Страле Написано Октобар 7, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 7, 2017 Тема за све љубитеље књижевности, поготово песника-симболиста! Како је почело? Наредна песма се често сматра песничким манифетсом симболизма. CORRESPONDANCES (ВЕЗЕ, УЗАЈАМНОСТИ, САГЛАСНОСТИ, СУГЛАСЈА, СКЛАДНОСТИ) Природа је храм, где каткад дрвеће Ко стубови живи реч нејасну збори; У шуми симбола ту се човек створи, А њихов га присни поглед свуда среће. Ко даљњи одјеци што се јеком другим У један склад слију , мрачан, дубок што је Простран као ноћ и сјај-звуци, мириси и боје И они се тако слажу једни са другим. Ко дечји лик свежи мириси су једни, Зелени ко поље, благи ко обое- Други покварени, раскошни, победни, Са изливом силним бесконачних ствари, Као амбра, мошус, смирна и алоје, Што духа и чула певају нам чари. Шарл БОДЛЕР Рапсоди је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Октобар 7, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 7, 2017 Šarl Bodler Albatros Dokoni mornari od zabave love često albatrose, silne morske ptice, na putu nemarne, tihe pratilice ladja shto nad ljutim vrtlozima plove. Na daske od krova spuste ih sputane. Kraljevi azura, nevešti, zbunjeni, belim i ogromnim krilima skunjeni mašu k'o veslima na obadve strane. Maločas prekrasan, a sad smešan, jadan, krilati se putnik bori s okovima; s lule jedan mornar duva mu dim gadan u kljun, drugi mu se ruga skokovima. Tom knezu oblaka i pesnik je sličan; on se s burom druži, munjom poji oči, ali na tlu sputan i zemlji nevičan, divovska mu krila smetaju da kroči. Аурор, Страле and PredragVId је реаговао/ла на ово 2 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Страле Написано Октобар 7, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 7, 2017 АРТУР РЕМБО (1854-1891) ''У трагању за новим изразом и новом улогом коју песнички субјект заузима према предмету певања , Рембо битно мења класично гледиште. Он не слика свет већ свет њиме и кроз њега бива сликан. Зато он у песничком манифсту ''Писмо видовњака'' одбацује грађанске вредности, а са њима и устаљене обрасце сентименталне и субјективне поезије. Он обрће перспективу гледања и исказивања ствари. Зато и каже: Није тачно рећи 'мислим' , него 'бивам мишљен'. Тако песник сраста са елемнтима које језиком поезије покушава да изговори, чиме утемељује гледиште које је постало основа поезије 20. века.'' Петар ПИЈАНОВИЋ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Октобар 7, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 7, 2017 "Ukleti pesnici" Рапсоди and Страле је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Октобар 7, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 7, 2017 пре 3 минута, Аурор рече "Ukleti pesnici" E за песнике неемоо случајно да си реко.... дегенеративни уклети песници... Страле, Аурор and PredragVId је реаговао/ла на ово 1 1 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Страле Написано Октобар 7, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 7, 2017 Још мало Бодлера... Налазим да је бескорисно и језиво досадно представљати [у поезији, уметности] оно што постоји , јер ништа од онога што постоји мене не задовољава. Природа је ружна, и ја чудовиштима из моје маште дајем предност над непосредном отрцаношћу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Октобар 7, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 7, 2017 Отац Арса је фантастично промислио на тему посебно обдарених и талентованих људи из света уметности.....У смислу да те посебно обдарене онај непомјеник посебно вреба, и разним страстима их куша а многе и пороби, да заврше тако како заврше...замагли им очи за Бога , да случајно своје таленте не би окренули, као и свој живот на слављење Бога....(тотално симултано, парафразично преносим мисао оца Арсе Јовановића ) Страле and PredragVId је реаговао/ла на ово 2 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Октобар 7, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 7, 2017 Шарл Бодлер | УНИШТЕЊЕ Прогони ме Демон кроз моја беспућа, Лебди око мене као ваздух, свуда; Продире у срце и разара плућа, Испуњава душу чежњом вечног блуда. Знајући да Уметност љубав ми је сва, Узме каткад облик дивног женског бића, И под изговором, лажним, привикава Моје вреле усне на бешчасна пића. Води ме далеко од Божјега ока, Без даха и ломна, на пучину сињу Досаде што зјапи пуста и дубока; Баца ми у очи смушене од бдења Замазане крпе, ране, голотињу, Сав језиви прибор – алат Уништења! PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Октобар 7, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 7, 2017 Posedujem zbirku "Cveće zla", prilično je mračno... Страле је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Октобар 7, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 7, 2017 пре 4 минута, Аурор рече Posedujem zbirku "Cveće zla", prilično je mračno... И ја је имам , али има једна песма, не могу тренутно да је нађем, која буди наду....и надам се да је издахнуо са том песмом на уснама. Аурор and PredragVId је реаговао/ла на ово 2 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука