Jump to content

Da li ce se, i kada, otvoriti Bogoslovski fakultet u Nisu?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Отварање факултета у Нишу је глупо и несврсисходно.

:drugarstvo: 319.gif :group111: Некима сметају храмови некима факултети.

Ово што си написао је трагикомично. Очигледно не познајеш стање у Цркви чим дајеш овако непримерене изјаве!

Изјаве су савршено примерене једном неупућеном вернику.

Да ли су твоје изјаве примерене једном теологу. . .

Било би лепо да имамо смиреније проповеднике,тако би и црква била већа.

Нонсенси најнижег ранга! Кад неко нема никакав аргумент онда напада саговорника. Моје писање не сведочи о мојој несмирености, већ мојој упућености. А твоје представља најгору врсту демагошких писања, које не почивају ни на чему.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

• Одговори 34
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Није проблем само у "масовној продукцији" факултета у Фочи, већ што за овако малу Цркву постојање 5 факултета ништа не побољшава. Београд ће увек са висине гледати, са разлогом, као што данас гледа Фочу и Либертвил. А тај факултет у Нишу не би допринео квалитету, већ квантитету. Нама су потребнији богословски институти, преводилачки и истраживачки центри, а не места за "штанцовање" занатлија. И ово што имамо је довољно. Често и премашује наше потребе. Сада смо већ у ситуцаији, већ ове године, да ће већина епархија у Србији увести обавезан завршен факултет за предавање веронауке и много људи ће остати без посла, јер су места попуњена. О парохијама да не говорим. Све мање људи, села запустела, а све више потенцијалног кадра.

Јел последица тог квантитета на рачун квалитета и теолог који наступа потцењивачки?

Напротив. Нико не наступа овде потцењивачки, већ са реалних позиција потреба Цркве, а не неких ниских побуда као код тебе.

Подели на овим сајтовима

:drugarstvo: 319.gif :group111: Некима сметају храмови некима факултети.

Ово што си написао је трагикомично. Очигледно не познајеш стање у Цркви чим дајеш овако непримерене изјаве!

Нонсенси најнижег ранга! Кад неко нема никакав аргумент онда напада саговорника. Моје писање не сведочи о мојој несмирености, већ мојој упућености. А твоје представља најгору врсту демагошких писања, које не почивају ни на чему.

Каква демагогија може да буде у томе што питам оно што не знам а занима ме.

И какве ниске побуде могу да буду у томе.

Ја сам за две године у цркви била само кад ме неко одведе да се причестим и наравно да сам неупућена

Овај форум сам препознала као место где могу да се информишем о животу наше цркве и жао ми је што је моја шаљива порука како некима сметају храмови а некима факултети (која је требало само да изрази моју збуњеност констатацијом да је отварање факултета глупо) произвела овакву реакцију.

Заиста ми није циљ да се расправљам нити заговарам отварање факултета,само сам желела да чујем шта се прича по том питању.

Нема потребе да се вређамо и анализирамо туђе побуде или смиреност.Најискреније се извињавам.

Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину.

Подели на овим сајтовима

winter winter :krstix: Некима сметају храмови некима факултети.

Ја сам за две године у цркви била само кад ме неко одведе да се причестим и наравно да сам неупућена

Овај форум сам препознала као место где могу да се информишем о животу наше цркве и жао ми је што је моја шаљива порука како некима сметају храмови а некима факултети (која је требало само да изрази моју збуњеност констатацијом да је отварање факултета глупо) произвела овакву реакцију.

Заиста ми није циљ да се расправљам нити заговарам отварање факултета,само сам желела да чујем шта се прича по том питању.

Нема потребе да се вређамо и анализирамо туђе побуде или смиреност.Најискреније се извињавам.

Демагогија је твоје писање - Некоме сметају храмови, а некоме факултети. Или ово о смирењу. Ако те је интересовало нешто о овој проблематици ја ћу радо потребно одговорити, а за то је потребно поставити питање, а не доносити судове. Нема потребе за извињавањем, све је ок.

Подели на овим сајтовима

Iskreno ko bi predavao tamo? Na forumu o prijemnom ispitu neko je upitao za udzbenike po kojima se uci i da li profesori insistiraju na svojim udzbenicima; na sta je neko odgovorio da neki i posle 25 godina rada nisu izdali/napisali jedno jedino slovo naucnog rada sto je trahikomicno i u svakoj drugoj normalnoj zemlji bi izgubili posao za to. zaista koliko to mi imamo teologa koji objavljuju danas  winter

Ukoliko takva ideja postoji, onda je treba ozbiljno razmotriti, zapoisliti kvalitetan kadar, a ne blamirati se kao u Foci.

Not Available 

Подели на овим сајтовима

Iskreno ko bi predavao tamo? Na forumu o prijemnom ispitu neko je upitao za udzbenike po kojima se uci i da li profesori insistiraju na svojim udzbenicima; na sta je neko odgovorio da neki i posle 25 godina rada nisu izdali/napisali jedno jedino slovo naucnog rada sto je trahikomicno i u svakoj drugoj normalnoj zemlji bi izgubili posao za to. zaista koliko to mi imamo teologa koji objavljuju danas  winter

Ukoliko takva ideja postoji, onda je treba ozbiljno razmotriti, zapoisliti kvalitetan kadar, a ne blamirati se kao u Foci.

Што се тиче кадра он је одређен и са те стране не би било проблема. Ко год је пратио рад богослова из Ниша зна да њихов часопис једини има међународно признате бодове, које немају ни Богословље, Саборности итд.

Подели на овим сајтовима

winter winter :krstix: Некима сметају храмови некима факултети.

Демагогија је твоје писање - Некоме сметају храмови, а некоме факултети. Или ово о смирењу. Ако те је интересовало нешто о овој проблематици ја ћу радо потребно одговорити, а за то је потребно поставити питање, а не доносити судове. Нема потребе за извињавањем, све је ок.

Као што сам рекла то је била шала пропраћена са три смајлија а не демагогија.

Ни на крај памети ми није провоцирање и осуђивање.

Сама нисам довољно смирена па сам вероватно пројектовала то.

Питање сам поставила.

Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину.

Подели на овим сајтовима

Што се тиче кадра он је одређен и са те стране не би било проблема. Ко год је пратио рад богослова из Ниша зна да њихов часопис једини има међународно признате бодове, које немају ни Богословље, Саборности итд.

Просто ми невероватно звучи да имамо превише дипломираних теолога.

Колико то студената годишње дипломира на ПБФ?

Да ли ово твоје писање о Фочи говори да се тамо факултет завршава олако и без стицања потребног знања?

И питам најозбиљније без демагогије и провокације.

Подели на овим сајтовима

Мислим да је ове године на доделама диплома, за Светог Саву и Светог Јована Богослова било око 70, 80 студената. Што је по себи огроман број за наше потребе. Ако узмемо да епископи у просеку обаве 10, 15 рукоположења у току године, а да су места за верску наставу углавном попуњена онда је јасно. А ова цифра се односи само на београдски факултет. Некада је број дипломираних био мањи, али број се повећао углавном захвањујући Болоњској декларацији.

Општепознато је да је у Фочи критеријум доста нижи и у академским круговима овај факултет заузима врло ниско место. Највећи број професора долази из Београда, али углавном не предају своје уско стручне области, држе блок наставу, што најчешће личи на отаљавање итд. Многи свештеници из свих наших крајева и где год да Срби живе одлази тамо да дипломира, јер већина епископа поставља диплому као услов или могућност напредовања. Либертвил је без коментара, осим једног или двојице професора.

Подели на овим сајтовима

Хвала,

А колико схватам има превише оних са дипломом а премало оних који се баве теолошким радом у смислу писања књига и слично 1000000001010 Или сам нешто погрешно схватила.

Изгледа да би убудуће ПБФ требало да уписују само они које занима теологија а не само предавање веронауке или свештенство.

Ако ти није проблем напиши и нешто о центру за хришћанске студије или ме упути где бих могла да прочитам нешто о томе.

Подели на овим сајтовима

Па отприлике, али није ствар у личном избору. Проблем је што не постоји институционална подршка од стране Цркве. Наиме, многи уписују ради бављења богословским радом на академски начин и сл, али бивају обесхрабљени немогућношћу да се истим квалитетно баве или због егзистенцијалних разлога. Зато сам и написао да су нам мноооого потребнији институти и преводилачки центри итд. него још један несврсисходни факултет. Нпр. дпбар је пример Хришћанског културног центра и таквих облика проповеди Јеванђеља требамо више.

Центар за црквене студије у Нишу је тачан назив. Сад видех да сам погрешно написао данас. Центар за црквене студије је удружење научних истраживача, основано 2002. године у Нишу са благословом Епископа нишког.

Чланови центра за црквене студије су научници различитих профила и струка – филологије, теологије, философије, права, историје уметности, историје, психологије, социологије, медицине и других – који у домену својих истраживања тумаче теме из области православне хришћанске културе и духовности.

У првих десет година свог постојања и рада Центра за црквене студије је постигао значајне резултате на свим пољима која су дефинисана у оснивачким задацима.

Ово удружење организовало је неколико запажених међународних и националних научних скупова и духовних семинара, формирало библиотеку ''Свети Владика Николај'' са око 2500 наслова, објавило већи број књига и седам бројева међународног часописа Црквене студије и додељује награду Старац Исаија за најбољи дипломски рад из области црквених студија.

Чланови и сарадници Центра за црквене студије раде на реализацији неколико пројеката, приређују бројне промоције, предавања и изложбе, те остварују плодну сарадњу са релевантним институцијама у земљи и иностранству.

Центар за црквене студије је дао важан допринос при оснивању Православног богословског факултета на Универзитету у Нишу и са благословом Епископа нишког саставио програм обележавања предстојеће годишњице Миланског едикта у Нишу 2013. године.

Управик Центра за црквене студије је проф. др Драгиша Бојовић. Секретари су др Владимир Цветковић и мр Ивица Живковић. Чланови Управе у садашњем саставу: др Драган Стаменковић, др Бранко Горгиев и др Миливоје Р. Јовановић.

Подели на овим сајтовима

Па отприлике, али није ствар у личном избору. Проблем је што не постоји институционална подршка од стране Цркве. Наиме, многи уписују ради бављења богословским радом на академски начин и сл, али бивају обесхрабљени немогућношћу да се истим квалитетно баве или због егзистенцијалних разлога. Зато сам и написао да су нам мноооого потребнији институти и преводилачки центри итд. него још један несврсисходни факултет. Нпр. дпбар је пример Хришћанског културног центра и таквих облика проповеди Јеванђеља требамо више.

Центар за црквене студије у Нишу је тачан назив. Сад видех да сам погрешно написао данас. Центар за црквене студије је удружење научних истраживача, основано 2002. године у Нишу са благословом Епископа нишког.

Чланови центра за црквене студије су научници различитих профила и струка – филологије, теологије, философије, права, историје уметности, историје, психологије, социологије, медицине и других – који у домену својих истраживања тумаче теме из области православне хришћанске културе и духовности.

У првих десет година свог постојања и рада Центра за црквене студије је постигао значајне резултате на свим пољима која су дефинисана у оснивачким задацима.

Ово удружење организовало је неколико запажених међународних и националних научних скупова и духовних семинара, формирало библиотеку ''Свети Владика Николај'' са око 2500 наслова, објавило већи број књига и седам бројева међународног часописа Црквене студије и додељује награду Старац Исаија за најбољи дипломски рад из области црквених студија.

Чланови и сарадници Центра за црквене студије раде на реализацији неколико пројеката, приређују бројне промоције, предавања и изложбе, те остварују плодну сарадњу са релевантним институцијама у земљи и иностранству.

Центар за црквене студије је дао важан допринос при оснивању Православног богословског факултета на Универзитету у Нишу и са благословом Епископа нишког саставио програм обележавања предстојеће годишњице Миланског едикта у Нишу 2013. године.

Управик Центра за црквене студије је проф. др Драгиша Бојовић. Секретари су др Владимир Цветковић и мр Ивица Живковић. Чланови Управе у садашњем саставу: др Драган Стаменковић, др Бранко Горгиев и др Миливоје Р. Јовановић.

Који би био разлог што не постоји подршка за промену концепта?

Драго ми је да постоји такав центар и да остварује добре резултате.

А шта значи ово болдовано?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...