moya Написано Мај 8, 2010 Пријави Подели Написано Мај 8, 2010 Јесте, само прича треба почети од почетка па ићи до краја. Пошто једни говоре о две цркве као о два плућна крила, а други као о правој вери и јереси, ја сам потражио иконе на којима су приказани православни и католици заједно и изузев ове две иконе нисам нашао друге. На овој икони су приказани св.Старац Вукашин из Клепаца и његов џелат Жиле Фригановић (крижарско братство) и она је насликана по реалном мотиву, а св.Марко Ефески није заиста стајао физички на папи, већ сте правилно схватили о чему приказ говори. Морам да кажем пошто видим да се мешају неки појмови; Једно је институција папства и оно што папа представља, а друго је верник Католик добронамерни који се стицајем околности родио и живео у католичкој породици. Хришћански је да се прашта, али где је покајање? Покај се Папо, па ако си се искрено покајао нећеш као покајник тражити да будеш први већ ћеш сам знати да као покајник требаш да будеш последњи, онда се види да си се искрено покајао. Међутим таквога појања нема. Дакле, не мрзим ни једног Католика или Хрвата због тога што је Католик или Хрват, али говори се о једном Христу, а Христос је Истина. Ајмо онда са Христом, дакле са Истином. Немам никакве лоше намере, већ ако је ово озбиљан разговор као што је сама тема озбиљна сматрам да не требамо да се ту пренемажемо, већ да на озбиљну тему озбиљно и разговарамо.Nisan mislila se mješat,i odgovarat,al čista znatiželja me odvukla da malo čačkam po netu..Evo dala sam si truda da pročitam o vašem Sv Vukašinu,i pojedinosti o Jasenovcu,o Klepcima,koje su mi vrlo blizu,itd..tema me vukla jedna za drugom.. Nisan tu da bih rapravljala o ratu..Niti mi je bila namjera... Al medalja uvik ima dvije strane.. Pošto vidim,da se ovde tvrdi,da su hrvati,rimokatolici,ustaše..il kako već..pogrešna strana..il ratni zločinci..itd..da su oni koji ne žive u istini..da su kidali uši,noge,ruke,noseve,starčad,itd..jer to pročitah ovdje.. o sv Vukašinu http://www.jerusalim.org/biblioteka/sveti_Vukasin_l.html Čisto me zanima mišljenje,bez uvrede na ovo http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/8-Izvjestaj_o_napadu_cetnika_u_selu_Stikovo_1941.jpg a to nađoh ovdje http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=1707.0 popraćeno mnogim slikama i dokumentima.. I da završim tu..jer srce mi lupa prestrašno..i tužna sam zbog onog što vidjeh na obe strane.. Nit sudim nit pravdam.. Moje srce i moja duša je mirna..i znam da pred Bogom dolazim u miru.. Vama svima hvala,želim proučavat vašu vjeru,ono što ispovjedate..ako nisan nasmetnji..ostajem u čitanju.. Ako vam unosim nemir..molim admina za to postavljena da izbriše moj profil i sve moje postove.. Ja u moje ime molim za oprost svih rana koje su rimokatolici,hrvati,učini bilo kome od vas.. Bog vas blagoslovio,i mene naravno! sHa_sarcasticlol Ne traži mir izvan sebe, jer ako tako činiš to je najsigurniji način da ga ne nađeš. Pronađi mir i ljubav u sebi... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 8, 2010 Пријави Подели Написано Мај 8, 2010 Ова "икона" је срамота за православну иконографију. Прави србомизагонијски треш! Natasa. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Мај 9, 2010 Пријави Подели Написано Мај 9, 2010 Ова "икона" је срамота за православну иконографију. Прави србомизагонијски треш! Зашто, па тако су се увек представљала мучеништва појединих мученика (онако како су изгледала). Колико постоји православних икона у (васцелој Цркви) врло сличних, па и "горих". "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 9, 2010 Пријави Подели Написано Мај 9, 2010 Ова "икона" је срамота за православну иконографију. Прави србомизагонијски треш! Зашто, па тако су се увек представљала мучеништва појединих мученика (онако како су изгледала). Колико постоји православних икона у (васцелој Цркви) врло сличних, па и "горих". Чекам да видим примере ... изволи sHa_sarcasticlol Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 9, 2010 Пријави Подели Написано Мај 9, 2010 Пази ово: то је Икона мучеништва! ... пази и ово: То је икона! а ово је треш: :smiley: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Написано Мај 9, 2010 Пријави Подели Написано Мај 9, 2010 Јесте, само прича треба почети од почетка па ићи до краја. Пошто једни говоре о две цркве као о два плућна крила, а други као о правој вери и јереси, ја сам потражио иконе на којима су приказани православни и католици заједно и изузев ове две иконе нисам нашао друге. На овој икони су приказани св.Старац Вукашин из Клепаца и његов џелат Жиле Фригановић (крижарско братство) и она је насликана по реалном мотиву, а св.Марко Ефески није заиста стајао физички на папи, већ сте правилно схватили о чему приказ говори. Морам да кажем пошто видим да се мешају неки појмови; Једно је институција папства и оно што папа представља, а друго је верник Католик добронамерни који се стицајем околности родио и живео у католичкој породици. Хришћански је да се прашта, али где је покајање? Покај се Папо, па ако си се искрено покајао нећеш као покајник тражити да будеш први већ ћеш сам знати да као покајник требаш да будеш последњи, онда се види да си се искрено покајао. Међутим таквога појања нема. Дакле, не мрзим ни једног Католика или Хрвата због тога што је Католик или Хрват, али говори се о једном Христу, а Христос је Истина. Ајмо онда са Христом, дакле са Истином. Немам никакве лоше намере, већ ако је ово озбиљан разговор као што је сама тема озбиљна сматрам да не требамо да се ту пренемажемо, већ да на озбиљну тему озбиљно и разговарамо.Nisan mislila se mješat,i odgovarat,al čista znatiželja me odvukla da malo čačkam po netu..Evo dala sam si truda da pročitam o vašem Sv Vukašinu,i pojedinosti o Jasenovcu,o Klepcima,koje su mi vrlo blizu,itd..tema me vukla jedna za drugom.. Nisan tu da bih rapravljala o ratu..Niti mi je bila namjera... Al medalja uvik ima dvije strane.. Pošto vidim,da se ovde tvrdi,da su hrvati,rimokatolici,ustaše..il kako već..pogrešna strana..il ratni zločinci..itd..da su oni koji ne žive u istini..da su kidali uši,noge,ruke,noseve,starčad,itd..jer to pročitah ovdje.. o sv Vukašinu http://www.jerusalim.org/biblioteka/sveti_Vukasin_l.html Čisto me zanima mišljenje,bez uvrede na ovo http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/8-Izvjestaj_o_napadu_cetnika_u_selu_Stikovo_1941.jpg a to nađoh ovdje http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=1707.0 popraćeno mnogim slikama i dokumentima.. I da završim tu..jer srce mi lupa prestrašno..i tužna sam zbog onog što vidjeh na obe strane.. Nit sudim nit pravdam.. Moje srce i moja duša je mirna..i znam da pred Bogom dolazim u miru.. Vama svima hvala,želim proučavat vašu vjeru,ono što ispovjedate..ako nisan nasmetnji..ostajem u čitanju.. Ako vam unosim nemir..molim admina za to postavljena da izbriše moj profil i sve moje postove.. Ja u moje ime molim za oprost svih rana koje su rimokatolici,hrvati,učini bilo kome od vas.. Bog vas blagoslovio,i mene naravno! sHa_sarcasticlol Да, на правом сте месту и прави мотив имате и на прави начин водите разговор. Драго ми је да сам вас подстакао да дубље трагате. Иначе пошто сад сазнајем за овај Четнички напад од вас можемо да отворимо и посебну тему о Четничком Покрету који је иначе прве борбе као војни покрет имао 1912.године у Македонији са Арнаутима и о идеологији и историји тог покрета, пошто је појам четник у овом задњем рату доста изменио своје првобитно значење. ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Мај 9, 2010 Пријави Подели Написано Мај 9, 2010 Тренутно не могу наћи. Али када нађем поставићу. Не знам баш напамет имена светих мученика. Али ту је увек икона усековања св. Јована Крститеља (не разликује се много од страдања св. Вукашина) "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Написано Мај 9, 2010 Пријави Подели Написано Мај 9, 2010 ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 9, 2010 Пријави Подели Написано Мај 9, 2010 Тренутно не могу наћи. Али када нађем поставићу. Не знам баш напамет имена светих мученика. Али ту је увек икона усековања св. Јована Крститеља (не разликује се много од страдања св. Вукашина) Ок, важи! Хвала ти! Са нестрпљењем чекам :smiley: Ево ти мало по нешто и од мене: Шта знам ... мени се не свиђа што је тако пуно наглашена крв ... а то није поента иконе ... већ нешто друго ... зар не? :smiley: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жаре Написано Мај 9, 2010 Пријави Подели Написано Мај 9, 2010 Браћо,опростите ако се умешам у вашу реч и дијалог,само бих сугерисао брату и колеги,Ништавилу у потпису овде,да таквих икона постоји..рецимо конкретно страдање светога свештеномученика Теодора Вршачког,који је пострадао за време Османлија и њихове империје.Његово страдање је приказано на један,готово идентичан начин.Није у историји Иконописа ни до сада страно било да прикаже сцене из мучеништва светих мученика.О томе нам сведоче бројне иконе светог Георгија(наводим као пример само њега јер сам се сличним иконама,које приказују сцене мучења светога,највише сретао у случају када су ове иконе везане за овога светитеља),па сцена Усековања главе светога Јована Крститеља и Претече.У Српском иконопису,можете погледати "Српски Светачник",једно од последњих дела ипођакона Димитрија Плећевића у којима се налазе иконе које приказују баш овакве сцене.Брате немој замерити,али мислим да је мало грубо ону икону назвати срамотом јер приказује мученичку сцену светога старца.Мислим да ове иконе оправдавају оне речи блажено-почившег патријарха Спског г.Германа да не смемо заборавити,али никако не умањују оне да морамо опростити.Овде није приказана неистина,овако је било,хтели ми то сада да прихватимо или не,али нам не даје за право да судимо икоме.Сви су позвани од стране Господа на покајање,и ми наравно.Мишљење поводом икона је одраз и личног става,али се надам да нећу никога увредити,јер ми то није намера. sHa_sarcasticlol по среди нас Није толико битно како смо постали,много битније од тога јесте куда идемо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 9, 2010 Пријави Подели Написано Мај 9, 2010 Браћо,опростите ако се умешам у вашу реч и дијалог,само бих сугерисао брату и колеги,Ништавилу у потпису овде,да таквих икона постоји..рецимо конкретно страдање светога свештеномученика Теодора Вршачког,који је пострадао за време Османлија и њихове империје.Његово страдање је приказано на један,готово идентичан начин.Није у историји Иконописа ни до сада страно било да прикаже сцене из мучеништва светих мученика.О томе нам сведоче бројне иконе светог Георгија(наводим као пример само њега јер сам се сличним иконама,које приказују сцене мучења светога,највише сретао у случају када су ове иконе везане за овога светитеља),па сцена Усековања главе светога Јована Крститеља и Претече.У Српском иконопису,можете погледати "Српски Светачник",једно од последњих дела ипођакона Димитрија Плећевића у којима се налазе иконе које приказују баш овакве сцене.Брате немој замерити,али мислим да је мало грубо ону икону назвати срамотом јер приказује мученичку сцену светога старца.Мислим да ове иконе оправдавају оне речи блажено-почившег патријарха Спског г.Германа да не смемо заборавити,али никако не умањују оне да морамо опростити.Овде није приказана неистина,овако је било,хтели ми то сада да прихватимо или не,али нам не даје за право да судимо икоме.Сви су позвани од стране Господа на покајање,и ми наравно.Мишљење поводом икона је одраз и личног става,али се надам да нећу никога увредити,јер ми то није намера. sHa_sarcasticlol по среди нас Хвала ти за коментар ... ценим то! Да, можда сам претерао у речима ... али ипак остајем при ставу да је овакав начин приказивања стран православном духу мучеништва и васкрсења ... погледај само оне иконе што сам поставио ... видећеш корениту разлику! Можете ми приказати и милион икона са цревима, утробама идр. али и даље ћу бити чврсто убећен да је то погрешно и да треба рећи да је погрешно! sHa_sarcasticlol јесте и биће :smiley: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жаре Написано Мај 9, 2010 Пријави Подели Написано Мај 9, 2010 Ко ће опет знати цењени брате,и ти који иконопишу су надахнути различитим темама из живота светитеља.Мада конкретно мислим да ми тим стилом иконописања,који приказије не тако благе сцене,треба да узвеличамо светитеља који је био спреман и свој живот и разна мучења телесна претрпети само да би остао са Христом.Управо га је та његова спремност,тј.љубав која у себи није садржала одрицање већ спремност да се остави и оно што сви желе да сачувају...живот.Ако будеш у прилици(ако до сада ниси већ био),пронађи књигу "Пустиња као град" од Дервиса Читија,иначе протестанта (надам се искрено данас већ Православног хришћанина),који је тако дубоко описао прво монаштво и уопште монашки живот у пустињи.Ово помињем управо због тога када један старац расуђује за другог,мислим св.Антонија,зашто је он свети?!Па каже да није сигурно због памети,није баш то толико исказивао,па ни због неких дарова,опет се они временом добијају а свети није на почетку показивао баш неке дарове,па због чега је онда....па због спремности да нађе Христа и да га следи.Можда управо исти иконописац покушава да и у нама изазове неко дивљење за спремност мученика да остану уз Христа,и да из тога и ми нешто научимо.Али опет,свако има неки свој укус и своје мишљење цењени брате,лично су ми милије иконе са приказом који изображава лик светих без неких догађаја. Није толико битно како смо постали,много битније од тога јесте куда идемо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 9, 2010 Пријави Подели Написано Мај 9, 2010 Ко ће опет знати цењени брате,и ти који иконопишу су надахнути различитим темама из живота светитеља.Мада конкретно мислим да ми тим стилом иконописања,који приказије не тако благе сцене,треба да узвеличамо светитеља који је био спреман и свој живот и разна мучења телесна претрпети само да би остао са Христом.Управо га је та његова спремност,тј.љубав која у себи није садржала одрицање већ спремност да се остави и оно што сви желе да сачувају...живот.Ако будеш у прилици(ако до сада ниси већ био),пронађи књигу "Пустиња као град" од Дервиса Читија,иначе протестанта (надам се искрено данас већ Православног хришћанина),који је тако дубоко описао прво монаштво и уопште монашки живот у пустињи.Ово помињем управо због тога када један старац расуђује за другог,мислим св.Антонија,зашто је он свети?!Па каже да није сигурно због памети,није баш то толико исказивао,па ни због неких дарова,опет се они временом добијају а свети није на почетку показивао баш неке дарове,па због чега је онда....па због спремности да нађе Христа и да га следи.Можда управо исти иконописац покушава да и у нама изазове неко дивљење за спремност мученика да остану уз Христа,и да из тога и ми нешто научимо.Али опет,свако има неки свој укус и своје мишљење цењени брате,лично су ми милије иконе са приказом који изображава лик светих без неких догађаја. Занимљиве мисли ... у праву си! Различити мотиви су у питању, свакако. Не знам ту књигу, волео бих да прочитам. :smiley: sHa_sarcasticlol Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Мај 9, 2010 Пријави Подели Написано Мај 9, 2010 Брат Жаре је дао квалитетне и свеобухватне одговоре. Ја бих само да се надовежем да нема никакве разлике између икона страдања св. Стефана првомуч. и св. Игњатија Богоносца са осталим иконама где је приказана крв, јер све иконе приказују "реално" мучеништво светих. На икони страдања св. Стефана је приказано његово мучеништво онакво какво је заправо било (каменовање, не сечења делова тела где се излива крв), док је код мученика Вукашина други случај, јер њему су СЕЧЕНЕ руке,ноге,уши... а при таквој радњи, логично је да приказана крв која из тих рана истиче. Немогуће је приказати сцену убадања,сечења,стругања људског тела,а да се притом не прикаже КРВ коју су мученици из превелике љубави према Спаситељу Христу пролили. Ипак, та крв је и нешто најбитније од свега, тако да је неизоставна на светој икони. страдање св. Теодора Вршачког сцену стругања и дерања коже је немогуће приказати без крви, која је пак опрала све грехе светог Теодора, као и свих мученика Христа ради. "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жаре Написано Мај 9, 2010 Пријави Подели Написано Мај 9, 2010 Да,то је управо та икона на коју сам мислио..Први пут сам је угледао у оној црвеној књизи,која излази у едицији светитељи,посвећена светоме Сави...Стресо сам се сав када сам је угледао,а пише негде испод те иконе у тексту да је свети био одран тако,да је некако жив остао после тога.Мислим заиста крвничке муке,али вечна слава.Мада опет акжем свачији укус,треба разумети свачије срце.Нечије је нежно,па би да слави Бога без неких страхова од такве кончине,а опет некоме је мало и тешко да гледа такве сцене.Конкретно ћу навести рецимо,да не верујем да би мајка светога мученика Евгенија Родионова држала код себе икону која би приказивала страдање њеног сина који је иако млад узвеличао Христа и Бога прославио на ништа мањи начин од древних мученика.Ипак би за њу био бол да погледа сцену која би приказивала њеног сина у једном оваквом моменту као што су ови о којима полешемо,док би ми опет се кроз ту икону дивили,као што се дивимо када и слушамо о подвигу тога маладога мученика.Али свакако да мислим да кроз такве иконе требамо да прослављамо на првом месту Бога који даје и улива храброст за једно такво исповедање и опет мученика,као човека слабога али ипак спремнога да славу Имена Божијег узнесе сопственим животом. Није толико битно како смо постали,много битније од тога јесте куда идемо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука