srema Написано Август 4, 2017 Пријави Подели Написано Август 4, 2017 Питам се како Православље гледа на заљубљеност? Са једне стране, чини ми се да заљубљени бивају сачувани од телесне похоте, али са друге чини ми се да ту човек губи слободу. ("Ја без ње/њега не могу...") То ми већ некако прелази у неку страст... А то никако није добро... јел? Оно главно што мене занима, јесте ако "Љубав изгони сваки страх, тугу и јад..." итд. итд. како то да су многе љубави пропраћене баш тим осећањима? Их, па колико песама је исписано на ту тему... Опет, постоји разлика између заљубљености малог детета и заљубљености одрасле особе. Можда баш те наше страсти, којих није било у детињству, кваре и тај наш свети дар, ту способност да се заљубимо, да избришемо границу између "ти" и "ја". Шта би сте ви рекли, које су то страсти? Какво је ваше мишљење, да не кажем искуство? Даље од овога не би могао да расуђујем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Август 4, 2017 Пријави Подели Написано Август 4, 2017 Алоха! Заљубљеност као таква је супер (што би рекао @nishizawa :"вера је као заљубљеност - или се деси, или не"). Што се тиче пре 1 сат, srema рече ("Ја без ње/њега не могу...") То ми већ некако прелази у неку страст... А то никако није добро... јел? мислим да је ово питање зрелости, ово се обично чује од адолесцената. пре 1 сат, srema рече Оно главно што мене занима, јесте ако "Љубав изгони сваки страх, тугу и јад..." итд. итд. како то да су многе љубави пропраћене баш тим осећањима? Дај да разјаснимо ово - где си то чуо да љубав изгони сваку тугу и јад? У случају да је ово "проширење" цитата из Јн, не мислим да се ради о страху као осећању (као ни о осећањима уопште - ту спадају и овај јад и туга). Толико за почетак srema and Trifke је реаговао/ла на ово 1 1 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Flojd Написано Август 4, 2017 Пријави Подели Написано Август 4, 2017 Мислим да нема ништа лепше од заљубљености. то је по мени најлепње стање ума. Тада смо срећни, све нам је лако, живот нам је лепши и лакши. Е сад пре 5 часа, srema рече Оно главно што мене занима, јесте ако "Љубав изгони сваки страх, тугу и јад..." итд. итд. како то да су многе љубави пропраћене баш тим осећањима? Их, па колико песама је исписано на ту тему... Опет, постоји разлика између заљубљености малог детета и заљубљености одрасле особе. Постоји велика разлика изаљубљеност и потребе да неког апоседујемо. када смо заљубљени и волимо, треба да волимо безусловном љубављу, љубав која не подразумева да поседујемо нечије тело душу, већ да волмо нечије врлине и мане. Другим речима да га волимо толико да смо спремни да га пустимо и пожелимо му срећу када реши да оде. Ако сам добро обавештен и Господ позива на ту безусловну љубав. пре 5 часа, srema рече Питам се како Православље гледа на заљубљеност? Са једне стране, чини ми се да заљубљени бивају сачувани од телесне похоте, али са друге чини ми се да ту човек губи слободу. ("Ја без ње/њега не могу...") То ми већ некако прелази у неку страст... А то никако није добро... јел? Мислим да је то најбољи и најлепши вид губљења слободе. Мада сматрам да ту нема никакво губљења слободе, ми једноставно смо створени да са неким делимо наш живот. Па према томе по мени ту се не губи слобода већ се прилагођавамо манама и врлинама, карактеру, навикама друге особе и она се прилагођава нама. Другим речима дајемо један део себе да би добили другу половину и постали једна целина. ''ја без ње - њега не могу...'' није страст него себична и егистична жеља за поседовањем, нечијег тела, нечијег духа. Таква особа нема само поштовање и није срећна сама са собом, јер је то жеља да та особа буде подређена нашим потребама. Тако што да нас допуњава, али ако нисмо срећни без ње нећемо бити ни са њом. Страст је, по мени, нешто друго једноставна физиолошка потреба без које би и прављење деце била чиста рутина, а камо ли неки посао пре 6 часа, srema рече Шта би сте ви рекли, које су то страсти? Какво је ваше мишљење, да не кажем искуство? Даље од овога не би могао да расуђујем. Страст поседовања некога или нечега. пре 6 часа, srema рече Опет, постоји разлика између заљубљености малог детета и заљубљености одрасле особе. Можда баш те наше страсти, којих није било у детињству, кваре и тај наш свети дар, ту способност да се заљубимо, да избришемо границу између "ти" и "ја". Деца воле безусловно. Не мислим да мала деца немају понос колики имају одрасле особе. Понос је тај који кочи одраслу особу да правилно расуђује и да се правилно понаша у некој задатој ситуацији. Јер, када би дете детету ударило шамар, мало би плакали тужили се после би опет се играли заједно. Ако адолесцент, другом адолесценту удари шамар и овај се пожали он у очима других постаје..... и онда мора да се докаже тако штоће да му врати. Ако старији човек удри шамар ругом старијем човеку е ту може и танџара да ради, кратеж, двоцевка, суд. Тако да брате мој, ко има превише поноса нема безусловну