на овим сајтовима

Naravno da je bilo zlocina i od strane nasih cetnika i to je zalosno ali su jasenovacki zlocini kud i kamo strasniji i monstruozniji a o brojkama da i ne govorimo ! Ipak ako je do pameti onda jedni druge treba da pogledamo realno u oci i da pokusamo da resimo sve mirno a ako ne onda....

Ау, брате, не могу више да верујем својим очима..... Поредити Четнике и усташе, и вагати ко је шта и колико урадио.... Стварно ми те је жао....

Подели на овим сајтовима

Постављена слика

Шалиш се , наравно , јел?

Не.

Ова "икона" је грозна! Пред овом грозотом се никада не бих молио!

Изгледа да смо различито православље учили и примили.

Подели на овим сајтовима

Не разумијем:да ли ти смета форма иконе,како је насликана,или ти смета зато што постоји икона страдања Светог Вукашина?

Да, форма иконе је потпуни промашај ... свети Вукашин ми је  sHa_sarcasticlol ... али "ово" није икона, ово је сличица ... у најбољем случају ... ( а у реалном још и нешто горе: србохомофобијскомизагонијска фантазија и симулакрум ).

Подели на овим сајтовима

Дерага браћо и сестре,овде како нам сама тема говори треба дискутовати на проблем Римо-католицизма,а не на неке болне успомене из прошлости.Мислим да смо први кривци,и пред Богом и пред Људима,што се Јасеновачки свети Мученици помињу само када се ухватимо болних успомена.Молим да избегнем сада нападе од стране неколицине људи,за коју не сумњам да се питају сада док читају како само смем да се усудим датако нешто кажем.Али ако лаже коза,рог не лаже.Послушајте предавање нашега врхунског теолога,оца-јеромонаха протосинђела Јована Ћулибрка,када говори на тему Јасеновачких мученика у Београду.Он сам,коме су узгред речено сами Мученици и њихово страдање донекле тема за докторску десертацију,се јавља као критичар наше заборавности на том пољу.Новомученици Јасеновачки,Пребиловачки,Косово-метохојски и сви други заслужују своје помињање не само када истичемо колико смо од кога страдали,већ много ширу и духовнију.Мораћу да приметим,драга браћо и сестре,да на неким местима која користимо у оваквим дискусијама,наша расправа и дијалог престаје да буде богословског карактера и почиње да се своди на неки НЕЗДРАВИ национализам.Да све буде поткрепљено,истакли смо и икону да само нешто докажемо,доказали смо,и ајде сада да наставимо даље.Да сада дође неки Шпанац,Словен,или било који други човек,припадник Римо-католичке вере,који нити је имао диретне,нити индиректне везе са Јасеновцем,њему би ова тема била тотално незанимљива.Вратимо се на дискусије које се тичи догматске и еклисиолошке разлике између нас и Римо-католика,а остало ћемо када будемо дискутовали на тему,задату за такву дискусију.Опростите и свако добро од Господа Бога нашега свима нама.

Није толико битно како смо постали,много битније од тога јесте куда идемо.

Подели на овим сајтовима

Не.

Грозно је твоје мислије и коментари братац. Али ништа неочекивано од једног Ништавила. Да не дајем грубље мишљење о написаном јер би изашло ван граница укуса подразумеваног за један православни форум.

"Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15)

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm

Подели на овим сајтовима

Постављена слика

Не.

Грозно је твоје мислије и коментари братац. Да не дајем грубље мишљење о написаном јер би изашло ван граница укуса подразумеваног за један православни форум.

Хвала, благодарим! Само ти ради свој посао брале  sHa_sarcasticlol

Подели на овим сајтовима

Са Ништавилом ми ништа друго и не преостаје сем да се прихватим тог посла који спомињеш.  sHa_sarcasticlol

"Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15)

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm

Подели на овим сајтовима

Са Ништавилом ми ништа друго и не преостаје сем да се прихватим тог посла који спомињеш.   sHa_sarcasticlol

sHa_sarcasticlol

Подели на овим сајтовима

Постављена слика

Не.

Изгледа да смо различито православље учили и примили.

Ма јасно ко дан, ти волиш само лепе иконе а "грозне" не волеш...

sHa_sarcasticlol

Ми то на видовдану зовемо пинк православље.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...