Jump to content

Да ли су иконе са приказом мучеништва иконе ?

Оцени ову тему

Препоручена порука

imam jedno pitanje o ikonama  kipovima i sve sto u nekom liku predstavlja Boga,kako se to desilo da to sve ima kad ima zapovijest  neklanjaj im se niti sluzi tako nest  negdje ,dal je to za vjernike malo nepovoljno ako lik neki gledaju ,moze  li se od toga tako da pocnu isto slike ili duhovi javljati u likovima tim jel  to onda moguce znati sta  je od samog Boga dato a milslim da vicina vjernika iz hriscanstva imaju u tom vidu i vjere svoje  dal moze tu do zablude doci i nekim drugim putom da se ide neprimjetno  

Иконоборац ти у Светом Писму покаже ту заповест и лако те смути.

Ал' треба да знаш две ствари:

1. У ком контексту је то писано.

Сви знамо да су тада народи обожавали кипове и резали ликове (који не постоје).

То је била жеђ народа да некако виде Божанство.

Ал' без здраве вере, они су обожавали буквално материјал, мислили су да су то богови.

2. Иконоборац неће ти никад показати онај део у Светом Писму, где Бог каже да се направе два златна херувима и да се поставе код Заветног Ковчега.

Још нешто би додао.

Дакле, жеђ тадашњих народа за видљивим Божанством остварила се у иконама.

Христос, оваплотивши се, постао је видљив.

Икона Христова изазива побожна осећања, подсећа да присуство Бога.

Знате, има она икона Богородице на Светој Гори, коју је Турчин убо јатаганом и из ње је потекла крв.

Заиста, чудесно...

И искрено...мислим да је непотребно причати о иконама са призорима мучеништва.

А ко вас саблажњују, немојте да их гледате, ал немојте да их вређате.

Имају иконе са призорима светих у слави Божијој, као и ове са призорима мучеништва.

Које показују шта су све светитељи трпели, због Христа, и због тога, ми смо у прилици да их видимо и на иконама, где су приказани у слави Божијој.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 68
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Гости
Guest свештеник Иван

Имам ову икону кући, али мислим да би требала да буде део једне веће иконе где ће у средини бити небески образ Светога Вукашина, онакав какав је у Вечности, савршен дакле... Са стране да буде приказано цело његово мучеништво у коме ће ова икона бити главна.

Да.

Подели на овим сајтовима

imam jedno pitanje o ikonama  kipovima i sve sto u nekom liku predstavlja Boga,kako se to desilo da to sve ima kad ima zapovijest  neklanjaj im se niti sluzi tako nest  negdje ,dal je to za vjernike malo nepovoljno ako lik neki gledaju ,moze  li se od toga tako da pocnu isto slike ili duhovi javljati u likovima tim jel  to onda moguce znati sta  je od samog Boga dato a milslim da vicina vjernika iz hriscanstva imaju u tom vidu i vjere svoje  dal moze tu do zablude doci i nekim drugim putom da se ide neprimjetno  

Иконоборац ти у Светом Писму покаже ту заповест и лако те смути.

Ал' треба да знаш две ствари:

1. У ком контексту је то писано.

Сви знамо да су тада народи обожавали кипове и резали ликове (који не постоје).

То је била жеђ народа да некако виде Божанство.

Ал' без здраве вере, они су обожавали буквално материјал, мислили су да су то богови.

2. Иконоборац неће ти никад показати онај део у Светом Писму, где Бог каже да се направе два златна херувима и да се поставе код Заветног Ковчега.

Још нешто би додао.

Дакле, жеђ тадашњих народа за видљивим Божанством остварила се у иконама.

Христос, оваплотивши се, постао је видљив.

Икона Христова изазива побожна осећања, подсећа да присуство Бога.

Знате, има она икона Богородице на Светој Гори, коју је Турчин убо јатаганом и из ње је потекла крв.

Заиста, чудесно...

И искрено...мислим да је непотребно причати о иконама са призорима мучеништва.

А ко вас саблажњују, немојте да их гледате, ал немојте да их вређате.

Имају иконе са призорима светих у слави Божијој, као и ове са призорима мучеништва.

Које показују шта су све светитељи трпели, због Христа, и због тога, ми смо у прилици да их видимо и на иконама, где су приказани у слави Божијој.

ma dobro sada to sam pitala a niko i nisam ni ja ikonoborac jel mi nika borba licno nedonosi  bilo sta ,al nisam ni vrijedjala isto tako  nemora znaciti pitanje da je odma uvreda  ,zavisi to moze ovako il onako se razumjeti iz pitanja ,svako po svojoj volji
Подели на овим сајтовима

suza, ја сам искритиковао мало Ништавила, а не тебе.

Наравно, какав сам ја фактор да њему нешто забрањујем.

Нећу да ми кварим слободу коју му је Бог дао.

Само напомињем, да не морају баш да се користе ружне речи при описивању икона са мучеништвом Божијих светитеља.

Значи, други део се односио на Ништавила, а први на тебе.

Ако хоћеш могу да ти пошаљем текст од оца Доситеја Хиландарца о томе? (о односу те заповести и икона)

Подели на овим сајтовима

Само напомињем, да не морају баш да се користе ружне речи при описивању икона са мучеништвом Божијих светитеља.

Ако хоћеш могу да ти пошаљем текст од оца Доситеја Хиландарца о томе? (о односу те заповести и икона)

oprosti  ako sam te povrijedila ,posalji ako te ne mrzi ,mozda sam vec i vidjela,citala  nije lose mozda bolje  da razumim da se podsjetim ako sam citala
Подели на овим сајтовима

oprosti  ako sam te povrijedila ,posalji ako te ne mrzi ,mozda sam vec i vidjela,citala  nije lose mozda bolje  da razumim da se podsjetim ako sam citala

Немам, Теби, ја ништа да опростим. 4chsmu1

Опрости Ти мени, што неразумно пишем post-ове. 8084.gif

Ево, послаћу Ти...знања никад доста. sv-maksim

Подели на овим сајтовима

Имам ову икону кући, али мислим да би требала да буде део једне веће иконе где ће у средини бити небески образ Светога Вукашина, онакав какав је у Вечности, савршен дакле... Са стране да буде приказано цело његово мучеништво у коме ће ова икона бити главна.

Да.

Не.

Не видим разлог да ова "икона" буде ГЛАВНА!?  4chsmu1

Ово није икона, ово је сличица, слика ... икона није, макар почела да мироточи  :smiley:

И теби да одговорим: никада у животу нисам "користио ружне речи" за иконе!

Али, ово није икона. Ово је треш и кич и хорор стрип и грозота и срамота за православни иконопис.

Што се тиче икона, мени је сасвим довољно ово:

Постављена слика

На крају крајева, нису мученици, ни светитељи, ни анђели, ни Богородица они који спасавају од смрти, већ Син Очев Господ Исус Христос!

Подели на овим сајтовима

Ово није икона, ово је сличица, слика ... икона није, макар почела да мироточи  :smiley:

ти брате стварно треба мало да одмориш  joooj joooj joooj
Подели на овим сајтовима

...овде је у питању дубљи проблем: ОВО УОПШТЕ НИЈЕ ИКОНА!!! Ово је спрдња.

Реци ми: јел се молиш пред овом "иконом"? Можеш ли?

Спрдња си ти са својим бедним и безумним коментарима и још си приде једно велико ништа(вило).

дражо, одмори мало са речником.
Подели на овим сајтовима

И теби да одговорим: никада у животу нисам "користио ружне речи" за иконе!

Ово је треш и кич и хорор стрип и грозота и срамота за православни иконопис.

Мислим да је ово контрадикција.

Штета што Селкоба није ту, да то потврди. :smiley:

Шалу на страну, имаш право да мислиш како хоћеш, ал' довољно си рекао о тим иконама и укапирали смо да ти се не свиђају.

Ниси морао да дајеш оволике епитете - "треш и кич и хорор стрип и грозота и срамота" joooj

Желим Ти свако добро од Господа.

Опуштено брате. joooj

Подели на овим сајтовима

Слажем се да овакве иконе треба да остају у окнима једне велике Светитељеве иконе у средини...

Ово је још јачи пример:

Постављена слика

ОВО ЈЕ ГРОЗНО!!!

Не схватам ... крв вас пали??? шта???

Ево вам ово, наручите и уживајте у вашем садизму ( вероватно ће вам јако пријати, јер се на то позивате сами ):

http://imagesofheaven.org/Indoor/JesusScourged.html

А САД???ЈЕР ЈЕ ОВО ТО ШТО ЖЕЛИТЕ ДА ПРОВУЧЕТЕ ОВДЕ???

Подели на овим сајтовима

ОВО ЈЕ ГРОЗНО!!!

Не схватам које си ти "цркве" теолог кад овако причаш о православним иконама (а могла би и модерација да се запита). Овакве глупости и лажи први пут чујем од тебе. И као што видиш само су теби грозне. Запитај се зато мало братац - гдје си, шта си, ко си.

"Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15)

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...