љубав. srema and Trifke је реаговао/ла на ово 2 Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Phoebe Написано Август 4, 2017 Пријави Подели Написано Август 4, 2017 пре 57 минута, Danijel Petrovic рече Мислим да нема ништа лепше од заљубљености. то је по мени најлепње стање ума. Тада смо срећни, све нам је лако, живот нам је лепши и лакши. Е сад I? Šta posle? Jedva čekam nastavak Trifke је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Flojd Написано Август 4, 2017 Пријави Подели Написано Август 4, 2017 пре 37 минута, Snezana Pilic рече I? Šta posle? Jedva čekam nastavak После иде пун џак соли и жучи. Па се понека да помеша мед, па опет жуч, па млеко у праху, па со, па сладолед, па сирће. И тако све у круг док не ухватимо задњи воз за вечност. Надам се да вас нисам разошарао одговором млада дамо. Trifke and Phoebe је реаговао/ла на ово 1 1 Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Phoebe Написано Август 4, 2017 Пријави Подели Написано Август 4, 2017 пре 32 минута, Danijel Petrovic рече После иде пун џак соли и жучи. Па се понека да помеша мед, па опет жуч, па млеко у праху, па со, па сладолед, па сирће. И тако све у круг док не ухватимо задњи воз за вечност. Надам се да вас нисам разошарао одговором млада дамо. Nisi me razočarao,znam ja to,nisam nikakva mlada dama i imam brak iza sebe,nego volim kad vidim da se mladi interesuju za ovakve teme koje su vrlo ozbiljne. I pitanje mi pomalo zbrkano ili mi mozak ne radi od vrućine Samo vi pričajte kao da nisam tu Trifke је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Flojd Написано Август 4, 2017 Пријави Подели Написано Август 4, 2017 пре 20 минута, Snezana Pilic рече Nisi me razočarao,znam ja to,nisam nikakva mlada dama i imam brak iza sebe,nego volim kad vidim da se mladi interesuju za ovakve teme koje su vrlo ozbiljne. I pitanje mi pomalo zbrkano ili mi mozak ne radi od vrućine Samo vi pričajte kao da nisam tu Da znam da si udata, samo udeljujem bezazlene komplimente. Cisto da se zene osecaju prijatno bez losih namera. Trifke је реаговао/ла на ово 1 Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Август 5, 2017 Пријави Подели Написано Август 5, 2017 пре 4 часа, Danijel Petrovic рече Da znam da si udata, samo udeljujem bezazlene komplimente. Cisto da se zene osecaju prijatno bez losih namera. Greska u koracima, bila udata a i podelila ti je kompliment da si mlad a nisi primetio. Ispadas iz stosa rodjo moj. Inace za detaljniju analizu doticne videti moju analizu na temi o jezicima. Cak sam joj i pesmu posvetio. -Владимир-, Phoebe and Flojd је реаговао/ла на ово 2 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
goranger Написано Август 5, 2017 Пријави Подели Написано Август 5, 2017 Zaljubjenost je dar Božji. traje 2-3 godine(mere) onda prestaje(nestade vina). nastupa period vode sve dok Hristos ne preobrazi razvodnjenu zaljubljenost u vino ljubavi. Za to molimo Majku Božiju da kaže Sinu svom: nemaju vina. I onda Hristos čini čudo tako da vino ljubavi bude bolje od vina zaljubljenosti. srema, Чунга Лунга, AnaLaz and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
srema Написано Август 5, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Август 5, 2017 On 8/4/2017 at 18:31, Џуманџи рече У случају да је ово "проширење" цитата из Јн, не мислим да се ради о страху као осећању (као ни о осећањима уопште - ту спадају и овај јад и туга). Ипак изгледа да сам ја мало изманипулисао тим цитатом. Али хтео сам да кажем да због оног што људи називају данас "љубав", свакакве глупости се дешавају, па од самоубиства до убиства, па неко крене да пије, да се дрогира, итд. итд. Закључујемо, да то највероватније није заљубљеност, него жеља за поседовањем, како је то рекао @Danijel Petrovic Trifke, Flojd and Џуманџи је реаговао/ла на ово 1 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ana B. Написано Август 7, 2017 Пријави Подели Написано Август 7, 2017 On 5.8.2017. at 7:22, goranger рече Zaljubjenost je dar Božji. traje 2-3 godine(mere) onda prestaje(nestade vina). nastupa period vode sve dok Hristos ne preobrazi razvodnjenu zaljubljenost u vino ljubavi. Za to molimo Majku Božiju da kaže Sinu svom: nemaju vina. I onda Hristos čini čudo tako da vino ljubavi bude bolje od vina zaljubljenosti. E kako to lepo zvuci... goranger је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ana B. Написано Август 7, 2017 Пријави Подели Написано Август 7, 2017 Kako je to divno ako imas srece da zaljubljenost predje u ljubav, al brakovi se cesto spajaju i bez tog pocetnog osecanja zaljubljenosti... Pitanje je onda sta je ljubav goranger је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Август 8, 2017 Пријави Подели Написано Август 8, 2017 On 8/5/2017 at 1:42, Danijel Petrovic рече Da znam da si udata, samo udeljujem bezazlene komplimente. Cisto da se zene osecaju prijatno bez losih namera. Pročitaj ponovo. Phoebe је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука